doubix píše:...
Možná bych se měl zeptat jinak,vyzkoušená sestava do 25000kč???k/quote]
i takhle se to dá pojmout.
V případě kina mám tu zkušenost, že řada značka Mord.-Short hraje vždy v rámci řady (např. AVANT) se stejným charakterem. Takže jinak řečeno: pokud ve fimu budeš mít zvuky dešte, zpěv ptáků či jiné statické zvuky, bude každá bedna hrát, co má, ať už použiješ jakékoliv bedy. Pokud ale bude nějaká dynamická scéna, např. letadlo letí kolem nebo prostě nejaký zvuk běhá dokola tebe, tak v případě použití různých beden pocítíš ty přechody - každá bedna hraje jinak dobře.
Musíš vzít v úvahu také estetické hledisko.
------
Samozřejmě, pokud tvé nároky nejsou nijak vysoké, tak by teoreticky mohla stačit první lepší sestava, kterou najdeš někde v obchodňáku. Tys ale už položil otázku, chtěls doporučení. Tím ses automaticky zařadil mezi hledající, kteří se nehodlají vzdát bez boje.Hledající posluchač či začínající hifista by si měl v první řadě především udělat rozeznání, co je k mání za kolik peněz a jeké kvality se dá za jakých podmínek dosáhnout.
Můj osobní postup: až najdu něco, s čím jsem spokojen, tak než to koupím, tak si nechám předvést sestavu o level lepší. Pak srovnávám rozdíly - nejdříve jestli nárust ceny odpovídá lepší kvalitě Z MÉHO SUBJEKTIVNÍHO HLEDISKA. Pokud vidím, že ten druhý je opravdu o poznání lepší a belbech jej schopen koupit (třebaže bych měl ještě nějaký ten pátek šetřit), potom přichází na řadu úvaha, jestli v mých poslechových podmínkách má toto zlepšení význam.
příklad: chtěl jsem koupit AQ kentaur 653 - podle mne výborná bedna za dopré peníze. Pak jsem poznal AVANTy a cenově se mi zalíbil 906i, zvukově mi také vyhovuje. Šel jsem dál, poslouchal bedny za 50k, poslouchal i jiné a skutečně jsem našel něco, co bych si mohl dovolit koupit a zároveň rozdíl ve zvuku byl pro mne adekvátním opodstatněním vyšší ceny. Byl to model AVANT 908i, líbil ser mi moc, hlavně silný ale přesný a kontorolovaný bas. Bydlím ale v paneláku a stěhování je v nedohlednu, takže lepší bedny, než 906i pro mne aktuálně nepřicházejí v úvahu.
Rozhodně tě nechcu do těch Avantů tlačit. Jen říkám, žeby ses měl podívat kolem sebe a zamyslet se, co vlastně od audio sestavy očekáváš a podle toho vybral něco, čeho nebudeš za rok či dva litovat.
---
jsou lidé, kteří kupují reprobedny jako vkusný kus nábytku. Ti ale nechodí pro doporučení na AVmánii

Nevadí, když se míchají jablka s hruškami. Je ale potřeba umět rozpoznat Jablka od jablek a Hrušky od hrušek.