Ozvučení PC a notebooku jedněmi repro a sluchátky

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Petr1894 8. 5. 2024 10:15

Ahoj. Prosím zdejší zkušené odborníky, zda byste neměli nějaké typy na řešení.

Mám na jednom stole, jednom monitoru, jedné klávesnici,... PC a notebook. Nyní bych chtěl obojí připojit na jedny repro a jedny sluchátka. Časté střídání, přes den práce na NTB, večer zábava na PC. Využití repro vs sluchátka 50/50. Použití na všechno - filmy, hry, hudba (dance, trance, taky rock apod.). Výstup z NTB možný přes USB nebo klasický jack, z PC totéž + optika. (Sluchátka zatím mám, obyč. KZ ZS5, upgrade bude někdy později)
Rozpočet 6000,-.

Ideální stav, kam bych se chtěl přiblížit, je mít vše stále zapojené, tedy nepřepojovat dokola kabely, při nejlepším auto detekce vstupu a přepínat maximálně výstup, nějak jednoduše, nelovit to ve složitém menu. A taky aby to v dané ceně slušně hrálo a nebzučelo.

Sám jsem po hledání hlavně zde na fóru předobjevil následující možnosti.

1) DAC se sluchátkovým výstupem + aktivní repro - např. FiiO K5 Pro ESS (aktuálně na ali za 2500) a Edifier 1700. Fiio má jednoduché ruční přepínání vstupů, což je ok, ale nenašel jsem jak přepínat výstup mezi sluchátky a repro?
2) DAC se sluchátkovým výstupem a zesilovačem + pasivní repro - např. Loxjie A30 ale jaké repro? Chápu správně, že Loxjie (a spoustu dalších zařízení) má pouze bluetooth přijímač a ne vysílač? (na BT netrvám, jen se ptám)
3) nebo jen repro s více vstupy - ale nenašel jsem žádné se sluchátkovým výstupem. Existuje to vůbec?

Snad nejsem moc mimo realitu. Doporučíte nějaké lepší řešení nebo kombinace jiných zařízení?
Díky moc.
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Yiakubou 8. 5. 2024 11:00

Na to by mel stacit DAC s USB a optickym vstupem, kterych jsou mraky. Treba ten FiiO K5 Pro. NTB pripojis pres USB, PC pres optiku a na DACu jen packou na prednim panelu prepinas vstupy.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 8. 5. 2024 13:05

Petr1894 píše:1) DAC se sluchátkovým výstupem + aktivní repro - např. FiiO K5 Pro ESS (aktuálně na ali za 2500) a Edifier 1700. Fiio má jednoduché ruční přepínání vstupů, což je ok, ale nenašel jsem jak přepínat výstup mezi sluchátky a repro?

Manuál strana 3. U Fiio K5 Pro ESS se mezi výstupem na sluchátka a linkovým výstupem přepínat nedá, oba jsou stále aktivní. To znamená, že při poslechu přes sluchátka je to v pohodě, repro vypneš a je to, ale při poslechu přes repro stále hrají i sluchátka a pokud při repro vytáčíš hlasitost na vyšší úroveň, tak sluchátka pak zbytečně vyřvávají, takže je musíš odpojit aby nehrála, jiná možnost není.
Pořiď místo tohohle Fiia třeba TOPPING DX3 PRO+:
https://www.audigo.cz/Domaci-audio/Sluc ... 3Pro-Black
Ten umožňuje přepínat výstup mezi sluchátkama a linkovým výstupem (a dokáže hrát i z obou výstupů naráz).
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 8. 5. 2024 13:38

1) ano, to je možnost + výstup se přepíná vytažením/zasunutím sluchátek
2) Loxjie A30 je OK, repro z bazaru dle rozpočtu, ano, většinou jen BT příjem
3) většina studiových monitorů s výstupem na sluchátka má dva analogové vstupy (nicméně tímto směrem bych nešel)

Pokud nic moc nechcete řešit, pak první varianta, tedy DAC/sluchátkový zes. + aktivní repro je nejjednodušší.
Z "poloprofi" sféry lze místo DAC použít mixážní pult - například Behringer XENYX 302 USB a k němu libovolné aktivní repro. Získáte větší rozsah ovládání a dedikované tlačítko pro přepnutí výstupu (bedny/slchuátka). Ale esteticky to není pro každého :)

Druhá varianta, tedy zesilovač a pasivní repro je docela prima, pokud máte místo. Z druhé ruky lze dnes pořídit solidní kusy AVR (audio/video receiver) se vstupy HDMI. PC i notebook byste mohl připojit přímo do něj a použít jej pro přepínání výstupů. Přes HDMI jde i zvuk, tedy bystě s obrazem měl vyřešen i ten. Pochopil jsem to tak, že monitor sdílí PC a notebook.
Rozpočet by vycházel cca 50/50 pro AVR a bedny. Příklad takové sestavy: Denon AVR-1610 a k tomu Elac B6 nebo Q Acoustics 3020.

Pokud byste uvažoval o BT sluchátkách, pak FiiO BTA30 PRO je solidní řešení v podobě DAC (USB/optika) s výstupem pro aktivní repro + BT sluchátka.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr1894 8. 5. 2024 15:17

Kamasu píše:Pořiď místo tohohle Fiia třeba TOPPING DX3 PRO+

Taky jsem na něj koukal a líbil by se mi, jen už by nezbylo na repráky. Jedině počkat na nějakou akci, nebo bazar.

Emil Pastelka píše:Z "poloprofi" sféry lze místo DAC použít mixážní pult - například Behringer XENYX 302 USB...

Zajímavý nápad s malým mixákem. Chápu správně, že tento Behringer se dá použít i jako externí zvukovka, když to připojím do PC/NTB přes USB? (musel bych to pokaždé přepojovat) Ale pokud bych USB využil jen pro napájení ze zásuvky a PC a NTB připojil na ty ostatní vstupy, tak už zvuk zpracovává zvukovka z PC/NTB?

Emil Pastelka píše:Druhá varianta, tedy zesilovač a pasivní repro je docela prima, pokud máte místo...
Pochopil jsem to tak, že monitor sdílí PC a notebook.

Také hezký nápad. Místo by i bylo. Je to sice takový kanón na vrabce, ale určitě bude hrát hezky, obzvlášť za tu cenu.
Ano, jeden monitor pro obojí. Umí ten Denon také ručně přepnout který HDMI vstup zrovna chci pustit pro případ, že by běžel PC i NTB najednou?

Emil Pastelka píše:Pokud byste uvažoval o BT sluchátkách...

Neuvažuji. Sice nikdy neříkej nikdy a když bude i BT výstup, tak třeba fajn někdy do budoucna kdyby náhodou, ale určitě chci výstup na kabel. I k mobilu jsem radši pořídil redukci USB->jack.
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kamasu 8. 5. 2024 19:35

Petr1894 píše:
Kamasu píše:Pořiď místo tohohle Fiia třeba TOPPING DX3 PRO+

Taky jsem na něj koukal a líbil by se mi, jen už by nezbylo na repráky. Jedině počkat na nějakou akci, nebo bazar.

Pochopil jsem to tak, že 6000,- je rozpočet jen na DAC, ne že se ti do toho musí vejít i repro. Ono, holt dneska když něco chceš, tak musíš někdy taky něco zaplatit a limit 6000,- na nějakou audio sestavu je dneska zkrátka málo. Jinak ale se dá ten Topping koupit za 5 400,- a ty Edifiery, který zmiňuješ za 2600,-, to je dohromady 8000,- a to není nic závratnýho, nesnažil bych za každou cenu ušetřit pár korun. Přinejhorším taky můžeš pořídit DAC hned a repro o měsíc nebo dva pozdějc.

A nebylo by taky jednodušší používat jen PC a ne střídat PC a notebook?
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr1894 8. 5. 2024 21:42

Ano, je i na repráky, nenapsal jsem to úplně jasně. Vím, že to není žádný ranec, jen jsem výběr začínal s tím, že 3000 je až moc, teď jsem na dvojnásobku a mohl bych pokračovat dál a dál. Mám rád slušný zvuk a nechci chrastítka za pár stovek, ale zase nejsem takový audiofil abych si před sebou obhájil téměř 5 místnou sumu. Jen PC nebo jen NTB bohužel používat nejde. Hlavní cíl je to nějak propojit bez nutnosti přehazování kabelů a když už se do toho pustím, tak ať to (v rámci rozpočtu) hraje nějak slušně.
A díky za info o FiiO, ty oba aktivní výstupy najednou bez možnosti přepnutí je dost divné řešení. Škoda, jinak by asi bylo vyřešeno.
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kamasu 9. 5. 2024 00:07

Dneska je všechno drahý a 2600,- není dneska v elektronice a audiotechnice nic. A repro dělají zvuk , ty jsou z celý poslechový apratury nejdůležitější. Z repráčků za 2600,- žádnej slušnej zvuk skutečně nepoleze. Tedy pro dost nenáročný posluchače možná jo, ale pokud máš rád slušnej zvuk, tak z takových repráčků nemůžeš čekat žádný zázraky.
A jistěže jde používat jen PC, vždycky se to dá udělat.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr1894 9. 5. 2024 12:19

Bohužel nedá. Pracovní NTB s firemním SW a daty a je potřeba s ním cestovat. Naproti tomu soukromý PC se soukromým SW a daty, větší HDD... prostě nespojitelné.
Proto mě mrzí ten Fiio, tam by bylo víc na repráky. Líbí se mi nápady Emila Pastelky. Starší AVR a k tomu velice dobré bazarové repráky. Jen tedy starší AVR znamená 10+ let a to už mi přijde na elektroniku docela dost. Nebo ten malý mixák taky nestojí moc a repro by mohlo být z vyšší cenové kategorie.

Každopádně oběma moc děkuji. S vlastním hledáním jsem byl v koncích a vy jste mě pomohli rozšířit obzory a nasměrovat dál, takže mám zase co zkoumat ;)
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pibi 10. 5. 2024 15:00

Používám zvukovku/mixpult Yamaha AG03 první generace, teď je v prodeji 2. s USB-C
https://www.muziker.cz/yamaha-ag03-mk2- ... gLynvD_BwE
Počítač mám připojen přes USB, druhý zdroj na line-in. Napájeno může být z PC, nebo z externího zdroje - jakákoliv nabíječka pro telefon. Hlesitost obu zdrojú lze řídit otočnými potenciometry dole uprostřed, celkovou hlasitost vpravo.
pibi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 10. 5. 2024 22:46

Petr1894 píše:...Behringer jako externí zvukovka, když to připojím do PC/NTB přes USB?

Pokud byste šel cestou toho mixu, pak ano, přes USB to funguje jako externí DAC/zvuková karta. Takto bych to i pro nejčastější zdroj využíval a ten druhý připojil jako linkový vstup. Respektive, podle toho, které z obou zařízení bude mít horší analogový výstup (to pak bude přes USB). PC může mít solidní integrovanou zvukovou kartu, notebook má většinou jen základ.
Ta Yamaha AG03 je pro zamýšlený účel zbytečně drahá. Přeci jen jde jen o jednoduché přepojení vstupů.

Petr1894 píše:Umí ten Denon také ručně přepnout který HDMI vstup zrovna chci pustit pro případ, že by běžel PC i NTB najednou?

To je základní funkce všech AVR - přepínat vstupy ručně.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr1894 11. 5. 2024 21:15

Vzal jsem si k srdci vaše rady a nyní mi vychází kombinace pasivní repro, třeba výše zmíněné Elac, nebo Q Acoustic k tomu Topping PA3s a posledni díl skládačky by byl buď SMSL C200, Topping DX3 Pro+, nebo mixpult Behringer XENYX 302 USB. Mám k tomu 2 otázky.

1) Topping PA3s má dle testu max výkon 46W při 4 ohm a 27W při 8 ohm. Oboje repro mají 6 ohm. Bude to nějak rozumně hrát?

2) Ty 2 DAC jsou o dost dražší než mixak. Myslíte, výsledná kvalita zvuku bude tak rozdílná?
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 12. 5. 2024 00:24

Můj první zesilovač měl 2×2 W a málokdy jsem šel s hlasitostí přes polovinu. U pasivních reproduktorů je jedním z nejdůležitějších parametrů citlivost (udávaná v dB, čím více, tím lépe). Elac B6 má 87 a u Q Acoustics 3020 udávají 88 dB. To je takový rozumný základ a níže bych opravdu nešel. Velmi dobré hodnoty jsou pak kolem 90-92 a výše. Nicméně to je jiná cenová kategorie.
Pokud je zesilovač určen pro 4 Ω, 6 zvládne také. Platí, že čím nižší odpor reproduktory poskytují, tím více síly zesilovač potřebuje na stejný výkon. 6 Ω je proto lepší než 4 Ω a horší než 8 Ω - z pohledu zesilovače. Pro 6 Ω tak poskytne cca 36 W výstupního výkonu.
Výkon PA3s je dostatečný pro běžnou velikost místnosti a poslech na vzdálenost do 4 m. Čím blíže bednám budete, tím větší zisk zvuku budete mít.
Zmíněná citlivost reproduktorů se udává při standardním výkonu na první metr vzdálenosti při 1 W výstupního výkonu zesilovače. Nicméně dB jsou logaritmická stupnice, proto požadavek na výkon a ztráta se vzdáleností neroste lineárně.
Zjednodušeně lze říct, že zvýšením o jeden řád výkonu ve W, zvýšíte akustický výkon o 10 dB. Tedy pokud repro na 1 W vrátí 88 dB, pak na 10 W to bude 98 dB. Pokud výkon zesilovače znásobíte 2× (tedy 10, 20, 40, ...), získáte každým násobkem +3 dB. Pro zjednodušení řekněme, že těch 36 W při 6 Ω bude 40 W, tedy z 1 W je to posun o jeden řád (jednotky na desítky) a pak dvakrát znásobení výkonu (10 × 2 = 20 a 20 × 2 = 40). Teoretický maximální akustický výkon reproduktorů s citlivostí 88 dB pak na první metr vzdálenosti bude 104 dB (88+10+3+3), což odpovídá opravdu silnému hluku (vlak, motorová pila, vrtulník) a je to již na hranici kategorie poškození sluchu.
Každopádně do hry pak vstupuje úbytek výkonu na vzdálenost poslechu, jehož intenzita klesá s druhou mocninou vzdálenosti od zdroje. Pokud mám 104 dB výkonu v prvním metru vzdálenosti, na druhý to bude -6 dB, třetí -10, na čtvrtý -12 a na pátý -14 dB.
Celá tématika je na zimní večer, proto to tu velmi zjednodušuji. Každopádně to vše je potřeba brát v potaz, pokud chcete zjistit, jaké jsou jednotlivé vazby a co vše má vliv na poslech. Nelze tak jen slepě míchat papírové hodnoty.

Po tomto krátkém úvodu pak odpovím na dotaz k ceně. DAC a mix (s funkcí DAC) jsou dva výrobky, jejichž využití se překrývá, ale oba jsou cíleny na jinou skupinu. "Poslechový" DAC cílí na konzumenta a je naceněn jinak, než mix, který je pracovní nástroj a cílí na profesionální využití. Zatímco konzumenta zblbnu termíny jako "krystalicky čistý zvuk", profesionála už tak snadno o vyšší ceně nepřesvědčím. Respektive ne bez přidané funkcionality.

Neposledně, proč chcete zesilovač a DAC jako samostatné krabičky? Má to nějaký konkrétní záměr? Pokud ne, pak doporučím spíše LOXJIE A30 nebo, pokud není potřeba výstup pro sluchátka, velmi dobrý SMSL A100.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr1894 12. 5. 2024 09:18

Super popis ;)
Emil Pastelka píše:Nelze tak jen slepě míchat papírové hodnoty.

To je mi jasné, proto jsem se radši zeptal vás, co už máte i zkušenosti a děkuji za vysvětlení.
Emil Pastelka píše:Neposledně, proč chcete zesilovač a DAC jako samostatné krabičky?

Loxjie a30 mám pořád v hlavě ale pro mix+zesilovač aktuálně hraje možnost koupit obojí nové v cz obchodech, asi i levněji a pohodlnější přepínání. U Loxjie jsem se bál ještě nižšího výkonu zesilovače (po vašem vysvětlení to pominulo). A asi je to jen můj dojem, ale nepůsobí na mě tak kvalitně.
Emil Pastelka píše:pokud není potřeba výstup pro sluchátka

Sluchátkový výstup nutný je, používám je často.
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 12. 5. 2024 11:32

Loxjie A30 prevádzkujem na pc v miestnosti asi 12m2 na reproduktoroch Elac DBR62 s citlivosťou 86dB,6ohm,120W Max a počúvam to na hlasitosti 15-25 zo 60
tento systém má čistý dynamický zvuk cca do hlasitosti 30 (celkom rachot) potom už sa to rozsypáva buď vinou miestnosti alebo výkonu (poddimenzovaného napájania Loxjie?)
pokiaľ nechceš robiť doma párty tak táto dvojica vie v pohode uhrať aj priemernú panelákovú obývačku obzvlášť pri použití s aktívnym subwooferom
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Další stránka