Sloupové repro do 20t?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 29. 6. 2023 19:13

Mohu znát částku, která už do té akustiky spadla? Ano, repro jsou za 205k, nehledě na další komponenty. Jen by mě zajímalo, zda nepřesáhla cenu sestavy. Samozřejmě i repro za půl milonu nebudou dobře hrát bez upravené místnosti. Jinak i designově je to super. Díky
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 29. 6. 2023 20:16

Repro se dnes prodavaji za 225k, ja to mel za 200k jako prvni majitel tohoto modelu, ktery vlastne vzniknul na zaklade mych pozadavku a diky popularite po recenzi na hi-fi voice, to pak Riha dal natrvalo do ceniku.

Akustika nevim presne, jak jsem psal, je to projekt co uz trva skoro 2 roky, musel bych to spocitat. Ale zhruba neco lehce pres 200k, takze asi jako to repro.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PeterKC 30. 6. 2023 14:41

Taková je dnes finanční realita tohoto hobby a velmi rychle to zjistí každý, kdo má rád soustředěný poslech kvalitních záznamů kvalitní hudby.
To, že mám k dispozici např. 200 000 Kč na tuto zálibu neznamená, že tuto částku mám celou utratit za Hi-Fi železo a bude to hrát jak z praku.
Nebude, mohlo by, ale musel bych tak zhruba 1/3 částky dát na úpravu akustiky a jen zhruba 2/3 na samotné komponenty a příslušenství.
No jo, jedna věc je vyčlenit 60000 až 70000 Kč na úpravu akustiky a druhou věcí je nikoliv WOW faktor, ale mnohem horší WAF (woman acceptance factor). Za ty prachy klidně pořídím 8 barevných akustických panelů o rozměrech 120x60x20 cm a rozmístím je i s patřičnými vzduchovými mezerami v rozích za repro, v prvních odrazových bodech atd., ale co WAF?
Nevím, jestli by někomu z vás prošly takovéto barevné matrace na stěnách a vaše drahá polovička by se spokojila s tím, že může vybrat barvu matrací. Pokud někomu jo, tak respekt a gratulace k výběru partnerky a nám 99,9% ostatním nezbývá, než slevit hodně ze svých nároků a zkusit provizorní řešení akustiky prostoru v souladu s WAF nebo částku mnohem navýšit, zvolit profíka a dizajnové řešení a pak se hold dostáváme u těchto úprav na čísílka jako Yiakubou :-[
PeterKC
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Yiakubou 30. 6. 2023 15:43

No ono jenom zatlumovat taky neni ta spravna cesta. Kdyz budes jen zatlumovat absorberama, tak jako nejaky levny a zakladni reseni ok, ale je to pak takove mrtve, bez prostoru a bez vysek, nebo vyssich stredu. Proto treba na tech absorberech co mam, je difuzni mrizka pod latkou (na foto videt - takovy ten ctvereckovy matrix), aby to snizilo absorbci vyssich frekvenci.

Na basy to chce zmerit a naladit rezonatory. Druha moznost jsou absorbery, ale kdo by chtel doma monstrum s hloubkou treba pul metru, nebo i metr, co pak navic jeste zere vysky a stredy. Na prostorovost a dobre vysky to zas chce difuzery.

Proste pokud akustiku kvalitne, tak to neco stoji, design nedesign. Ale vyplati se to. Co se tyce prinosu pro zvuk, tak je to asi nejefektivnejsi investice ze vsech komponent (teda pokud neco z toho neni vylozene spatny).
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PeterKC 30. 6. 2023 17:02

Jasně, psal jsem o akustických matracích, ale nemyslel jsem tím jen širokopásmové absorbéry zvuku.
Pokud vím, tak GIK i jiní výrobci dokážou nadizajnovat tyto matrace tak, aby výrazněji absorbovaly např. vyšší basy a nižší středy a přitom odrážely vyšší středy a výšky.
Pochopitelně nižší basy pod 100 Hz nelze vyřešit jinak, než laděnými rezonátory, to je mi jasné a tohle určitě nelze za celkových 70000 Kč pořešit.
Já basy alespoň trochu pořešil 8měsíčním laděním umístění repro a sweet spotu a do obou předních rohů za repro jsem dal 2 metry vysoké rohové police a na těchto 6 policích v každém rohu mám hromady tlustých 30 cm vysokých knih různě, ale hustě naskládaných, cca 10 cm od zdi, tak, aby docházelo k absorpci i k difúzi zvuku, slyšitelně to ovlivnilo pokles úrovně vyšších basů odhadem od těch 150 Hz výše. Taky mi slyšitelně pomohly 2 velmi těžké závěsy v protějších rozích cca 30 cm od zdi, délky 3 m a shrnuté v rozích na cca 1 m.
Vím, že to je jen provizorní řešení v souladu s WAF, jak jsem psal výše, ale právě protože jsem věděl, že mám jen malý obývák 22 m2, tak jsem tomu přizpůsobil zakoupené repro a mám proto 3pásmové stojanové uzavřenky Wharfedale Jade 3 s jedním 16 cm basákem, takže v místnosti nemám zdaleka tolik energie na basech jako ty, tož tak :-))
PeterKC
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lubro 4. 8. 2023 07:30

I když je to lehce přes 20.tis., zaujaly mě na polském allegru Cabasse Jersey MC170 za 21855 Kč. Neboť u nás se běžně prodávají za 30.tis. kromě jedné varianty s kosmetickou vadou...nevím jak to ti poláci dělají. Ale není to zase tak, že by úplně všechny věci na allegru byly o tolik levnější než u nás v ČR.
Lubro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 4. 8. 2023 16:08

Za ty prachy klidně ber. Já je koupil za 20k z poslechového studia dokonce v klavírním laku, ty stály 35k. Otázka je, jestli sednou tobě i receiveru.
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Lubro 5. 8. 2023 17:58

Tak byla to pouze myšlenka, neboť to trochu sleduji, hledám, čtu recenze a připravuji se na nějaký poslech ve studiu. Nicméně i když ta "povrchová úprava" tzv. nehraje, přesto z hlediska designu by se mi líbil a upřednostnil ten klavírní lak...
Lubro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Cave 5. 8. 2023 23:07

ono těch repro s předním nebo spodním bassreflexem moc není, stačí se podívat na nabídku htpshop
https://www.htpshop.cz/sloupove/strana-2/
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod martas38 5. 8. 2023 23:27

Ono je to s tím bassreflexem dopředu, nebo dolů takové zaklínadlo. I taková bedna, či bedna naprosto postrádající bassreflex hraje podstatně líp, pokud má kolem sebe prostor a je vystrčena do místnosti. Zkrátka pokud nemám prostor pro umístění repro (jako že ideální ho má málo kdo), buď se smířím s horším zvukem a nebo přejdu na sluchátkový poslech (můj případ)
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 6. 8. 2023 12:55

Lubro píše:Nicméně i když ta "povrchová úprava" tzv. nehraje, přesto z hlediska designu by se mi líbil a upřednostnil ten klavírní lak...

Myslím, že v klavírním laku už nejsou k dostaní, ale třeba něco ještě někdy zbylo. Ovšem nebudou za 21k.

Edit: některé shopy je nabízejí na objednávku, ale cena stále 35k
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Lubro 6. 8. 2023 14:44

Tak jsi měl docela kliku,že se tě je podařilo koupit za 20K i v tom klavírním laku...ale bylo to asi dříve. Nicméně za 35K mi už nepřipadají jako moc super koupě a je to i "malinko" přes limit.
Lubro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Cave 6. 8. 2023 14:51

nalepené ke zdi zvukově zabiješ každé reprosoustavy a je jedno jaké a kolik budou stát
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 6. 8. 2023 15:22

Lubro píše:Tak jsi měl docela kliku,že se tě je podařilo koupit za 20K i v tom klavírním laku...ale bylo to asi dříve. Nicméně za 35K mi už nepřipadají jako moc super koupě a je to i "malinko" přes limit.

Mám je asi rok a půl. Rodel-audio výprodej z poslechového studia. Bez škrábance, s plnou zárukou. Prostě trochu klika ;-)
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Cave 6. 8. 2023 17:41

doporučit se také dají Wharfedale Diamond 230 (spodní bassreflex)
http://www.audiofriend.cz/reprosoustavy ... -230-.html
Nick Cave
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka