Ozvučení pracovny 3x6m_dřevěný obklad

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Smashdash91 17. 11. 2020 16:14

Zdravím, poradíte někdo jak a čím ozvučit malou pracovnu obloženou dřevem?
Místnost má 3x6m (viz půdorys), na zemi dlažbu, na stropě ekopanely se sádrovou stěrkou.
Pracovna půdorys.png
Pracovna - půdorys

Po jedné stěně se táhne knihovna s otevřenou horní částí, na druhé straně krbová kamna...

Fotky v odkaze: https://photos.app.goo.gl/oBS1x1SxQHi27h2E6

Ozvučení by mělo být řešeno ideálně z PC (základová deska Aorus H370), ale nebráním se nějakému externímu zesilovači či tak (ale asi to na můj poslech nebude potřeba).
Poslouchat budu převážně hudbu z youtube, když to bude kvalitativně omezené, tak možná nějaké kvalitnější zdroje.

Jde mi o to, abych při práci na PC mohl v klidu poslouchat a měl to jako relax s dostatečně kvalitním výstupem - nicméně nejsem žádný audiofil, takže nemusím asi do žádných extrémů. Když už se s tou pracovnou ale dělám tři roky, tak bych rád aspoň slušný audio a ne slucházka nebo malé repro k PC.

Myslel jsem si na nějaký prostorový zvuk rozvést po jednotlivých rozích, ale nevím, zda se to vyplatí v takto dispozičním řešení.

Děkuji moc za jakékoliv rady...
Smashdash91
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod viking81 17. 11. 2020 17:11

A rozpočet je cca aký?
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Smashdash91 17. 11. 2020 21:43

Aha, to jsem zapomněl dopsat - rozpočet tak 5 - 10 tisíc, alternativně více, ale na etapy třeba...pokud to půjde.

Díky za otázku
Smashdash91
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod viking81 18. 11. 2020 07:32

Na priestorovy zvuk by som sa uplne vykaslal. Aj tak drtiva vacsina hudby je len stereo. A davat do rohov 2x stereo je podla mna zbytocne. Pre teba by boli vhodne asi nejake aktivne reproduktory k tomu PC. Mozes signal do nich posielat zo zvukovky cez kabel Jack-Cinch, pripadne mozes kupit repro, ktore maju v sebe DAC a signal by isiel cez USB kabel, pripadne optikou ak ju tvoja doska ma. Ta optika by bola najidealnejsia, lebo by bol odizolovany komplet pc od repro a vyhol by si sa roznym sumom a tak. Co sa tyka aktivnych repro, tak dobre hodnotene a odporucne su Edifier napr, alebo nieco ako Klipsch R-51PM, ktore sa daju zohnat na Amaozne za dobru cenu.

https://www.amazon.de/Klipsch-R-51PM-La ... B07J6P5Z83

Na delene komponenty nemas moc rozpocet, tam by to slo jedine cez bazar. Potreboval by si zosilnovac a nejake regalove repro. Zosilnovac opat bud s DAC-om, aby si ho mohol napojit cez optiku alebo bez a musel by si hral zo zvukovej karty v PC...
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Filmmaker 18. 11. 2020 10:36

S tímhle rozpočtem si pořiď aktivní stereo bedýnky. Protorový zvuk za 5-10 tis. Kč je utopie, pokud bys tedy nešel cestou toho nejlevnějšího z nejlevnějších (čemuž by odpovídal i zvuk).
Filmmaker
Junior

Odeslat příspěvekod Tapir1 18. 11. 2020 12:35

8-) V případě aktivních repro doporučuji nějaké s DAC, který bude jistě lepší než zvukovka v PC - třeba AQ M 24DAC. Zajímavý svými možnostmi, ale i zvukem je také třeba Wi-Fi/Bluetooth bezdrátový reproduktor s aux vstupem a LAN pro stream - třeba bazarový ELAC Discovery Z3. Možnosti jsou v rámci rozpočtu a zvukově nadstandard.
Audio - CA AZUR 851A, Pioneer N-50AE Casea Upgrade, Denon DVD 3910, Quadral Signum 90; Portable - Shanling M1, Beyerdynamic DTX 100 & Byron, Sony WH-1000XM2, Xiaomi Mi9 + Hiby FC3 MQA, Blon-BL03, TWS - Panasonic RZ-S500W, TV - Philips 65OLED 873
Tapir1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Smashdash91 19. 11. 2020 09:45

Děkuji všem za rady - ještě se zeptám ohledně umístění - prostorový zvuk je samozřejmě asi zbytečný (vzhledem k tomu, že chci poslouchat spíše hudbu při práci a ne sledovat nějaké filmy. Kam tedy umístit případně ty dva stereo reproduktory...
Co se typů týče - jaký je pro mě rozdíl mezi tím, když bude kombinace zesilovač + 2x Repro a nebo 2x Repro bez zesilovače přímo z počítače? Ta zvukovka na základový desce se tváří relativně kvalitně, ale je otázka, zda já tu nekvalitu opravdu poznám, respektive od jaké ceny reproduktorů to bude srážet kvalitu zvuku?...

Mrknu se na to, co jste mi poslali za tipy...
Smashdash91
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod viking81 19. 11. 2020 10:17

Zosilovac budes potrebovat tak ci onak. Zvukovka na doske je len zdroj audio signalu, ktory musi byt zosilneny. To zosilnenie spravi bud dedikovany zosilnovac, alebo to spravi zosilnovac, ktore je v tych aktivnych reproduktoroch. Ta zvukovka v pc sa pouziva na prevod digitalneho signalu na analogovy (DAC - digital to analog converter). Tento DAC potom moze byt aj mimo PC. Vacsina novych zosilnovac ma tento DAC v sebe zabudovany a potom posielas z PC digitalny signal a konverziu spravi az zosilnovac. To iste plati v pripade tych aktivnych reproduktorov. Niektore maju a niektore nemaju DAC. Ked maju, napajas ich digitanle, ked nie, ides analogom z PC. Problem PC ako zdroja analogoveho signalu je v tom, ze moze byt zasumeny. Tak isto vedia byt zasumene aj niektore aktivne reproduktory. Preto najidealnejsie je to napajat optikou z PC bud do "nesumiacich" aktivnych reproduktorov alebo do zosilnovaca, na ktory napojis pasivne reproduktory. Vsetko zalezi od rozpoctu ktory mas. Do 10000kc sa do riesenia so zosilnovacom a lepsim repro zmestis len pri bazarovych kuskoch. Aktivne repro vies v tej cene zohnat. Vid priklady, ktore som ti daval vyssie.
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Smashdash91 19. 11. 2020 11:50

Aha, díky za vysvětlení, takhle už mi to dává smysl...:)

Můžete mi tedy zkusit poradit, pokud bych šel do sestavy - malý zesilovač + 2.0 Reprobedny, tak něco za rozumné peníze s odpovídající kvalitou...do takového prostoru.

At nejsem tedy tolik závislý na tom, co mám v počítači, a případně to mohu napojit na něco jiného...a hlavně to mohu ovládat z pohodlí bez počítače. Moje představa je, že bych ten zesilovač zabudoval do ovládacího panelu, co budu mít na stole vedle monitorů.

Cenu teď neřešte, klidně to může být trochu více, pokud vyhodnotíte, že ten rozdíl v kvalitě bude dostatečný...

Díky mnohokrát,
Smashdash91
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 19. 11. 2020 13:05

Já bych na tvém místě mírně přitlačil na pilu a šel do něčeho takového:
https://www.salonydenon.cz/mini-systemy ... 1-dab.html
Má to CD mechaniku, pošleš do toho hudbu z PC, nebo mobilu, podporuje to streamovací služby. Rozhodně to není žádné ořezávátko, je to zvukově někde jinde než hifi věže mainstreamových výrobců. Dělá takové věci i Marantz např., dá se koupit zvlášť repro a zvlášť přehrávač.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Smashdash91 19. 11. 2020 15:33

Díky za tip, tohle mini stereo vypadá docela dobře, ale na netu jsem našel jen ty Denom a Marantz, případně panasonic myslím... Ještě nějaký tip? Pro mě by bylo asi nejvíc využitelné, pokud by to umělo to rádio + PC...cokoliv dalšího asi nevyužiju. Jedině snad ten asistent od googlu a hrát youtube music (to už mi funguje přes google home v ložnici).

Ale stále řeším to umístění - zda ty repráky umístit do rohů k oknu na nějaký držák a nebo pro jakžtakž kvalitní poslech bude stačit třeba umístit ty bedny do knihovny - ale v tu chvíli to hraje proti krbu do stěny a já jsem jakoby mimo... ale bylo by to nejjednoduší na umístění.

Nebo pak jedině nějaký ten moderní všesměrový reprák (all in one) jako jsou ty od Bose a JBL a dát si to někam na do prostoru na skříňku...netuším, jak je to dneska šikovný...

Reálně jsem zvyklí poslouchat skrz soundbar od LG co jsem měl v obýváku u PC a TV...ale tady bych rád prostě něco lepšího a vhodnýho.
Smashdash91
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 19. 11. 2020 16:14

Já si myslím, že Denon a Marantz jsou v hifi na rozdíl od Panáka dobré a renomované značky, mající obrovskou zkušenost s hifi komponenty. Ale určitě najdeš i něco jiného, jen netuším jak je to s kvalitou.
https://www.czc.cz/onkyo-cs-265dab-cern ... +CS265DABB
Co se týče poslechu, tak zásadně rovnostranný trojúhelník, pokud to má být soustředěný poslech. Možná jsem ze staré školy, ale na blbiny typu všesměrové repráky nevěřím.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Smashdash91 19. 11. 2020 17:01

Jako já taky věřím, že nejlepší je to řešit tím rovnostraným trohuhelníkem, ale to mi prostě nevychází - nejlepší varianta z hlediska praktičnosti umístění mi vychází ta fialová varianta, ale tam je to už docela daleko...na druhou stranu cokoliv jiného mi trohuelnik nedá - snad jen kdybych seděl před krbem, ale tam asi sedět nebudu.

Je otazka, nakolik zkresluje poslech ze strany...já nemám moc hudební sluch, takže hledám optimální variantu, kdy to bude slušně znít a zároveň to půjde nějak umístit...teoreticky ta modrá varianta by byla nejlepší na umístění a vypadala by nejlépe v prostoru - ale je to prostě ze strany. A ta ideální červená není reálná - na jedné straně knihovna a na druhé straně krb (takže teplo).

Snímek obrazovky 2020-11-19 155703.png

Díky za reakci - jinak Panasonic taky asi předpokládám, že bude kvalitativně horší...
Smashdash91
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 19. 11. 2020 17:28

Myslím si, že modrá i fialová varianta jsou v pohodě. Na to abys ocenil dobrý zvuk vůbec hudební sluch nepotřebuješ. Já si třeba myslím, že ho vůbec nemám, vyloudit na nástroj, či zazpívat neumím nic, ale falešný tón, nebo špatně hrající sestavu sakra poznám.
Zas to pravidlo trojúhelníku nemusíš brát tak striktně. A na hudební kulisu už vůbec ne. Velkou roli bude hrát i akustika. Místnost vyplněná nábytkem, koberce, záclony, závěsy, knihovny, obrazy atd. na tom bude po akustické stránce daleko líp než moderní vzdušný holobyt s plovoucí podlahou a brutální ozvěnou.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Smashdash91 19. 11. 2020 18:55

Tak já přemýšlím, zda teda nejít takovou trochu krkolomnou variantou - koupit https://www.salonydenon.cz/mini-systemy ... 1-dab.html například nebo ten jejich zesilovač (tyhle výrobky se mi fakt líbí vzhledově i funkčně) ale zatím tedy nekupovat reprobedny a zkusit to propojit se starýma Tesla reprobednama od gramce... nicméně netuším zaprvé zda to reálně půjde (gramec myslím typ Tesla 1032A) a za druhé, zda ještě hrají ...před pár lety ještě fungovali - než odešla jehla na gramofonu. :D

A až zase budou šušně, tak bych koupil nějaké reprobedny dle potřeby - ted fakt netuším, jak to udělat jen plnohodnotně.
Smashdash91
Kolemjdoucí

Další stránka