počet pásem reprosoustavy

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod HavranP 13. 2. 2025 16:31

Vážení, prosím stručné porovnání sloupových reprosoustav se 3 reproduktory dle zapojení.
1 - 2 pásmové, zdvojený středobas.Např. AQ Tango 98
2 - 2 pásmové, zapojení D'Apollito
3 - 2,5 pásmové, stejný průměr středobasů + 2 výhybky
4 - 3pásmové
Hlavně kvalita zvuku vs cena soustavy, limit 20.000,-Kč. Místnost cca 20 m2.
HavranP
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 13. 2. 2025 20:35

Jestliže máš kvalitně provedenou akustiku v poslechové místnosti, tak by to v podstatě mělo být jedno, jaký typ reprosoustav zvolíš
Marantz 1060, Yamaha AVX-500, Harman/Kardon HD750, Kenwood GE- 7030, Cabasse MT32 Alderney, Focal JMLab Chorus 707
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod lada5 15. 2. 2025 00:02

Jestliže máš kvalitně pořešenou akustiku místnosti tak pak poznáš rozdíl. :-)
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tesarpa 15. 2. 2025 09:31

Moje úvaha je: v poměrně omezeném rozpočtu by mohla být dosažena vyšší kvalita menším počtem pásem, protože bude jednodušší výhybka a o jeden reproduktor méně. Ale nikdy jsem bedny nestavěl, tak se třeba úplně pletu.

Hodně bude záležet na umístění – v omezeném prostoru hlavně vzdálenost od zadní zdi, případně od bočních zdí. Pokud budou bedny blízko stěny, není úplně vhodný zadní basreflex. Fungování spodního basreflexu bude velmi odlišné podle typu podlahy - jestli fouká do tlustého koberce nebo do tvrdé podlahy.

Za 20 tisíc bych asi koukal po bazaru. Obávám se, že nové repro za tyto peníze nebudou nic moc. Čím je chceš krmit?
tesarpa
Junior

Odeslat příspěvekod prorok_pupinek23023 15. 2. 2025 09:33

Hlavně, kupovat sloupy za 20 tisíc, jsou vyhozené peníze. A tří pásmové tuplem. Prostě za ty peníze se to vyrobit nedá. Když vezmeš v potaz marže,energie, práci a další, tak v těch bednách budeš mít materiál a součástky za cca 8 tisíc. Logicky, to bude bída.... Jestli máš rozpočet 20 tisíc, vezmi něco z bazaru a nebo nějaké monitory....
prorok_pupinek23023
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 15. 2. 2025 11:22

HavranP: Tvůj dotaz nedává smysl. A pokud nemáš jasno, zda regály nebo sloupy, tak už vůbec nic se nedá poradit/doporučit.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 15. 2. 2025 21:00

tesarpa píše:... úvaha ... vyšší kvalita menším počtem pásem.

To je v principu správná úvaha. Nicméně naráží na možnosti reproduktorů a jejich schopnost efektivně se stejnou úrovní výkonu pokrýt celé pásmo. Například u sluchátek je to standard. U reprobeden je to technicky velmi náročné jak na opakovanou výrobu, tak i na použité materiály a ekonomicky to nedává smysl.
Proto se použije rozdělení pásem a překryv možností běžných levnějších reproduktorů. Výhybka pak jen sladí oblasti útlumu a odfiltruje nežádoucí pásma.
Dobré řešení je místo výhybky použít DSP a naladit si reproduktory téměř k dokonalosti. To je ale postup pro kutily.

Jinak souhlasím s Denkez, původní dotaz nedává smysl. Respektive na něj nelze rozumně a konkrétně odpovědět.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod HavranP 18. 2. 2025 05:19

Vážení, poptávám sloupové reprosoustavy. Excelia Hifi mi doporučují Mission QX-3 MKII, v návodu je 2 pásmo, ale myslím, že je to přesně 2pásmo D'Apollito . Jenom nevím, jak jsou zapojené středobasy, každý na jiné frekvenci, tedy 2,5 pásma ?!
Používám Denon AVR3200 z roku 2016, repro regálové Monitor Audio Bronze 2 + Bronze 1 a centr. Jako důchodce poslouchám hudbu častěji a známí mi říkají, že můj AV receiver by měl mít sloupové repro. nyní uvažuji o Bronze 200, 2,5 pásma, cena 21.000,-Kč.
HavranP
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 18. 2. 2025 07:46

do těch 20m2 budou ty Monitory asi moc, kor jestliže nemáš vychytanou akustiku
jo a lepší možností je nákup použitých na bazaru, kde dostaneš větší zvukovou kvalitu za zlomek ceny
Marantz 1060, Yamaha AVX-500, Harman/Kardon HD750, Kenwood GE- 7030, Cabasse MT32 Alderney, Focal JMLab Chorus 707
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod Denkez 18. 2. 2025 09:01

2p uspořádání D'Apollito používá dělení na jednom kmitočtu (v případě Mission QX-3 MKII na 2 kHz). To není 2,5p!
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yarda 18. 2. 2025 09:42

Pokud jsi takový fajnšmekr, doporučuji návštěvu téhle výstavy:
https://www.audio-video-show.cz/
ale pokud bys tam chtěl něco skutečně kvalitního koupit, přidal bych jednu nulu.
BTW: Po bazarech bych se nekoukal, bál bych se, že koupím nějaký vadný šmejd, zjistím to až doma a reklamovat to nepůjde.
Svět je divadlo, které se jen proto tak špatně hraje, abych já se měl čemu smát. Ladislav Stroupežnický
Yarda
Junior

Odeslat příspěvekod prorok_pupinek23023 18. 2. 2025 10:27

Mám doma Mission ZX4. V době vydání stály skoro 50 tisic. Teď se dají nové a nepoužité koupit za 22 tisíc. To je pecka. Za mě super kauf. Vypadají nádherně, klavírní lak je hodně pozvedá. Zvuk hodně neutrální, vyvážený. Doporučují se hodně při koupi "na slepo" ,když nemáš možnost poslechu. Potřebují být min. 30 cm ode zdi, pak hrají krásně. Dal jsem je na hroty a kabely používám dynavox LS, sloupy zapojeny do bi- amp. Zesilovač mám Denon avc x 3800H. Zbytek sestavy je centr Mission ZX C2 a efekty Mission ZX 2. Subwoofer mám dělaný na zakázku.To je pro filmy, poslech hudby jedu ve stereo, na režim Pure. Podívej se na ně, mají vynikající výsledky v testech a recenzích...
prorok_pupinek23023
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 18. 2. 2025 20:03

Yarda píše:BTW: Po bazarech bych se nekoukal, bál bych se, že koupím nějaký vadný šmejd, zjistím to až doma a reklamovat to nepůjde.

Pokud víš kde nakoupit, tak obavy mít nemusíš
https://www.csaudio.cz/reprosoustavy
https://www.hifibazar.online/sloupove-r ... avy?sort=3
https://www.hifibazar.cz/reproboxy.php? ... tereo_nove
stejně tak od ověřených prodejců na Aukru s garancí, na Bazoši jsou také známí obchodníci s hifi technikou
Nick Cave
Moderátor