Zlá akustika v pracovni - ako začať?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod bobzbrna 9. 7. 2023 00:00

Zdarec,
nějak jsem nepochopil, kde přesně bude tvoje poslechové místo ? Dedukuji, že pracovní místnost rovná se práce u stolu, tzn. blízké poslechové pole a to by zase neměl být tak velký problém se zvukem. Nebo jako že se každých x minut odsuneš doprostřed té místnosti a tam ti to má hrát jako super-trouper ? No, to asi nebude...
Bob
SONY CDP-970, YAMAHA M-4, CANTON Quinto 540, KIMBER KC-1, MONSTER Powerline 2+
nebo jako zdroj NTB + FOOBAR 2000 + IFI NANO iDSD BL USB DAC , SMSL sApII, HIFIMAN RE0 nebo AKG K270 Playback
bobzbrna
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 9. 7. 2023 04:21

Něčím to musíš vyplnit. Nábytek, závěsy, koberce, akustické panely. Teď je to hladký tunel, kde se odráží všechno.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 9. 7. 2023 10:34

Ďakujem všetkým za rady.
Trochu som experimentoval a naznášal veci do pracovne. S položením viacerých kobercov na väčšinu plochy podlahy na moje počudovanie sa ozvena vôbec nezmenila. Pomohlo pár väčších obrazov len tak pohodených v miestnosti. Ako prvé teda kúpim molitan, nalepím ho zo zadnej strany veľkého obrazu... k tomu pár akustických panelov pri stole a nakoniec asi aj niečo na strop. Až následne sa pohrám s DRC.

@bobzbrna: jasné, na blízky posluch má tunning akustiky menší význam, ale aj tak má tá zlá akustika poznateľný dopad na takýto posluch. 90% posluchu bude pri pracovnom stole, ale mal som predstavu, že sa niekedy len tak ponorím do kresla a odsuniem (a nie každých x minút - to som nejako nepochopil) pri posluchu.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 9. 7. 2023 10:42

Jen pro zajímavost, jak je vysoký strop?
Marantz CD-17, PM-16 Casea, Pioneer PL-630, JBL 4315B
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 9. 7. 2023 10:57

2,54m, je tam sadrokartón a nad nim (ak môžem veriť fotkám) je minerálna vata.
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 9. 7. 2023 13:54

Doporučuji na zakázku udělat toto: https://www.akusticka-pena.cz/zbozi-cen ... fice-home/

Na tu postel hodit nějaké polštáře, koberec, závěsy po stranách okna.

A samozřejmě DRC, pokud hraješ jen kompu, není to moc nákladné.

Bez urážky, nevím proč je ta místnost takto rozvržená, já bych dal pracovní stůl k boční stěně, ne pod okno.
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 9. 7. 2023 14:15

Díky, ten obraz som už nedávno niekde videl, pravdepodobne do neho pôjdem, a kúpim aj do obývačky, ak sa osvedčí.

Stôl je pod oknom, lebo je tam viac svetla, mal byť veľký a miestnosť je navyše veľmi dlhá. Každý máme iný pohľad na to, ako zariadiť interiér, mne sa to páči ako je. Tú ozvenu dúfam fixnem aj s takto navrhnutý stolom.

Vankúše už sú teda na posteli, dokonca boli priamo kúpené k nej, akurát máme ešte doma trochu schovávačku s vecami po sťahovaní.

_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 9. 7. 2023 18:36

fungovať by mohol aj machový obraz
https://www.machovo.sk/obchod/machovy-obraz-obdlznik/
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Lolofon 13. 7. 2023 20:47

Ja som potreboval riesit pracovnu kvoli conf callom, lebo pouzivam mikrofom vo web kamere a nechce sa mi pouzivat sluchatka. S velkym uspechom som nakupil frote uteraky VÅGSJÖN z Ikei, spravil z drevenych profilov ram, dovnutra narval a upevnil do 10 uterakov na sebe, potiahol som to bielym platnom a rozvesal na steny. Dalsich zopar uterakov som zavesil na haciky na dvere a na stenu za policku Kallax. Celkovo mam rozvesanych okolo 50 uterakov. Akustika sa vyrazne zlepsila a ludia sa prestali stazovat. Naklady okolo 200e.
Obyvacku, kde mam vacsie audio ako by sa na rozmer miestnosti patrilo (Canton Ergo DC 122), som utlmil 5cm akustickou penou z Obi, zavesenou na dvoch najvacsich rovnobeznych stenach. Do hornych rohov som dal penove basstrapy trojuholnikoveho profilu, celkovo cez 10m. Kedze to vyzeralo strasne, cele som to zakryl bielym hruby divatelnym platnom. Basove diery a peaky okolo 40Hz, som sice nevyriesil (staci hlavu posunut o necely meter smerom ku repro a paradnych basov sa stanu basy nulove), ale aspon to tam neznie ako v priemyselnej hale a susedia zatial nebrblu. Naklady nieco okolo 1000e, v zasade spokojnost, aj ked na sweetspot si musim doniest stolicku a dat ju za gauc, z ktoreho pozerame TV. Tolko k mojim DIY lacnackym skusenostiam.
Lolofon
Junior

Odeslat příspěvekod JarinV 14. 7. 2023 10:28

Moc nechápu, proč to řešit nějakými ručníky, když existují materiály, které jsou pro akustické úpravy přímo určené. Já mám vyzkoušený materiál envizol a funguje výborně. Na youtube se dá najít dost návodů na výrobu akustických panelů, pokud je člověk trochu šikovný, tak to ve finále může i dobře vypadat.
JarinV
Junior

Odeslat příspěvekod _daRK 14. 7. 2023 13:22

Objednal som 2ks akustických 60cm panelov od Mega Acoustic (dnes mi majú prísť) a mám nakúpený veľlý molitán, ktorým vyplním väčší 120cm obraz. Tak uvidím, čo to spraví. Ešte mám v zálohe ďalší obraz. Akurát mám dilemu, či tie 2 panely bude OK dať po stranách stola alebo jeden na stranu a druhý na zadnú stenu. Asi to musím len poskúšať. Keď to nepomôže, tak pôjdu akustické panely na strop. A potom to DRC....
Tie uteráky, to je zvláštny nápad, ale ak to pomôže a vzhľadovo nevadí, tak prečo nie... :hm

_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 14. 7. 2023 17:20

Ty panely nejsou zrovna laciné. Přeji, aby za ty prachy fungovaly.
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dargy 15. 7. 2023 09:40

Na strop skus nieco co sa nalepuje. Dobru skusenost mam s:
https://www.g-tec.sk/artnovion-myriad-f-30-absorber

Su rozne farby a hrubky da sa to pekne zakomponovat do priestoru.
Artnovion ma aj aplikaciu na meranie dozvuku. Jednoduchu a vyrata to potrebny pocet absorberov.
Good luck.
dargy
Junior

Odeslat příspěvekod Kuba4 16. 7. 2023 08:08

Tak 2 60cm čtverečky to fakt nezachrání. Lepší akustika místnosti jde ruku v ruce s jejím zabydlením. Nejlepší bude, když od dveří ten pracovní stůl vůbec neuvidíš a bude trvat 3 minuty než k němu přes množství věcí v místnosti vůbec dojdeš. :-)
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PeterKC 17. 7. 2023 09:12

_daRKu, kompletní zatlumení celé místnosti, jak někteří navrhují, je pro rozumně hlasitý poslech v blízkém poli a při tebou zdokumentovaném a požadovaném umístění repro naprosto zbytečné, jsou to jen vyhozené prachy.
Jestli nechceš řešit zatlumení okna, které je jen 0,5 m za repro, tak bych pro poslech v blízkém poli vůbec neřešil zadní stěnu, která je odhadem 3,5 až 4 m za místem, kde při poslechu sedíš a ani strop, který je cca 1,5 m od měničů repro a o něco dále od tvých uší.
Tady spíše hrozí, že pokud akusticky zmrtvíš celý zbytek místnosti, tak ještě více vynikne zkreslení způsobené odrazy od blízkého okna za repro a ty budou i bez jakéhokoliv akustického ošetření místnosti nejvíce slyšitelným neduhem spolu s odrazy od desky stolu mezi tebou a repro.
Vůbec se nezabývej tím, že chodíš po místnosti, tleskáš a posloucháš ozvěnu, to je ti k ničemu, dokonce ani v místě poslechu tleskání nic nenaznačuje.
Jediné, co by tě mělo zajímat, je sednout na místo poslechu a požádat přítelkyni, ať sundá repro a v místě jejich umístění zatleská a ty pak posoudíš, zda je těch odrazů na tebe moc, nebo ne (nejvíc jich bude slyšet právě od toho okna).
Já osobně, když bych nechtěl řešit nejbližší odrazy od okna a stolu a měl nearfield repro, jako ty, tak zkrátím poslechový trojúhelník na 1 x 1 x 1 m, repro vždy přisunu na samý okraj stolu a snížím rozumně hlasitost, tedy tichý večerní poslech, rozhodně ne denní diskotéku.

Ještě to uvaž, zatlumení stropu a zadní stěny jsou v tomto případě opravdu jen a jen vyhozené peníze.
PeterKC
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka