Sloupové repro do 20t?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Lubro 23. 6. 2023 08:00

@viking81 a spol.: děkuji za vysvětlení. Pokud jsem to dobře pochopil, tak XT je základní řada, pak je vyšší řada Signature a následuje ještě lepší řada Reserve a poté nejvyšší řada Legend. Díval jsem se např. na Rezerve R500, vypadají parádně...pro mě bohužel nemají dolní bassreflex, ale bassreflexovou turbinku vzadu a taky stojí o nějakou "pětku více (i když se někde dají sehnat za 24.tis. pár).
Lubro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod viking81 23. 6. 2023 09:23

Vzdy je to o peniazoch :) a ked prihodis dalsiu 5ku-10ku, tak si na najvyssej rade...to je nekonecny pribeh :) idealne si ich chod niekam vypocut a ked budes spokojny, tak neries, lebo sa z toho zblaznis a minies vela penazi, lebo vzdy je nieco este lepsie. Ak mas rozpocet tak sa ho drz a snaz sa vybrat co najlepsie v ramci toho rozpoctu...
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PeterKC 23. 6. 2023 10:57

Souhlas s Kamasu, k zesu Denon mám uzavřenku Wharfedale Jade 3 a je to výborné kombo na klasiku, jazz i rock, ale i přes uzavřený systém repro potřebují prostor (umístění laděno 8 měsíců a mám je nakonec 120 cm od přední a 85 cm od bočních stěn).
Musel bys mít dobře zatlumenou místnost včetně nízkých kmitočtů, aby ti jakékoliv repro hrály jakž-takž v 10 až 20 cm od stěn, spíše budou hrát boomy s nižším rozlišením basů a nižších středů.
Ještě to umístění uvaž, stojí to za to!
PeterKC
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Yiakubou 27. 6. 2023 21:09

No ja s tim teda tak uplne nesouhlasim, protoze dost zalezi na typu repro. Kdyz se totiz rekne 'repro od zdi', tak drtiva vetsina lidi to meri od zadni steny repro. Tak to ale neni. Zdrojem zvuku jsou menice, ne zadni strana repro, cili se bavime o vzdalenosti menicu od zdi. A ruzny repro maji ruznou hloubku, coz na to ma taky vliv. Ja mam treba repro s hloubkou pul metru, nejblizsi hrana zadni steny je ke zdi tak 10cm a je to idealni pozice. Kdyz to vysunu vic do mistnosti, je to jenom horsi, nebo uz to pak mam moc blizko k poslechovymu mistu a to zas prinasi jiny problemy. Taky zalezi na typu bassreflexu, ale i pro zadni bassreflex staci myslim jenom vzdalenost o velikosti prumeru vydechu, aby to spravne fungovalo a to ostatni je pak opet jen o vztahu menice - zdi.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Cave 27. 6. 2023 21:41

doporučím francouzské Triangle Borea BR07 neboť na rock a metal mám sloupy Cabasse a velká spokojenost, předtím regálové Focal a taky spokojenost, frantíci prostě umí :⁠-⁠)
https://elektro.bazos.cz/inzerat/170697 ... a-br07.php
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod martas38 28. 6. 2023 07:00

Doporučovat bedny podle země původu nějaké firmy? To by se pak dalo říct desetinásobně víc než o Frantících o Britech, protože jejich firmy jako B&W, Monitor Audio nebo třeba KEF sakra umí, ale nedá se to říct o všech britských značkách. A že jich je, včetně těch naprosto špičkových.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lubro 28. 6. 2023 07:35

@Nick Cave: Na ty francouzské Triangle Borea BR07 jsem se rovněž díval a zařadil je do možného výběru nejen kvůli přednímu bassreflexu...V inzerátu je i poměrně slušná cena, ale jet pro ně přes 400 km tam a přes 400 km zpátky se mi momentálně moc nechce...
Lubro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Cave 28. 6. 2023 08:54

jak velký máš samotný poslechový prostor?
tady jsem našel Cabasse za 20k
https://www.elektronet.cz/sloupova-repr ... rsey-ebony
a tady jiné Cabasse se slevou kvůli kosmetice na zadní straně
https://www.yamaha-shop.cz/cabasse-jersey-mc170

oboje mají spodní bassreflex
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod PeterKC 28. 6. 2023 08:57

Díky za reakci, Yiakubou.
Pochopitelně, těch 120 a 85 cm vzdálenosti mých repro je míněno od středu měničů a ne od jejich zadní a boční stěny, přesto musím zopakovat, že jsem ještě nikdy neslyšel dobře balancovaný zvuk u repro umístěných jen 10 až 20 cm od přední nebo boční stěny, a to ani u uzavřenek, natož pak u těch s bassreflexem bez ohledu na jeho umístění!
Asi by to nevadilo, pokud by přední stěna za repro a místa prvních odrazů na bočních stěnách byly opatřeny alespoň 30 cm tlustými akustickými absorbéry, pohlcujícími i střední a vyšší basy (ne akustická pěna), ale pokud se bavíme o akusticky neošetřeném prostoru, tak fakt nevěřím, že jakékoliv repro bude hrát s tímto odstupem od stěn frekvenčně balancovaně a s dobrým rozlišením na basech. Nikdy a nikde jsem to ještě neslyšel.
Je možné, že pokud někdo poslouchá jen metal, tak se mu to zvukové zkreslení dané "nalepením" repro ke zdi bude líbit, to je samozřejmě možné a sám mám několik kámošů, čistě rockově a metalově zaměřených, kteří si takovéto zabarvení zvuku oblíbili.
A ještě něco pro Lubra ke značce Triangle, slyšel jsem repro Triangle Genese Trio s aparaturou Denon a vše zahrály famózně a velmi zábavně, dokonce i Tool a Dream Theater na nich zněli skvěle a to jsou jen větší 2-pásmové regály.
Pokud bych neměl své Wharfy, určitě bych si k Denonu koupil ty Triangle, Focal jsem slyšel Chora a Chorus, ten Chorus i s Denonem a dle mě je to absolutně nevhodná kombinace zesu a repro, Triangle naopak :-D
PeterKC
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 28. 6. 2023 14:24

Já mám tedy stejnou zkušenost jako Yiakubou. 23cm od zadní strany, cca 50cm od měničů. Dál už se zvuk horšil, aspoň dle mých uší. Na jednu stranu jsem rád, ubrat si ze 4m obýváku 1,3m reprákama je celkem dost :-) Pokud je místnost velká, možná je třeba větší vzdálenost, každopádně je to alchymie. Ladil jsem to asi půl roku, vzdálenosti, natočení, nějaká úprava akustiky místnosti. Teprve po půl roce od koupě jsem z toho měl konečně radost, peklo na nervy :-) A dalších 20k spadlo do koberce(který jsem už nikdy nechtěl), obklad stropu a nějaká akustická pěna :roll:

Taky je docela důležité dobře vybrat referenční(testovací) skladby. Časem jsem zjistil, že některé jsem vybral blbě. Byly "přeboostované", a když už zněly dobře, ostaním chyběly třeba basy. Jsem rád, že to mám za sebou ;-)
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PeterKC 28. 6. 2023 15:31

Zdravím, Duddits. Jestli máš takto velké sloupy s dvěma 17cm basáky v malé místnosti dlouhé jen 4 m a měniče vzdálené jen 50cm od přední stěny, tak bys měl mít dobře zatlumenou místnost včetně nízkých kmitočtů, tj. minimálně hodně členitého nábytku, skříněk naplněných svetry, ručníky a dekami, spoustu polic s knihami, velkou rohovou sedačku, koberec, těžké závěsy nahrnuté v rozích, vysoké a husté rostliny či stromy a to vše nejlépe symetricky rozmístěné na obou stranách poslechové místnosti. Píšeš, že jsi řešil akustiku, možná máš zakoupeny nějaké akustické panely a umístils je v bodech prvních odrazů, možná máš ve všech rozích basové pasti a já nevím, co všechno ještě.
Hele, já jsem naprostý amatér a hlavně fanda dobré hudby, žádný audiofil, ale díky tomu, že svou první Hi-Fi sestavu jsem si zakoupil již před 45 lety, tak vím, že pokud mám malou místnost do 20m2 a k tomu nedostatečně zatlumenou, tak mi na její ozvučení stačí dvoupásmový regál s 15cm basákem a pokud si koupím naddimenzované sloupy, tak se dostanu do problémů s akustikou a pokud je nevyřeším, tak to bude hrát prostě blbě a nevyváženě, hlavně na nižších kmitočtech, to je zákonité.
Nicméně nevěřím, že když dáš ty sloupy více do prostoru, tak se tím zvuk zhorší, měla by se zlepšit prostorovost reprodukce a o něco lépe zarovnat Topy a Dipy na nízkých kmitočtech (do 150 Hz). Je samozřejmě možné, že se ti toto zarovnání basů může méně líbit, to už je tvoje volba. Není důležité, co je více věrné, přirozené, je důležité, co se ti víc líbí :-))
PeterKC
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 28. 6. 2023 15:40

Tak pravda, že mám trochu overkill, ale pomohla i kalibrace Yamahy. Pokud to dám na PURE, tak basy duní víc, než bych chtěl :-) Ale teď jsem spokojený. Navíc mě čeká stěhování do bytu, kde je obývák větší, tak se těším. A ano, máme to pro radost :-)

A taky už lecos pamatuju. Někdy kolem roku 1987 jsem si stavěl dvoupásmové repro sám :-))
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 28. 6. 2023 18:48

PeterKC: No je fakt, ze ja to u zadni steny mam, ale vlastne ani moc ne - viz foto. Je to po stranach vyklenku a vytocene do stredu, takze hloubce prostoru ani basum zed nijak nebrani a u te zadni steny je to vlastne jen castecne. Navic mam celkem poresenou akustiku.
20230316_203833.jpg
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PeterKC 28. 6. 2023 19:22

Máš to fakt pěkný, Yiakubou, slyšel jsem i pozitivní hodnocení na Vitvarovy Boomkillery a že je Vitvar lepší než Zalan Schuster a má proto hodně kšeftů i na Slovensku, fakt moc pěkný :-))
PeterKC
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Yiakubou 28. 6. 2023 19:34

Diky. Zalan Schuster, ten mi prijde hodne voodoo a mimon pote, co jsem cetl nejake jeho prispevky na vedlejsich forech a videl nejaky jeho videa. Na nej bych ja osobne fakt nespolehal.

MV mi rikal, ze to je pry nejlepsi mistnost a akustika, co zatim delal, tak snad to je celkem dobry :-) Resim to s nim uplne od zacatku uz tak 2 roky a postupne se to dotahlo az do tohoto stavu. Jeste to neni uplne 100% optimalni, chtelo by to jeste trochu zatlumit, ale uz to jsou jen detaily. Pak uz mi zbyva jen nejake DRC na doladeni basu.
Yiakubou
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka