Sloupové repro do 20t?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod drasil 1. 1. 2021 20:15

Zdravím,
chtěl bych pořídit sloupové reprobedny. Nejsem žádný expert, takže si rád nechám poradit od zkušenějších. Představoval bych si cenu kolem 15, maximálně 20 tisíc. Bedny chci umístit (skoro) ke zdi, takže bych preferoval přední bassreflex. Jako zdroj signálu bych rád použil zesilovač Onkyo A-5VL. Rozměry místnosti jsou cca 4x7m, reprobedny budou umístěny na kratší straně a pozice posluchače je zhruba uprostřed místnosti. Poslouchám ledacos od klasiky přes pop až po rock. Plus zvuk při sledování filmů.

Dost se mi líbí Jamo S 807/809 - je to dobrá volba? A stojí jeden měnič navíc u S 809 za příplatek cca 3.500Kč?

Předem díky za reakce.
drasil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 1. 1. 2021 21:03

Záleží jakou preferuješ hudbu, jak moc budeš sledovat filmy atd. Já mám v té ceně Polk S55e a vyhovují mně na rock a ozvučení TV víc než dost.
Z těch tří odkazů od Nicka se mi líbí akorát Monitor Audio Bronze. Vůči Magnatu i Jamo mám předsudky, v případě Jama podpořené osobní zkušeností. Ale to je čistě můj problém.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Cave 2. 1. 2021 00:00

tazatel požaduje bassreflex na přední straně reprosoustav a já s ním naprosto souhlasím, měl jsem doma Cambridge Audio SX80 se zadním bassreflexem (předtím dvoje s předním) a zjistil jsem že mi jeho umístění nevyhovuje, mj. z toho důvodu jsem ty Cambridge vrátil, je to poznat na celkovém projevu reprosoustav
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod martas38 2. 1. 2021 00:35

Ten přední bassreflex jsem přehlídl. Každopádně Polk mají spodní bassreflex a stojí mě prakticky u zdi. Dunění se nekoná.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Cave 2. 1. 2021 01:02

jsem reagoval na předchozí příspěvek s Monitor Audio Bronze 200 6G které mají 2x bassreflex na zadní straně

spodní bassreflex mají též Wharfedale Diamond 230
https://reprosoustavy-reproduktory.heur ... 230/?crsl=
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod drasil 2. 1. 2021 12:09

Všem moc děkuju za tipy. Po zohlednění ceny a názoru mého poradce přes design ;-) padla volba na Polk S55e. K těm se sice Nick nijak nevyjadřoval, ale kromě osobní zkušenosti martas38 jsem našel i několik recenzí, které vyznívají velmi pozitivně. Našel jsem na Alze dva rozbalené kousky za 14t, takže už jsou objednané a večer by měly být doma. Ještě jednou děkuju!
drasil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Renoi 2. 1. 2021 13:07

Tak pak napiš jak jsi spokojený.

Díky
Renoi
Junior

Odeslat příspěvekod cujou2 7. 1. 2021 08:59

Tak co, spokojen?
cujou2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drasil 9. 1. 2021 12:06

Na hodnocení jsem si úmyslně nechal trochu času. Nemám sice srovnání s jinými reproduktory, ale můžu se podělit o pár subjektivních dojmů:
* Reproduktory mám v bílé barvě a moc se mi líbí. Na pohled působí daleko jemněji a zajímavěji než reproduktory hranaté.
* Po zapojení se při přehrávání několika prvních písniček dostavil nefalšovaný "wow" efekt. Dojem ještě vylepšilo drobné zvýrazněním basů na zesilovači. To mě docela překvapilo, protože recenzenti většinou píší, že tyhle reproduktory zvýrazňují výšky a basy už samy o sobě. Možná je to otázka našeho individuálního vkusu, nevím.
* Hned první večer jsme repráky využili při sledování akčního filmu. Byli jsme ohromeni nejen efekty při akčních scénách, ale taky množstvím různých hluků a zvuků v pozadí, které nás "vtahovaly" do filmu. Celkový dojem ze sledování filmu se velmi přiblížil kinu.
* Reproduktory dokážou krásně ozvučit celou místnost, zvuk je takový "hutný" :-)
* Po týdnu už odeznělo prvotní "wow", ale stále mě baví si pouštět různou hudbu a kochat se tím, jak pěkně zní.

Shrnuto a podtrženo, Polk S55e považuju za velmi dobrý kompromis mezi cenou, kvalitou, velikostí a designem. Výběru vůbec nelituju a ještě jednou děkuju za radu!
drasil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 9. 1. 2021 13:20

Jsem moc rád, že jsem tě neposlal na špatnou cestu a že se ti Polk líbí :)
Mám to hodně podobně, prvotní wow efekt byl obrovský, ale ještě víc než po roce jsem z nich unešený.
Co se týče zvuku, ano mají zvýrazněné konce pásma. Ale hodně záleží na tom, jaký máš zesilovač. Dále pak akustika prostoru a umístění repro v něm - vzdálenost od stěn a podobně.
Já na receiveru Pioneer nepatrně ubírám výšky a stejnou měrou přidávám basy.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod man_X 9. 1. 2021 15:48

Zdravím,
už nějakou dobu tady ve fóru hledám doporučení a tady je docela vhodné vlákno. Také vybírám sloupové repro a ani já nejsem žádný audiofil. V mém případě vybírám sloupy k domácímu kinu (DENON AVR-X2600H DAB nebo 2700 ...).
Zatím počítám s tím, že koupím repro v konfiguraci 3.0 resp. 3.1 a až bude vůle řešit umístění kabelů k zadním a horním reproduktorům tak i 5.1.2
Vedle požadavku na umístění ke stěně mám ještě jeden zásadní problém. A to je prostor pro bedny. Ideální šířka sloupů pod 20 cm. Zatím jsem si dal jako finanční strop Wharfedale Diamond 11.4. Pokud mne něco nepřesvědčí, že má cenu si připlatit. Což v tuto chvíli asi nehrozí.
Ten Polk S55e vypadá taky zajímavě (= líbí se mi). A ten cenový rozdíl bych překousnul :mrgreen:
Nicméně v obou případech se jedná o šířku 22 cm a to je hodně na hranici, zda se to vejde okolo TV a skříňky nebudou bránit otevírání dveří. Ještě můžu dát skříňky více k sobě, a sloupy až za ně, ale to by byly cca 3,5 m od sebe. A nevím jestli to nebude příliš.
Tipů jsem na AVmanii viděl více, ale většina zejména úzkých sloupů, které by se mi líbily, měla basreflex dozadu. Tak pokud máte nějaký vhodný tip na sloupy, které se dají postavit ke zdi a jsou mají šířku do 20 cm, podělte se o něj. Díky
man_X
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 9. 1. 2021 15:56

Záleží jak daleko od toho budeš sedět. Pomůže taky nasměrování do místa poslechu. Já mám repro necelé dva metry od sebe (víc to nejde) a minimálně 2,5 metru by to sneslo.
Ideálně by měly repro s poslechovým místem tvořit rovnostranný trojúhelník.
martas38
Pokročilý

Další stránka