výběr 2.1

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod pdvor 15. 2. 2008 21:56

Zdravim,
potreboval bych poradit co nejlepsi 2.1 reproduktory cca do 5k Kc. V soucasne dobe mam zvuk resen pres hifi vez. Problem je, ze netusim jestli bych si v kvalite vubec pomohl, bedny od veze se mi zdaji docela kvalitni (120W), jejich nevyhodou je ale velikost, ta mi brani dat si je vedle monitoru do urovne hlavy. Proto vas prosim o nejake tipy na 2.1, ktere by byly kvalitou alespon srovnatelne, ale mensi.
Jeste pripojuji obrazek stavajicich beden.
Obrázek
pdvor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vanDave 15. 2. 2008 22:38

No koupí 2.1 repro si oproti stávajícím spíš pohoršíš - dneska jsem byl v Electroworldu v Shopping Parku v Brně a na jednom regále měli asi tak 15 modelů 2.1 beden různých cenových relací včetně Logitech Z-4i, Logitech Z-2300, Philips SPA9300 a ani jedny se mi zvukově nezamlouvaly. Ať se na mě majitelé těchto beden nezlobí, ale ty subwoofery vůbec neměly pevný bas, místo toho huhlaly/hučely. Basy u Z4i mně přišly paradoxně poslouchatelnější než Z2300. U většiny beden jsem zkoušel regulovat úroveň basů a moc to nepomáhalo. A snad nejhorší subwoofer-totální hučák-byl u Creative Labs I-Trigue 3330 - navíc už při nízké hlasitosti ten "subwoofer" docela dost foukal basreflexem. Nemohu si pomoct, ale 6 let staré 2.0 repro REDSTAR za 800 Kč s 8cm membránami a basreflexem s patřičně poladěným ekvalizérem hraje ve všech pásmech líp - basů sice není tolik, jak u těch 2.1, ale aspoň jsou pevné a nebolí z nich hlava. Měl jsem ty bedny rozdělané a dokonce je celý vnitřek zatlumený syntetickým rounem.

Takže můj tip jsou 2.0 Sony SRS-ZP1000.
Nebo nějaké minimonitory např. M-audio DX4:
Kód: Vybrat vše
http://www.musiccenter.cz/M-audio-DX4-Studiophile-Studiové-monitory:11729[
nebo M-audio AV40:
Kód: Vybrat vše
http://www.musiccenter.cz/M-audio-AV40-Studiové-monitory:26728[

Ale aby Ti ta věž zase neležela zbytečně ladem - nešlo by to u toho PC přece jen nějak překopat? Co se raději "zbavit" té poličky s CD a místo ní dát na stůl to stávající repro? Pokud chceš, tak udělej ještě nějakou fotku s celým stolem - třeba něco vymyslíme...
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod eraser_svk 16. 2. 2008 11:43

suhlasim, ze by si si skor pohorsil. nekupuj tie 2.1ky

na druhej strane sa tych 2.1tiek musim zastat - pocul som Z-4, aj Z-2300 a nikdy by som nepovedal, ze huhnaju. Myslim ze to u teba sposobovala zla akustika miestnosti, pretoze u mna doma produkuju Z-2300 pomerne cisty, sice mierne dunivy ale hlavne energicky a pevny bass. Da sa bez problemov rozlisit, ci hra bassgitara, DnB basa, alebo sinus... som si isty, ze do tej ceny tazko zozenies lepsi sub

takze moja rada > pokial nie si milovnikom hlbokeho bassu, na 2.1tky zabudni...

PS : ano, i-trigue 3330 maju skutocne slaby sub. male hlasitosti to este ako tak zvlada, ale akonahle ju clovek mierne zvysi, uz chrci bassreflex. pre vlastnikov > situacii mierne pomoze 55 Hz cut
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod vanDave 17. 2. 2008 00:18

S tím,že ty Z2300 dokážou hrát nahlas, souhlasím. Ale sám přiznáváš, že i ty slyšíš, že ty Z2300 trochu duní.
Akustikou místnosti to opravdu nebylo, všechny repro byly položeny na vrchní části regálu téměř uprostřed prodejny+na zemi koberec, čili pro ty bedny výrazně naddimenzovaný a dostatečně zatlumený ozvučovací prostor.
U většiny sestav bylo slyšet/poznat, že basy vycházejí ze subwooferu->u správně navržené sestavy se subwooferem by nemělo poslechem jít poznat, odkud vycházejí basy.
A to nemluvím o tom, že mi u většiny repro chybělo pásmo středních kmitočtů - při té velikosti repráčků se není čemu divit. Ale to se dá jistě zachránit zvýrazněním středů v ekvalizéru přehrávače.
Prostě mě ten zvuk zklamal a došel jsem k názoru, že je velká pravděpodobnost, že 2.0 repro za stejné peníze bude v drtivé většině hrát kvalitněji.
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod eraser_svk 17. 2. 2008 09:55

no u PC 2.1 repro je nemozne odladit to tak, aby nebolo poznat, odkial pochadzaju basy, kedze tie male satelity s vypatim sil daju 150-180 Hz, co je na delenie subwoofera prilis vysoko. Spravne by to malo vyzerat tak, ze satelity hraju az po nejakych 80-85 Hz a az vtedy sa delia so subwooferom, ale o tom mozeme v tejto kategorii snivat :(

co sa tyka tych stredov - oni tam su, ale... ako vravis, pri tej velkosti... na zlepsenie situacie nepomaha zvyraznit stredy, ale stiahnut kmitocty okolo 2-4 kHz a vytiahnut 150-300 Hz a uz to hra az prekvapivo dobre. Hacik je v tom, ze cely objem tomu dodava sub a bez neho je to len plechova show, aj ked s peknymi vyskami...

Je jasne, ze audiofila 2.1 PC zostavy neuspokoja... ale najdu sa ludia, ktorym ich nedostatky nevadia a nechavaju sa unasat hlbokymi bassami, tam posluzia velmi dobre. Nehovoriac o filmoch.

Na konkretny pripad ich kupu ale samozrejme neodporucam.
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod pdvor 17. 2. 2008 16:16

eraser_svk píše:Na konkretny pripad ich kupu ale samozrejme neodporucam.

A jake tedy doporucujes? M-audio?
pdvor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eraser_svk 17. 2. 2008 16:27

Odporucam usetrit a nechat si tu Hi-Fi vezu, ktoru mas teraz. Nevyplatilo by sa ti kupovat nieco do 5k. Ked tak za tu cenu kup sluchatka, ktore budu kvalitou prednesu niekde v inej dimenzii :wink:

Kazdopadne si tie repro co mas rozmiestni co najdalej od seba, idealne do rovnoramenneho trojuholnika, nech to ma priestor. Repro meter pred hlavou su na nic (pokial to nie su nearfield monitory, tie su ale na nieco ine)
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod pdvor 17. 2. 2008 16:58

Problem prave je, ze si je nemuzu idealne rozmistit, nemam na to prostor. Proto taky uvazuju o necem mensim, co bych si mohl dat vedle monitoru.
pdvor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eraser_svk 17. 2. 2008 18:24

a co tie sluchadla?
HP Pavilion dv7-6110 > foobar2000 > EMU 0202USB > BVaudio Headamp >
---Sennheiser HD 600 (na doma, main monitoring)
---Audio-Technica ATH-50M (na cesty, check-monitoring)
-- Sennheiser HD 555 + reflector mod (pomaly hľadajú kupcu :)
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod pdvor 18. 2. 2008 00:03

se sluchatkama nemam dobre zkusenosti, strasne se mi potily usi, ale to bylo asi tim, ze to byly levne sunky. U drazsich modelu to asi bude lepsi. Navic me vadi, ze bych byl spojen kabelem s pc, prichazely by v uvahu jedine bezdratove a ty nevim jak moc jsou jsou kvalitni
pdvor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eraser_svk 18. 2. 2008 15:19

bezdrotove nie, tie by ta vysli mozno este drahsie, ako repro. domace sluchadla maju cca. 3 metrovy kabel, nebude to stacit ?
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod B3rg0 18. 2. 2008 15:28

Ja mam Logitechy Z-2300 ..a som celkom spokojny....len jeden minus citim ze ked dam dost velku hlasitost tak subwoofer to nezvlada a trosku tak duni....ako je to cudny zvuk...ale pre taky normalny pohodlny zvuk do izby 7x7m xD je to myslim v pohodke.
Za tu cenu mas dobre overene bedne 2.1 s certifikatom THX. :)
B3rg0
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eraser_svk 18. 2. 2008 16:37

aj ja mam logitechy z-2300. takisto mam sluchadla za cca tu istu cenu, HD 555 a tie su zvukovo ovela, ovela dalej. viem o com hovorim.

inak u mna ako prve prestavaju stihat satelity - si si isty, ze mas subwoofer dobre umiestneny ?
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Mobil-man 18. 2. 2008 16:46

no u me taky, kdyz se z nich snazim vycakat, co to jde, tak prestanou stihat satelity...

Ale to je pri hlasitosti, kterou bych u kompu nevydrzel sedet :D
Mobil-man
Junior

Odeslat příspěvekod B3rg0 18. 2. 2008 17:17

akoze myslim ze jo...mam ho v rohu izby pekne to rozvadza basy po celej izbe po stenach a podlahe...lenze nevim bud sa prehrieva lebo nema tam moc co ho chlaidt....ked hraje hodinu na plne ako tak ....satelity ties mi nestihaju ale to uz podla mna je velky napor zo strany PC ....vela db a nestiha to spracovavat....alebo zvukovka zeby nestihala...no nevim
B3rg0
Kolemjdoucí

Další stránka