Polk R700 Domácí kino A/V receiver?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod PabloNesmrtelny 5. 6. 2024 18:51

Dobrý den!

Slyšel jsem dobré recenze na Polk R700 a chtěl bych nahradit svou současnou velmi základní reprosoustavu (Genius SW-HF 5.1 4600) k televizi (a televize obvykle přehrává obsah z PC) těmito repráky. Zatím si koupím pouze 2x R700 a subwoofer později, až zjistím, jestli mě přítelkyně spontánně neubodá vidličkou až je uvidí :)

Jsem laik, chtěl bych se zeptat:
Nyní mám HDMI z PC do Televize - Bud to pak fungovat takto? PC propojím (HDMI) s A/V receiverem - a do něj rovněž repráky a též TV (hdmi), že?

Jestli ano, chtěl bych Vás zkušené audiofily požádat o radu, jaké A/V receivery se k R700 hodí. Jak jsem zmiňoval, plánuji určitě subwoofer. 5.1 zatím neplánuji, ale bylo by hezké, aby ta možnost byla.

Když jsem si o tom četl, začal jsem se už úplně ztrácet u pre-amplifierů...

Díky!

Pavel
PabloNesmrtelny
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod viking81 6. 6. 2024 12:50

Spravne pises. Z PC cez HDMI do AVR a z AVR HDMI do TV. Idealne by bolo ak by tvoja TV vedele ARC (eARC) aby si vedel aj z TV spatne pustat cez AVR. Ak to nema/nevie. Poriesis to optikou z TV do AVR.

Co sa tyka AVR, nenapisal si rozpocet, ktory mas, tak to sa tazko radi. Ale niecim takym ako Denon 2700h alebo Yamaha RX-AA/RX-V6A urcite nic nepokazis. Samozrejme ked mas budget, mozes ist aj do vyssich tried AVR.

Jedna rada na zaver, dobre si rozmysli ci budes v buducnosti robit 3.1/5.1 zostavu. Lebo ak nie, je skoda kupovat 5.1/7.1 AVR ked mozes kupit Stereo receiver, ktory bude hrat lepsie ako AVR v rovnakej/podobnej cene...
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PabloNesmrtelny 6. 6. 2024 13:34

Díky za reakci!

5.1 zatím neplánuji, ale určitě by bylo dobré, kdyby ta možnost byla do budoucna. Doufám tedy, že ten HW se mnou bude třeba 20 let za tu cenu :D

TV mám TCL 75P735 v popisku ARC nevidím :(

Rozpočet... když se vejdu do 20k za ten receiver, to by bylo hezké. Přinejhorším lehce více, kdyby tam byl nějaký signifikantní benefit, mohl bych zkusit juknout po bazarech. Je pak možnost třeba k tomu AVR dokoupit pre-amp, bude to potřeba? Koukal jsem, že lidé tohole hodně zmiňují.
PabloNesmrtelny
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kajsh 6. 6. 2024 13:39

K bednam za 50 000 AV receiver za 20 000? Myslim, ze si zaslouzi neco lepsiho v podobne cene
kajsh
Junior

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 6. 6. 2024 15:03

Souhlasím. 5.1 určitě v podobné ceně, stereo 30-40k.
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PabloNesmrtelny 6. 6. 2024 15:47

A safra. 50k je určitě mimo moje možnosti. 30k bych ještě možná dohromady dal, kdybych okradl 4-5 stařenek. Zatím 5.1 až budoucnu, takže kdyby to fakt byl rozdíl 20 000kč za stejnou kvalitu, tak 5.1 oželím... ale subwoofer chci určitě.

Případně zkusím ten bazar.

Pánové, mohl bych Vás poprosit o návrhy jak na 5.1 tak stereo se subwooferem? Řekněme do 40k s pár levnějšími nouzovými alternativami?

Jako nejnouzovější tedy zatím byly zmíněny Denon 2700h / Yamaha RX-AA/RX-V6A, které předpokládám budou fungovat v pohodě, ale nenechají to repro úplně vyniknout. Lehce výš bych ještě (za pomoci stařenek) jít mohl.

Díky moc!
PabloNesmrtelny
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kajsh 6. 6. 2024 16:01

Ja zrovna v poslednich mesisich vybiral zesilovac do cca 40 000 Kc. V uzsim vyberu byl
Arcam A15 - ten ale nema HDMI ani sub out (cca 30 000)
Marantz PM7000N (20 000) nema HDMI ale da se pry naucit i pres optiku
s HDMI vstupem
Marantz 40n (45 000)
Cambridge Audio EVO75 (38000)
NAD C389 (v akci byl za 32000)
NAD C379 - taky by stal za uvahu, 30 000. HDMI vstup, vystup na dva subwoofery...
Audiolab 7000A
pro me byl dulezity HDMI vstup, tak je ten vyber tomu trochu podrizeny.
kajsh
Junior

Odeslat příspěvekod viking81 7. 6. 2024 06:38

PabloNesmrtelny píše:
TV mám TCL 75P735 v popisku ARC nevidím :(

https://www.tcl.com/au/en/tvs/75p735

Specifications - Connectivity - Optical SPDIF Output/HDMI ARC - Yes

Takze ARC je tam... ;-)
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PCDaemon 7. 6. 2024 21:42

To vážne riešite, či má TV z roku 2022 ARC? Veď to mala už moja plazma Panasonic z roku 2010. Mimochodom, v českom aj slovenskom manuáli je obrázok so všetkými portami. Všetky tri HDMI sú 4K a HDMI 3 je navyše ARC/eARC.
PCDaemon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 8. 6. 2024 04:05

Polk R700 jsou celkem pohodové bedny s lehce zábavným laděním (typickým pro Polk, cílí na USA zákazníka). Určitě bych je ale nepároval s AVR a subwooferem, je jich na to škoda.
Marantz PM7000N je dobrá kombinace a solidní základ (zapojení PC > HDMI > TV > optika > zes.). V nouzi pak Denon PMA-900HNE nebo NAD C328.
Pokud byste trval na HDMI a neposlouchal moc nahlas, v cenovém limitu je hodně dobrý Marantz Stereo 70s, byť AVR.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PabloNesmrtelny 19. 6. 2024 13:32

Díky za rady!

Ještě jeden dotaz k center speakeru.

Samozřejmě mi bylo řečeno, že si mám koupit na L/R/C totožný reprák a center vůbec nebrat a druhá nejlepší možnost je vzít aleaspoň stejnou řadu, což je k Polk R700 Polk R400, takže to je moje defaultní volba.

Jen mě zajímalo, jestli byste někdo dal třeba SVS Ultra center místo R400. Údajně lepší navíc 3-way a cena celkem podobná. Na hudbu ho budu asi stejně vypínat, ale na filmy bude potřeba.

A BTW bude (bohužel) asi nad televizí na poličce lehce nakloněný směrem dolů. Nevím, jeslti je to relevantní, ale též jsem zaslechl, že když je takto v jiné pozici, bude stejně znít jinak než L/R.
PabloNesmrtelny
Kolemjdoucí