mini recenze: Ety ER-4, Shure SE530, EU triple.fi 10

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 6. 5. 2008 16:07

Vracel jsem dneska Adamovi Perutkovi Klipsch Image (recenze viz můj web), a při té příležitosti si poslechnul i něco jiného, a to jak na jeho aparatuře, tak na Zune 80GB MP3 (velice slušný audio výstup, zdroj ve WMA Losseless, tedy 100% CD kvalitě).

Etymotic Research ER-4 MicroPro
- už po prvních pár minutách jsem byl, oproti Klipsch Image, které mají useknuté výšky, ohromen právě podáním výšek a dokonale přesnou lokalizací
- téměř neexistují basy
- vynikající čistota a rychlost
- mimořádně pohodlné na nošení, zhruba jako Klipsch Image
- sluchátka jsou ryze "audiofilská", rozhodně nejsou univerzální, poslech Red Hotů na nich nebyl požitek
- Zune má tyto sluchátka velký problém utáhnout, jsou určena impedancí spíše pro stolní aparatury

Shure SE530
- nasazuji třípásmová Shure SE530, přestože jsou velká, tak nijak netlačí, jen se dotýkají ušního lalůčku
- mám k nim kladný vztah, protože jsem předtím měl Shure E5c; nicméně ta jsem musel prodat, bolelo z nich po chvíli ucho
- hlavní dojem je: zábava. Hudba na SE530 mě baví, přednes je sice velice neutrální, nic ve zvuku nechybí ani nepřebývá, nic nevadí, zvukové pásmo je dokonale "spojité", výborná je lokalizace (i když ER-4 s chybějícími basy ji mají snad ještě výraznější), ale hlavně se ve mě dostavuje nebývalý pocit radost z poslechu hudby, který dokáží navodit málokterá sluchátka
- říkám si, že mám asi vybráno, přesto testuji dál :)

Ultimate Ears triple.fi 10 Pro
- zkouším konkurenci od UE pro Shure E530, tedy triple.fi 10 Pro, na první poslech jsou znatelné ještě výraznější basy, ale zase mírně horší výšky
- kdybych neslyšel Shure E530, tak budu nadšen, takto musím hodnotit UE (pro moje ucho) jako pouze 95% Shure, a rozhodně nejsou tak "zábavné", tady to srovnání bylo až překvapivě rychlé
- pro Shure jsem nicméně "subjektivně zaujatý", mám tuto značku rád, a na její zvyukový projev jsem zvyklý z dřívějška, pokud bych měl dříve starší model UE, možná by to dopadlo jinak
- pro nošení jsou relativně pohodlná, ale hodně koukají z ucha, na běhání či sport to rozhodně není, ba ani na rychlou chůzi po ulici

Očekával jsem, že budu vybírat hodiny, ale po 60 minutách a otestování sluchátek na Red Hot Chili Peppers, Radiohead, Björk, Annie Lenox a Vivaldim končím - Shure SE530 mi neuvěřitelně zvukově vyhovují a začala mě zase bavit hudba.

Zajímavé je, že i s obyčejným Zune 80GB, tedy "aparaturkou" za 10.000 Kč, si velice dobře sednou, a dokáží z něj vyždímat maximum, nevěřil jsem, že MP3 přehrávač může takto hrát (byť je zdroj WMA Losseless rip z originálního CD, tedy bitově identický). I srovnání Zune na kombo Vincent + Edgar dopadá hodně dobře, přestože samozřejmě toto kombo z nich dostane ještě více.

Shure SE530 jsou nový člen domácnosti :-]
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hmpf 6. 5. 2008 16:31

pekne srovnani :-)
me zase vice bavili na prvni hodinovy poslech fi.10 pro je zvlastni jak kazdy citi zvuk jinak, me skvele drzeli oboje myslim ze na behani jsou skvely az na dotyky kabelu nebo kdyz se neco ji to mi na spuntech vadi, ale presne jak popisujes to ze si mel drive shure neco na tom je a ja to tak taky citim ze spunty jsou hlavne o zvyku. V kazdym pripade se to dobre cetlo, skoda ze tam Adam nema i q-jays urcite by me zajimalo tve srovnani i s temito sluchatky.
Naposledy upravil hmpf dne 6. 5. 2008 16:35, celkově upraveno 1
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 6. 5. 2008 16:35

Adam mi také říkal, že více lidí se rozhoduje pro UE triple.fi 10 Pro, on osobně ale zase pro SE530... Každý máme jiné ucho a jinak slyšíme (jinak by na srovnání stačil osciloskop). V mém případě je tam jednoznačně i "návyk" na Shure zvuk :)

Každopádně jsem moc spokojen.
Naposledy upravil Radek.Hulan dne 6. 5. 2008 16:40, celkově upraveno 1
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hmpf 6. 5. 2008 16:36

Oni hraji nadherne oboje, aby ne penez jak za kozu :-))
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 6. 5. 2008 16:43

To souhlasím. Velice mě ale překvapila dokonalá lokalizace na ER-4. Nevím zda je to pouze proto, že tam chybí basy, a proto se člověk může více soustředit na výšky, ale kdybych nehledal "univerzální sluchátka" a byl fanda jen do výšek a lokalizace, poté to budou ER-4 :)
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 6. 5. 2008 17:05

Nezkoušel jsi při té příležitosti i nějaký vrcholný typ klasických sluchátek, pro srovnání?
oneill_sx1
Recenzent fóra

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 6. 5. 2008 17:08

myslim, ze moc pekne srovnani, fakt jsem si docela dobre pocetl
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 6. 5. 2008 17:12

Nezkoušel.

Mám doma Beyerdynamic DT-860, a poté, co jsem si koupil Shure E5c a teď SE530, tak je moc nepoužívám. Každému to sice nevyhovuje, někdo nesnese usazení v uchu, ale pro mě osobně je rychlost a čistota in-ear sluchátek prioritní, a tu jiné konstrukce prostě neposkytují.

Vím, že spousta lidí bude nesouhlasit, ale jako výstup neznám nic lepšího než kvalitní in-ear. Důležitá je nakonec i jejich zvuková izolace, kterou "klasická" sluchátka také neposkytují. O velkých sluchátkách prostě (už) vůbec neuvažuji.

Každopádně, je to jen osobní názor, každý máme jiné uši a požadavky na zvuk :)
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 6. 5. 2008 17:39

Jen pro zajímavost, čtu teď recenzi na AVmania, a tam se autorovi zdál zase (velice) mírně lepší projev UE 10 Pro :)

http://avmania.zive.cz/default.aspx?sec ... hapter=745

Chce to prostě osobně vyzkoušet... U in-ear kvalita zvuku závisí i na tom, jak komu který model sedí v uchu, takže objektivní porovnání těžko dělat.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jersey II. 6. 5. 2008 18:04

Pěkně popsané a je více než dobře vidět poměrně velká míra subjektivity. Přesto je soud, že "klasická" sluchátka kvalit in-ear nedosahují neakceptovatelný v případě, že člověk neslyšel vyšší řadu od Stax.
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 6. 5. 2008 18:18

A jako druhá zajímavost - Stereophile pro změnu preferuje Shure SE530 nad UE 10 Pro :) Jinak řečeno, jen na základě recenze bych nedoporučil kupovat. Chce to slyšet.
http://www.stereophile.com/headphones/1207shure/

@Jersey - jak jsem psal dříve, pokud by poslech nebyl subjektivní věc, stačil by na každá sluchátka jen výpis z osciloskopu...
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jersey II. 6. 5. 2008 18:25

V tom se nepřu a rozhodně souhlasím, je to vysoce subjektivní. Ale nemůžeš kategoricky tvrdit, že IEM nemají např. v detailnosti a "rychlosti" na klasická sluchátka, když tam lze řadit i Staxy, které Tvé preference bez výhrad splňují. Pokud jsi je ale slyšel a přesto připadají IEM lepší, je to v pořádku. ;-)
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 6. 5. 2008 18:38

Nemohu posoudit, Staxy jsem neslyšel (pokud nepočítám 10 minut v Don Giovanni kdysi dávno na výstavě), nejlepší na co mohu porovnávat jsou Beyerdynamic DT-860.

A jedna klasická fotečka s čistítkem na uši pro porovnání velikosti:

Obrázek
Naposledy upravil Radek.Hulan dne 6. 5. 2008 20:33, celkově upraveno 1
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hmpf 6. 5. 2008 18:47

Méně basů u Etymotic je dáno z největší pravdepodobností nástavecem. To se mi líbí na sluchatkach nejen u spuntu ale i u klasickych je plno různých módu.
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 7. 5. 2008 02:10

Shure SE530 - druhé dojmy

Když jsem poprvé (narychlo) poslouchal album Volta, tak se mi nelíbilo. Stahoval jsem toho hromadu, a jen jsem to tak rychle zvukově roztřiďoval. Podruhé mě to vyloženě nudilo. Poslouchal jsem je z povinnosti se o tom něco opravdu dozvědět. Potřetí mě rozčilovalo. Chápete? Rozčilovala mě hudba. Přesto jsem ji poslouchal a doufal, že to někdy přijde.

No, přišlo to. Jako kuře s modrýma nohama. Dnes jsem si to poslechnul znovu na Shure SE530. A zamiloval jsem se do Björk.

The Dull Flame Of Desire je mimořádná skladba, naprosto vzrušující je Declare Independence (kuře s modrýma nohama tam tvrdě bojuje!), ale i (dobře!) vykalkulovaná elektro-odrhovačka Innocence je najednou prudce poslouchatelná (kuře se svléklo a tančí do elektro-rytmu jen s jablkem bez polevy).

Obrázek

Podle druhého dojmu ta sluchátka nemohu doporučit. Prostě to nedělejte. Koupíte si je, zamilujete se do Björk, a co pak budete dělat? Ona je z Islandu a vy na ni nemáte ani telefonní číslo...

Hudba se Shure SE530 je až moc velká zábava. Kuřata s modrýma nohama, nasoukaná do žlutého jablka, se zeleno modrou cukrovou polevou, to je prostě příliš. Takové kuře není ani trochu košer. A vám se to najednou líbí. Připadám si jako zdrogovaný, a ona to dělá jen hudba. A Björk, převlečená za kuře. A ta nová sluchátka... Efekt zamilovanosti a zábavnosti zvaný Shure SE530.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Další stránka