Ozvučení PC a notebooku jedněmi repro a sluchátky

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 13. 5. 2024 00:26

Přesně tak. Loxjie je o fous lepší než Topping, jen je to tu málo známá/dostupná značka. Bát se jí nemusíte a docela pohodlně ji lze koupit na Amazon.de
Pokud byste Loxjie přeci jen nevěřil, nebo nebylo snadné ji nakoupit, pak nejbližší alternativou je Topping MX3s.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr1894 13. 5. 2024 21:01

Směřovalo to k tomu, takže jsem definitivně odsoudil aktivní repro a pořídil ty Elac B6. Teď se ještě rozhodnout čím to nakrmím. Zavrhnul jsem DAC+zesilovač zvlášť.

Ať už to bude mix+zesilovač (2 krabičky), nebo DAC se zesilovačem (1 krabička) ještě se zeptám na kabely. Má smysl do nich investovat víc než nějakých 200-300 Kč? Nebo ani to ne? Ať už by se jednalo o RCA, SPDIF, event, u toho mixu náhrada USB za nějaký lepší?
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 13. 5. 2024 23:04

Propojovací (signálové) kabely zdroj>zesilovač stačí rozumně drahé (tedy v řádech stokorun), kabely zesilovač>reprobedny (výkonové) můžete koupit dražší, ale opět rozumně, třeba tyto.

Jinak verzi s AVR a přepínáním HDMI jste zavrhl úplně?
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr1894 14. 5. 2024 07:47

Kabely k repro mám nějaké co zbyly v bytě po předchozím majiteli z domácího kina, tak uvidím jestli budou za něco stát. Kdyžtak budu shánět jiné. Každopádně díky za info a doporučení.

AVR jsem nezavrhnul úplně, ale už jsem to tu někde psal. Denon, který jste posílal, je (dle období prodejů na Heurece) 12-15 let starý a to už mi elektroniku přijde dost, když chci aby to ještě hodně dalších let vydrželo. A popravdě něco jiného jsem zatím nehledal. Třeba ještě kouknu.
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 14. 5. 2024 09:27

Aha. OK, chápu. Nemusel by to být zrovna ten konkrétní typ. Nicméně s tím stářím to není tak definitivní. Moderní výrobky s bezolovnatou směsí pájky vydrží mnohem méně.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr1894 14. 5. 2024 20:08

Jako ten nápad se mi líbí, je to elegantní řešení. Jedinou funkční nevýhodu vidím v tom, že ho musím mít zapnutý vždy, kvůli obrazu, kdežto ty čistě zvukové krabičky můžu vypnout když zvuk nepotřebuji. Chvíli jsem koukal a našel třeba toto. (stáří 5-7 let bych ještě zkousnul)

Dovolím si zeptat se tedy ještě k AVR.
1) Bude zvuk znatelně lepší v porovnání s Loxjie A30 nebo BEHRINGER 302USB+Topping PA3s (nebo obdobným)?
2) Jak moc to topí? Teď mám NTB položený na krabici aby byl ve výšce velkého monitoru, tak kdybych dal AVR místo krabice pod NTB jestli by ho moc neohříval, saje vzduch zespoda...
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 14. 5. 2024 21:23

1a) pro tichý poslech to bude víceméně to stejné
1b) charakter zvuku analogového zesilovače bude jiný, více líbivý (méně přesný/ostrý) a s větším rozsahem nastavení
2a) maximální spotřeba udávaná 430 W sice nenastane, pro dva kanály je to max 160 W, ale i tak
2b) musí dýchat, jako podložka nevhodné

Nicméně dané zařízení jste našel a vybral dobře. Podporuje už HDMI 2.0 a hlavně umí HDMI PassThrough v režimu spánku. Nebude tedy hrát, ale obraz projde. Nicméně to platí jen pro HDMI vstup, který byl nastaven při posledním spuštění - logicky tedy nepřepnete na druhý vstup, pokud AVR spí.
Samozřejmě jsou tu nevýhody v podobě velikosti a potenciální spotřeby (i když to bych neřešil, udávaná maximální je na maximální výkon, tam se nikdy nedostanete, reálně se budete pohybovat kolem 60 W). Na druhou stranu tu je možnost časem využít vícekanálového zvuku. To nemusí být nutně jen 5.1/7.1, ale klidně i 3.0 nebo 3.1 a podobně.
A dalším aspektem k rozhodnutí může být i možnost (přeci jen, výkonu to má na rozdávání) umístit repro dále od posluchače a získat lepší podání prostoru.
Sám jsem podobné řešení provozoval dlouhá léta a pak jej poslal dál do rodiny. Aktuálně kvůli počtu monitorů a prostoru mám malou digitální krabičku, aktivní monitory (které v drtivé většině času spí) a sluchátka.
To je v zásadě jediná nevýhoda - nemožnost použití více monitorů.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr1894 16. 5. 2024 09:55

Tak ten Denon AVR-X1400H se prodal dřív, než jsem ho našel, jen inzerát není smazaný. Ještě nejsem 100% rozhodnutý, kterou z variant pořídím, jelikož každá má nějaké výhody a nějaké nevýhody, tak budu ještě chvíli hledat a zvažovat.

Každopádně velké díky všem zúčastněným za přínosnou diskuzi, rady, typy a zkušenosti. Na některé jsem třeba nereagoval, ale velmi dobře je vnímám. Pomohlo mi to posunout se v myšlenkách co vlastně existuje, co chci a co potřebuji. Dám vědět jak to nakonec dopadlo.
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr1894 10. 6. 2024 12:06

Tak jsem nakonec skončil u kombinace repro Elac B6 (bazarové, na zdejší doporučení a už jsou nějakou doma) a all in one zařízení Topping MX3s (z Aliexpressu, čekám až přijde). Po nějaké době provozu napíšu zkušenosti. Nicméně cesta to byla křivolaká. Koho nezajímá, jak jsem k tomu dospěl, ať přeskočí na poslední větu.

K již zakoupeným repro mě nejvíce lákala kombinace mix pultu a zesilovače BEHRINGER 302USB+Topping PA3s. Plus byl hlavně v jednoduchosti ovládání. Mínusy, že to jsou 2 krabičky (to bych přežil), Toppingům prý rádo odchází kolečko na ovládání hlasitosti (stejně bych to jednou nastavil a primárně ovládal na mixpultu) a že ten mixpult umí "pouze" CD kvalitu 16bit/44kHz (nejspíš bych rozdíl proti Hi-Res audio nepoznal, navíc bez přímého srovnání, ale tak čím víc bitů a kHz, tím víc adidas, že jo).

Pak se na bazaru objevil AVR Denon X550BT, sice nižší řada, než ten předchozí X1400, ale za parádní cenu a dokonce i se sestavou (byť úplně obyčejných) 5.0 repro, které bych buď prodal, vyhodil, nebo to celé časem přesunul k TV. Tak jsem se s pánem jedno páteční odpoledne domluvil, že o víkendu ne, ale hned v pondělí ráno si to vyzvednu. Když mu pak volám, že jsem u něj před barákem, dozvím se, že to o víkendu prodal a zapomněl mi dát vědět. No, i takový jsou lidé...

Hodně jsem koukal po Loxjie A30. Pro hrálo, že je to jedno zařízení a má všude chválený zvuk. Proti cena (nejdražší že všech možností) a složitější přepínání vstupů a výstupů (několik klikání a otáčení kolečkem) Jenže pak jsem se dočetl, že pro USB vstup používá jiný DAC (Realtek ALC4050) než pro ostatní vstupy (ESS9023) a má tedy z USB horší zvuk. To mě dost odradilo.

Jako alternativu jsem zvolil Topping MX3s. Výhody jsou jedna krabička, auto detekce vstupu, zvukově se prý přibližuje k Loxjie a cena v akci lepší než vše ostatní (kromě toho bazarového AVR), nevýhoda je složitější přepínání výstupu a potenciální riziko rozbití otočného ovladače (obojí se dá řešit dálkovým ovladačem v balení, jen to už jsou zase 2 krabičky).

Ještě jednou díky všem!
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 10. 6. 2024 21:47

Pak pište, jsem zvědav na zkušenosti. Jinak jen dodám, že ALC4050 je také dobrý čip. Jeho výhoda tkví v pokročilé implementaci USB a podpoře většího množství formátů. To, že je součástí návrhu je plus, nikoliv nějaké ošizení zákazníka posluchače :)
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 11. 6. 2024 20:15

V usb nie je problém,treba len správne nastaviť pc a ovládače čo si myslím niektorí recenzenti nevedia
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 12. 6. 2024 07:33

Problém není V USB, to je fakt, pro kvalitní poslech hudby je problém v PC jako takovým a "správný" nastavení PC a ovladačů nestačí protože s tím nic nezmůže, což většina posluchačů a PC hifistů neví, nebo to bagatelizujou či rovnou dokonce zcela popírají.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 12. 6. 2024 12:21

ja to tiež popieram :-)
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 12. 6. 2024 12:55

To samozřejmě můžeš, a dělá to spousta "PC hifistů," ale je to jen lhaní si do kapsy a na věci to nic nemění.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 12. 6. 2024 13:13

To neni pravda, nebo je to minimalne zavadejici.

Pokud mam PC s OS, ovladaci a nastavenim odladene pro audio playback, tak to samozrejme nejaky vliv ma, nez kdyz budu hrat z Windows s defaultnim nastavenim a ovladaci. Mas ale pravdu v tom, ze to nestaci - jeste je k tomu potreba DAC nebo DDC s kompetentnim USB vstupem. Kdyz se ale tohle poresi, je pak hrani z PC srovnatelne s jakymkoliv jinym digitalnim zdrojem. Samozrejme jsou nejaky rozdily v ramci ruznych cenovych kategorii, ale obecne je to kvalitativne srovnatelne.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka