výběr pasivní repro

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod oletadelku 9. 6. 2020 10:58

Ahoj,

můžete mi prosím poradit s výběrem?

Momentálně mám Onkyo D-055 + Akai AA-1115 + gramofon
Dívám se po větších reprobednách do místnosti cca 30 m2, výška stropu 3,3 m. (viz příloha)

Přemýšlím že bych pořídil použité B&W DM601, nebo nové Q Acoustics 3020i.
Vyplatí se tento upgrade?

Nejraději bych dal repro do knihovny, ale chápu že ideální umístění bude před sedačkou vedle TV.
Umístění bude u zdi (cca 5-10 cm od zdi) na skříni. Případně uvažuji o nějakých držácích na stěnu.

Předem díky!
Ondra
Přílohy
repro.jpg
oletadelku
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 9. 6. 2020 13:49

Koukám na obrázek a aktivní poslechový prostor je sotva 20m2, takže regálovky by měly stačit, ale pokud je místo vedle TV na sloupky, šel bych touto cestou, docílíš trochu plnějšího zvuku, hlavně v dolním pásmu s hlubšími basy, což se k filmům a TV hodí.
Strkat repro do knihovny není dobrý nápad.
Kolik je rozpočet?
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oletadelku 9. 6. 2020 17:06

Rozpočet max 7 000,-.

Otázkou je jestli si za tu cenu polepším od těch Onkyo: https://www.catawiki.com/l/26438869-onk ... peaker-set

Chci aby repro taky dobře vypadalo, tady je u Q Acoustic pro mě + za bílé provedení.
oletadelku
Junior

Odeslat příspěvekod Lybuna 10. 6. 2020 01:01

za 7000 aby se to posunulo tak jedině bazar
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... mond-11-2/
Lybuna
Junior

Odeslat příspěvekod viking81 10. 6. 2020 06:40

Tie Wharfy za 7 by bola super kupa...urcite by som zaradil do vyberu...
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 10. 6. 2020 08:14

Je potřeba si uvědomit, že ta stávající sestava je opravdu základní, výkon receiveru AKAI 2x15W/8ohmů je na rozehrání reprosoustav skutečně minimum. Nevím, jak to zvládá dynamické špičky a zkreslení, ale pro skutečný kvalitativní posun by bylo potřeba vyměnit i zesilovač.
Pokud jde o ty bedny, hledej takové, které mají vysokou citlivost (nad 90 dB), aby na to ten zesilovač stačil. Ono ani těch 20 m2 není úplný krcálek.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oletadelku 10. 6. 2020 15:40

Díky všem za reakce, ty repro jsem používal v menší místnosti a jde mi hlavně o zvuk který zaplní tuto místnost, tady cítím že ty onkyo už nestíhají.
Nejsem audiofil ani momentálně nemůžu investovat do nového zesilovače. Bazar pro mě vůbec není problém. Mrknu na ty Wharf. případně jim výkonově podobné!
oletadelku
Junior

Odeslat příspěvekod Houbičkar 10. 6. 2020 18:48

Jak psal muj předřečník, nekoukej na "výkon" beden, ten udává jen to, co reprosoustavy jeste snesou od zesilovače (jeho výkonu). Zajímat by tě měla jejich zmiňovaná vyšší citlivost oproti těm budkám od Onkya a nebo právě silnější zes. Jinou cestou se ke zvuku s větší energií nedostaneš.
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod oletadelku 10. 6. 2020 18:51

ok, děkuju!
oletadelku
Junior

Odeslat příspěvekod oletadelku 23. 7. 2020 17:57

Ahoj, obnovil bych ještě rád tuto diskuzi:

Nakonec jsem našetřil nějaké 2 tisíce a vybírám mezi těmito dvěma, jde mi především o pocit z většího zvuku, oproti stávajícím onkyo d 055:

https://speakerdecision.com/compare/Q-A ... s-KEF-Q350

Z mého laického pohledu lépe budou znít KEF, ale designově se mi více líbí Q Acoustics, takže pokud rozdíl mezi nimi nebude nijak velký, šel bych do nich.

Díky za případné komenty.

O.
oletadelku
Junior

Odeslat příspěvekod viking81 23. 7. 2020 19:20

Podľa čoho usudzujes ze kef bude mať väčší zvuk? Tie QA vedia ísť o dosť hlbšie, takže by mali mať väčší zvuk oni..každopádne si to treba vypočuť. Min na Youtube na lepších sluchatkach, ale ideálne niekde na predajni a podľa toho sa treba rozhodnúť..
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod oletadelku 23. 7. 2020 19:25

No vlastně jen dle rozměrů a cenové hladiny, QA startují na 9500,- KEF startovaly na 15-17000,-. O:-)
Díky.
oletadelku
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 23. 7. 2020 21:55

Ty bedničky mají citlivost 87, resp. 88 dB, což je pro tvůj slaboučký zesilovač velmi málo na to, aby bylo možné uvedený prostor zaplnit zvukem. Je to docela na hraně a hrát na plný výkon zesilovače bez rezervy bude znamenat velké zkreslení a dlouhodobé přetěžování zesilovače.
Tím nechci říct, že jsou ty bedničky špatné nebo nedostatečné, naopak, bedničky jsou velmi dobré, ale prostě potřebují výkonnější zesilovač. Ty ušetřené dva, resp. tři tisíce by bylo lepší investovat do nového (bazarového) zesilovače, např.: http://www.hifibazar.cz/detail.asp?id=4526
Určitě to bude mít mnohem větší přínos pro kvalitu a "velikost" zvuku, než samotná výměna bedniček.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oletadelku 24. 7. 2020 10:12

Díky, pořídím tedy taky jiný zesilovač.
Myslím že naráží na limity i na zapojených Onkyo D 055 kdy hlasitější basy začínají chrčet.

Ten akai jsem vybíral s ohledem na to, že má phono předzesilovač na gramofon, k té yamaze bych tedy dokoupil nějaký předzesilovač (MM 3) na gramo.
Taky ta Yamaha má impedanci min. 8 Ohm a repro 6, nebude to problém?
Za 3 tis. s phono jsem našel ještě https://www.phono.cz/vykonove/marantz-pm-66se
nebo CD receiver který se mi líbí vzhledově https://www.vintagechief.com/marantz-m- ... iver-21735
Udělám s některým z nich chybu? A do něj Q Acoustics 2020i nebo možná i 3020i, sic už jsem na dvojnásobku prvotního rozpočtu, ale rozhodl jsem se zainvestovat více s tím že to vydží.

Je mi jasné že se pohybuju pořád v lowcost hladině, tak díky za trpělivost.
oletadelku
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 24. 7. 2020 10:57

U těch starých zesilovačů buď opatrný, po 20-25 letech provozu už možná budou vyžadovat větší servis, abys ty nové bedničky hned neodpálil.
Lepší volbou by bylo přece jen něco trochu novějšího.
Q Acoustic by tě mohly uspokojit, byť jsou to malé soustavy, chybu s nimi neuděláš.
Nominální impedance 6ohmů Yamaze nevadí.
Ten gramofonový předzesilovač bude tak jako tak v této cenové kategorii lepší externí.
tombas
Pokročilý