svlastíku, to je strašný čtení. Základní pojmy psané slohem mentála s použitím osobitých expresivních výrazů
Když už, tak ty jednotky a veličiny piš ve správném tvaru...
Moderátor: Moderátoři AVMania.cz
svlastik píše:Jinak já se moc bavím jak z téch decibelů se vytváří nejaká nová veličina a to je citlivost.
krystof90 píše:Ta EMOTIVA BASX A2 má výkon 2x250W / 4ohm, tak to by na ty Wharfadale bylo lepší než AVR ten má míň.
Emil Pastelka píše:Zcela vážně si myslím, že nás tu trolíte a máte z toho legraci
svlastik píše:A já zcela vážně řeknu jak na to mám pohled já, protože ten příklad pro mne není tak jak si to představuji.
Duddits_cz píše:Zcela vážně si myslím, že nás tu trolíte a máte z toho legraci
Toho nám MgX koupil k Vánocům, aby tu nebyla nuda
Kamasu píše:svlastik: Když něčemu nerozumíš a nic o tom nevíš, tak je lepší mlčet.
Emil Pastelka píše:svlastik > možná to myslíte dobře, ale opravdu nepomáháte. Váš text je velmi zmatený a příklady matoucí, což z části vyplývá i z nedostatečných znalostí tématu.
Váš poslední příspěvek osciluje mezi čirou demagogií a naprostým bludem, kdy kombinujete veličiny a hodnoty bez jakékoliv logiky. Opravdu netuším, co tím sledujete.
Emil Pastelka píše:Začal bych tím, že je-li uváděna hodnota W v kontextu reproduktorů, jedná se energii (příkon), kterou reproduktor dokáže zpracovat, aniž by shořel. V principu lze tak hovořit o:
- maximálním/špičkovém výkonu
- průměrném výkonu (RMS)
- specifickém výkonu
První zmíněný je limit reproduktoru, který lze udržet jen velmi krátkou dobu. Druhý případ je pak běžná hodnota, při které lze reproduktor provozovat libovolně dlouho. Třetí (relativně málo častý) pak udává vyšší hodnotu než RMS, za předpokladu, že bude reprodukován zvuk určitého charakteru (hudba, mluvené slovo, náhodné tóny).
Ani v jednom případě se však nejedná o ukazatel kvality či síly preprodukce. Ta je výsledkem celkového vztahu příkonu (W), citlivosti (dB) a impedance (Ω).
Rovněž věta "1W zahraje jeden frekvenční tón" je zcela nesprávná. 1 W poskytne reproduktoru dostatek výkonu, aby ten zahrál všechny tóny, a to dostatečně nahlas.
Ta citlivost reproduktoru je udávána právě v dB právě při výkonu 1 W na vzdálenost 1 m. Samozřejmě, vzhledem k povaze stupnice dB a chování zvuku, je při běžném poslechu potřeba výkon vyšší.
A když jsme u toho výkonu zesilovače. Quantum 555 mají citlivost 92 dB, výše zmíněné EVO4.2 pak 88 dB. Z toho plyne, že rozehrát EVO na stejnou úroveň hlasitosti jako Quantum, vyžaduje vyšší výkone zesilovače. Obě sestavy udávají 8 Ω a rozdíl v citlivosti je 4 dB což v dané logaritmické stupnici znamená více než 2× tolik.
Všimněte si, že žádný z uvedených údajů nemá přímou vazbu na kvalitu reprodukce. Ta je daná schopnostmi zesilovače, zdrojem zvuku a reproduktory (jejich konstrukcí a charakterem).
Mimochodem ty EVO4.2 jsou docela směrové (je zásadní správné umístění/natočení), proto si tazatel stěžuje na nutnost přidat výkonu výšek.
martas38 píše:Vlastíku, ja se strašně omlouvám, ale mám pocit, že seš na rozdíl od pana Pastelky opravdu totálně mimo. Ani netušíš, o čem ty veličiny o kterých píšeš jsou. A opravdu to nemyslím ve zlém. Ale šíříš tady totální bludy. Ještě jednou se omlouvám.
Emil Pastelka píše:Zcela vážně si myslím, že nás tu trolíte a máte z toho legracisvlastik píše:Jinak já se moc bavím jak z téch decibelů se vytváří nejaká nová veličina a to je citlivost.
dB udávají hladinu intenzity zvuku
W je obecné vyjádření výkonu
Ω udává elektrický odpor
dB (i dle vzpomínané stupnice) jsou měřeny ne na straně zdroje zvuku, ale v místě poslechu. Uvedete-li, že 60 dB je běžná mluva, pak to znamená, že já těch 60 dB slyším. Nehovoří to o síle zvuku, která vyšla ze zdroje, ani o vzdálenosti zdroje zvuku ode mne.
Citlivost, chcete-li efektivita či úroveň akustického tlaku, je pak ukazatel, jak daná reprosoustava pracuje s dodaným výkonem. Je to obrazně řešeno něco jako spotřeba vozu na 100 km.
U příkladu s autem ještě chvíli zůstanu - u běžného vozu bude maximální počet otáček motoru odpovídat špičkovému výkonu reproduktoru a RMS pak odpovídá běžné provozní hodnotě otáček. Vliv elektrického odporu si představte jako rychlostní stupně/převody - čím nižší, tím větší zátěž pro výkon motoru. A hlasitosti v tomto případě odpovídá pohybová rychlost vozu. Je Vám jasné, že udržet maximální výkon vozu nelze nekonečně dlouho.
Pokud tedy výrobce napíše, že jeho vůz dosahuje rychlosti 250 km/h, neznamená to, že tuto rychlost musím udržovat neustále, nebo že vůz nezvládá výrazně pomalejší jízdu. Stejně tak i reproduktory ke svému provozu nevyžadují neustálý zdroj na úrovni RMS nebo nedej bože špičkového výkonu.
...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků