Repro k AV-receiveru do menší místnosti

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod PetrJč 22. 10. 2024 06:47

svlastíku, to je strašný čtení. Základní pojmy psané slohem mentála s použitím osobitých expresivních výrazů :-D
Když už, tak ty jednotky a veličiny piš ve správném tvaru...
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod krystof90 22. 10. 2024 10:49

Ta EMOTIVA BASX A2 má výkon 2x250W / 4ohm, tak to by na ty Wharfadale bylo lepší než AVR ten má míň.
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 22. 10. 2024 11:53

Zcela vážně si myslím, že nás tu trolíte a máte z toho legraci :)

svlastik píše:Jinak já se moc bavím jak z téch decibelů se vytváří nejaká nová veličina a to je citlivost.

dB udávají hladinu intenzity zvuku
W je obecné vyjádření výkonu
Ω udává elektrický odpor

dB (i dle vzpomínané stupnice) jsou měřeny ne na straně zdroje zvuku, ale v místě poslechu. Uvedete-li, že 60 dB je běžná mluva, pak to znamená, že já těch 60 dB slyším. Nehovoří to o síle zvuku, která vyšla ze zdroje, ani o vzdálenosti zdroje zvuku ode mne.

Citlivost, chcete-li efektivita či úroveň akustického tlaku, je pak ukazatel, jak daná reprosoustava pracuje s dodaným výkonem. Je to obrazně řešeno něco jako spotřeba vozu na 100 km.
U příkladu s autem ještě chvíli zůstanu - u běžného vozu bude maximální počet otáček motoru odpovídat špičkovému výkonu reproduktoru a RMS pak odpovídá běžné provozní hodnotě otáček. Vliv elektrického odporu si představte jako rychlostní stupně/převody - čím nižší, tím větší zátěž pro výkon motoru. A hlasitosti v tomto případě odpovídá pohybová rychlost vozu. Je Vám jasné, že udržet maximální výkon vozu nelze nekonečně dlouho.

Pokud tedy výrobce napíše, že jeho vůz dosahuje rychlosti 250 km/h, neznamená to, že tuto rychlost musím udržovat neustále, nebo že vůz nezvládá výrazně pomalejší jízdu. Stejně tak i reproduktory ke svému provozu nevyžadují neustálý zdroj na úrovni RMS nebo nedej bože špičkového výkonu.

-- 22. 10. 2024 13:10 --

krystof90 píše:Ta EMOTIVA BASX A2 má výkon 2x250W / 4ohm, tak to by na ty Wharfadale bylo lepší než AVR ten má míň.

Vás zajímá výkon při 8 Ω, tedy 2 × 160 W, protože Wharfadale Evo 4.2 mají impedanci právě těch 8 Ω. Vaše Onkyo TX-SR608 dokáže při 8 Ω poslat na přední kanály až 130 W (dle měření, dle výrobce 160).
Ten rozdíl není tak zásadní a hlavní otázkou je, na jaké úrovni výkonu stávající AVR provozujete.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 22. 10. 2024 13:28

Zcela vážně si myslím, že nás tu trolíte a máte z toho legraci

Toho nám MgX koupil k Vánocům, aby tu nebyla nuda :-D
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 22. 10. 2024 13:34

Kdoví, třeba jde o AI ? :hm :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 22. 10. 2024 14:07

Emil Pastelka píše:Zcela vážně si myslím, že nás tu trolíte a máte z toho legraci :)

A já zcela vážně řeknu jak na to mám pohled já, protože ten příklad pro mne není tak jak si to představuji.

90db - hlasitost 1W zátěž - 1 tón
90db - 2W 2 tóny
90db - 50W 50tónů
90db max. RMS 160W 160 tónú v jeden okamžik.
Proto k tomu taky tak přistupuji. Než začnu řešit akustiku tak první řetězec a pěkně nadimenzovaný. Chci se dostat k limitu 0,08% THD méně je zbytečný, požerou to kabely. Stačí dobrý hifi no už spíše tak parádní že i nízký jakože highend zvuk. Takže RMS 120W tak ideál aspoň 150W rms v zesíku. Nechci to mít nadoraz, když si budu pouštět flac orchestr v 90db. No a nebo se uskromnit a pouštět to jen na 60db. Ale je to takové tichounké. Ideál je fakt těch cca 85db. Duní bedny? Tak je hodit do... spravit se dají jen řetězcem, tak snad slyším rozdíl odezvy místnosti a samotné bedny ne? Jasně teď jsem byl na školení RCA kabelů audioquest repra půl míče a na obyč. RCA normálně nekecám, ty repra duněly. Tak měli 2 pokusy a odcházím jqk jsem proved u dynaudia, když se mi zvuk nelíbil. No po výměně RCA za 40tidíc normál co je ok a při výměně stříbrných tvl. brutál vrstvení. Mě po tom školení napadlo. Tak si výrobci dělají měří a vyrábí bedny na top kabelech. Pošlou pak do oběhu a chudák to koupí, doma zapojí do kabelu za pár stovek a ejhle... DUNÍ.
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 22. 10. 2024 14:33

A když si poklepeš na hlavu, duní? ;-) :-D
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 22. 10. 2024 14:36

:D
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 22. 10. 2024 14:55

svlastik píše:A já zcela vážně řeknu jak na to mám pohled já, protože ten příklad pro mne není tak jak si to představuji.

Představy jsou hezká věc, ale s realitou, tím jak se věci ve skutečnosti mají atd. nemají číkoli představy společnýho zhola nic. A ty to dobře víš a jen tu trollíš. Nevím jestli si myslíš, že to tu nikomu není jasný, ale pro tvoje info - je.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Svlastik je prostě jen troll, vždyť je to naprosto evidentní už od jeho prvních příspěvků tady. A jestli to někomu do teď ještě jasný nebylo, tak teď, po tom co tu vypotil s tím počtem tónů a Wattů (tu snůšku dalších hovadin co v tom posledním příspěvku plácá nemá vůbec smysl komentovat), to už definitivně musí být jasný všem. Na sousedním fóru za tohle psaní naprostejch nesmyslů a blábolů (a k tomu za neurvalej způsob komunikace) dostal na měsíc BAN.
Naposledy upravil Kamasu dne 22. 10. 2024 16:21, celkově upraveno 1
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 22. 10. 2024 15:16

svlastik buď se začneš pohybovat v reálném světě, reálných informací, které mají nějaký regulérní základ, nebo - bohužel - dostaneš trest. Pokud se ptáš za co, pak za formu dezinformací/závadných informací, kdy byť jsi na ně byl upozorněn, stejně si je prosazuješ. Pak to skutečně vypadá, že se snažíš spíše vytvářet flame war. Nebo to lze napsat tak, jak bylo naznačeno, že pouze „trollíš“.

Upozorňuji Tě, že rozhodně nehodlám diskutovat o Tvých příspěvcích v tomto vlákně. Jestliže se nemálo zdejších rádců vyjádří negativně o Tvých příspěvcích, přičemž si část z nich projdu a zjišťuji, že jejich názor je více než pravdivý, nemám potřebu cokoliv dál řešit.

Takže... nejdříve si rozmysli, co komu budeš radit, ověř si, že Tvé rady mají hlavu a patu a nějaký regulérní základ, přičemž se opravdu jedná o poznatky, které nejsou zavádějící a teprve následně je napiš.

Ostatní prosím o omezení OT příspěvků. Pakliže uživatel, či kdokoliv další, bude formovat své příspěvky obdobným způsobem, prosím o informaci. Nerad bych, aby jsme byli označováni jako fórum hlupáků a dezinformací.

A raději ještě připojím odkaz na pravidla a doporučení SF...
https://forum.mobilmania.zive.cz/viewto ... 1#p5636449

-- 22. 10. 2024 16:19 --

Duddits_cz píše:Zcela vážně si myslím, že nás tu trolíte a máte z toho legraci

Toho nám MgX koupil k Vánocům, aby tu nebyla nuda :-D

To určitě ne. Kdo mě zná, ví, že jsem lakomý :D
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod svlastik 22. 10. 2024 15:24

Tak to těžko já to myslím smrtelně vážně. Ano jsem v tom nováček, ale když takhle v hifi světě jednají k zákazníkům, tak to prostě píšu otevřeně. Smejou se tu lidi hifi věžím, ale ty problémy s duněním fakt nemají. Já se nad tím můžu jen bavit, kde ten svět hifi dospěl od dob milénia přišla doba podvodů na zákazníky a oblbování až po nepochopitelné zapojování a samotnou naprosto nelogickou konstrukci zařízení. Dostal jsem ban za mylnou chybu připojení subwooferu, místo, aby se nad tím člověk pozastavil a popřemýšlel že toto je fakt kravina nad kterou normálně zůstáva rozum stát mi ulítly nervy. No a co. To připojení pro hifi je naprostá hovadina. Proč jsem si asi vybral repro Focal Twina připojil k nim sub6 přes xlr do sterea? Protože vy to nevidíte? Mě to příjde u hifi jako takový amatérismus, že si zanadávám a polituji ty chudáky kupce, co si koupí sloupy a pak se to snaží spojit se subíkem. Já jsem nakonec tak rád, že jsem si koupil ty Focaly!!! Představit si zapojit audiovectory qr5 a subwoofer a co bych musel řešit tvl... a tady je to to samý. Výrobci vyhnali výkon nikoliv kvalitou ale materiálem. Ztuhlé repra potřebuji rozehrát a ony žerou. Nejsme ve světě perpetum mobile, kde si lidi koupí zesík 1W a rozjedou všechny repra na co si ukážou. Prý RMS, který nikdy nepoužiješ, to je fór, nikdy nevyužijete RMS, dunící repra co duní v moji hlavě no jeee co to ale z vás leze... co ještě zapřete? Vaší neschonost? Já jsem tak rád, že mám volbu. Místo toho dunícího sloupu pokud nemám na top kabel od 40tisíc nahoru raději bluetooth-wifi plast reprák ten opravdu neduní a jak hraje detailně, to by jste teprv čuměli...
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod MgX 22. 10. 2024 15:41

Kamasu píše:svlastik: Když něčemu nerozumíš a nic o tom nevíš, tak je lepší mlčet.

Emil Pastelka píše:svlastik > možná to myslíte dobře, ale opravdu nepomáháte. Váš text je velmi zmatený a příklady matoucí, což z části vyplývá i z nedostatečných znalostí tématu.
Váš poslední příspěvek osciluje mezi čirou demagogií a naprostým bludem, kdy kombinujete veličiny a hodnoty bez jakékoliv logiky. Opravdu netuším, co tím sledujete.

Emil Pastelka píše:Začal bych tím, že je-li uváděna hodnota W v kontextu reproduktorů, jedná se energii (příkon), kterou reproduktor dokáže zpracovat, aniž by shořel. V principu lze tak hovořit o:
- maximálním/špičkovém výkonu
- průměrném výkonu (RMS)
- specifickém výkonu
První zmíněný je limit reproduktoru, který lze udržet jen velmi krátkou dobu. Druhý případ je pak běžná hodnota, při které lze reproduktor provozovat libovolně dlouho. Třetí (relativně málo častý) pak udává vyšší hodnotu než RMS, za předpokladu, že bude reprodukován zvuk určitého charakteru (hudba, mluvené slovo, náhodné tóny).

Ani v jednom případě se však nejedná o ukazatel kvality či síly preprodukce. Ta je výsledkem celkového vztahu příkonu (W), citlivosti (dB) a impedance (Ω).

Rovněž věta "1W zahraje jeden frekvenční tón" je zcela nesprávná. 1 W poskytne reproduktoru dostatek výkonu, aby ten zahrál všechny tóny, a to dostatečně nahlas.
Ta citlivost reproduktoru je udávána právě v dB právě při výkonu 1 W na vzdálenost 1 m. Samozřejmě, vzhledem k povaze stupnice dB a chování zvuku, je při běžném poslechu potřeba výkon vyšší.

A když jsme u toho výkonu zesilovače. Quantum 555 mají citlivost 92 dB, výše zmíněné EVO4.2 pak 88 dB. Z toho plyne, že rozehrát EVO na stejnou úroveň hlasitosti jako Quantum, vyžaduje vyšší výkone zesilovače. Obě sestavy udávají 8 Ω a rozdíl v citlivosti je 4 dB což v dané logaritmické stupnici znamená více než 2× tolik.

Všimněte si, že žádný z uvedených údajů nemá přímou vazbu na kvalitu reprodukce. Ta je daná schopnostmi zesilovače, zdrojem zvuku a reproduktory (jejich konstrukcí a charakterem).
Mimochodem ty EVO4.2 jsou docela směrové (je zásadní správné umístění/natočení), proto si tazatel stěžuje na nutnost přidat výkonu výšek.

martas38 píše:Vlastíku, ja se strašně omlouvám, ale mám pocit, že seš na rozdíl od pana Pastelky opravdu totálně mimo. Ani netušíš, o čem ty veličiny o kterých píšeš jsou. A opravdu to nemyslím ve zlém. Ale šíříš tady totální bludy. Ještě jednou se omlouvám.

Emil Pastelka píše:Zcela vážně si myslím, že nás tu trolíte a máte z toho legraci :)

svlastik píše:Jinak já se moc bavím jak z téch decibelů se vytváří nejaká nová veličina a to je citlivost.

dB udávají hladinu intenzity zvuku
W je obecné vyjádření výkonu
Ω udává elektrický odpor

dB (i dle vzpomínané stupnice) jsou měřeny ne na straně zdroje zvuku, ale v místě poslechu. Uvedete-li, že 60 dB je běžná mluva, pak to znamená, že já těch 60 dB slyším. Nehovoří to o síle zvuku, která vyšla ze zdroje, ani o vzdálenosti zdroje zvuku ode mne.

Citlivost, chcete-li efektivita či úroveň akustického tlaku, je pak ukazatel, jak daná reprosoustava pracuje s dodaným výkonem. Je to obrazně řešeno něco jako spotřeba vozu na 100 km.
U příkladu s autem ještě chvíli zůstanu - u běžného vozu bude maximální počet otáček motoru odpovídat špičkovému výkonu reproduktoru a RMS pak odpovídá běžné provozní hodnotě otáček. Vliv elektrického odporu si představte jako rychlostní stupně/převody - čím nižší, tím větší zátěž pro výkon motoru. A hlasitosti v tomto případě odpovídá pohybová rychlost vozu. Je Vám jasné, že udržet maximální výkon vozu nelze nekonečně dlouho.

Pokud tedy výrobce napíše, že jeho vůz dosahuje rychlosti 250 km/h, neznamená to, že tuto rychlost musím udržovat neustále, nebo že vůz nezvládá výrazně pomalejší jízdu. Stejně tak i reproduktory ke svému provozu nevyžadují neustálý zdroj na úrovni RMS nebo nedej bože špičkového výkonu.

...

Tvoji mluvou... myslím to smrtelně vážně... že dostaneš trest. Takže naposledy. Nadechni se a odpočiň od klávesnice. Tvůj příští příspěvek nebude řešit mé napomenutí ani žádnou reakci na kohokoliv tady. Jestli potřebuješ někomu poradit, OK, ale rozumně a bez omylů, totálních chyb a úletů, bez dezinformací.

Jinak výše cituji příspěvky proto, abys chápal, že ti lidé se snažili upozornit Tě na množství přehmatů v Tvých příspěvcích a taky kvůli tomu, abych (minimálně v některých případech) pozdvihl úroveň informací v tomto vlákně tak, aby ony informace přehlušily výplody, zde Tebou uváděné.

Zvláště pak uživateli s přezdívkou Emil Pastelka děkuji za cenné informace, které se snaží o vyjasnění některých poměrně základních záležitostí. Myslím, že nejednomu nováčkovi se mohou hodit.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod svlastik 22. 10. 2024 15:59

V pořádku klidně mne potrestejte, já jsem si aspoň tady napsal to co jsem chtěl, narozdíl od druhého fóra, kde mi dali ban bez odpovědi. Zapojit subwoofer a jak? V HiFi, ....fakt chudáci lidi co si kupují do hifi subwoofer, pomalu už nemám chuť ani doporučit jiná zařízení v hifi, protože subík k tomu nejde, takhle to domrvit a žádná náprava v nedohlednu, naopak... Ja si jednoznačně stojím za tím, ze RMS neni na okrasu a podle toho si vybirám celý řetězec. Tohle doporučuji i ve světě sluchátek, kde to taky myslí velmi vážně se zvukem a tam se zesilovačem taky nešetří výkonem a vyplatí se to. Předimenzovat sluchátka sluchátkovým zesilovačem je skvělě...tady se člověk handrkuje o procenta, spíše promile nad rámec výkonu reprobedny. Né naopak, tady lidem doslova vnucují zesilovač hluboko pod RMS, vzdyť to přece pojede na 20W, hahaha to jsou doporučení ale jo zabanujte mne ať to mà grády když to musí bejt... :D
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod krystof90 26. 10. 2024 14:56

Tak jsem si objednal AVR Marantz Cinema 60 DAB. Uvidím jak to bude hrát, doufám že nabudu moc zklamaný. Chtěl bych se zeptat, jakou tam mám nastavit impedanci, mám tam reproduktoty Wharfadale s inpedancí 8ohm a Magnat s impedancí 4-8ohm. Píšou, že se má impedance nastavit podle reproduktoru s nejnižší impedancí. Jakou tedy mám impedanci nastavit (ty Magnáty mají 4-8ohm) mám nastavit 4 nebo osm. Díky
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 26. 10. 2024 16:02

Nastav 8ohm.
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka