výběr až 5.1 repra do malé místnosti pro DK

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod kykloop 21. 4. 2023 23:10

Prosím o radu s výběrem nových nebo bazarových repro přijatelných pro dané podmínky.

80% domácí kino, 20% stereo
Místnost má 13m2 (3,4x3,8m; repro umístěno u kratší stěny), je to pracovna s domácím kinem/projektorem.
Středy repro jsou od sebe 2,65m, k místu poslechu to je asi 2,5m. Přední repro jsou od zdí 30-50cm, podle toho kam to měřím.
Fotografie místnosti níže.

AVR Pioneer VSX-LX 70 (z r. 2010 za cca 43tis)

Zvažuji varianty:
1) koupě hlavního páru repro + centr (časem k tomu případně sub, pokud bych cítil jeho potřebu) s ponecháním stávajících surroundů
2) koupě celé sestavy 5.0 nebo 5.1

Byly by na škodu menší sloupy do místnosti 13m2? Asi bych raději sloupy, ale není to vůbec podmínka.

Zatím jsem narazil např. na:
Polk Audio S55e sestava 5.0
Q Acoustics 3050i 5.1
Set reproduktorů 5.0: DALI SPEKTOR 6/1/VOKAL

Cenu nemam přesně danou (řekněme do 30 u nových, bazarové méně, ale také záleží kolik kusů by to nakonec bylo). Podmínky/akustiku nemam zdaleka ideální, tak asi nemá význam to nějak přehánět. Pokud by se mělo jednat o bazar, tak ne nějaké moc letité bedny.

Předem díky za názory, rady - jestli sloupy nevadí? Nepohrdnu ani tipem na konkrétní inzerát apod.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
kykloop
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 21. 4. 2023 23:38

Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod kykloop 22. 4. 2023 12:07

Ještě doplním, že sloupy se mi zkrátka více líbí a předpokládám, že by se s nima snížila pravděpodobnost potřeby subu.
Zvuk preferuji asi spíš zábavnější, než audiofilský. Zkrátka více bum/cink :) Tohle by asi splňovaly ty Polky co jsem tak četl. Zároveň mají bassreflex dole do všech stran, což je asi také výhoda.

Ale jestli sloupy jsou hloupost do 13m, tak se neda nic delat. I proto jsem sem dal ty fotky.
kykloop
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 22. 4. 2023 12:22

co se týče sloupků, tak jednoznačně doporučuji Cambridge Audio SX80 set
https://www.hifimarket.cz/CAMBRIDGE-AUD ... 412047.htm
nebo samostatně
https://www.hifimarket.cz/CAMBRIDGE-AUD ... 411696.htm
ty jsem měl doma a hrají jak požaduješ, do menšího prostoru se hodí akorát, měl jsem je v 16m2
tady je nějaké hodnocení
https://www.ebay.co.uk/p/17033701902
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod kykloop 22. 4. 2023 13:50

Trochu me u nich odrazuje cena v CZ... v GB staly nebo mozna i stoji 400 liber, coz je skoro pulka co tady. Ze v ramci teto ceny jsou vyborne, ale za CZ cenu ze to uz terno neni. Na AVS foru z nich chtel nekdo upgradovat a doporucovali mu napr prave Q Acoustics 3050i, ze jsou o kategorii vys. Za 20 se daji koupit treba i vychvalovane Heco Aurora 700. Nicmene je mi jasne, ze neni nad osobni zkusenost a co pises sis nevycucal z prstu ;) a asi budou vhodnejsi prave do male mistnosti. Jeste na ne mrknu vic. Diky
kykloop
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 22. 4. 2023 15:07

jj ty Cambridge Audio SX80 stály tehdy v akci 12990kč

měl jsem ještě cca měsíc Dali Zensor 5 a ty byly o poznání slabší
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod Kuba4 22. 4. 2023 15:10

Dovolím si 4 poznámky:

1. neměnil bych repro
2. navrhuji doplnil subwoofer
3. navrhuji suroundy pověsit mírně výš na zadní stěnu, dát je blíže k sobě a moc nenatáčet
4. pro lepší poslech nepoužívat křeslo s opěrkou hlavy

-- 22. 4. 2023 15:14 --

Chtělo by to fotku s obrazem z projektoru.
Marantz CD-17, PM-16, Pioneer PL-630, B&W 802N
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kykloop 22. 4. 2023 22:47

1. stávající bedny mam už mnoho let a vlastně chci i zkusit změnu a posunout to o kousek výš
2. sub bych časem případně pořídil i k novým
3. čekal bych, že i surroundy mají být ve výšce uší a natočené směrem k místu poslechu
4. jo to asi dává smysl :)

Obrázek
kykloop
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 23. 4. 2023 11:57

změnou reprosoustav se změní zvukový projev, každé bedny mají svůj charakter a ne vždy to bývá k lepšímu, záleží na vhodnosti do daného prostoru, akustice a umístění
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod Kuba4 23. 4. 2023 17:11

2 poznámky

1. pořídit subwoofer s 12” basákem a dobře nastavit, tím se uleví těm 6,5” basáčkům, klesne zkreslení a zvuk bude jiný, jako kdyby byly jiné hlavní bedny

2. zvednout centr na nejvyší možnou výšku, ať nezasahuje do obrazu, vidím cca 10cm rezervu

Myslím, je to ideální místnost pro inwall instalaci….
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Colnago 23. 4. 2023 20:01

12 palcový basák do takej malej miestnosti?
Mám Velodyne 8 v miestnosti cez 18 m2 a na štvrť plynu sťahujem susedom nábytok do vedľajšej izby!
Colnago
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kuba4 24. 4. 2023 18:37

Myslíš, že by ty suby měly být dva? Nakonec, proč ne. Ale to by mohly být i desítky.
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Colnago 25. 4. 2023 07:15

Tam to aj jedna osmička utiahne ľavou zadnou. Načo zapratávať malú izbu.
Colnago
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kykloop 31. 5. 2023 13:55

Tak nakonec jsem pořídil uvažované sloupy Polk S55 s centrem Polk S30 a jsem s tím už pár týdnů spokojený. Zvuk je celkově více všudypřítomný, méně směrový a mohutnější i při nižších hlasitostech.

Nicméně mi to nedalo a koupil jsem ještě Subwoofer REL HT 1003, který mi včera přišel. Je to můj vůbec první sub a dojmy jsou zatím rozporuplné, ale testoval jsem ho jen chvíli a hlavně na stereo poslech, ikdyž ho mam primárně ke kinu.

Mam k tomu dotazy :)
Aby mi hrál z receiveru ve stereu, tak musím nastavit přední bedny na Small - to beru jako vlastnost.
Sloupy mají hrát papírově od 32Hz, reálně to bude určtiě výš... Jaký mam nastavit crossover? Receiver nabízí 50, 80, 100, 150, 200Hz. Zatím to zkouším na 80.

Phase control na subu nabízí 0 nebo 180... rozdíl v tom jsem nezaznamenal, je to jedno?

V režimu kina funguje sub jak s nastavenými předními repro na SMALL i LARGE - chápu to tak, že na large jdou nízké frekvence jak do subu tak do repro a na SMALL jdou jen do subu, je to tak? Jaké je doporučené nastavení?

Ve stereu si přínosem subu nejsem úplně jistý... když mu nastavím rozumnou hlasitost, tak často nepoznám rozdíl když jdou basy přes něj nebo jen přes sloupy. Ale hrozně to záleží na konkrétním songu a nastavené hlasitosti subu. Což mi přijde právě dost opruz s tím laborovat a pro "každé" CD měnit nastavení.
Když na subu nastavím větší hlasitost, tak to je samozřejmě hodně znát, ale už mi to přijde spíše kontraproduktivní, je to takové hučivé dunění, které tam asi nepatří, nevím...

Vím, že tohle je všechno asi dost individuální, ale s jakým nastaveným mam vše zatím zkoušet?

U filmů jsem spokojenější, tam to je v akčních scénách znát dost, ikdyž taky je to hodně o tom dunění/hučení, které mi připomnělo suby z 5.1 sestav pro PC co znám (Creative, Genius), ale to už hodně zobecňuju. :D
kykloop
Junior

Odeslat příspěvekod viking81 31. 5. 2023 14:39

Nooo a mas ten SW umiestneny na dobrom mieste? Alebo si ho dal tam kde bolo miesto? ;-) Mas dve moznosti ako to zistit...
1. Daj ho na nejake "kolieska" ak mas a posuvaj ho po miestnosti a pocuvaj zmeny, tam kde sa ti bude zdat ze hra najlepsie, tak tam ho nechaj...
2. Daj SW na miesto kde pocuvas a prechadzaj sa po miestnosti ty. Na miesto kde budu basy zniet najepsie umiestni potom SW...

Umiestnenie a celkova akustika miestnosti spravi velmi vela. Pamatam si ze si tu mal fotky ako to tam vyzera, ale uz si nepamatam ako presne to vyzeralo. Nabytok nejaky je? Koberec? "Zatrepane" steny? Zaclony/zavesy?

Inak je dost mozne, ze ten SW je na taku mensiu miestnost jednoducho "too much" a aj ked ho dobre umiestnis a nastavis, tak ho nebudes moct pocuvat moc nahlas...
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Další stránka