Zdravím, Duddits. Jestli máš takto velké sloupy s dvěma 17cm basáky v malé místnosti dlouhé jen 4 m a měniče vzdálené jen 50cm od přední stěny, tak bys měl mít dobře zatlumenou místnost včetně nízkých kmitočtů, tj. minimálně hodně členitého nábytku, skříněk naplněných svetry, ručníky a dekami, spoustu polic s knihami, velkou rohovou sedačku, koberec, těžké závěsy nahrnuté v rozích, vysoké a husté rostliny či stromy a to vše nejlépe symetricky rozmístěné na obou stranách poslechové místnosti. Píšeš, že jsi řešil akustiku, možná máš zakoupeny nějaké akustické panely a umístils je v bodech prvních odrazů, možná máš ve všech rozích basové pasti a já nevím, co všechno ještě.
Hele, já jsem naprostý amatér a hlavně fanda dobré hudby, žádný audiofil, ale díky tomu, že svou první Hi-Fi sestavu jsem si zakoupil již před 45 lety, tak vím, že pokud mám malou místnost do 20m2 a k tomu nedostatečně zatlumenou, tak mi na její ozvučení stačí dvoupásmový regál s 15cm basákem a pokud si koupím naddimenzované sloupy, tak se dostanu do problémů s akustikou a pokud je nevyřeším, tak to bude hrát prostě blbě a nevyváženě, hlavně na nižších kmitočtech, to je zákonité.
Nicméně nevěřím, že když dáš ty sloupy více do prostoru, tak se tím zvuk zhorší, měla by se zlepšit prostorovost reprodukce a o něco lépe zarovnat Topy a Dipy na nízkých kmitočtech (do 150 Hz). Je samozřejmě možné, že se ti toto zarovnání basů může méně líbit, to už je tvoje volba. Není důležité, co je více věrné, přirozené, je důležité, co se ti víc líbí