Repro k AV-receiveru do menší místnosti

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod krystof90 28. 10. 2024 10:32

Tak jsem to včera zprovoznil, nastavil jsem kalibraci pomocí Audyssey setupu, na osmi místech. Má to trochu odlišné ovládání oproti tomu Onkyu. Nainstaloval jsem si na mobil aplikaci, prostřednictví které se dá AVR ovládat. Jedna věc, která mi vadí, že u Onkya šly nastavit basy a výšky, zde to jde pouze při vypnutí funkce Dynamic EQ, při vypnutí této funkce je zvuk bohužel horší. Jak to tak poslouchám, tak by to chtělo trochu přidat na výškách.
Jsou vlastně dvě možnosti buď nechat vypnutou funkci Dynamic EQ a mít zvuk bez výšek nebo ji zapnout mít výšky a přijít o dynamiku. Basy jdou tedy regulovat prostřednictvím SW, ale když jsem jich přidal hodně tak to u dynamické hudby hodně dunělo. Když to porovnám Onkyem s tak je zvuk asi lepší, ale žádný zázrak to není. Při sledování filmů to docela šlo celkem bylo dobře rozumět dialogům a basy ze SW taky ušly až jich bylo moc. Viděl jsem zatím jeden film. Nevím, zda by bylo řešením todle vrátit a koupit za 40k Cinema 50. Četl jsem nějakou recenzi a tam píšou, že: "Cinema 60 disponuje 7 zesilovači, které jsou technicky řešené jako stereo páry z pohledu jejich chlazení a napájení, zatím co Cinema 50 má 9 monoblokových zesilovačů (každý má vlastní rezervované napájení i chlazení)", třeba by tam nějaký posun v kvalitě byl, nebo dokoupit koncák, ale tady nevím zda by tam nebyl problém také s těmi výškami. Ještě mě také napadá zapojení Bi-amp, zda by se nezlepšila kvalita zvuku? Ale to bych nemohl použít potom do budoucna reproduktory Atmos.
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 28. 10. 2024 11:01

Pokud to proti Onkyu není žádný zázrak, tak se jen potvrzuje, co jsme ti tu psali. Špatná akustika místnosti, rozestavění repro či nábytku. Jestli chybí výšky, tak to evidentně hraje jako pod dekou a Dynamic EQ není řešení. Cinema 50 ti IMHO o moc více nepřinese, projev bude mít podobný jako Cinema 60, pořád Marantz. Jen vyhodíš dalších 20 tisíc. Ještě bych vyzkoušel nějakou Yamahu, třeba si bude s repro více sedět. Nevěř tu těm kecům, že Yamaha nemá basy, má jich dostatek a jsou mnohem lépe kontrolované a pevné oproti Denonu, který jsem měl před ní. Hraju vše na Pure Direct, naprosto bez korekcí.
Naposledy upravil Duddits_cz dne 28. 10. 2024 11:11, celkově upraveno 2
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 28. 10. 2024 11:04

Hlavne si skontroluj parametre po kalibracii audyseey. Hlavne crossovery lebo rado to dava fullrange co je hlupost nastav min 80hz vsade. Rovnako skontroluj cez test tone hlasitost jednotlivych repro a to tak ze na avr nastavis hlasitost 0db a v mieste sedenia by mal kazdy repro cez test tone dosahovat 75db to sa da relativne aj aplikaciou v mobile zmerat, rovnako hlasitost subu by bolo zmerat to uz vsak mobilom tazsie lebo audyssey dava bezne -6db a viac na sube ako by mala byt. Dynamic eq a dynamic volume vypni to robi viac skody ako uzitku. Fajn by bolo mat apku audyssey za 20e v mobile tam vies sa pohrat trochu pokrocilejsie hlavne vies vynut midrange kompenzaciu, rovnako nastavit aby audyssey filtrovalo len do 500hz, vyssie nema zmysel a pod...
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 28. 10. 2024 11:20

Dynamic EQ vypni a nepoužívej (to zvuku nepomáhá, spíš naopak) a výšky a basy si nastav podle potřeby.
Pokud bylo dialogům jen celkem dobře rozumět, tak to nemáš dobře nastavený, takže si to nastav tak aby jim bylo rozumět perfektně a ne jen celkem dobře.
Ten AVR má spousty možností a nastavení, za jeden den jsi do toho všeho nemohl proniknout, tak nědělej ukvapený závěry a pokračuj v nastavování atd.
Jinej AVR, jen o řadu vyšší, tvůj problém nevyřeší, tam budeš mít "problém s těmi výškami" pořád stejnej. Ty potřebuješ vyřešit problémy s akustikou/místností a s tím ti pomůže Audyssey a správný nastavení celýho systému ne o trochu lepší AVR co má víc koncáků.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod krystof90 28. 10. 2024 17:52

Wallcott píše: avr nastavis hlasitost 0db a v mieste sedenia by mal kazdy repro cez test tone dosahovat 75db to sa da relativne aj aplikaciou v mobile zmerat

0db - to je maximální hlasitost? A jak zapnu ten test hlasitosti?
Já jsem nastavil fullrange u těch předních repro ale dal jsem, aby sub hrál LFE+main to je špatně?
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod Wallcott 28. 10. 2024 19:04

0db je referenčná hlasitosť pri ktorej by mal byť system kalibrovaný. Neviem akú stupnicu hlasitosti máš zapnutú ale v marantzi sú dve možnosti:

Relatívna od -79,5db do +18db tam je referenčná hlasitosť 0db
Absolutna od 0 do 98 tam by to mala byť hodnota 80
Lepšie je používať relatívnu stupnicu.

Test tone najdeš pod settings-speakers-levels-test tone ak sa dobre pamätám.

Ak máš subwoofer fullrange nenastavuj nikdy, iba prí výnimočne kvalitných stlpoch s 15placovými basákmi ktoré vedia hrať od 20hz to má zmysel, inak je vždy dobré nastaviť repro na small a používať corssover aby spodné frekvencie hral subwoofer na čo je určený. Rovnako tým uľahčíš internému zosilnovaču v avr kedže nebude musieť posielať plny signal do repro, a ako vieš najnižšie frekvencie vyžadujú najviac "štavy".

LFE+main znamená v podstate dvojité basy, pretože do hlavných repro ide plný signal a signal pod crossoverom napr 80hz sa duplikuje do subwoofera, toto nastavenie neodporúčam často je to prebasované a rovnako je oveľa ťažšie integrovať subwoofer do zostavy ked hrá basy spolu s hlavnými repro.
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
Denon X3800H+AIYIMA A03+Yamaha RX-N600
5.4.6: Magnat Monitor Supreme 2x2002, 1x252, 2x202, 4x102, 2xInterior ICP 52, 2xSVS SB3000, SB2000, PB1000
Shakers: 4xSinustec ST-BS 250
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 29. 10. 2024 05:40

První jsem chtěl zjistit, jestli opravdu potřebujete AVR. To hlavně slouží ke sloučení obrazu. A teď máte mašinu, co umí 8k. To je opravdu znatelný posun. Když potřebujete sloučit playko, DVD, PC do jedný televize, nebo plátna. Jestli toho využijete, to je jiná. Když máte málo výšek, no tak Yamaha. Marantz, Onkyo, Denon, Pioneer, Harman atd. to je vesměs vše podobné. Já jsem psal, že basy má, ale takové, no není to tak mohutné a robustní, jako u temných receiverů. Výšky jsou směrové, nastavit na sebe repro, nic víc. Receiver se na hudbu úplně v klidu dá použít v případě toho zkreslení a dostatečně dimenzovaného výkonu. Subwoofer není na basy, ale na subbasy. Subwoofer slouží k rožšíření scény. Neměl by jste ho vnímat jako reprodukci tónů, nýbrž jako prostředek co upravuje celkovou scénu v místnosti a stínuje pozadí. Nesmí vyčnívat dodává hudbě život(odezvy dechu, tónů nástrojů a člověka jsou pod 100Hz) a prostředí reality, bez subwooferu je to furt takové bez chuti. Bohužel v hifi se připojuje do LFE a to je surround mono 1 kanál, ten zbytek co si sebral surround vrch tak do LFE je spodek, takže neplní svůj úkol. O tom zvuku dolby atd., si myslím své, dialog mono jak z černobílé televize. Je to váš boj, ten návrat poslechu mono zvuku do pravěku. Na to jsem bral nejlepší že je soundbar, protože klame uši a z jednoho zařízení(soundbar pod telkou) leze více zvuků kanálů. On ten dolby je dělaný na takové blbiny typu soundbar. Horší to je pro někoho, kdo má obraz 4 a více metrů od sebe.
Ten receiver se dá lehce obejít, kdyby stačil jeden výstup hdmi tedy obraz a to notebook - nutná externí vícekanálovka, protože Vám z notebooku normálně jde stereo. A pak podporovaný softík na prostorový zvuk a potom tyhlety rádoby hifi srandy se můžou jít zahrabat, protože ta variace nastavení je jinde a pak už jen zesilovače k repráku. No a jestli myslíte s filmem vážně přes receiver, tak to holt začná dráž. Taky mne napadlo, že na tom Arcamu, co uznávám, že ten přeliv mono kanálů a prostoru se mi asi líbilo, bylo možná taky díky nastavení Dirac. Rozjet dirac nejlevnější je Denon x3800, Marantz až model 50. Yamaha má myslím Ypao.
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Kamasu 29. 10. 2024 08:11

svlastiku buď už konečně tak laskav a přestaň tu psát a dokonce lidem "radit" tyhle svoje kraviny. Další příspěvek a další kupa blábolů, bludů a nesmyslů. A ještě k tomu psaných nesrozumitelně a chaoticky.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod longie 29. 10. 2024 11:01

Chvilku uz tuhle debatu sleduju, @krystof90 taky dostal muj navrh a je jen na nem, jakym smerem se bude chtit vydat.
Ale to co tady v tom vlakne predvadi Mr. SVLASTIK, tak to nema opravdu chybu :tleskani
Tvl, ja si rikam jestli nahodou na necem nejede.
Ty jeho prispevky daji chvilku zabrat, aby to clovek rozlustil a pochopil, ale spis si myslim, ze to jsou nejaky zaklinadla, protoze tohle je uz tezsi kalibr a nemuze to snad myslet vazne :hm :-D
Kazdopadne bude mit v hlave slusnej gulas, ktery pak prenasi do psani a prase by se v tom vyznalo :roll:
longie
Junior

Odeslat příspěvekod svlastik 30. 10. 2024 07:22

S tím subwooferem to beru zpět, máte mono zvuk od 80Hz dolů na úplně všechny kanály, né jenom na jeden. Tím je to vlastně ještě mnohem, mnohem horší, než jsem si sám myslel. Už 2.1 je brutál limit na subwoofer a né 5.1 nebo dokonce tvl 7.1. Pokud se nevyznáte, v mém textu smůla. Ale když někdo radí fakt nesmysly, taky mě to nutí radit lepší možnosti... kdyby to bylo tady odborně, ani neceknu, ale to co se tady předvádí považuji za ještě horší level, než co doporučím a myslím si, že to se zvukem bude mnohem lepší...
Takže na film je ideál si zaplatit přes receiver Dirac. Na hudbu 0,08%THD stačí a dostatečně dimenzovaný výkon a nepředělávat to dál.
A to rýpnutí do receiveru samozřejmě, protože dolby jak to odděluje dialog je v mono zvuku a to nepozná leda úplně hluchej. Oblbnout se to dá třeba soundbarem...
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod krystof90 30. 10. 2024 08:12

To bych si ale musel koupit tu Cinema 50, ta 60 Dirac nepodporuje. V čera jsem měl puštěnou televizi a potom jsem zapnul AVR a musím říct, že z té TV bylo tomu mluvenému slovu lépe rozumět a to jsem měl na AVR nastaveny výšky +6dB. Přes ten AVR to znělo tlumeně. Tento problém byl i u mého strého AVR.
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 30. 10. 2024 08:38

svlastik píše:S tím subwooferem to beru zpět, máte mono zvuk od 80Hz dolů na úplně všechny kanály, né jenom na jeden. Tím je to vlastně ještě mnohem, mnohem horší, než jsem si sám myslel. Už 2.1 je brutál limit na subwoofer a né 5.1 nebo dokonce tvl 7.1. Pokud se nevyznáte, v mém textu smůla. Ale když někdo radí fakt nesmysly, taky mě to nutí radit lepší možnosti... kdyby to bylo tady odborně, ani neceknu, ale to co se tady předvádí považuji za ještě horší level, než co doporučím a myslím si, že to se zvukem bude mnohem lepší...
Takže na film je ideál si zaplatit přes receiver Dirac. Na hudbu 0,08%THD stačí a dostatečně dimenzovaný výkon a nepředělávat to dál.
A to rýpnutí do receiveru samozřejmě, protože dolby jak to odděluje dialog je v mono zvuku a to nepozná leda úplně hluchej. Oblbnout se to dá třeba soundbarem...

krystova noho....... A nedá pokoj a nedá pokoj a dál bude hrnout ty svoje bludný teorie. A prej že "když někdo radí nesmysly, tak tě to nutí radit lepší možnosti a kdyby to bylo odborně, tak ani necekneš," :tleskani :lol:, tak to je džouk roku. Akorát že jedinej kdo tu "radí" čirý nesmysly a kraviny seš ty, ale to sou prej "lepší možnosti." Tak todle se ti fakt povedlo, dlouho už mě tady nikdo takhle nepobavil. :tleskani :lol:
krystof90 píše:To bych si ale musel koupit tu Cinema 50, ta 60 Dirac nepodporuje. Včera jsem měl puštěnou televizi a potom jsem zapnul AVR a musím říct, že z té TV bylo tomu mluvenému slovu lépe rozumět a to jsem měl na AVR nastaveny výšky +6dB. Přes ten AVR to znělo tlumeně. Tento problém byl i u mého strého AVR.

To ale děláš špatný a nesmyslný závěry. Tento "problém" není problém AVR, ale jeho špatnýho nastavení a za to nemůže AVR, ale jeho uživatel. Tento problém vyřešíš správným nastavením AVR. A přidávání výšek není správný nastavení AVR. Ze samotný TV nemůže být dialogům rozumět líp než z AVR, to se může stát jen v případě, že máš ten AVR naprosto špatně nastavenej a nebo ho nemáš nastavenej vůbec a snažíš se to ladit jen tónovejma korekcema, což ale nejde, k tomu tónový korekce neslouží. V AVR si například můžeš nastavit hlasitosti jednotlivejch kanálů vůči sobě, takže si zesílíš centr (nebo snížíš hlasitost ostatních kanálů) a rázem je dialogům perfektně rozumět.
Naposledy upravil Kamasu dne 30. 10. 2024 17:09, celkově upraveno 1
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 30. 10. 2024 08:50

krystof90 píše:V čera jsem měl puštěnou televizi a potom jsem zapnul AVR a musím říct, že z té TV bylo tomu mluvenému slovu lépe rozumět

To je cisty nezmysel lebo vysielanie tv je v stereu 2.0 cize je jedno ci to pustis cez tv repro alebo avr vzdy by ti mali hrat len dva repro a reci by si mal rozumiet +/- rovnako ak mas zapnuty direct rezim. Ak samozrejme zapnes nejaku formu upmixeru DDsurroud alebo neural:x budu ti hrat vsetky repro a je pravdepodobne ze budes reci lepsie rozumiet lebo avr sa snazi do centra oddelit hlavne recovu stopu. Ziadne vysky ani nic podobne nesteluj.

Ale ako ta tak pocuvam najlepsie by bolo keby ti to mohol prist nastavit a skalibrovat niekto kto sa aspon trochu vyzna. Lebo ty tu vyhodis kopu penazi a kedze nevies co robis mozes si to nastavit fakt zle a su to vyhodene peniaze.
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 30. 10. 2024 08:54

Já bych to za nesmysl nepovažoval. Z TV šel zvuk bez basů, něco jako nádražní rozhlas, a to srozumitelnosti mluveného slova rozhodně přispělo.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 30. 10. 2024 15:23

Len ta biedna zvukova stopa z tv vysielania v reci neobsahuje vela nizkych frekvencii a teda je jedno na akej zostave to pustis stale to bude ako z "rozhlasu" len hlasnejsie a mozno trochu plnsie. Ine je pozerat film z atmosom kde do audio stopy hovoreneho slova daju aj 40-50hz useky kde vibruje cela obyvacka ale tam je zas dedikovany center na to cize to je o inom.

V skratke ak je to dobre nastavene este som nepocul (a to som uz par zostav pocul aj kalibroval) ze by bolo tv vysielanie horsie zrozumitelne na kvalitnej 5.1 zostave oproti repro z tv.

Ale je mozne ze ak sa nevyzna a hral sa s vyskami a basmy mohol to az tak rozladit ze to tak pôsobi.
Wallcott
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka