Šum studiového monitoru

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Skeleton019 28. 5. 2024 20:52

Zdravím Vás,

používám dva studiové monitory Kali Audio LP-6 V2 (propojeny XLR kabely ROLAND RCC-5-TRXM do zvukovky MIDITECH Audiolink III). To, že je slyšet nějaký šum při zapnutí chápu, ale začal jsem si všímat, že se z jedné bedny v různorodém intervalu ozývá ... nevím, jak bych to popsal, je to takové zaprskání, jako z nějaké dětské hračky, laserové pistolky :-) . V ten moment se nakloním hlavou k bedně a neslyším nic.

Není to tak, že se to rozjede hned po zapnutí, nebo je to nějak pravidelné. Z pravé se nic takového neozývá, jen takhle občasně z levé. Setkal jste se s tím někdo? Ještě doplním, že bedny jsou na stojanech Gator Frameworks. Děkuji za přečtení.
Skeleton019
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 28. 5. 2024 22:13

Levné zesilovače třídy D bez signálu často šumí, je to vlastnost. Ale to co popisuješ bych spíš viděl na rušení z PC, sepnutí ledničky a podobně.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 30. 5. 2024 10:07

zrejme by pomohol usb izolátor
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 30. 5. 2024 16:14

:) "zaprskání, jako z nějaké dětské hračky, laserové pistolky" celkem pěkně popisuje MIDITECH Audiolink III. Je to vyloženě nejslabší článek řetězce. Na zkoušku ji vyřaďte a repro připojte rovnou k PC přes nesymetrický výstup (jack/cinch).
To, co popisujete odpovídá buď chybě USB zařízení, nebo stavu, kdy uvnitř postižené bedny umírá kondenzátor. Ještě okrajově může být problém se statickou elektřinou, ale to by muselo vznikat někde na straně PC.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Skeleton019 31. 5. 2024 02:27

Moc Vám děkuji za odpovědi, vezmu to postupně, protože jsem si teď všiml dalšího pazvuku a to už má pak člověk dojem, že přichází o rozum - z nějakého bizardního důvodu, když si otevřu Adobe Premiere Elements a myší začnu upravovat hodnoty u základního efektu Motion, kdy dle potřeby nahoru/dolů či zoomem hýbete záběrem, tak se začne ozývat jiný pazvuk, trošku připomínající ladění rádia. Myš je bezdrátová. Při ničem jiném se to neděje.

1) rušení ledničky - ta tu není, ze zdi jde kabelem předpěťovka do které je zapojeno pc, bedny, internet.

2) izolátor - po povšimnutí tohoto pazvuku by to napovídalo, že to je možná ono. Obávám se, že ve finále to bude věc při které se zas chytnu za hlavu, když si vzpomenu ... jak jsme kdysi lítali s pc skříní sem tam, v servisu vše fungovalo, jen doma ne, a nakonec to bylo tehdy ještě ve zdířce na klávesnici. My jsme vždycky sebou vozili jen skříň, doma jsme zapojili naší klávesnici a ohnuté packy u zdířky pro klávesnici vyhazovaly z provozu celé pc.

3) Zvukovka - ptal jsem v obchodě na radu a po několika dotazech, kdy hlavní byl, jestli se chystám zapojovat nějaké hudební nástroje mi doporučili tuto. Řekl jsem název monitorů a že do budoucna maximálně MIDI klávesy, jinak to mám primárně na editaci videí, zvuky nahrávám bokem Zoom rekordérem. Zároveň jsem tu před pár týdnů dával dotaz poprvé - když mě zmátl kabel, co jsem po doporučení pořídil v jiném obchodu - to byl TRS-Jack, akorát nebyl rozpleten po celé své délce. A já nakonec s vidinou útlumu šumu vzal ty dva XLR kabely.

Takže bych se i zeptal, protože zvukovky, nebudu lhát, je to pro mě španělská vesnice - když tu na mě vypadne třeba FOCUSRITE Scarlett 2i2 4th Gen - když nepřipojuji nástroje, není to pro mě zbytečné? Pak tu vidím třeba ZOOM AMS-24 ... jde mi to, že jak naznačuje p. Pastelka, nerad bych nakonec měl něco podprůměrného vůči těm monitorům, jsem si vědom, že ta MIDITECH nebude extra veledílo, ale zároveň, abych tam případně nedal něco, co je pro mé účely zbytečné.

-- 31. 5. 2024 03:38 --

Ještě doplňuji stopu, která tedy nevím k čemu přesně vede, ale jak jsem Vám tu teď psal ty názvy zvukovek - jsem např. zde https://kytary.cz/focusrite-scarlett-2i ... /HN260588/ a jak myší kliknu na obrázek zvukovky a pak listuji galerií. Co klik myší, to zvukově „zaprdí“, takže to není jen podivnost ze střih. programu.
Skeleton019
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 31. 5. 2024 04:15

Je to rušení z PC.
Co se týče ledničky, nevím, kde bydlíš, ale to může být klidně lednička od sousedů, třeba o dva baráky dál při nešťastných podmínkách.
Ale tohle ti tam jde z počítače, lednička není tvůj problém. Možná značně vytížený procesor, nevím. I ta karta. Neznám ty komponenty, ale už podle ceny je to totální low-end. Pujč si někde nějaký externí DAC a uvidíš, jestli to dělá. Slovo studiový v názvu výrobku neznamená opravdu nic, spíš naopak. Málo kdo chce mít rovný přesný studiový zvuk, když budeme mluvit např o "studiových" sluchátkách, nebo monitorech. Hraje to nezáživně, aspoň pro mě. Tím nechci říct, že tobě se to nelíbí. Sto lidí, dvěstě uší... Ale výrobci se pojmem studiový strašně rádi ohání, zní to tak vznešeně.
Ale začal bych fakt tou zvukovkou. I ta Scarlett je spíš muzikantská věc. Potřebuješ to?
Když si koupíš nějakou takovou krabičku, roznese to patrně tvoji studiovou zvukovku na kopytech: https://www.audigo.cz/Domaci-audio/Sluc ... 1-stribrna
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod muchacho 31. 5. 2024 05:52

Mě při stejných problémech pomohl tento USB izolátor
https://www.techhouse.cz/Topping-HS01-d ... escription
muchacho
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 31. 5. 2024 07:17

muchacho a teď se položme na otázku, jestli je lepší kupovat USB izolátor dražší o 25%, než je jeho převodník a nebo raději rovnou investovat do lepšího převodníku, který bude mít tu filtraci vstupu třeba vyřešenu sám o sobě?
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod muchacho 31. 5. 2024 07:51

No, na tom něco bude... Až teď jsem se díval na cenu té zvukovky...
muchacho
Junior

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 31. 5. 2024 10:52

môj Topping E30 určite nejaký usb filter má, pokiaľ nehrá hudba nepočuť žiadne šumy a to ani priložením ucha k výškovému repráku ale dobre je aj urobiť poriadok v pc skrini s káblami

-- 31. 5. 2024 11:55 --

muchacho a teď se položme na otázku, jestli je lepší kupovat USB izolátor dražší o 25%, než je jeho převodník...
najlepšie je kúpiť oboje :-) ...+ lineárny zdroj
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod muchacho 31. 5. 2024 13:50

Taky to tak vidím, USB izolátor se může vždycky hodit... ;-)
muchacho
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 31. 5. 2024 15:32

Mno, kupovat lineární zdroj ke zvukovce za 1500Kč? Solidní lineární zdroj stojí tak desetinásobek. Úplně by si vystačil s dobrým spínaným zdrojem, ale to jsme pořád na dvojnásobku hodnoty karty.A souhlasím, že se USB izolátor může hodit. Ale není lepší koupit rovnou DAC třeba za 5000Kč, místo toho co má a neřešit minimálně z počátku ptákoviny? Pravda, k těm bedýnkám to bude overkill, ale současně investice do budoucna. Klidně i ten Topping E30, když přijde na věc.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Skeleton019 31. 5. 2024 16:40

Děkuji moc za odpovědi. Co se týče procesoru, je to AMD Ryzen 9 7950X, to pc bylo skládáno s primárním účelem na edit videa. A při tom nočním bloumání, ty ruchy při rozklikávání obrázků na eshopu - v tu chvíli byl ten internet. prohlížeč to jediné, co na pc běželo. Improvizovaně, když jsem si sekládal pc, říkal jsem si, že by možná stálo za úvahu prvně, od klasických pc repráků (x let jsem používal Creative Labs) posunout se k těm monitorům. A tak jsem vybíral, zohlednil různé věci včetně omezení místnosti a nakonec se po posleších rozhodl pro ty Kali. Silnejší jsem škrtl právě kvůli malé místnosti a z těch kandidátů, kdy jsem tam měl JBL, KRK, Kali ... vybral tyhle. Improvizovaně říkám proto, že nejsem muzikant a blbuvzdorně jsem si říkal, že „zvukovku ne, dyť nemám nástroje, to je pro lidi od hudby“.

Jinak, pardon, jestli to z toho nějak vyplynulo - já sice říkal, že zvukovky jsou pro mě španělská vesnice, ale určitě bych coby „studiovou zvukovku“ to své nenazval. Tam šlo ještě o jednu věc - zapojil jsem nové pc, byla středa a do neděle jsem měl odevzdat video. Jenže mi podle fotky na eshopu prodali špatný TRS kabel, co nebyl půlen po celé délce. V tom spěchu pak volám jinam, na podporu do Kytar, kde nakonec vyberu ty dva XLR kabely a beru tuhle zvukovku, kdy beru, že to „bude stačit“. V té uzávěrkové mlze, že mám do neděle něco odevzdat si sypu popel na hlavu, protože mi dnes stačí jen mrknout na recenze na Heurece a za normálu bych nic takového nekoupil. Kór teď když vidím ty následky.

Teď pro mě jako někoho, kdo se v tom teprv opravdu rozkoukává nastává otázka - MIDITECH půjde pryč. Prohledával jsem různá fóra, videa na YT, specificky na „audio interface for video editors“ Nejčastější jména, co tam padaly, byly dvě - Focus Scarlett 2i2 4th Gen a M-AUDIO AIR 192/6. A teď pokud rozumím správně, někteří z Vás by se místo zvukovky přikláněli k DAC. Mně je jasné, že tam je i ta otázka do budoucna - využiješ tuhle, když nemáš nástroje, tvoříš leda ruchy. Teď řeknu ne. Stejně jako u těch monitorů, proč si tam nedám třeba Yamahy HS 9 - je mi jasné, že pokud by člověk s tímhle rostl, bylo by to obecně o změně, jiné místnosti. Tahle je moc malá, má 14 m². Aktuálně jsem se motal dnes okolo té Focus Scarlett 2i2 4th Gen, protože bych na ní mohl mít od známého slevu. Zkazím s ní něco podle Vás? Je mi jasné, že horší, než moje aktuální „studiovka“ :) to být nemůže ...
Skeleton019
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 31. 5. 2024 17:46

nie som v tom nejaký odborník ale zvukovku typu Focus Scarlett si kúpia tí čo nejakým spôsobom pracujú so zvukom napr. mikrofón,klávesy,gitara +software pričom výrobcovia väčšinou pribalia nejaký soft +pluginy
pokiaľ je požiadavka hlavne na kvalitu výstupu tak tam dac prevodník jednoznačne má navrch
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Další stránka