Repro k PC do 7k - Edifier R2850DB?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod -Lox- 21. 11. 2022 21:59

Ahoj všem! :-)

Chtěl bych Vás požádat o radu ohledně výběru reproduktorů k PC.

Specifika výběru:
  • použití: poslech hudby z konkrétní pozice u PC, ne filmy, ne ozvučení místnosti
  • cena: max 7000 Kč
  • zdroj: PC - Asus Xonar Essence ST (pokud se podaří rozchodit na W11)
  • kvalita vstupu: bohužel většinou ztrátová mp3 (320kbps)
  • poslechová preference: raději trochu "zábavnější" (basovější) přednes než analytická přesnost

Jak už titulek napovídá, našel jsem si Edifier R2850DB a nějak mě to k nim subjektivně táhne.
Nenašel jsem na ně moc recenzí, ale vždy je uživatelé chválili a byli překvapeni, jak jsou levné vzhledem ke kvalitě přednesu.

Pro srovnání s dalšími možnostmi jsem použil tento YT kanál:
Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/@DSAUDIOreview

(Původně jsem uvažoval o Edifier R1700BT za poloviční cenu, ale díky zmíněnému YT kanálu jsem srovnáním došel až k R2850DB, jejichž přednes se mi líbil asi nejvíc. Poslední dobou jsem používal 15 let staré Creative Inspire T7900 7.1 způsobem 3.1, takže i ty levnější Edifier by pro mě byly posun k lepšímu :lol: )

Závěr:
Otázka z mé strany zní, zda Vás v dané cenové kategorii napadá nějaká jiná zajímavá alternativa?
Klidně pasivní, pak ale do pořizovací ceny započítejte všechny ostatní potřebná zařízení (DAC, AMP ...).

Předem děkuji za pomoc a trpělivost ;-)
-Lox-
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 22. 11. 2022 19:57

Zdravím, já se po několika aktivních studiových monitorech vrátil zpět k zesilovači a pasivním repro, ale s ohledem na Váš rozpočet tu je jen možnost nákupu z druh ruky.
R2850DB, zvláště za aktuální cenu, nemají moc konkurenci.
Ještě bych, s ohledem na žánr, zvážil konfiguraci 2.1, tedy menší repro blíže na stůl a SW pro temný bas :)
To by pak byla sestava R1700BTS (S jako SW) + cokoliv z bazaru dle rozpočtu. Nový, který by stál za koupi, v dané ceně neseženete.
Když to vezmu ale kolem a kolem, pak R2850DB vyhrávají na úrovni integrace a snadné obsluhy. Každopádně bych Vám doporučil, pokud to Váš PC umí, využít DAC příme v těch bednách. Nemáte digitální výstup integrované zvukové karty?
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod -Lox- 22. 11. 2022 22:51

Moc děkuji za odpověď.
Moje integrovaná zvuková karta kupodivu má i optický S/PDIF out.
Takže jestli to chápu správně, tak reproduktory připojím pomocí optického kabelu a vyhnu se tak DAC integrované zvukové karty a místo něj se použije zabudovaný DAC v R2850DB :-)
-Lox-
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 23. 11. 2022 22:20

Ano, přesně tak. Paradoxně primitivní čip integrované zvukové karty je v cestě D/D (tedy digitál > digitál) často kvalitnější, než samostatné zvukové karty v násobcích ceny. Integrované zvukové čipy mají špatnou pověst právě mizernou konverzí D/A (digitál > analog), kdy pochytají všechno možné rušení, co jen v okolí a na sběrnici je.
Protože ale samotnou konverzi vyvedete mimo PC do externího DAC, vyhnete se většině komplikací a rušení. Plus, protože to bude otickou cestou, odstraníte i případné rušení metalických spojů, jako je zemní smyčka a podobně (do PC přicestuje napájením či kabelem LAN).
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod -Lox- 24. 11. 2022 06:07

Super!
Děkuji za vysvětlení :-)
-Lox-
Junior