Jasně, psal jsem o akustických matracích, ale nemyslel jsem tím jen širokopásmové absorbéry zvuku.
Pokud vím, tak GIK i jiní výrobci dokážou nadizajnovat tyto matrace tak, aby výrazněji absorbovaly např. vyšší basy a nižší středy a přitom odrážely vyšší středy a výšky.
Pochopitelně nižší basy pod 100 Hz nelze vyřešit jinak, než laděnými rezonátory, to je mi jasné a tohle určitě nelze za celkových 70000 Kč pořešit.
Já basy alespoň trochu pořešil 8měsíčním laděním umístění repro a sweet spotu a do obou předních rohů za repro jsem dal 2 metry vysoké rohové police a na těchto 6 policích v každém rohu mám hromady tlustých 30 cm vysokých knih různě, ale hustě naskládaných, cca 10 cm od zdi, tak, aby docházelo k absorpci i k difúzi zvuku, slyšitelně to ovlivnilo pokles úrovně vyšších basů odhadem od těch 150 Hz výše. Taky mi slyšitelně pomohly 2 velmi těžké závěsy v protějších rozích cca 30 cm od zdi, délky 3 m a shrnuté v rozích na cca 1 m.
Vím, že to je jen provizorní řešení v souladu s WAF, jak jsem psal výše, ale právě protože jsem věděl, že mám jen malý obývák 22 m2, tak jsem tomu přizpůsobil zakoupené repro a mám proto 3pásmové stojanové uzavřenky Wharfedale Jade 3 s jedním 16 cm basákem, takže v místnosti nemám zdaleka tolik energie na basech jako ty, tož tak