Kombinace TV + 2.0 sloupů

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Malag 8. 7. 2024 16:42

Zdravím,

rád bych k 2.0 repro přidal i center pro zlepšení dialogů. Mám QA 3050i + Denon DRA 800H. Dialogy mi obecně přijdou lepší přímo na TV (Samsung QE65Q85R). Lze nějak efektivně využít reprák v TV jako center? Vzhledem k nepravidelnému tvaru místnosti se mi (zatím) nechce řešit přechod na 5.1, takže nákup AVRka a centru mi nedává moc smysl.

Dovedu si představit pouštět obsah přes Chrome Cast. Nevíte o nějaké krabičce použitelné jako „signálové“ AVR? Tj. vytáhnout si zvuk přes HDMI a jednotlivé kanály přiřadit podle potřeby? Úplně optimální by bylo nechat středový kanál na HDMI (TV), L/R na Toslinku či jiném HDMI (do receiveru a sloupů) a satelity na klasický Jack (případně BT).

Případně nějaká jiná alternativa? Nechat hrát TV a repro zároveň?

Díky!
Malag
Junior

Odeslat příspěvekod PCDaemon 9. 7. 2024 12:08

Obávam sa, že nič také krkolomné neexistuje. SONY má nejaké modely TV, kde sa dá využiť reproduktor v TV ako center, ale tie majú konektory ako klasický center, takže AVR je nutnosť.
https://helpguide.sony.net/tv/jaep1/v1/cs/04-04_05.html
PCDaemon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 9. 7. 2024 15:17

Také to nevidím dobře. Jediné, čeho dosáhneš, bude totálně dojebaný zvuk.
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kajsh 10. 7. 2024 12:13

Nejde to nastavit primo na Denonu? Na AV receiveru Sony se da nastavit vystup AMP nebo AMP+TV. Pripadne na TV - na LG se myslim da nastavit zvuk z TV a zaroven pres optiku nebo BT . Problem by byl se synchronizaci zvuku
kajsh
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 10. 7. 2024 12:33

Receiver nebo TV by měl/a mít možnost nastavit zpoždění, ať není ozvěna...
Abox
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 10. 7. 2024 17:23

Kúpiť koncák a stredový reproduktor a zapojiť to z preampu
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Malag 11. 7. 2024 08:37

Problém je hlavně v TV - nemá audio vstup. Zpoždění je (snad) řešitelné - umí to Denon i TV.

Na starší/levnější Samsung TV mi s přepnutím na optiku hraje TV i repro. Denon se mi z nějakého důvodu přes optiku nepodařilo rozchodit. Ještě to zkusím.

Varianta od Sony vypadá dobře, u Samsungu to bohužel nepůjde.

Obecně mám problém s vyššími kmitočty (2 - 4 kHz), což se na TV dá rozumně doladit ekvalizérem. Denon umí jen výšky/středy.
Malag
Junior

Odeslat příspěvekod Malag 11. 7. 2024 10:57

Dohledal jsem ještě směrovost beden (bohužel jen regálovky, QA 3030i). Většinou u TV ležíme na futonech, tj. tak o 30-50 cm pod středem beden (10-15°). Počítám, že to takových 3-5 dB na vyšších kmitočtech vezme.

Zkusím ještě variantu TV + bedny, ale trošku se bojím, že to bez dedikovaného centru, který bych dal do výšky uší, (a ideálně kalibrace místnosti) nevyřeším.
Přílohy
Directivity.png
Malag
Junior

Odeslat příspěvekod kajsh 11. 7. 2024 11:36

Vcera jsem to zkousel - ackoliv je na AV receiveru volba TV+AMP, tak zvuk jde jen z AMP.
Na TV jde nastavit kombinace optika+TV a BT+TV, ale nepodarila se mi dokonala synchronizace zvuku, takze mirne echo tam porad bylo. A nevic zvuk z TV stoji za prd.
JInak teda s repro Dali je zvuk velmi srozumitelny i bez stredoveho kanalu, s nim je to dokonce horsi. Obavam se, ze problem je kombinace "tepleho zvuku" Denon i Q Acoustic
kajsh
Junior

Odeslat příspěvekod Malag 11. 7. 2024 14:36

Vím, že to umí TV + sluchátka v rámci dvojitého výstupu. U druhé (menší) Samsung TV mě překvapilo, že po zapnutí optiky to hrálo i z TV (možná nějaká chyba, je to základní model, který mám na chalupě; navíc připojeno přes převodník).

Zvuk ze Samsung QE65Q85R mi přijde docela OK - rozumím tomu líp než z beden.

Přemýšlím, že přeci jen zkusím nějaké dostupné AVG (Denon X-2800 nebo tak něco), přidám center a pohraju si s kalibrací. Hudbu stejně neposlouchám aktivně - spíš se pohybuju po místnosti a něco dělám.

Možná by ta kalibrace zvládla zapracovat i dva zadní stropní repráky nebo tak něco. Vzhledem k velké a nepravidelné místnosti tam nemám šanci dát nic přímo dozadu.
Malag
Junior

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 11. 7. 2024 15:11

To je rozumné. Určitě lepší než něco bastlit, stejně by tě to nějaké peníze stálo a výsledek žalostný. DRA-800H prodáš, něco přihodíš a budeš spokojený.
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 12. 7. 2024 04:11

Mě docela vadí, že nikdo nedělá 2 + centr + sub receivery (takže 3.1???). Sám mám 2.1 stereo Pioneer, co umí celkem dobře simulovat ty prostorový ptákoviny, ale absence centru mě dost vadí. Plnotučný AV receiver se srovnatelným zvukem by stál dost peněz, ale stejně to k tomu bohužel směřuje, protože na tom vesměs jedou filmy, hudba jen tak z deseti procent. Na zadní satelity nemám prostor a ani to nechci, musely by to být bezdráty a v jednom zadním rohu jsou krbovky, který by tomu asi nedělaly nejlíp :)
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 12. 7. 2024 08:31

A proč si myslíš, že by rec. 3.1 byl lepší, jak 5.1? Pokud někomu chybí centr, může použít 5.1 rec. a zbývající kanály nechat nezapojené nebo je dokonce využít k bi-ampingu.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 12. 7. 2024 14:09

Protože čím víc kanálů za stejnou cenu, tím je obvykle horší zvuk. Stereozesilovač 2x100W za dvacet tisíc bude hrát podstatně líp, než receiver 5.1 ve stejné cenové hladině s podobným výkonem. Taky nevím nač kupovat něco, čehož využiju jen polovinu.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 12. 7. 2024 15:23

Pokud by se rec. 3.1 dělaly ve větší míře, zcela jistě by byly odvozeny z 5.1 rec., tak jako jsou mnohdy stereoreceivery odvozeny z multikanálových. Jednoduše by vznikly neosazením zbytných koncových stupňů.
Pěkný přílkad je vidět v konstrukci např. Marantz NR1200.
Kromě toho by byl trh pro 3.1 rec. velmi malý, a tak by mohly být při shodných vlastnostech dokonce dražší, jak 5.1 rec.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Další stránka