Repro k AV-receiveru do menší místnosti

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kamasu 21. 10. 2024 08:09

Neuvěřitelný. Jen tak dál hochu. :tleskani
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 21. 10. 2024 08:35

Kamasu píše:Neuvěřitelný. Jen tak dál hochu. :tleskani

Když nemáš nic k tématu tak mlč, akurát to tu zasíráš.

-- 21. 10. 2024 10:16 --

Ještě k tomu receiveru? Opravdu potřebujete sloučit obrazy v jeden? Např. Playko, PC, Televizi s placeným kanálem. Nebo se dá receiver obejít a ušetřit? Můj názor k Receiverům není jak ostatní. Já to totiž řeším úplně jinak. Mě zajímá THD a dobrý receiver je pod 0,08% THD. Mezi ně spadá Marantz jak jste vybral, s těmi zlacenými konektory úplně v klidu zahraje do sterea. Ano neni to emotiva, kterou řadím k highendu, ale proto se tu chceme ptát, chcete sloučit obraz nebo jen zvuk? Pak proč ne emotiva bude hustá, chce to taky vyzkoušet test dunění. Co vám nebude, nemělo by dunět bude Yamaha. Ta je chudá v subbasech brutálně a naturálně. Třeba mě se to líbí, dá se celkem dobře v těch subbasech lokalizovat nástroj a jeho echo taky mívá nejčistčí receivery v klidu 0,06%THD. Ale kamarádi vám řeknou, že to prostě nebasuje. Zesilovač koncový v této cenovce nedělá divy, spíše to bude podpis značky. Ta Yamaha je prostě světlá a Onkyo, Pioneer, Marantz, Denon, atd. to jsou tmavé zabarvení. Takže vůbec netuším. Třeba se může stát, že tu Emotivu s Marantzem nerozeznáte. Pro mně je hlavní co udává hudbu přehravač. Takže buď to pošlete z TV, nebo z Playatationu, nebo z PC s integrovanou zvukovkou ne? Emotivu tam budete mít zbytečnou. Kdyby jste ale měl já nevím kvalitní DAC k PC či notebooku, nebo CD, SACD přehravač tak to jo. To už bude třeba řešit. Takže momentálně super je obrovský posun od Magnátu(které hrají hůře jak plastový bedny z věže sony) k Wharfedale Evo 4.2 což považuji za brutál posun. A pak co tedy? Obraz 4k, 8k? Pak nový receiver, to hdmi umíra jako první. Chceme atmos? Ja neznám Marantz, ale Yamaha je nic moc. Tu v klidu obejdete, ta ma zvuky surround o ničem. Marantz je na tom mnohem líp, to by byla škoda nevyužit. Pozor jsem dost náročný na prostorový zvuk a pro mne je mustr blba pc zvukovka, která zvládá prostorové hry 360° včětně vrchu. Takže i ten Lyngdorf je pro mne *****. Arcam mne překvapil, že dobrý přitom hudebně pro mne zas takové dělo není, abych ho vyzsvihl do nebes. Onkyo nevim prý je dobré, ale filmové ne moc na hudbu všimnete si u Onkya toho thd. Jako už když je to pod 0,1% THD tak to celkem ujde a ten receiver lze jakžtakž použít na hudbu. Jak ma pod 0,08% tak to hraje suprovně, bohužel jak jsem psal tu yamahu každy nemusí je to strašně světlý a chudý v basech. Ale yamaha sice sama neumí surround, ale když já nevím jedete netflix tak to stejně jde ze zdroje...
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Kamasu 21. 10. 2024 09:36

svlastik píše:Když nemáš nic k tématu tak mlč, akurát to tu zasíráš.

Jedinej kdo to tu zasírá jsi hochu ty, píšeš úplně mimo mísu a k tomu neumíš psát česky a srozumitelně a tvoje příspěvky luštit na to je potřeba hodně trpělivosti a především fantazie. K tématu toho mám dost, narozdíl od tebe, ale to budu řešit se zakladatelem vlákna, s tebou fakt ne.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 21. 10. 2024 09:56

Zatím tu akurát píšeš nesmysly a zpochybnuješ to co tu píše. V životě jsi neměl vedle sebe postavený repra jak Sonky z veže a Magnáty vedle sebe a ještě se navážíš do lidí ty obyčejný teoretiku. To je tak ubohé. :D Co takhle normálně veřejně poradit a nenavážet se. Ale to né ty to neumíš nemáš na to!
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod svlastik 21. 10. 2024 13:54

Jo až teď jsem si všim, že jste si pořídil regály. Uff no názor máte. Posun to je každopádně nahoru. Nic horšího než Magnáty není. To duní i když nechcete, takový otřes repro dodělej doma. Já jim říkám *****..né. Prdí a přes deku, všechno se v basech slévá uberete a nemáte nic. Prostě jako přes gatě bláto na hřišti máte ze všech nástrojů. Jsou i horší, ale nevyberete si. Srovnání s hifi bedýnama? Ony neprdí takže vesměs furt lepší i když nejsou připojené k věži. Ostatně to co si dovolují prodávat v prodejnách do 30-40tisíc to i hifivěže by se styděly takhle hrát otřesně. Hnalo se to do výkonu-zátěže všichni chtěli vidět na repru 100W nahoru a tak to dopadlo. Já chtěl upgradovat z Tesly ARS 844 a ano, navštívil jsem i wharfedale. Evo, Aura, Elisian. A co hrálo parádně byly až Elisiany 2. Nic mne nenadchlo žádný posun nahoru vůč těm Teslám dokonce do 100t, Lintony slabota. Ano brutálně mne rozmazlily, ale bacha ARS844 patří mezi špičku, ostatní Tesly ne, ještě pár modelů jsou TOP. Přibližně totožný plný zvuk co moje Tesly měly až Wharfedale Dovedale, tam jsem viděl už opravdu posun nahoru a taky stejný plný zvuk a detailnější, když jsem se kouknul na cenovku, tak otočka. Takže takhle, z obchodu není co, nevyberete si a jestli nové tak aspoň 60tisíc bohužel, ale wharfedale ne. Lepší je zakoupit nějaký starý model, já to moc neznám. Na druhou stranu, posun tam je je to na vás. Já ty starý bedny neznám. Dali oberon nic moc, Monitor audio nic moc za tu cenu. Ani jedno taky jsem si poslechl nemyslete si. Dali temnější a ve srovnání s audiovectorem qr 5 úplně jinde. Ale taky to lidi neslyší tu detailnost a raději to temno. Dáte si to domů a bum, začne to dunět jako kráva. Z nových jako regál nejlevnější začíná rsb6 2 acoustic. Kdyby jste to mohl vrátit, vraťte to a vyměňte za receiver, jestli ho potřebujete, protože receiver přes bazar je zajíc v pytli. Ale reprák použitý do 20tisíc koupíte šupu. Moje Tesla má cenu 4 tisíce, Vaše magnáty cena mědi ve výhybce. Takže si představte, co by jste mohl koupit jetého za 20tisíc. Někdo poradí...Prostě nové repráky ani nepřemýšlejte pořizovat do 50tisíc, jsou to střepy...
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod krystof90 21. 10. 2024 19:29

Tak ten můj AVR má zkreslení O,08%. Teďka jste mi dal brouka do hlavy, jak by to hrálo třeba s těma Dovedale, ale tolik peněz doopravdy nemám. Třeba ten AVR je dobrej, ale to nepoznám, když to nevyzkouším.
krystof90
Junior

Odeslat příspěvekod svlastik 21. 10. 2024 21:10

Ještě jsem zapomněl dodat další věc. Výkon-zátěž vs výkon na kanál max. a zkreslení max. v THD v receiveru. Čili běžný receiver při max. zátěži zkresluje klidně nad 1% a 10% zadní efekt. To už tak hezky nevypadá. Z toho vyplývá, že běžný receiver to fak umí se satelity. Jenže to už je hudebně jinde no. Vaším úkolem je narvat ten výkon do těch beden. Ony ty bedny to moc nechcou, ale bez watů není pořádná hudba. Tak jako s žárovkou, když chcete rozsvítit pouliční lampu. Oči vidí šero, když dáte 200W lampě jen 20W, oči neoblbnete, bohužel sluch ano, decibely jsou, ale zvuk ukřičený. Jednou máte 120W repro tak holt počítat s tím, že aby to hrálo tak sledovat i zkreslení při té zátěži. Výkon se bere vždy RMS, tady je to 120W na hlasitost 88db to je akurát nahlas. Musíte repro tedy vykrmit 120W a od toho i kabeláž, úbytky napětí po cestě. Je to 3 pásmo, něco sebere výhybka a jsme na pomezí nízkého napětí, takže kwh z elektroměru to není. Z 230V to vezme sotva 0,1A. A teď právě v tom je lepší klasický zesík, ten při té zátěži tak moc nezkresluje. Jooo všichni se dívali na watty, jenže to je nepřítel. Z toho mají stát vlasy hrůzou, jak to jen člověk ukrmí. To je zátěž a né výkon. Dobrá ty wharfedalky nejsou hotové, ani ja si neobstaral hotovky. Prostě máte sice detailní repro, ale krapet chudší a směrové, za ty prachy. Za tu cenu stejně nevím, co je lepší a jsou hezké. Aury jsou úplně nádherné. Takové pěkné, aby člověk mezi starými pohledal. Takže jestli s tím pracovat, tak najít něco co umí prostor a subwoofer k nim. Jestli ponechat receiver, no to je na vás. Tak ale asi si nepolepšíte papírově moc, když půjde o upgrade, leda atmos, 8k, bezdrát, aplikace wifi. Chce si to půjčit. Ten receiver je na hraně. Jako bylo by lepší mít rezervu, nevím jestli je na trhu receiver s 200W na kanálu...Jinak k těm dovedale za ty prachy bych si vybral zase radši tak dalších minimálně 5 modelů jiných. Psi audio, Focal trio, haberth 5xd atd. Do 60t už jsem psal, parádní jsou audiovector qr5, 2acoustic rsb6, zatím. Ty mne fakt nadchly. Kdybych už neměl koupené, ty audiovectory mám. Píšu jako zájemce né jako prodejce. Ale už jsem koupil Focal twiny a musím ještě dolaďovat no a přepísk jsem už rozpočet(jinak by to hrálo hrozně pracovně až moc ploše), takže spíš ty audiovectory qr5 bych doporučil jako hotovky bez úprav.
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 21. 10. 2024 22:15

svlastik > možná to myslíte dobře, ale opravdu nepomáháte. Váš text je velmi zmatený a příklady matoucí, což z části vyplývá i z nedostatečných znalostí tématu.
Váš poslední příspěvek osciluje mezi čirou demagogií a naprostým bludem, kdy kombinujete veličiny a hodnoty bez jakékoliv logiky. Opravdu netuším, co tím sledujete.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 21. 10. 2024 23:03

Emil Pastelka píše:svlastik > možná to myslíte dobře, ale opravdu nepomáháte. Váš text je velmi zmatený a příklady matoucí, což z části vyplývá i z nedostatečných znalostí tématu.
Váš poslední příspěvek osciluje mezi čirou demagogií a naprostým bludem, kdy kombinujete veličiny a hodnoty bez jakékoliv logiky. Opravdu netuším, co tím sledujete.

Demagogii tady dlouho psali druzí. Veličiny přebírám z reproduktoru wharfedale evo, který má 120W rms 88db. Já tomu hodlám udělat přítrž. Takže každý měnič má daný parametr. A zkouší se taky daným parametrem. 1W zahraje jeden frekvenční tón. Když dáte repru 10W co je stavěný na 100W. Je to úplně to samý jako kdyby jste přenášel obraz 640x480 do 8k obrazovky. Nebo taky jinak. Máte třeba inteligentní stream přehravač. V momentě kdy máte slabší přenos, nepřeruší se. Furt přehrává, ale rozmazaně opět 640x480 i když je to 8k video. Jakmile dostane lepší přenos naběhne na 8k. Detailnost. Demagogii tu může každý jen hýřit, protože veličina pro rozlišení ve zvuku jednoduše neexistuje. A tak úplně stejně to je se zvukem. Klidně můžete bedny 120W krmit 20W zesilovačem, ale bude to hrát úplně mizerně a ukřičeně. Receiver 100W na kanál se zkreslením v maximálním zatížení přes 1% na max. bude mít spousty slitých tónů, pokud bude zatížen 100W reprákem. Do toho ještě proměnná a to materiál měniče. Papír bude mít samozřejmě nejnižší spotřebu a kevlar či guma nebo hliník vyšší. Aspoň jsem pomohl, že tím receiverem si vlastně ani tak moc nepolepší po výkonové stránce. Na ty repra by to chtělo tak 200W, aby tam byla rezerva a bedny hrály tak jak mají, čistě a detailně.
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 22. 10. 2024 01:17

Začal bych tím, že je-li uváděna hodnota W v kontextu reproduktorů, jedná se energii (příkon), kterou reproduktor dokáže zpracovat, aniž by shořel. V principu lze tak hovořit o:
- maximálním/špičkovém výkonu
- průměrném výkonu (RMS)
- specifickém výkonu
První zmíněný je limit reproduktoru, který lze udržet jen velmi krátkou dobu. Druhý případ je pak běžná hodnota, při které lze reproduktor provozovat libovolně dlouho. Třetí (relativně málo častý) pak udává vyšší hodnotu než RMS, za předpokladu, že bude reprodukován zvuk určitého charakteru (hudba, mluvené slovo, náhodné tóny).

Ani v jednom případě se však nejedná o ukazatel kvality či síly preprodukce. Ta je výsledkem celkového vztahu příkonu (W), citlivosti (dB) a impedance (Ω).

Rovněž věta "1W zahraje jeden frekvenční tón" je zcela nesprávná. 1 W poskytne reproduktoru dostatek výkonu, aby ten zahrál všechny tóny, a to dostatečně nahlas.
Ta citlivost reproduktoru je udávána právě v dB právě při výkonu 1 W na vzdálenost 1 m. Samozřejmě, vzhledem k povaze stupnice dB a chování zvuku, je při běžném poslechu potřeba výkon vyšší.

A když jsme u toho výkonu zesilovače. Quantum 555 mají citlivost 92 dB, výše zmíněné EVO4.2 pak 88 dB. Z toho plyne, že rozehrát EVO na stejnou úroveň hlasitosti jako Quantum, vyžaduje vyšší výkone zesilovače. Obě sestavy udávají 8 Ω a rozdíl v citlivosti je 4 dB což v dané logaritmické stupnici znamená více než 2× tolik.

Všimněte si, že žádný z uvedených údajů nemá přímou vazbu na kvalitu reprodukce. Ta je daná schopnostmi zesilovače, zdrojem zvuku a reproduktory (jejich konstrukcí a charakterem).
Mimochodem ty EVO4.2 jsou docela směrové (je zásadní správné umístění/natočení), proto si tazatel stěžuje na nutnost přidat výkonu výšek.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 22. 10. 2024 03:09

No a já jsem přesvědčený, že jste nedosadil čísla maximálního výkonu ani průměrného výkonu, když ho přece znáte. Maximální výkon je cca 150db. Průměrný výkon je výkon udávaný v RMS. Tím si dosadíte ten výkon udávaný výrobcem a máte hodnotu RMS na hlasitost 88db na 1metr maximální pak na čísle 155db. Víc se to neměřī. Nikoho nezajímá, že to hraje dál než za 1m. Ale vy z toho děláte tabulkovou vědu. Když porovnám ty Magnáty, ty chtějí. Na hlasitost 92db papírových RMS 160W. Maximálně už ale 320W u hlasitosti cirka 155db. Takhle to počítám totiž já. Co se děje za 1metrem už se neměří, takže je pro laboratoř jedno, jestli je basák 3" nebo 10". Ale pro posluchače už ano. Ona totiž jiná veličina ve zvuku neexistuje, a watty jsou zátěž-spotřeba. Výkon se totiž u zvuku udává v db a na metr. Takže je v podstatě jedno, že 5" basák pořádně neuslišíme po 5metrech, kdežto 10" po 15 metrech. To nám taky nikdo neurčí. Směrovost repro to si člověk musí zkusit napřímo.

A ten 1W to je ten největší vtip roku. V životě jste nedělal audio v autě. Neee s 1W neuděláte nic a už vůbec né na prvních voltech a na 12V v autě s 12" subbasákem. Haha na to jsou tam právě ty papírové watty výrobce, aby jste věděl kolik ten reprák potřebuje nakrmit a je to číslo RMS, aby skutečně hrál a né byl zkoušen jedním tónem z osciloskopu. :D

-- 22. 10. 2024 04:27 --

A je škoda, že u toho maximálního výkonu taky neudává výrobce db. Protože za 1. by to lidi trklo do hlavy aha takže 88db 120W max. 300W ale při kolika db. Za 2. Každý reprák snese něco jiného. Pevnější 150db papírový třeba 140db. A RMS a označení hlasitosti db to je číslo, kde je nejlepší vlastnost repra a křivka a tabulka. Ideál je dostat se k 100db. Přes 100db si hlídat, jestli ten reprák není náhodou uměle přebuzený, jak to dělá Klipsch. Jo a nepočítají se aktivy samozřejmě. Ve zvuku decibely je pořád to samý ať už se to nazývá tlak, citlivost, hlasitost furt je to to samý jak to hraje nahlas a graf.
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod martas38 22. 10. 2024 04:01

Vlastíku, ja se strašně omlouvám, ale mám pocit, že seš na rozdíl od pana Pastelky opravdu totálně mimo. Ani netušíš, o čem ty veličiny o kterých píšeš jsou. A opravdu to nemyslím ve zlém. Ale šíříš tady totální bludy. Ještě jednou se omlouvám.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod svlastik 22. 10. 2024 04:03

Mimochodem známe tabulku db? Já ji lehce připomenu. 60db tichá hudba úroveň mluvy, 80db hlasitější lidé musí zvýšit hlas. 90db kde jsou nejlepší křivky většny repráků a je ideál takto to nahlas hrát i při prezentaci, ale chce to měřàk. Dále nahlas jak koncert to už je tak 105db diskotéka cirka 115-125db. A repra by se měly trhat tak od 140db, tam už se trvale taky poškozuje sluch, např. střelba, výbuchy pyrotechnika apod.

-- 22. 10. 2024 05:05 --

martas38 píše:Vlastíku, ja se strašně omlouvám, ale mám pocit, že seš na rozdíl od pana Pastelky opravdu totálně mimo. Ani netušíš, o čem ty veličiny o kterých píšeš jsou. A opravdu to nemyslím ve zlém. Ale šíříš tady totální bludy. Ještě jednou se omlouvám.

Proč se omlouváš vždyť je to pouze debata? V pohodě. Nemusím mít pravdu, ale sedí mi víc než řešit tabulky a že 1 watem rozehraju 15" basák, schválně dávám extrémní příklad ať to člověka trkne...
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod svlastik 22. 10. 2024 05:03

Jinak já se moc bavím jak z téch decibelů se vytváří nejaká nová veličina a to je citlivost. Ja to považuji za úplné bláboly, ještě z dob komunistické éry, kdy nebyla možnost si to odzkoušet v praxi a tak se lidi pouštěli do teorie, že citlivost o 1db je nějaký vzoreček. Dost se tím bavím. Komunistické osnovy možné odzkoušet leda na papírových chrčítkách co fakt nic nepotřebují ve watech. To rovnou ty návody zahoďte. Už je dávno jiná doba, dneska i ten prťavý výškáč chce 100W. Protože z něj leze ultrahighend rozlišení. Máte tu spojení více světů. Kde staré chrčáky na 90db(té vaší tzv. citlivosti-přitom je to jen prachobyčejná hlasitost v db) potřebují pouze 20W a pak tu jsou ultrahighend bedny o x měničích s výkonem 2,1kW na 90db. Jak píšu, watty jsou jen o zátěži a db je pouhá jednotka hlasitosti a kolem 90db se to pohybuje skoro vše... nic víc žádnou jinou veličinu v tom nehledat a je to měřený na jednom metru.
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 22. 10. 2024 06:24

:oboze :-D
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka