Vliv napájení na sluchátkový řetězec

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod pavel1756 24. 7. 2024 14:07

Počítám s tím, ale nejdřív tak za měsíc. Teprve v polovině srpna budou z Austrálie odesílat první objednávky...
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 14. 11. 2024 09:48

Po více než čtvrt roce od objednání mi konečně dorazila nová napájecí jednotka Burson Fusion Core. Již pár dní ji doma testuju s Burson Soloist Voyager a popravdě tak obrovský kvalitativní skok oproti Supercharger 5A jsem nečekal. Samostatnou recenzi na vrcholný sluchátkový zesilovač z dílny australské společnosti Burson Audio nakonec psát nebudu. Sice by si ji zasloužil, ale popravdě bych jejím psaním musel strávit velkou spoustu času a na tom našem malém českém sluchátkovém rybníčku by to asi nebylo doceněno. Tak se s vámi alespoň krátce podělím o zkušenosti s tímto zesilovačem ve spojení s Fusion Core.

Burson Soloist Voyager už s napájecí jednotkou Supercharger 5A hraje opravdu skvěle. Jedná se o výborný highendový zesilovač, který s velkou výkonovou rezervou utáhne i ta nejnáročnější sluchátka na trhu. V jeho zvuku nespatřuji žádnou slabinu, naopak. Ale co se stane, když vyměníte Supercharger 5A za Fusion Core, to je až neuvěřitelné. Kdybych to neslyšel na vlastní uši, asi bych nevěřil, neboť tak veliký posun v kvalitě zvuku bych nečekal. Jako byste vyměnili nejen celý zesilovač za ještě vyšší třídu, ale k tomu snad i převodník a s nadsázkou i sluchátka. Za mě se nyní jedná o jeden z nejlepších sluchátkových zesilovačů vůbec. Nebál bych se jej postavit proti jakémukoli modelu i za násobně vyšší cenu. Ani ty nejdražší, které jsem měl možnost slyšet (Feliks Envy Performance a Octave V16), nehrály na takové úrovni jako teď Voyager.

Soloist Voyager je s novou napájecí jednotkou výrazně detailnější. Za mě se v této rovině jedná o snad ještě větší posun, než který jsem zaznamenal při přechodu ze starých Susvar na model Unveiled. Opravdu tak zásadní posun to je. Vedle toho i citelně narostla hudební scéna co do pocitu její trojrozměrnosti, a současně váha a dynamika zvuku.

Doporučuju zhlédnout videa na YouTube od Passion for Sound a Soundnews:
https://www.youtube.com/watch?v=BozfsrIMI3I&t=324s
https://www.youtube.com/watch?v=lJnwlMy4ldc&t=594s

Přesně to vystihuje Sandu, když říká: "However, when I swapped the Super Charger 5A with the Fusion Core, let’s just say that the jump from the standard PS to the Super Charger was nothing compared to the change I’m experiencing right now. The first feeling is that I opened the windows wide open to the music."

IMG_1546.jpeg
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tibormi 14. 11. 2024 11:06

Nádhera. Ty musíš mať riadne éterický zážitok z nahrávok :)
Tiež verím, že správne napájanie robí veľa. Ten supercapacitor, ktorý som pridal k napájaniu streamera urobiľ dosť. Zväčšenie scény, pocit neúnavnosti, ľahkosti prednesu a energie v zálohe. To všetko v digitálnej časti zostavy, ale je to jasne počuť na mojej low-end zostave.

Mohli by urobiť nejaký polovičný Voyager pre nás obyč ľudí xD
Naposledy upravil tibormi dne 14. 11. 2024 11:53, celkově upraveno 1
RPi4+Pi2AES (BNC to COAX)+ Topping E70 Velvet + AudioQuest Mackenzie XLR + Audiophonics HA-B6102 + V6 Vivid + Quad Era-1 (ForzaAudioWorks Claire Hybrid cable)

PC + iFi usb iPurifier + SMSL SU-1 + iFi Air Can (+iPower X 5v) + Grado 325X / Fiio FT1
tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 14. 11. 2024 11:41

Hraje to fakt skvěle. V zahraničí někteří kritizují nové Susvary kvůli jejich údajné slabší dynamice. No nevím, na čem je teda poslouchali, ale kombo M Scaler + TT 2 + Voyager (s Fusion Core) + Susvara Unveiled má dynamiky na rozdávání. Snad poprvé od roku 2018, kdy jsem si koupil první highendová sluchátka, Audeze LCD-4, se teď se svojí sestavou cítím být na konci cesty...

Ještě teda zvažuju vyzkoušet lepší napájecí jednotku pro Roon Nucleus, ale nevím. Hodně se teď diskutují streamery bez převodníku, že je tam znatelný posun v kvalitě zvuku. Ale z toho, co jsem zkoušel, se žádné zlepšení nekonalo. Srovnávali jsme například Mac Mini M1 s Roonem proti oceňovanému Auralic Aries G2.1 za cca 150 tisíc, a hrálo to prakticky stejně. Rozhodně ne technicky lépe. Mnohem větší a hlavně slyšitelný rozdíl je například mezi Roonem a Audirvanou. A to jsou jen aplikace, žádný dedikovaný odrušený streamer...

Nicméně bych si dovolil vznést dotaz na zdejší elektrikáře. Mám teď nazbyt ten Supercharger 24V/5A. K Nucleusu je dodáván nelineární zdroj 19V/3,5A. A prý dle lidí z Roon Labs může Nucleus napájet zdroj 12V až 24V. Ale přesto mám obavy, abych jej tím nepoškodil. Co si o tom myslíte?
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tibormi 14. 11. 2024 11:49

Pre pána, len tu nepíš, že rôzny softvér hrá rozdielne, ľudia vytiahnu pochodne a ukameňujú nás xD Roon som neskúšal, ale Foobar a Audirvana hrajú teda inak ... :D
RPi4+Pi2AES (BNC to COAX)+ Topping E70 Velvet + AudioQuest Mackenzie XLR + Audiophonics HA-B6102 + V6 Vivid + Quad Era-1 (ForzaAudioWorks Claire Hybrid cable)

PC + iFi usb iPurifier + SMSL SU-1 + iFi Air Can (+iPower X 5v) + Grado 325X / Fiio FT1
tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 14. 11. 2024 12:52

pavel1756 píše:Hraje to fakt skvěle. V zahraničí někteří kritizují nové Susvary kvůli jejich údajné slabší dynamice. No nevím, na čem je teda poslouchali, ale kombo M Scaler + TT 2 + Voyager (s Fusion Core) + Susvara Unveiled má dynamiky na rozdávání. Snad poprvé od roku 2018, kdy jsem si koupil první highendová sluchátka, Audeze LCD-4, se teď se svojí sestavou cítím být na konci cesty...

Ještě teda zvažuju vyzkoušet lepší napájecí jednotku pro Roon Nucleus, ale nevím. Hodně se teď diskutují streamery bez převodníku, že je tam znatelný posun v kvalitě zvuku. Ale z toho, co jsem zkoušel, se žádné zlepšení nekonalo. Srovnávali jsme například Mac Mini M1 s Roonem proti oceňovanému Auralic Aries G2.1 za cca 150 tisíc, a hrálo to prakticky stejně. Rozhodně ne technicky lépe. Mnohem větší a hlavně slyšitelný rozdíl je například mezi Roonem a Audirvanou. A to jsou jen aplikace, žádný dedikovaný odrušený streamer...

Nicméně bych si dovolil vznést dotaz na zdejší elektrikáře. Mám teď nazbyt ten Supercharger 24V/5A. K Nucleusu je dodáván nelineární zdroj 19V/3,5A. A prý dle lidí z Roon Labs může Nucleus napájet zdroj 12V až 24V. Ale přesto mám obavy, abych jej tím nepoškodil. Co si o tom myslíte?

Taky teď streamer řeším. Přemýšlím mezi mac mini s roon core/audirvanou nebo čistým streamerem. Tzn. bez převodníku a čehokoliv jiného. A moc toho není. Koukal jsem na matrix audio element s. Pak taky lumin U2/mini. Co jsem ale objevil a myslím, že by to mohlo pomoci i tobě je Matrix Audio X-SPDIF3. V podstatě to dáš mezi mac mini a převodník a doplníš tak hodiny, které postrádáš ty zmíněné streamery je mají. Jediná nevýhoda je, že to budeš muset poslat do DACu něčím jiným než po USB. Dost se mi tam líbí převod DSD na DSD native co to umí.
Elite,TT2,TrafoPrimavera,SP3000+EEOdin,KEF207,ClasséCA2300+CP800,GradoGH4
Ex:GradoRS1x,DunuSA6,SolarisSE,AudezeLCD2CB+X+Sine,AK SR25+SE100,ShuoerTape,AuneS6,AKGK701,ATHM50,GR07,ShnlngM5s,M3s,M3X,M6pro,M7,FiiOM11+11plus,BenchmrkDAC1,Stx307+507+407,HUGO1,2
cb490763
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tibormi 14. 11. 2024 13:38

Holo Audio Red. Volumio Rivo. Pi2Design Mercury. Ian Canada... to jen několik, tak jakže není? :))
Naposledy upravil tibormi dne 14. 11. 2024 14:09, celkově upraveno 1

tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 14. 11. 2024 13:50

Dobře, já taky koukal na tu aplikaci co nabízí. Třeba lumin to je vysloveně tragédie. Pěkně zpracované to má matrix.
cb490763
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bessinka 14. 11. 2024 15:53

Já bych se už s žádným počítačem a věcí okolo nechtěl pachtit a pořád někomu podporovat vývoj jeho software. V dnešní době jedině streamer. Při výběru streameru je mimo jiné důležitá ovládací aplikace bez dodatečných nákladů na software v budoucnu ( Dnes moderní předplatné) Třeba Aurender ji má dobře zmáknutou a má funkční aktualizace a servisní podporu od prvních modelů.
Aurender N100H>Qobuz>HoloAudio Cyan2>Neotech NEMOI-1220 UP-OCC Silver XLR cable>Cayin HA-6A>Hifiman HE1000v2>Forza Noir Hybrid HPC>>USB Audioqest Carbon>
Ifi silencer LAN
bessinka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 14. 11. 2024 16:01

A to zkus ještě Pavle napájet něčím lepším ty svoje Chord krabičky (sám mám lineární zdroj HDPLEX určený pro audio aplikace) a dostaví se další obrovský kvalitativní skok. Chord nemá zrovna ideální napájecí zdroje a netají se tím na head-fi ani sám Rob Watts. Doporučuje jako nejčistší řešení akumulátorové zdroje bez elektronických měničů, s tím, že u Mscaleru to má na zvuk větší dopad, než u TT2. Samozřejmě, že vždycky uzavře debatu obligátní větou na vlastní nebezpečí s možností ztráty záruky.
Co se týče napájení komponentů, obvykle tam je nějaká tolerance a zrovna zesilovač není až tak háklivé zařízení.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tibormi 14. 11. 2024 17:29

Je husté, ako napájanie digitálnej časti ovplyvňuje zvuk, čomu som ani ja sám niekedy neveril ... bits are bits... hej hej :D

tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 14. 11. 2024 19:09

Ono to asi bude o tom, že se rušení cpe z digitálních částí do analogových. A spínané zdroje toho rušení produkují víc než je zdrávo, byť se tváří totálně odrušeně a Amir jim naměří skvělé výsledky. Mě přesvědčil jediný spínaný zdroj a to iFi iPower X
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 14. 11. 2024 20:26

pavel1756 píše:Ještě teda zvažuju vyzkoušet lepší napájecí jednotku pro Roon Nucleus, ale nevím. Hodně se teď diskutují streamery bez převodníku, že je tam znatelný posun v kvalitě zvuku. Ale z toho, co jsem zkoušel, se žádné zlepšení nekonalo. Srovnávali jsme například Mac Mini M1 s Roonem proti oceňovanému Auralic Aries G2.1 za cca 150 tisíc, a hrálo to prakticky stejně. Rozhodně ne technicky lépe. Mnohem větší a hlavně slyšitelný rozdíl je například mezi Roonem a Audirvanou. A to jsou jen aplikace, žádný dedikovaný odrušený streamer...

Napisu svou zkusenost, rozhodne nic nenutim, ale za me je u audio PC dulezitejsi software nez hardware. A tim softwarem nemyslim jen samotny prehravac, ale i operacni system, drivery, kernel, atd. Lepsi napajeni zkusit muzes, obzvlast na endpointu co to pak posila do DACu, na server casti to ma vliv minimalni. Nucleus je v podstate Intel NUC v hezke krabicce, co si muzes postavit sam. Mozna tam uz ted nedavaji Intel NUC, ale nejake jine NUC, ale je to hodne podobne. Ja pouzivam tento zdroj a vse v poradku - https://www.audiophonics.fr/en/hifi-pow ... -9644.html

Vetsi zmenou pro me ale byla zmena OS. Zvlast pokud chces dal pouzivat Roon, tak to chce neco lepsiho, nez na cem bezi Nucleus nebo ROCK, coz je jen nejak osekana verze Linuxu, ovsem nijak upravena pro audio. Moznosti je nekolik - Gentooplayer, Audiolinux, Euphony, mozna i dalsi. Je s tim nejaka prace a koumani, ale vsechny tyhle systemy maji upraveny kernel a dalsi parametry pro audiostreaming. Opet hlavne dulezite pro endpoint, na strane serveru to ma vliv minimalni. Nejlepsi zvuk pro me ale je bez Roonu uplne. Pouzivam Euphony OS ve Stylus modu a bit-perfect rezimu - rozdil mezi timto a Roonem pomerne znacny a jednoduse slysitelny. A to i kdyz Roon bezi na Euphony OS, coz uz je samo o sobe lepsi nez Roon na tom standardnim Linux OS dodavanym s Nucleusem. A nebo jak pisou dalsi kolegove, Nucleus pouzivat jen jako server a dokoupit uz nejaky hotovy streaming endpoint. Nedavno jsem doma zkousel Eversolo streamer a tezko bych poznal rozdil mezi tim a mym NUC s Euphony a linearnim napajenim. Tipnul bych si ze takove Holo Red muze byt jeste lepsi. Timto podle me dosahnes lepsich vysledku, nez kdyz jen pridas linearni zdroj k Nucleusu.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 14. 11. 2024 20:47

cb490763 píše:
pavel1756 píše:Hraje to fakt skvěle. V zahraničí někteří kritizují nové Susvary kvůli jejich údajné slabší dynamice. No nevím, na čem je teda poslouchali, ale kombo M Scaler + TT 2 + Voyager (s Fusion Core) + Susvara Unveiled má dynamiky na rozdávání. Snad poprvé od roku 2018, kdy jsem si koupil první highendová sluchátka, Audeze LCD-4, se teď se svojí sestavou cítím být na konci cesty...

Taky teď streamer řeším. Přemýšlím mezi mac mini s roon core/audirvanou nebo čistým streamerem. Tzn. bez převodníku a čehokoliv jiného. A moc toho není. Koukal jsem na matrix audio element s. Pak taky lumin U2/mini. Co jsem ale objevil a myslím, že by to mohlo pomoci i tobě je Matrix Audio X-SPDIF3. V podstatě to dáš mezi mac mini a převodník a doplníš tak hodiny, které postrádáš ty zmíněné streamery je mají. Jediná nevýhoda je, že to budeš muset poslat do DACu něčím jiným než po USB. Dost se mi tam líbí převod DSD na DSD native co to umí.

Myslím že Pavel má Roon Nucleus počítač používá jenom jako dálkové ovládání takže to nepotřebuje.
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 14. 11. 2024 21:55

Nicméně bych si dovolil vznést dotaz na zdejší elektrikáře. Mám teď nazbyt ten Supercharger 24V/5A. K Nucleusu je dodáván nelineární zdroj 19V/3,5A. A prý dle lidí z Roon Labs může Nucleus napájet zdroj 12V až 24V. Ale přesto mám obavy, abych jej tím nepoškodil. Co si o tom myslíte? ........................................... Myslím že dotaz byl celkem přesně formulován a o napájení ostatních věcí tam nic není to si Pavel vyřeší sám.
lada5
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka