Ozvučení PC a notebooku jedněmi repro a sluchátky

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 12. 6. 2024 14:24

na dobrých zosíkoch a dac-och sa to určite filtruje na vstupe (aj napájanie)
pre pc existuje riešenie
https://www.audiophonics.fr/en/pc-htpc- ... 14182.html
Naposledy upravil Andy Kraus dne 12. 6. 2024 14:24, celkově upraveno 1
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 12. 6. 2024 14:50

Yiakubou píše:To neni pravda, nebo je to minimalne zavadejici.

Pokud mam PC s OS, ovladaci a nastavenim odladene pro audio playback, tak to samozrejme nejaky vliv ma, nez kdyz budu hrat z Windows s defaultnim nastavenim a ovladaci. Mas ale pravdu v tom, ze to nestaci - jeste je k tomu potreba DAC nebo DDC s kompetentnim USB vstupem. Kdyz se ale tohle poresi, je pak hrani z PC srovnatelne s jakymkoliv jinym digitalnim zdrojem. Samozrejme jsou nejaky rozdily v ramci ruznych cenovych kategorii, ale obecne je to kvalitativne srovnatelne.

Ale ano je to pravda a není to zavádějící. Neřekl jsem, že je to problém neřešitelnej, ale že je to problém a nelze/nestačí ho řešit pouhým nastavením PC a ovladačů.
A navíc, pořešit PC tak aby to bylo kvalitativně srovnatelný s jakýmkoli jiným digitálním zdrojem je v dnešní době sakra drahá záležitost (a taky to není jednoduchý) a to taky nelze opomíjet.
Andy Kraus píše:na dobrých zosíkoch a dac-och sa to určite filtruje na vstupe (aj napájanie)
pre pc existuje riešenie
https://www.audiophonics.fr/en/pc-htpc- ... 14182.html

To řeší či maskuje jen část problémů kterýma PC jako přehrávač hudby trpí. Například s dropoutama (kraťounký pomlky v přehrávání zvuku), který vznikají kvůli latenci operačního systému, tohle nezmůže zhola nic.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 12. 6. 2024 19:55

v špecializovaných playeroch (MusicBee,J River...)si vieš predsa nastaviť veľkosť bufferu,potom sa ti to prehráva z RAM
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr1894 13. 6. 2024 08:19

Emil Pastelka píše:Pak pište, jsem zvědav na zkušenosti. Jinak jen dodám, že ALC4050 je také dobrý čip. Jeho výhoda tkví v pokročilé implementaci USB a podpoře většího množství formátů. To, že je součástí návrhu je plus, nikoliv nějaké ošizení zákazníka posluchače :)
Neříkám, že je to špatně, až tak tomu nerozumím. Jen mě odradilo to "klamání zákazníka" kdy se chlubí čipem ESS, žádná zmínka, že jeden ze vstupů ho obchází a ten údajně horší zvuk.

@Andy Kraus, @Kamasu, @Yiakubou
Zdá se, že už jsme trochu mimo téma. Je mi jasné, že z PC HiFi věž neudělám, a už vůbec ne s mým rozpočtem. To ani není cíl. Chci jen jednu krabičku s připojeným PC a NTB na vstupu a repro a sluchátky na výstupu s co možná nejjednodušším ovládáním a co možná nejlepším zvukem v rámci dané ceny.

Jinak, pokud někoho zajímá info u USB vstupu Loxjie A30, tak na fóru audiosciencereview.com, něco málo dole na str. 12, více pak na str. 32 a 33. Horší zvuk je pak snad řešitelný přes nějaké modifikované ovladače, ale to opravdu do firemního NTB instalovat nechci.
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr1894 8. 8. 2024 13:16

Emil Pastelka píše:Pak pište, jsem zvědav na zkušenosti.

Slibované zkušenosti po cca měsíci požívání Toppingu MX3s s Elac B6.

Na začátek rovnou říkám, že jsem spokojen, je to co jsem hledal. DÍKY VŠEM!

Než přijde samotná "recenze" tak se pochlubím, jak jsem blbej. Při objednání Toppingu z aliexpresu jsem se bál placení cla. Bylo to na hraně, ale o pár drobných jsem se vešel do limitu 150e, takže pohoda. Jenže jsem si nějak bláhově myslel, že od nedávné doby všichni prodejci z alíka platí v Evropě DPH a že už je započítané v ceně. Bohužel chyba, není to tak, takže jsem to musel doplatit+poplatek za vyřízení z toho ve výsledku udělaly přibližně stejný cenový náklad jako ostatní zvažované možnosti.

Zapojení, nastavení, ovládání: Na zapojení kabelů se dá zkazit pouze + a - u repro. Je to plug&play zařízení, windows to hned vidí (jak NTB přes USB, tak PC přes optiku) a hraje. Jediné co jsem nastavoval, i když to asi není nutné, je v nastavení zvuku zaškrtat příslušné bity a Hz. Ovládání jednoduché. Jedním klikem otočného ovladače zapnu, klikáním přepínám vstupy, dvojklikem výstupy a delším stiskem to vypnu. Vytknul bych akorát, že při přepínání vstupu to nepřeskakuje ty nezapojené, nebo nejdou nějak v menu vypnout (bluetooth vypnout jde), to samé na výstupu vypnout možnost mít puštěné repro i sluchátka zároveň.
Také jsem nepochopil, proč je na zdroji hodně svítivá zelená dioda, musí být položený diodou na zem, jinak dost ruší. Obzvlášť v kontrastu s displejem, kde jde nastavit svítivost aby nerušil. Já mám nejnižší. Za tmy je to ok a přes den je stále celkem dobře vidět.

Provoz, aneb jak to hraje: Hezky, velmi hezky. Žádné pazvuky, šum, praskání apod. se nekonají. Malinko jsem přidal basy i výšky. Celkově jsem si na zvuk pár dní zvykal, ze začátku mi to přišlo lehce zastřené, jak pod dekou (opravdu jen lehce), ale teď jsem si zvykl a zpět už bych to nevracel.
Nejsem audiofil a nemám moc s čím srovnávat, jen s cca 25 let starou HiFi Pioneer (u příbuzných, nějaká nižší střední třída). CD ve věži a to samé CD převedené do FLAC hraje trochu jinak, ale neumím říct jestli lépe nebo hůř. Asi záleží na konkrétní hudbě a konkrétním uchu. Každopádně to považuji za velmi dobrý výsledek.
Chvíli jsem zkoušel i kámošův qobuz (uvažuji, že si ho pořídím také), tam ta zastřenost zmizela a u některých songů jsem slyšel zvuky, které jsem tam v životě neslyšel, jelikož je znám jen ze sbírky mp3, různé kvality, z pubertálních dob. U filmů to samé, hlavně hlubší zvuky to zvládá nad moje očekávání dobře (samozřejmě SW to není, ale dá se pořídit a připojit také).
Dále mě překvapil sluchátkový výstup, resp. to co dokážou zahrát i obyčejné špunty za 500. Hitparáda to samozřejmě není, ale nečekal jsem to. O to spíš urychlím nákup nějakých lepších sluchátek.
Ještě mě čeká udělat reprákům nějaký podstavec. Položené na stole jsou pod úrovní mojí hlavy a je docela znát rozdíl zvuku když se přikrčím a mám uši v jejich ose, nebo sedím normálně. Jakoby zvuk nebyl celý, něco v něm chybělo.

Závěr: Je to super, ani jsem nečekal, že to dopadne tak dobře. Hezký zvuk, pohodlné ovládání, žádné přepojování kabelů. Poměr cena/výkon/moje požadavky je parádní. Asi nikdy nebudu mít možnost to napřímo srovnat s Loxjie A30, nebo nějakými aktivními repro v podobné ceně, ale nečekám, že by to byl nějak výrazný rozdíl. Spíš bych si třeba v jednom parametru přilepšil, v jiném pohoršil. Za mě je tohle pěkně vyvážené.
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kamasu 8. 8. 2024 14:30

Andy Kraus píše:v špecializovaných playeroch (MusicBee,J River...)si vieš predsa nastaviť veľkosť bufferu,potom sa ti to prehráva z RAM

Zjevně nemáš ani tušení o čem je řeč. Můžeš si nastavovat buffer v jakým přehrávači chceš a jak chceš, ale s dropoutama způsobenýma latencí operačního systému tím nezmůžeš zhola nic, protože nastavování velikosti bufferu ani hraní z RAM dropouty způsobený latenci operačního systímu nijak neovlivní.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S4nt4 9. 8. 2024 23:09

Nepomuze obycejna instalace ASIO ovladace? Pristupovat k HW naprimo, pokud WASAPI v exkluzivnim rezimu nestaci.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 10. 8. 2024 12:29

Ne to teda fakt nepomůže. ASIO ani Wasapi (v konečným důsledku oboje tyhle ovladače dělají vlastně to samý), nijak dropouty způsobený latencí operačního systému neovlivní. Myslíš, že kdyby stačilo něco tak triviálního jako naistalovat ASIO/Wasapj, tak by na to nikdo nepřišel? Kdyby stačilo použít ASIO/Wasapi, tak by dropouty nebyly problém. Víc než rok jsem se snažil dropoutů všemožnýma způsobama zbavit a podařilo se mi tenhle problém jen lehce zmírnit, ale odstranit ne.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S4nt4 10. 8. 2024 12:49

Takze firma Steinberg nam celou dobu lze? ASIO je jen marketingovy blabol?
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 10. 8. 2024 13:30

Ne, jen nerozumíš o co jde. Ta "Low Latency" o který se mluví u ASIO ovladačů je něco jinýho než o čem mluvím Já. Že jsi narazil na stejný slovíčko ještě neznamená, že jde o to samý.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod encroft 10. 8. 2024 15:25

To "Já" je s velkým záměrně ? :-)
encroft
Junior

Odeslat příspěvekod S4nt4 11. 8. 2024 10:16

A vysvetlis nam o co tedy jde? O jake low latency mluvis? Kde teda ta latence vznika, v jakych se vubec pohybujem jednotkach? Nanosekundy? Jak je v PC svete bezne? A to hlavni na zaver, jaky OS si mame tedy na PC naistalovat? Nebud skoupy na informace a pouc nas.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 11. 8. 2024 18:29

S4nt4 píše:...pristupovat k HW naprimo

To Vám nedovolí žádný moderní OS. V zásadě všechny alternativní cesty pro zvuk jsou vždy přes SW vrstvu. Jediný rozdíl je, že některé vynechávají zpracování zvukových dat (vstup i výstup) interním rozhraním OS. Pokud se budeme bavit o Windows je to primárně MME (Microsoft Multimedia Environment), tedy zvukový ovladač běžící uvnitř standardu WDM (Windows Driver Model), který je součástí jádra OS.
Protože dřívější verze OS měly velkou režii, vznikl formát ASIO, který umožňuje vést zvuk mimo nativní zpracování zvuku OS.
WASAPI (Windows Audio Session API) je alternativním řešením téhož, více moderní a pokud to HW podporuje, je to i vhodnější řešení.
Každopádně ten "přímý přístup k HW" je ve smyslu možnosti přímo adresovat daný HW (místo standardního požadavku na OS), ovšem jakákoliv komunikace a přenos dat je vždy v režii OS a SW vrstvy ovladače.
Jelikož ASIO i WASAPI při komunikaci s HW využívají tzv. exkluzivní režim, nemohou stejný HW využívat další aplikace. Není tak možné například v jedné aplikace přes ASIO/WASAPI poslouchat hudbu a z jiné aplikace poslat na stejný HW další zvuk (třeba z videa na YouTube). Obě rozhraní jsou primárně určena na profesionální použití a stav, kdy uživatel buď jen zaznamenává nebo poslouchá jeden zdroj.

Pokud se budeme bavit o ASIO, pak se nejedná o nějakou univerzální implementaci, ale víceméně soubor pravidel, která každý výrobce šije na vlastní HW. Univerzálu se nejvíce blíží ASIO4all, nicméně je také nejméně kvalitní v porovnání například nativní implementace od Steinberg.
Dnes, pokud uživatel nemá specifický HW, bych nic jiného než WASAPI nedoporučil. Už jen pro možnost kontroly úrovně zvuku na straně OS. Nicméně v drtivé většině případů není důvod obcházet nativní zvukovou vrstvu OS.

Kamasu píše:A navíc, pořešit PC tak aby to bylo kvalitativně srovnatelný s jakýmkoli jiným digitálním zdrojem je v dnešní době sakra drahá záležitost (a taky to není jednoduchý) a to taky nelze opomíjet.

U takového tvrzení velmi záleží na konkrétním HW. Prakticky jakýkoliv moderní počítač za posledních 10 let lze považovat za bezproblémový ve smyslu digitálního zdroje. Zrovna digitální část lze docela snadno měřit porovnáním vstupu a výstupu. Otázkou pak samozřejmě je, jaký je zbytek řetězce :)
Emil Pastelka
Pokročilý

Předchozí stránka