od martas38 12. 6. 2025 17:22
K bodu 1. Já tam mám na zakázku dělané 50cm kabely. Daleko lepší provedení než ty originální. Nesmyslům o nějakých odrazech nevěřím, řešíme digitální signál. Co se týče zvuku rozdíl nevnímám. Ale pokud je pravda, že jsou dokonale galvanicky izolované BNC výstupy MScaleru a vstupy převodníku, neměl by tam vnímat rozdíly ani pan Bůh. I v mizerném dodávaném kabelu se jednička ani nula neztratí a případné rušení, které by mohl špatně stíněný kabel chytit eliminuje galvanické oddělení. Přes to všechno na tom head-fi doporučuje mistr Watts bateriový zdroj a před MScaler optiku, otázka potom proč, ale o tom ses určitě sám dočetl, jak píšeš.
K bodu 2, upscaling není vějička. Bez převzorkování nelze s digitálním signálem vůbec nic dělat. Nelze na něj aplikovat žádný filtr atd. "Nástavba" kolem převodníku na digitální straně je přijímač (USB, SPDIF, atd.), plus nějaké pásmové propusti pro eliminaci rušení a samozřejmě zdroj taktu řídící vlastní čip, hodiny, na kterých záleží vůbec nejvíc. Pak jdou data do čipu, kde dochází k oversamplingu s aplikací filtrů, ovšem toto obvykle uživatel nijak neovlivní, jen u některých čipů je možnost volby filtrů, která je u mě na hraně postřehnutelnosti, existují čipy, které mají režim NOS, kdy se nic nepřevzorkuje, ale to jsou vesměs R2R převodníky. Pak se digi signál konvertuje na analog. Za čipem je podstatně důležitější nástavba co se týče dopadů na zvuk, předzesilovač signálu. Na to spousta firem zapomíná a pak vznikají dohady, který čip je lepší, nebo horší (nemyslím teď Chord, který to má řešené špičkově, ale spíš obecně převodníky osazené čipy ESS, Cirrus, AKM).
Osobně rozdíly režimů u MScaleru docela hodně slyším. Jak píšeš 3D scéna atd. Přiznám se, že jsem nikdy nesrovnával zapojení s a bez MScaleru, ale aby to člověk nějak srovnal, musel by to být ABX test, vzhledem k časům přepojovámí patrně na dvou jinak identických sestavách. Jinak jsme opět na poli dojmologie.
S bodem 3 souhlas prakticky se vším. Pravda já nemusím brát ten tablet, ale když si dělám složitější fronty, či playlisty, řeším to taky pomocí něho, ale běžné hraní jen přes dotykový displej.. Zásek u svého streameru v hodnotě několika desítek tisíc korun jsem nikdy nezaznamenal, ale neříkám, že k tomu nemůže dojít. A ano MAc Mini musí vzhledem k brutálnímu výkonu M1 procesoru pracovat ukázkově, ale pořád přeci jen víc věřím zařízení optimalizovanému pro zvuk, které je navíc uživatelsky přívětivější. Samozřejmě, že pro mě, nemusím vytahovat ten tablet. Umí to jen ty hlavní streamovací služby aka Tidal, Qobuz, Apple Music, Deezer plus nějaké další, ale japonské, či čínské streamovaci služby, které bych nainstaloval do Macu nějak nepostrádám. Ale každému samozřejmě vyhovuje něco jiného.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12