Soundbar nebo aktivní repro ?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Bauchis 21. 1. 2025 08:52

Ahoj prosím o radu.

Mám TV TCL c745 a hledám pro ni vhodné ozvučení 60 % FILM 40 % Hudba (YT, Spotify).

Doposud jsem měl soundbar 2.1 Samsung HW r550 a byl jsem s ním spokojen, ale jen do doby, co jsem měl Samsung TV. Byla tam asi lepší kompatibilita s ekvalizérem v tv, než je u TCL a hrál prostě lépe. Ten jsem tedy daroval a teď hledám nějakou alternativu.

Místnost poslechu je 3,5m na 5m. Od TV sedím cca 2,5 metru.

Řeším teď dilema, zdali koupit opět jen soundbar, kvůli kompatibilitě asi TCL TS8132, víc se mi za kus plastový roury nechce dávat. Nebo aktivní regálové repro. Sympatická mi je vzhledem značka Klipsch konkrétně třeba Klipsch R-41PM, s tím, že pokud bych postrádal basy pro film, tak bych si pořídil woofer. Věřím, že na hudbu, bych byl určitě spokojenější než se soundbarem, ale bojím se, že pro film, bych postrádal center.

Nechce se mi do ozvučení cpát víc peněz než za TV a tak receiver a 5.1 se mi moc nechce řešit, i z důvodu kabeláže. Tak prosím o radu, zdali je můj strach u Klipsch 2.0 / 2.1 je na místě, nebo zbytečný a udělám s tím lepší volbu, než se soundbarem.

Nebo je možná varianta, že bych měl aktivní repro 3.1 , kde by se mi vyřešil problém s mluveným slovem u filmu? Teoreticky by to asi šlo jen udělat tak, že bych měl aktivní repro 2.1 a k tomu bych přikoupil pasivní center a minizseilovač? Šlo by, nebo si to představuji jak Hurvínek válku.

Díííky
Bauchis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vladce vesmiru 21. 1. 2025 10:35

Pokud jsi měl 2.1 soundbar a píšeš, že jsi byl spokojen, tak ti nejspíše center kanál pro tvé užití nechyběl. Nebo jsi s tím měl nějaké potíže?

Pokud jsi to ještě neviděl, tak se podívej sem: viewtopic.php?f=1722&t=1337000 i na druhou diskuzi, která je tam odkazovaná. To je podobné tvému zadání a jsou tam zajímavé tipy, co dělat, případně jak to zapojit.

Vymýšlet "samodomo" 3.1 sestavu bude v konečném výsledku dražší a výrazně méně méně komfortní než rovnou pořídit něco standardního.
Vladce vesmiru
Junior

Odeslat příspěvekod Bauchis 21. 1. 2025 10:52

Vyloženě mi to asi uši netrhalo, spíš bylo znát tišší mluvené slovo a hlasité akční scény, takový nepoměr. Ale člověk si zvykl, nicméně, když už se rozhoduji kupovat něco nového, chtěl jsem, aby ten zvuk byl o něco kvalitnější než doposud.

Např. u původního SB Samsung hw r550, jsem měl pocit, že nedává rockovější muziku, musel jsem tam hodně tlumit SW, ale pak byl hodně slyšet plochý zvuk z lišty. Ve výsledku, když jsem vypnul SW uplně, tak zvuk z lišty byl takřka totožný jako z TV.
Bauchis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MacRieder007 22. 1. 2025 15:39

Mám taky Tv TCL a i když má inzerované Dolby Atmos stále to nebylo ono,basy,výšky a pod.Řeč se v některých filmech ztrácela někde v pozadí a byla přehlušována jinými zvuky.Nějaké nastavení tam sice je ale nedostatečné.Tak jsem tedy koupil soundbar.Je inzerován jako Soundbar 2.0 Dolby Atmos.Na místnost která má asi tak stejnou velikost je výkon docela solidní 2x30W.Má přednastavené 3 režimy EQ /News,Music,Movie/a ještě je možné nastavit pětifázově basy a výšky.Výstupy má všechny běžné co se v současnosti používají.Zapojeno na HDMI s eARC do Tv a vypíná a zapíná spolehlivě při zapnutí a vypnutí TV.Po zvukové stránce je poznat velké zlepšení.Neříkám,že je to nějaká špička,ale za ty peníze to stálo koupit.Používám to i jako přehrávač pro mluvené slovo při vložení USB flešky,pamatuje si kde byl skončen poslech.Bluetooth funguje taky dobře.Ještě přemýšlím,že do výstupu AUX přidám subwoofer.
MacRieder007
Junior

Odeslat příspěvekod eiben 22. 1. 2025 21:47

Rieder: a muzes nam napsat co je to za Soundbar?
eiben
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MacRieder007 23. 1. 2025 11:53

Až se stydím to říct,je z Lidlu.Jinak stačilo přepsat název do vyhledávače.Podobný je i Tesla,ale asi o tisíc dražší.
MacRieder007
Junior

Odeslat příspěvekod tajnik 23. 1. 2025 17:21

Když LIDL, tak asi SILVERCREST® Soundbar 2.0 Dolby Atmos®
tajnik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eiben 23. 1. 2025 20:34

MacRieder007 píše:Až se stydím to říct,je z Lidlu.Jinak stačilo přepsat název do vyhledávače.Podobný je i Tesla,ale asi o tisíc dražší.

Je tam napsano TV TCL myslel jsem, ze mas televizor TCL :-D
eiben
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MacRieder007 24. 1. 2025 11:46

Však ano mám Tv TCL a k tomu jsem si přikoupil výše uváděný soundbar.Stačí pořádně přečíst vše.:-)
MacRieder007
Junior