Upgrade sluchátek z ATH M20x, cena 3000-4000Kč

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod TomášzPlzně 16. 5. 2025 10:03

Zdravím. Doma poslouchám sestavou ARCAM-ir-DAC-II + Sennheiser HD 660S a v práci FiiO K1 + ATH M20x.
Chtěl bych o něco zmenšit ten rozdíl v kvalitě poslechu. Do práce asi potřebuji sluchátka uzavřená, abych odstínil hlučné telefonující kolegy a mohl se soustředit. Na AliExpressu jsem si vybral - zatím nekoupil převodník "AIYIMA H3 Hi-Res Audio USB DAC Dongle Headphone Amplifier DSD Decoder 32bit/768kHz Portable Earphone Amp 3.5MM/4.4MM Balanced" především kvůli Sabre ESS ES 9039Q2M, který mám doma v HiFi sestavě v podobě Fosi ZD3 a jsem dost spokojený.
Ten převodník má specifikace co se týče vlivu na sluchátka:
Max output power SE:120mW(32Ω) BAL:240mW(32Ω)
Load impedance 16-300Ω
Poslouchat budu především TIDAL ve formě "High" nebo flacy v 44/16.
V poslední spoustě let jsem měl sluchátka vždycky Sennheisery, tak bych zkusil i něco jiného v kvalitě okolo 3000 -4000Kč, ideálně jen něco přes 3000Kč, přeci jen je to do práce. Tak pokud se soustředím na práci, je kvalita druhořadá, pak jde jen o odstínění hluku uklidňující hudbou, ale v případě prostojů nebo pauzy se zaposlouchám a tam je ten rozdíl oproti domovu dost znát. I když otázka je, zda hlavní část rozdílu není ta uzavřenost Audio-Technica oproti otevřeným Sennheiserům. Ty ATH M20x jsou prostě plastový kelímek. Ale otevřená sluchátka asi do práce mít nemůžů. Díky za názory.
TomášzPlzně
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 5. 2025 03:00

Uzavřená konstrukce hraje velkou roli. Osobně bych v práci ten DAC neřešil, ten aktuální není úzké hrdlo, M20x jsou.
Jak moc proti je Vám myšlenka bezdrátových sluchátek? Některé modely lze provozovat i přes kabel, ale právě do práce byste měl možnost aktivního ANC.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod TomášzPlzně 17. 5. 2025 11:38

Předpokládal jsem, že bezdrátová sluchátka jsou kvalitativně horší. Nicméně malinko se mění situace. Kupoval jsem domů náhradu (Fosi ZD3) za rozbitý Pro-ject DAC Box S2+ a včera, když jsem ho chtěl vyhodit, tak jsem zjistil, že mu funguje optický vstup a že nefunguje pouze USB a koaxiál. Takže bych ho použil do práce, ovšem musel bych k tomu dokoupit redukci USB -> Toslink a potom z 2x cinch výstupu toho DACu to napojit na nějaký jednoduchý sluchátkový analogový zesilovač. Ale nevím jak u bezdrátových sluchátek, jestli by se třeba tam ten DAC Box S2+ nezařadil lépe.

-- 17. 5. 2025 12:35 --

Jak jsem již napsal, tak bych zkusil koupit jinou značku, než Sennheisery, kterým jsem vždy v minulosti dal přednost, takže bych asi zkusil značky, které jsem si nakonec z úzkého výběru kdysi nevybral. Ovšem samozřejmě pokud už dnes to zase není úplně jinak a ty renomované značky z minulosti už dnes nejsou to pravé. Ale v první řadě mě láká značka AKG, kterou jsem si několikrát tak tak nekoupil. Koss už je asi dávno passé, BeyerDynamic mně zní jako kvalita, ale nikdy jsem je fyzicky ani neviděl. AKG 702 jsou bohužel otevřená, takže bych byl moc slyšet, cenově mě oslovily AKG K371, ale fakt se v tom nevyznám z hlediska kvality. BeyerDynamic vůbec neznám a ostatní taky ne. Ten DAC Box S2+ bych tam nějak vmontoval už jen pocitově, že jsem ho zachránil před "vyhozením" a že je v tom můj oblíbený ES9038. Včera jsem zase porovnával ARCAM-ir-DAC-II se starším ES9016 s tím DAC Boxem S2+ s ES9038 přes tu optiku. A ten rozdíl tam slyšet je, i když neumím říci, že něco je jednoznačně lepší, ale je to jiné. ARCAM s ES9016 je určitě teplejší, je určitě jednodušší, ale má hudebně vyspělé podání. U DAC Boxu s ES9038 je toho slyšet víc, je to studenější, ale asi více technické. Obojí má něco do sebe, takže by mně nevadilo to mít i jako variantu s tím Fiio K1, o kterém píšete, že je O.K.
TomášzPlzně
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TomášzPlzně 17. 5. 2025 12:44

Nezavrhuji tedy bezdrátová sluchátka, prostě mně jen drát nevadí, pokud by drát přinášel lepší cenu nebo kvalitu. Jsem v nakupovací mánii, protože jsem si dělal sestavu na léto na zahradu k lehátkům k malému bazénu a snažil jsem se maximalizovat kvalitu hudby za co nejméně peněz. Poté, co jsem slyšel příšernosti typu JBL válečků a nějaké outdoorové repro, tak jsem se nakonec rozhodl, že budu to audio pokaždé schovávat dovnitř před deštěm a po skončení "rekreace" a koupil jsem Polk Audio Signature S10e a jsem přesvědčený, že na to, jak jsou malinké a relativně levné (pod 5000 Kč), tak hrajou opravdu hodně moc dobře. A k tomu jsem postavil mezi starý notebook a reproduktory všechno z AliExpressu nebo Allegra aby to stálo málo a hraje to slušně. Takže ještě dokončím rekonstrukci sluchátky (a krabičkami mezi PC a sluchátka) do práce.
TomášzPlzně
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 5. 2025 14:03

Nápad s USB>TOSLINK bych opravdu nedoporučoval. Je to další (zbytečný) aktivní prvek. Pokud byste nekoupil vyloženě kvalitní D/D převodník (což s ohledem na cenu nemá smysl), zastře to případné výhody lepšího DAC.

Když srovnáváte jednotlivé vstupy a čipy DAC, berte v potaz dvě zásadní věci. Psychoakustiku (jste zvyklý na konkrétní přednes) a míru soustředění se na rozdíl. Dle prvního kritéria může i lepší řešení na první poslech působit lépe, dle druhého pak berte v povahu odchylku od běžné situace.
Srovnávat reprodukci na přímo lze hlavně v případech, kdy je rozdíl opravdu výrazný, nebo porovnávám velmi blízký charakter (například modely stejné značky). Pro vše ostatní by byl ideální stav, kdy budete několik dnů poslouchat nové zařízení/zapojení a pak se nárazově vrátíte k předešlému. Takto poznáte, zda adaptace mozku na nové zařízení něco přinesla a slyšíte více detailů, nebo naopak došlo ke zhoršení a původní řešení je hned znatelně lepší.

V dané ceně, pokud jste zvyklý na ladění Sennheiser bych do práce doporučil Accentum Plus (a poslech z mobilu). Případně ze zahraničí Soundcore Space Q45 (aktuálně dokonce pod 2K).
Z kabelových Fiio FT1 a pokud Vám vyhovovaly AKG 702, pak dost světlý projev mají i DT770 Pro X LE (jen je horší je sehnat).

S tím řešením venkovního audia Vám dávám zapravdu. Bude to méně pohodlné, ale na poslech lepší.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod TomášzPlzně 17. 5. 2025 15:02

Díky moc. Poslouchání z mobilu - poslouchání z PC v práci se mně hodí proto, že mám TIDAL nebo foobar v otevřeném okně a jsem schopen stejnou klávesnicí a myší, jakou používám k práci to zastavit, rozběhnout, ztlumit, ... Nejsem zařízený na poslouchání z mobilu a mám vychytanou ergonomii z počítače doma, v práci, takže i na zahradu k bazénu mám starý notebook, i když mobil přes BT je principiálně modernější a v případě zvyku i ergonomičtější. Prostě mobil používám na telefonování a všechno - práci, zábavu, jiné aktivity dělám vždycky z nějakého PC. V mobilu nemám ani bankovnictví, prakticky mobil používám jen na telefonování a dvoufázové potvrzování, jinak jen výjimečně když mám nějaké prostoje na cestě.

Koukám na ty Beyerdynamic DT 770 PRO 80 Ohm, ona je i varianta 32 Ohm a 250 Ohm.
Celkem chápu, že čím větší odpor, tím musí sluchátkový zesilovač mít větší výkon, ale přiznám se, že netuším, jaký vliv to má na poslech. A jestli je tedy lepší mezi PC a sluchátka koupit silnější zesilovač a radši koupit sluchátka s větším odporem???
Různé sluchátkové zesilovače mají zdokumentované třeba 120 mW / 35 Ohm, ale netuším jaký výkon k jakým sluchátkům je optimální.
TomášzPlzně
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod SSakul 17. 5. 2025 15:05

Možná bych osobně zvážil i variantu nějakých drátových špuntů, pokud je požadavek uzavřených sluchátek a pokud s nošením není problém např skrz pohodlí. Hlavně u levnějších modelů je daleko snazší najít povedené špunty než povedené uzavřené sluchátka.
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod TomášzPlzně 17. 5. 2025 15:33

Špunty bohužel, nesmím kontaktně dráždit zvukovody z řekněme zdravotních důvodů.

-- 17. 5. 2025 15:37 --

A tenhle dotaz patří jinam, ale ještě bych se zeptal - když chci zbytek originál CD-ček převést do flaců, tak stačí na to obyčejná externí USB DVD mechanika? U přehrávání se všude píše, že CD přehrávač přehrává mnohem kvalitněji, než DVD přehrávač kvůli jinak optimalizovanému laserovému paprsku, zřejmě na DVD musí být užší. Ovšem to je v reálném čase. Pokud ripování má času dost, dokáže přečíst i DVD nebo Blue-Ray mechanika dokonale CD-čko?
TomášzPlzně
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 5. 2025 21:56

Pokud byste řešil ty "DT770 Pro X LE" (LE - Limited Edition) pak jsem měl na mysli přesně tuto verzi celého názvu, ne ty předešlé - Amazon DE. Verze bez LE, tedy "DT770 Pro X", má ostřejší výšky (na mne až moc).
Protože se jedná o "pracovní" řadu, verze s vyšší impedancí řeší hlavně studiové zapojení, kdy díky výkonnému zesilovači dojde k většímu odstupu od šumu. Studiové systémy jsou na to přizpůsobené, na domácí poslech je zbytečné se tím zabývat a raději vyberte nižší hodnoty, které snáze rozehrajete.

K té konverzi CD - jakákoliv mechanika, která umí více formátů, má vždy více laserů pro dané formáty (buď samostatně nebo kombinovaně). Tedy nedochází k přeostření, protože DVD i CD mají jinou vlnovou délku laseru.
Zásadní rozdíl, který by lepší CD přehrávač mohl mít, je v následné konverzi signálu, opravě chyb a případném převodu do analogu (což zde není předmětem). U audia se vždy prioritizuje kontinualita před správností dat, opravné obvody tak mají možnost si více vymýšlet :)
Toto řečeno, jakákoliv DVD mechanika bude naprosto dostatečná na převod CD do FLAC. Protože dnes již optická media nejsou zajímavá pro zákazníka ani pro výrobce, mohou nové mechaniky poskytovat horší výsledky při opravách (škrábance či degradace plastu), než starší modely z doby, kdy placky hrály prim.
Každopádně dalším dílem skládačky je dobrý SW (Exact Audio Copy) s možností porovnání bitové přesnosti (online databáze, třeba AccurateRip). Pak jednoznačně poznáte, že jste přečetl vše, co na CD výrobce vložil.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod TomášzPlzně 22. 5. 2025 16:00

Díky všem za rady. Koupil jsem AKG K371 a jsem spokojený, zlepšení oproti ATH M20x je dramatické. Hrají zatím s FiiO K1, tak na zkoušku - za ty prachy - jsem z AliExpressu koupil
"AIYIMA H3 Hi-Res Audio USB DAC Dongle Headphone Amplifier DSD Decoder 32bit/768kHz Portable Earphone Amp 3.5MM/4.4MM Balanced", třeba to s tím bude hrát o něco líp, když je tam úplná špička Sabre ES9039 a má to větší zesílení, než to Fiio.
Na AKG K371 mě štve pouze ten mohutný konektor kabelu na šňůře do sluchátek, protože pak mně drhne kabel o límec a vrzání se přenáší do sluchátek, takže jsem musel šňůru hned za konektorem přiohnout a zachytit svazovacím drátem z balení za sluchátkový most - u nových ne úplně nejlevnějších sluchátek si pomáhat takovouhle ohavnou šíleností je skoro na vrácení, ale hrajou dobře, sedí jinak hodně pohodlně, tak mávnu rukou.
TomášzPlzně
Kolemjdoucí