Zesilovač a studiové (neaktivní) reproduktory k PC

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Neutronek 22. 7. 2024 08:16

Ahoj, potřeboval bych poradit.

Po asi 5 aktivních reproduktorech, které postupně odešly - nejdřív začlo praskat ovládání hlasitosti, pak vypadávat napájení, až úplné odmlčení - naposledy teď repro PreSonus Eris E4.5, jsem si začal pohrávat s myšlenkou:

Existuje nějaký mini zesilovač pro studiové reproduktory 2.0? A pokud ano, doporučili byste mi nějaké + repro k tomu? hodně poslouchám u práce hudbu + pak na nich hraju hry.

Díky moc
Neutronek
Junior

Odeslat příspěvekod PCDaemon 22. 7. 2024 09:36

K zosiľňovaču treba navyše aj DAC, takže kombo zosiľňovač+DAC+pasívne reproduktory+kabeláž niekoľkonásobné prevýši cenu PreSonus Eris E4.5.

Pozerám, že PreSonus Eris E4.5 sa nedá priamo k PC pripojiť, takže musíš mať nejaký DAC. Hlasitosť sa potom ovláda pomocu DACu a nie aktívnych reproduktorov. Ja mám aktívne reproduktory 12 rokov a stále fungujú bez chyby. Hlasitosť som nikdy na nich neovládal, lebo som ju dal na začiatku na max a ovládal ju DACom.
PCDaemon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Neutronek 22. 7. 2024 10:59

PreSonus Eris E4.5 mám přímo k PC připojený pomocí JACK - 2x cinch.

A proč je potřeba DAC, pokud zesilovač má přímo možnost připojení signálu taky přes cinch a např. 4 ohmových repro?

Takže si myslíš, že je lepší koupit nějaké další aktivní reproduktory? Doporučíš prosím nějaké?
Neutronek
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 22. 7. 2024 11:51

PCDaemon píše:K zosiľňovaču treba navyše aj DAC, takže kombo zosiľňovač+DAC+pasívne reproduktory+kabeláž niekoľkonásobné prevýši cenu PreSonus Eris E4.5.

K zesilovači není potřeba navíc DAC, většina zesilovačů má už dnes vlastní DAC. Kabeláž stačí základní, není potřeba hrát si na kabelohifistu.
PCDaemon píše:Pozerám, že PreSonus Eris E4.5 sa nedá priamo k PC pripojiť,

To tedy pozeráš dost špatně. Presonus Eris 4.5 připojíš přímo k PC jako nic.
PCDaemon píše:takže musíš mať nejaký DAC. Hlasitosť sa potom ovláda pomocu DACu a nie aktívnych reproduktorov. Ja mám aktívne reproduktory 12 rokov a stále fungujú bez chyby. Hlasitosť som nikdy na nich neovládal, lebo som ju dal na začiatku na max a ovládal ju DACom.

Nemusíš mít žádnej DAC, stačí vést signál analogově rovnou z PC, jak to ostatně dělá Neutronek.
Ostatně DAC jako takovej nemá regulaci hlasitosti, k tomu je potřeba aby ten DAC měl k/v sobě přiřazenej ještě tzv. předzesilovač.
A nejlepší je posílat do aktivních repro signál linkový úrovně a hlasitost regulovat na nich, pokud to daný repro umožňujou, jakože Presonus Eris 4.5 to umožňujou, mají vlastní ovládání hlasitosti, takže není důvod ho nepoužívat.
Neutronek píše:Takže si myslíš, že je lepší koupit nějaké další aktivní reproduktory? Doporučíš prosím nějaké?

Lepší je používat pasivy + zesilovač. Aktivy, zvlášť ty levný a zvlášť v kombinaci s PC, mají dost často problémy s rušením, šumem, brumem atd. u pasivů a zesilovače je s tímhle problém jen zřídka.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Neutronek 22. 7. 2024 12:31

Kamasu, proto jsem zakládal vlákno. Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký menší zesilovač, který bych dal k PC na stůl. Nechci a ani nemám místo, na to kupovat zesilovač, velikostně podobný jako A/V reciever.
Neutronek
Junior

Odeslat příspěvekod PCDaemon 22. 7. 2024 13:04

Kamasu - najmúdrejší na svete, moje reproduktory majú každý ovládač hlasitosti zvlášť a ešte zozadu, takže si neviem predstaviť ako by som ich ovládal priamo. Väčšina lepších monitorov, nie takéto hračškárske PreSonus, má napájanie a ovládanie každého monitora zvlášť. Neviem ktorý minizosiľňovač má priamo DAC, veď napíš konkrétny model.
Ospravedlňujem sa, že prepojenie jack z integrovanej zvukovky na 2x cinch ma ozaj nenapadalo, keďže integrované zvukovky nepoužívam a posledná neintegrovaná bola Prodigy 7.1 HiFi a tá mala 2x cinch. Mechanické ovládače hlasitosti, zvlášť na lacných reproduktoroch, sa časom vždy kazia tak, že zvuk praská. S DACom sa mi to ešte nestalo, že by ovládač hlasitosti začal praskať.
A mimochodom, k tej Prodigy zvukovke som mal aj ovládač hlasitosti Fostex PC-1EX a časom aj pri ňom praskal zvuk, pri zmene hlasitosti.
PCDaemon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr1894 22. 7. 2024 15:02

Nedávno jsem tu řešil něco podobného a skončil u kombinace DAC+zesilovač v jedné krabičce a k tomu pasivní repro.
Nicméně jedna ze zvažovaných variant, na zdejší doporučení, byla i kombinace DAC a aktivní repro v podobě malého mixpultu Behringer XENYX 302 USB a k tomu, ve tvém případě, ty Presonus. K PC se mixpult připojí USBčkem, funguje jako externí zvukovka a má i výstup na sluchátka s mikrofonem (pokud hraješ i online hry). Navíc je to celkem levné řešení.
Třeba by to mohlo být to, co hledáš.

(celé vlákno s mnou zvažovanými variantami zde Ozvučení PC a notebooku jedněmi repro a sluchátky, kdyby byl zájem o podrobnosti)

P.S. Zesilovač nepotřebuješ, aktivní repráky ho mají v sobě. Na nich hlasitost nastavíš jednou a pak zesiluješ a zeslabuješ na mixáku.
Petr1894
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 22. 7. 2024 15:35

Aktuálně bych z malých zařízení, které mají vlastní DAC a USB vstup pro PC doporučil SMSL A100 (cca 2400 Kč).
Je ale velmi nezvyklé, aby Vám odešlo 5 zařízení. Samozřejmě neznám časový rozsah, ale statisticky je to už za hranou pravděpodobnosti a hledal bych příčinu například v rozvodné síti.
Osobně bych Vám však doporučil opět aktivní repro. Každopádně napište cenovou představu a prostorové možnosti (umístění, vzdálenost, ...).
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Neutronek 22. 7. 2024 16:09

Je to samozřejmě velké časové rozmezí - cca 15+ let. Různé Geniusy repro. U všech stejný scénář. Postupně praská ovládání hlasitosti, až už to třeba nefunguje vůbec a jen na jeden reproduktor, některé pak časem už nejdou ani zapnout. Viz teď Presonus - ovládání hlasitosti je za trest, než najdu polohu kdy hrají oba repreáky a než se zahřeje, tak třeba 6x se vypne a pak zase po čase zapne a tak dokola. Repro mají 3 roky. U své filmové hifi sestavy JBL ES 80 set + reciever YAMAHA, jsem nikdy nic takového nepozoroval. Proto mě napadlo ta kombinace mini zesilovače + pasivní repro - klidně si připlatím, když se to nebude rozbíjet jako aktivní repro, tak vlastně ušetřím :) Cenová představa cca 10 tisíc+?
Neutronek
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 22. 7. 2024 22:55

Na jakou vzdálenost budete poslouchat a kde bude repro umístěné? Obecně v kategorii aktivních monitorů najdete bedny laděné na blízký poslech. To znamená, že mají potlačené podání prostoru a tím horší stereo obraz. Je to záměr, ne vada, protože mají jiný účel, než primárně poslech hudby.
Existují i aktivní reproduktory přímo pro poslech. Mezi takové patří například výrobky Adam Audio. Konkrétně tam bych doporučil T5V (aktuálně cca 3500 Kž/kus). Pokud k nim pořídíte výše zmíněný malý mix, získáte i solidní zvukový výstup z PC a ergonomické ovládání hlasitosti.
Z "audiofilských" řešení pak doporučím Klipsch Reference R-41PM (případně R-51PM), které mají přímo i USB DAC nebo o něco basovější (i levnější) Edifier Airpulse A80 (aktuálně za 8000 Kč), rovněž s USB DAC.
Emil Pastelka
Pokročilý