Reproduktory k TV - MÁLO MÍSTA

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod PCDaemon 18. 6. 2025 23:38

Kamasu, všetci zahraniční recenzenti sú blbci, len ty si lietadlo.
PCDaemon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 19. 6. 2025 03:23

Reprodukce je fyzika - tedy objem krabice a průměr měniče. Za hodně peněz lze postavit kompromisní řešení, které to částečně dokáže obejít, ale stále je to horší alternativa podřízená vzhledu.
I recenzi, na kterou odkazujete, autor uzavírá větou, že soundbar v kombinaci se SW může soutěžit s některými sloupy. Já jen dodám, že ne ve stejné cenové kategorii a bez SW ani ne s regály.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 20. 6. 2025 21:24

ja by som zvolil možnosť č.4 a to vybrať menšiu tv,prípadne predstaviť stenu za tv a použiť zabudovateľné reproduktory
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod error2000 20. 6. 2025 22:02

Andy Kraus píše:ja by som zvolil možnosť č.4 a to vybrať menšiu tv,prípadne predstaviť stenu za tv a použiť zabudovateľné reproduktory

85 palcov ak nesedis v primeranej vzdialenosti je uz vela. Za mna spravne riesenie co si zvolil ak to myslis so zvukom aspon trosku vazne. Az to dorobis hod sem foto.
error2000
Junior

Odeslat příspěvekod husokachna 23. 6. 2025 08:38

Dobré ráno vespolek. Omlouvám se, že jsem se neozval, ale od čtvrtku jsem se nedostal k počítači. Vidím, že se to tady slušně rozjelo, ale byl bych nerad, kdybyste se kvůli mě hádali ;-) . Každej máme názor, někdo tomu rozumí víc, někdo míň, ale zbytečný se kvůli mojí televizi hádat :-) .
Souhlasím, že soundbar pro mě asi není řešení, minimálně pocitově.
Takže mi zbývají tři řešení:
1. vezmu 85 palců, zarovnám ji vlevo se dveřmi, vpravo mi tím pádem vznikne cca 30 - 35 cm místa na jednu regálovku a levou regálovku dám vlevo od dveří, kde je teda jenom 24 cm místa, ale jako kompromis by to asi šlo
2. vezmu 75 palců, čímž získám na každé straně tv 30 cm místa a tam už bych mohl nějaký regálovky asi dát...
3. vezmu 85 palců a regálovky nechám pod tv, tzn. horní hrana reproduktoru ve výšce cca 60 cm, takže mi to bude hrát do kolen, což je asi nejhorší řešení, pokud je teda nemůžu nějak směřovat nahoru, ale to je asi nesmysl, co...? :-D

Ještě pro úplnost doplním, jak funguju "v poslechu". Jedna část je tv, kde jak jsem psal mi jde o hloubku zvuku, ne prostorovost. Pak poslouchám gramofon, kde mi jde spíš o pocit, než o audiofilní zážitek. No a asi nejvíc tidal nebo spotify přes bluetooth do FiiO BTA 30. Vše propojeno přes Harman Kardon receiver. Nově půjdou ještě z receiveru jedny venkovní bedny na terasu a Harman bych do budoucna vyměnil klidně za něco "menšího" a sofistikověnějšího (abych třeba z rovnice vyhodil ten Fiio).
Níže přikládám obrázky místnosti.
Kluci a případně holky, díky moc za rady, jste boží, že se chcete podělit o zkušenosti. Krásný den. :-)
pokoj 2d.jpg

pokoj 3d.jpg

-- 23. 6. 2025 08:50 --

A samozřejmě budu rád, když mi sem nahodíte už i nějaký konkrétní řešení v podobě repro, případně nějaké soustavy i se subwoofrem, pokud by byl třeba, s ohledem na méně místa pro repro...Já se koukal po Klipsch R-60M, pokud se bavíme o regálovkách...
husokachna
Junior

Odeslat příspěvekod Wallcott 23. 6. 2025 15:15

Ahoj, možno som prehliadol rozpočet ale nad nástennými repro si neuvažoval? Tie sa v pohode zmestia do 15-20cm, značka a model už samozrejme záleží od rozpočtu a vkusu.

https://www.trinasty.sk/tovar/goldenear-supersat-3/
https://www.trinasty.sk/tovar/canton-gle-15-onwall/
https://www.trinasty.sk/tovar/focal-on-wall-301/
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
Denon X3800H+NAD C270+Yamaha RX-N600
5.4.6: Magnat Monitor Supreme 2x2002, 1x252, 2x202, 4x102, 2xInterior ICP 52, SVS PB4000, SB4000, 2xSB3000
Shakers: 4xSinustec ST-BS 250
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MistrCzech 23. 6. 2025 15:20

Udělal bych:
1. vezmu 85 palců, zarovnám ji vlevo se dveřmi, vpravo mi tím pádem vznikne cca 30 - 35 cm místa na jednu regálovku a levou regálovku dám vlevo od dveří, kde je teda jenom 24 cm místa, ale jako kompromis by to asi šlo.
-> Zvukově nejlepší řešení (je ideální mít obě repro stejně daleko od sebe když sedíš na gauči a co nejdál od sebe pro dobrou prostorovost).

Varianta Focal On Wall taky tady není špatná volba (regálovky nemají být nalepené na zeď a nemají být v rohu).
Repro od Klipsch mohu jen doporučit (mám tu celý set RP-600M, RP-8000F a centr) dělají i nástěnné.

3. taky by šlo, ale dělal bych 1. (je ideál mít výškový reproduktor ve výšce uší, což když sedíš bude blízko tomu, směrovat to mírně nahoru jde (když koupíš dobrý držák repro na zeď)).
MistrCzech
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 23. 6. 2025 21:25

Po pravdě, pro to navrhované rozložení by mi bylo až líto doporučit nějaké repro. Neumím si představit scénář, kdy by to bylo OK. Skoro bych se až vrátil k tomu soundbaru... brr.

Jak moc velká šance je na změnu dispozice? Níže jsou dvě možná rozložení (odpovídající původnímu poměru). Možná by to šlo i lépe, ale neznám možnosti sedací soupravy (některé umí být pravolevé).
V obou případech odpadá problém s úhlopříčkou, rozměry repro a jejich umístění.
hk_room.png
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod husokachna 23. 6. 2025 22:07

Bohužel, změna dispozic nepřipadá v úvahu, protože, jak jsem nakreslil sedačku, tak jsem vypustil, že je za ní velký okno, pardon. A ta druhá varianta je proti "nastavení" pokojů. Emile, tím, co píšu výše, podle tebe nic nevyřeším?
husokachna
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 24. 6. 2025 03:03

Jak jsem psal, narvání beden do koutů jejich projev spíše zhorší. Předpokládám, že v místnosti nejsou husté závěsy a zřejmě ani koberec. A na vzdálenost přes 4 metry bude i ta 85" malá :)

Napadlo mne ještě řešení v podobě nástěnného upevnění TV s možností horizontálního posunu na střed místnosti (tedy přes dveře vlevo) tak, aby TV byla ve středu reprodukce - pro filmové večery. Ale to je otrava to posunovat ručně a motorizované držáky s posunem lezou do peněz.
Střed reprodukce tak bude třeba řešit vyvážením kanálů.

Každopádně mi přijde škoda utopit 20K v sestavě, kterou pak předem odsoudím k neúspěchu posazením do rohu místnosti, případně nemožností natočení. Ale možná jsem moc velká citlivka :)
Varianta s 85" TV a Polk XT60 (šířka cca 20 cm) se Vám vleze a cenově bude adekvátní požadavku. Cokoliv jiného pak už naráží na výšku TV nebo dostupné šířky po stranách.
Emil Pastelka
Expert

Předchozí stránka