Stereo sestava 40-60k+, cca 30m2

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod martas38 22. 3. 2020 20:25

Přes optiku, nebo přes asynchronní USB, pokud to má DAC dobře vyřešeno je to obvykle v pohodě.
Jinak samozřejmě jde o rušení, které může ovlivňovat digitální signál (i před převodem do optiky), opravné algoritmy to pak dopočítávají, ale samozřejmě že originál je jiný, než to dopočítané.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dupaljiri 22. 3. 2020 20:35

já osobně mám na PC několik systémů při Bootu si vyberu. PC mám chlazené vodou(vůbec o něm nevím a neruší mně) a základní deska má určený výstup přímo pro USB DAC. přehrávač foobar2000 se nechá nastavit aby do hudby nezasahoval. Vše je jen o tom si s tím pohrát
dupaljiri
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 22. 3. 2020 20:47

Ale v pořádku, je to každého věc, na čem si pouští hudbu, ale když někdo investuje např. 50 tis. do hifi vybavení, kvalitního zesilovače a beden a pak do toho pouští hudbu z PC, které má na hry, z RPi za 1500,- nebo z notebooku, pak ta investice do hifi poněkud ztrácí význam.
Ale jak řkám, je to každého věc.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod drabek06 22. 3. 2020 21:24

Tohle bude platit tak možná v případě použití integrovaný zvukovky v PC. Pokud je použito něco kvalitního externího, tak si dovolím tvrdit, že to může bejt lepší než nějakej streamer atd. Z PC lezou jen data který nějakej procesor převede na surový data co jdou přímo do D/A převodníku. V mým případě je z USB napájen jen mikroprocesor a jeho podpůrný smetí. Jeho I2S výstup je galvanicky oddělenej od D/A sekce. Digitální část na straně D/A má svůj zdroj a stejně tak analogová sekce má svůj nízkošumovej zdroj. I oscilátory maj vlastní nízkošumovej zdroj. Celý napájení je řešeno malým toroidem a lineárníma stabilizátorama.

Obrázek
drabek06
Junior

Odeslat příspěvekod dupaljiri 22. 3. 2020 21:41

ono je to težké protože PC v hodnotě 200tisíc zrovna v tomto segmentu může být na tom hůř než odladěnné PC za 10tisic. Tak dle mého cena u PC je trošku mimo
dupaljiri
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 22. 3. 2020 22:25

Přesně jak píše tombas, PC je pro poslech hudby mrcha se spoustou problémů.
Já mám jedno PC postavený extra jen na poslech hudby, je v něm deaktivovaný a povypínaný všechno co není potřeba právě jen k tomu jedinýmu účelu a obecně se poslechu z PC věnuju posledních x let. Roky jsem poslouchal tak z 90% z PC a z 10% z SACD přehrávače, ale v posledním cca roce se to otočilo zpátky k SACD a v současnosti už je ten poměr přesně opačnej než v předchozích letech, teď už poslouchám z 10% PC a z 90% SACD.
Když chce člověk vydolovat perfektní zvuk z PC, tak je to složitý. Taky jsem si díky svej počáteční neznalosti kdysi myslel, že k PC stačí připojit kvalitní DAC a je hotovo. O pár let, hromadě investovanejch peněz, spoustě vyzkoušenej nejrůznějších zařízení a stovek a stovek hodin laborování pozdějc už ale vím jak moc mylná to byla doměnka.
I po všem tom ladění a bůhvíkolikaletým laborování s PC, mi SACD přehrávač stejně hraje o něco líp a navíc právě nemusím ani zdalek tolik laborovat, ladit, zkoušet, neustále se vrtat v PC atd...... V podstatě je to takovej návrat k poslechu hudby.

A aby někdo špatně nepochopil co říkám, tak netvrdím, že z (SA)CD přehrávače je zvuk vždycky lepší, nebo tak něco, zvuk z PC může být stejně tak kvalitní atd..., ale ani náhodou neplatí, že k PC stačí připojit kvalitní externí DAC a je hotovo, takhle jednoduchý to bohužel ani zdaleka není.
anonymni

Odeslat příspěvekod dupaljiri 22. 3. 2020 23:46

pokud přehrávání hudby z PC nejni vhodné,tak nechápu proč hudba je na PC stříhaná a upravovaná, samozřejmně beru profi.Dále proč se k nahrávání využívají PC? Viz třeba Michal David?
dupaljiri
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 23. 3. 2020 10:55

To je ale úplně něco jiného. PC pro střih hudby jsou speciální stroje a navíc samotný proces vytvoří pouze datový soubor (něco jako RAW u fotografie), který se následně dekóduje právě v PC uživatele.
Mastery, které takto vznikají jsou vždy nekomprimované s plným datovým tokem a teprve následně se podle potřeby komprimují nebo kódují. V tomhle problém není.
Ten problém vzniká až na straně uživatele při pokusu dostat z daného souboru opět původní informaci.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tibormi 25. 3. 2020 23:15

@drabek06
Co to je za mašinku?
tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 20. 4. 2020 22:12

Ahoj,

ozivuji toto tema, protoze prestoze jsem si kvuli koronamanii zatim nemohl temer nic poslechnout, dost jsem si ujasnil, co bych vlastne chtel, nebo spise nechtel - a to na strane streamer/DAC/zesilovac. Zaroven se budu muset drzet spise nizsi hranice rozpoctu. Koukam na repro v cenovkach 20-30k s tim, ze si to naposloucham a pak klidne zkusim i bazar.

Co se tyce zbytku systemu, dosel jsem k tomu, ze bych se rad vyhnul reseni, ktere je zavisle na nejake aplikaci pouze na mobily - coz je treba prave ten prvne zminovany Marantz PM7000N, ktery sice hraje krasne (to jsem jeste stihnul poslechnout), ale nelibi se mi aplikace. Zaroven preferuji moznost ovladani pres PC bezdratove, idealne tak, ze data downloaduje a procesuje streamer a pres PC jen ovladam. No a zaroven, vzhledem k tomu, ze to budu nejspis muset mit spise levnejsi, chtel bych reseni, ktere pujde snadno upgradovat do budoucna.

V podstate uvazuji nad nasledujicimi moznostmi:

- Nejaky levny streamer s digital out, ktery lze ovladat pres PC bezdratove + nejaky int. zesilovac s DAC a dig. vstupem/HDMI, nebo i DAC zvlast. Idealni je podpora MQA pro Tidal u DACu, ale neni to absolutni nutnost.
- Nebo se smirit s integrovanym jednoduchym resenim, ktere ale bude mene flexibilni do budoucna a ktere bude treba zavisle na te mobilni appce.

Prvni moznost mi prijde lepsi reseni, ale klidne si to necham vymluvit :-) Kazdopadne jakou streamer platformu, nebo streamer, nebo streamer/DAC reseni idealne jeste s Tidal MQA podporou, ktere lze ovladat pres PC bez dratu byste tedy doporucili?

Treba dobry system mi prijde BluOS, pro ktery existuje desktop appka aspon. Takze by pripadali v uvahu zarizeni Bluesound Node 2i, nebo Powernode 2i v2, ktery jiz zminoval Tombas. Problem ale je, ze Node 2i bych vyuzil jenom asi jako streamer s optical out do nejakeho DACu, ktery bych musel dokoupit (nebo pouzit Schiit Bifrost Multibit ze sluchatkove sestavy) a to mi prijde dost drahe / neekonomicke reseni pro zacatek. Powernode 2i v2 zase nema zadny nerepro vystup, takze malo moznosti do budoucna, kdybych treba chtel zlepsit cast DAC/zesilovac. Je k tomu ale v ramci rozpoctu ~25k a mym pozadavkum vlastne nejaka alternativa?
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 21. 4. 2020 06:33

Je to složité. Máš vlastně jen dvě možnosti, postavit to na dělených komponentech s tím, že v budoucnu můžeš něco vyměnit, nebo prostě počítat s tím, že za pár let vyměníš železo celé (Powernode) a necháš jen repro, pokud budou vyhovovat.
Mám obě výše zmíněné sestavy, v obýváku dělené komponenty, v ložnici Powernode.
Abych pravdu řekl, je pro mě jednodušší ťuknout na mobilu na spotify a poslat to do Powernode a už to hraje, je to rychlé a jednoduché. Nová verze v2 má i HDMI, takže můžeš připojit TV a o nic dalšího se nestarat.
Sestavu v obýváku pouštím jen tehdy, když si chci hudbu opravdu užít, mám na to klid a dost času. Powernode navíc používám jako budík, uspávač, hudební kulisu, prostě to hraje skoro pořád.

Co se týká kvality zvuku, tak to nemůžu moc dobře zhodnotit. U Powernode mám malé bedničky Scansonic, kterým pochopitelně chybí nižší basy, ale zbytek pásma je velice čistý a detailní s dostatkem energie a pěkně vykresleným prostorem.
V obýváku hrají sloupy HECO Celan, takže je to jiná liga a ten frakvenční rozsah je o něčem jiném.
Navíc je velký rozdíl v akustice.
Kdybys potřeboval nějaké info ohledně BluOS nebo aplikací (jak mobilních, tak na PC) jsem k dispozici.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 29. 4. 2020 15:31

Tak mensi update po navsteve AVCenter a Avitsmart v Praze na Vinohradech.

AVCenter - Spatna zkusenost, toto studio za sebe nedoporucuji. Cerstve se prestehovali, poslech probiha v obri mistnosti s nijak neupravenou akustikou. Chtel jsem si tam poslechnout Bluesound Powernode 2i, ten ale pres nasi domluvu nemeli. Misto toho tam meli prichystany Advance Paris Playstream A7, o kterem jsem v zivote neslysel a ani jsme se na tom nedomlouvali. Nijak neoduvodnili, proc mi doporucuji zrovna toto, proste to pry dobre hraje. Poslouchal jsem tam chvili na tomto receiveru Fyne Audio F303, pote Q Acoustics 3050i a pote Elac Debut F6.2

Poslech to byl pomerne bezpredmetny, basy byly u Fyne Audio velmi slabe a zvuk celkove postradal objem, u Q Acoustics uz to melo nejaky objem, ale spis mi to prislo jako subwoofer efekt a Elac v basech a vyskach asi nejlepsi, ale celkove to znelo tak nejak plechove. Proste spatna akustika. Kazdopadne jeden poznatek jsem si odnesl - Fyne i Q Acoustics maji nize polozeny vyskovy menic a to mi dost vadilo - musel jsem se hodne ohybat smerem dolu na sedacce, aby to znelo jak ma... V tomto byli Elac s menicem na vrchu, ktere jsou take celkove o neco vyssi, proste lepsi. Pak jsem jenom zkousel poslechnout znovu levnejsi Marantz PM7000N na Elacu a znelo mi to detailneji oproti Advance a7, coz jen podtrhuje celou tuto zvlastni zkusenost.

Cestou kolem jsem se stavil jeste v AvitSmart, bez rezervace, kde byl prodejce mnohem zkusenejsi a poucenejsi, maji i akusticky osetrenou poslechovku, ale maji mensi vyber, resp. spise drazsi repro. Poslouchal jsem tam Focal Chora 826 na Marantz PM7000N a Yamaha RN803D. Velmi minimalni zvukovy rozdil mezi Marantzem a Yamahou, kdybych si mel vybrat mezi nima, tak vyhraje Yamaha kvuli korekci zvuku podle akustiky mistnosti a MusicCast mi prijde o neco lepsi nez HEOS. Ten velice mirne vyrovnanejsi prednes Marantzu mi za tech 5 tisic (na repro ktere se me tykaji) nestoji. Prekvapili me ovsem Focal Chora 826, o kterych jsem zatim necetl nic extra a nevsimnul jsem si, ze by to tady bylo nejak zvlast doporucovano. Celkovy projev velmi muzikalni a zabavny, bas tak akorat, pri nizsich hlasitostech krasne zretelne (budu to pouzivat i pro TV v pozadi, takze take dulezity parametr) - jenom mi prisly ty vysky misty mirne vycinkanejsi, nez by bylo idealni - ale nic, kvuli cemu bych je zavrhoval. Esteticky se mi velmi libi. Bylo mi receno, ze toto repro je citlivejsi, proto je vhodnejsi kombinovat se zesilovacem, ktery je uklidni a ma vyrovnanejsi prednes - treba ta Yamaha/Marantz. S Powernode 2i by to nemuselo byt ono, vzhledem k predpokladanemu dynamictejsimu projevu.

Takze dalsim krokem bude sehnat studio, kde bude konecne k poslechu Bluesound Powernode 2i, abych to porovnal s resenim typu Yamaha RN803D, ktera je momentalne muj favorit. Pozadavek na desktopovou aplikaci sice stale mam, coz splnuji jenom BluOS and DTS Play-Fi zarizeni, ale kvalita zvuku ma vyssi prioritu. No a taky bych si rad poslechnul repro v rozmezi 20-30, nez se placnu pres kapsu a dam 30-40 za Focal Chora 826, B&W 603 apod.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod viking81 29. 4. 2020 21:38

Skús si k tej Yamahe vypočuť nejake Wharfedale repro..v tvojom rezpocte kupis Diamond 11.4 a nad rozpočet majú nove Evo 4.3 alebo 4.4
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 29. 4. 2020 22:54

Zajímavá zkušenost, ale je to jediná možnost, jak si udělat vlastní názor. Třeba ty všude doporučované QA by ti nesedly, kdybys to kupoval na slepo a naopak bedny, o kterých tu nikdo moc neví mohou být favoritem.
Dej si na čas a ještě si něco poslechni, hlavně ty bedny, mají na výsledný zvuk větší vliv než zesilovač, což ostatně potvrzuješ s tou Yamahou a Marantzem.
tombas
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka