[recenze] Altec Lansing UHP 336

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 8. 5. 2008 22:38

Nyní si představíme sluchátka Altec Lansing UHP336. Tento výrobce je známý výrobou počítačových reproduktorů, přičemž nabizí za rozumný peníz dobrou hodnotu.

Obrázek
Krabice se sluchátky.

Obrázek
Sluchátka samotná. Je vidět logo Altecu (normálně je tam UE).

Obrázek
Označkovaná sluchátka.

Údaje psané výrobcem:
Izolace od hluku: 26 dB
citlivost: 115dB/mW
impedance: 13 Ohmů

Obrázek
Detail krabice

Měl bych se vyjádřit k tomu, že tyto sluchátka jsou konstrukčně schodná s Ultimate Ears super.fi3. Několim zdrojů tvrdí, že UE dal do těchto sluchátek technologie, jen to Altec přebrandoval. Skutečnost přesnou nevím. I kdyby by šlo o kopii, tak je jim podařila. Balení odpovídá balení super.fi, jen je jiné pouzdro. Na krabici je uvedené logo, dokonce to tvrdí i oficiální materiály Altecu. Jen u UE jsem se nic podobného nedozvěděl.
Jo a originál super.fi jsem naživo nikdy neviděl, takže nemůžu porovnat.

Obrázek
Balení nastavců se sluchátky.

Sluchátka jsou zabalená v pruhledné zatavené krabici. V balení je velké množství nástavců:
pěnové, 3 velikosti klasických gumových, jedny zdvojené nástavce. Přijde mi to jako dostatečné množství pro 95% lidských uší... Dále je v balení čistítko na nástavce – nemá žádné logo (u UE má). Pouzdro je vyrobeno z neoprenu, pokud jsem dobře identifikoval materiál a uzavírá se na zip. Sluchátka se do něj dobře vejdou, radši bych ale to pevněji vypadající od UE. Jo a abych nezapomněl, také balení obsahuje manuál, který docela pomůže při nasazování sluchátek. Je v anglině a dalších jazycích. Dokonce tam je napísáno, jak dlouho se může daná hlasitost poslouchat, což je docela zajímavé.

Obrázek
Penový, dvojitý a nejmenší nástavec v porovnání s AA baterií.

Obrázek
Obal s baterií a dvojitým nástavcem.

Obrázek
Obal zavřený.

Jde o sluchátka typu „špunty“. Proti mému očekávání jsou docela velké, takové q-jays se do nich dvakrát vejdou. Zpracování je výborné, všecko drží na svém místě. Dokonce jsem ješte nezjistil, jak se vypojuje kabel... Samotný kabel je docela silný, tak dvakrát žíla od Porta Pro. Pravděpodobně má v sobě nějaký drátek, protože drží tvar, bohužel někdy až moc. Takže z krabice ho vybalíte a je celý klikatý... Zatím se mi to nepodařilo úplně narovnat.

Mnoho lidí bude mít určite problém s nasazením. Jsou dva způsoby, oba popsané na stránkách UE. Vyhovuje mi ten klasický, tedy logem ven. Velice dlouho jsem řešil, jakou velikost nástavců vybrat. Malé mi seděli, ale nedrželi v uších. Střední jsou akorát a zvuk zní nejlépe. Velké také nezní špatně, ale bolí po nich hrozně uši (a taky se pěkně debilně nasazují, protože jsem nejméně zpevněné. Ty dvojité jsem zkoušel dvakrát. Ty se snad davají až do mozku. Buď zněli špatně, nebo to bolelo v uších. Pěnové jsem ješte nezkoušel a vzhledem k jejich velikosti to nemám ani náladu moc zkoušet.
Pokud budete mít první špunty jako já, doporučuji každému vyzkoušet, někomu by to mohlo hodně vadit v uchu. Já byl taky odpůrcem špuntů, ale za tyhle jsem teďka rád.
Komfort je docela dobrý, ze začátku jsem je ještě půl hodiny cítil v uších po vyndání. Teďka je to o mnoho lepší. Ale v uších je při poslechu pořád hodně cítím, asi si zvyknu. Vadí mi jen to, že slyším své kroky, že jsem sám v ozvěně mi neva, zatím nepozoruji ani šustění o hadry ( ale moc jsem s nima nechodil).

Obrázek
Oholená sluchadla.

Zvuk: První poslech byl spíše „oťukávací“, celý den je tak nějak testuji, poslouchám různé písně. Zatím rozehrané nejsou, ale cítím zlepšení. Nejdříve jsem byl trosku zklamaný, ale už mi to všecko napravili... Zatím můžu porovnat jen s Portama.
Zvuk je více elektrický – némě „teplý“. Ale záleží na písni a na ekvalizéru (ten doporučuji ledai jen méně, jinak to spíš uškodí). Líbí se mi dobré odlišení nástrojů, o dost jednoduššeji se lze soustředit na určitý nástroj. Zdá se mi i, že Altecy dokážou více detailů. Porty jakoby více podávali základ (ale určite ho nezahazují). Zpočátku u mě panoval strach o ztrátu basů. Těch se nikdo nemusí bát, oproti Portám je to zpočátku jiné, ale postupně se to změní. Subjektivně se basy zlepší po takové minutě nasazení. Pak už hrají moc dobře a basy mi teda vůbec neschází. Je jich tak akorát. Jen si těď ríkám, zda nemá kopák víc basovat... Ale basová kytara zní fakt dobře.
Jo a dodam, co jsem mel za hudbu k poslechu: Van Morrison / album Magic Time: na tohle jsou tyhle sluchatka jako delany, zni trosku plechove, ale je to fajn. Bruce Springsteen / album Magic: tady jsem si musel zvyknout [nutno dodat, ze tohle album jeste nemam moc naposlouchane], protoze projev byl presnejsi. UDG / album Bud a Nebe: neni to vubec spatne, vyborne rozliseni nastroju - treba Kurtizana zni hodne rozlicne nez na Portach. Mika / Life in Cartoon: neni to tak zive jako u Port, trosku schazi drive, Supergrass / Diamond Hoo Ha: vyborne kytarove riffy, znovu krasne rozlisene nastroje a jejich lepsi lokace.
K sumu. [dikz hanzel za upoz ;-) ] Nemam s nim vubec problem. Je slyset az v uplnem tichu pri hlasitosti 3, musim se na nej hodne soustredit. Prijde mi jen o malinko vetsi nez na Portach...

Izolace: Je to změna. Dnes jsem je zkoušel v autě (ne za volantem, Fiesta 1.8D+vítr, špatné ovalování pneu – moje není :) ). S Portama bych měl hlasitost min. 20-25 (zaleží na písni, už se delší dobu snažim krotit), a těmito špunty jsem měl hlasitost, že jsem slyšel motor (nebo kola?) 8 bodů (z 50). Sám si nejsem jistý, zda je to hodně nebo málo, ale pruijde mi to akorát. Teď v tichu to zvládám tak na 4body a užívám si...

Zatím nemohu řící nějaký jistý soud, nejsem si jitsý, zda mohu říci: ano to jsou nejlepší sluchtátka co jsem mel na hlavě apod.. Jisté však zatím je, že jsem koupí neudělal chybu. Ješte k tomu, za takové pěkné peníze... Hledal jsem dobrou izolaci, komfort (alespoň v mezích) a slušnější zvuk.

Připomínky a názory vítány. ;-)
BTW: sorry za tak velky obrazky zmensovat to nebudu... :-)
Naposledy upravil xxxdvorixxx dne 9. 5. 2008 00:55, celkově upraveno 1
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Hansel 8. 5. 2008 23:59

Díky za recenzi, sám jsem se nedokopal, abych ji napsal. Jen doplním několik postřehů.

Pouzdro se nesnáší se suchým zipem a snadno se takto zlikviduje, takže si je nemohu strkat do náprsní kapsičky.
Nepsal jsi o šumu. Jak je na tom D2? Na Nanu 3G a Sony A818 dost šumí (v porovnání s klasikami, srovnat s jinými špunty nemohu). Čekal bych, že D2 bude na tom lépe. To je jedna z věcí, co mě nejvíce štve.
Kabel vyndáš tak, že jej vytrhneš. Neboj, zpočátku to bolí, ale nemůže se nijak zničit. Tedy nedržet za kabel (!), ale za plastový konec, to je jasné.
Dílenské zpracování je opravdu výborné. Jestli se kopie pozná dle výrobní kvality, tak tyto jsou na tom velmi dobře. Trochu mi vadí, že u konce zpevněné části kabelu je kabel už z balení trochu promáčknutý.
Dvojité nástavce nejlépe izolují, ale nejsou moc příjemné. Pěnové jsem také nezkoušel, nedokážu je nacpat do ucha. Zajímavé je, že zatímco s levým uchem nemám problém, z pravého mi sluchátko neustále vypadává. Zatím nevím, který nástavec do pravého zvolit. Mám nějak deformovanou anatomii pravého ucha, což mě dost omezuje, nosím je tedy jen nouzově tam, kam si nemohu vzít větší modely - cesta do hospody, déšť, atd...
Zvuk pro mě není tak příjemný jako třeba u port, nemá to ten správný drajv. Asi je to podílem elektronické hudby, pro kterou se Altecy příliš nehodí, pro klidnější poslech jsou ale dobré, podle sluchátek tedy volím hudbu.
Hansel
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dzordano_Bruno 9. 5. 2008 06:47

Dobré čtivo, které mě utvrdilo v tom, že musím šetřit a koupit si je.
Podtrženo, sečteno dobrá koupě:)
Poslouchej, co to dá, protože pak už neuslyšíš nic :)
Audio: Iaudio X5L, Samsung YP T10, Ipod Shuffle, Ipod Nano.
Sluchátka: GRADO SR 60, Koss KSC 15/17/22/ Porta Pro.
Dzordano_Bruno
GRADOmaster

Odeslat příspěvekod palinoch 9. 5. 2008 08:24

pekne sluchatka a ked su kopijou UE fi3, tak za tu cenu absolutne super! pekne fotky. ziska by sa este fotka s nejakymi spuntami CX300 alebo co je po ruke.
Hansel to s tou ergonomijou ucha to je v pohode. ja mam ten isty problem mam na jednom inu velkost a na druhom tiez. moje q-cka su male a lahke, tak sa utrapy skoncili, ked som mal fi2 bolo to same nastavovanie pocas chodze, a take mansie a vecsie neprijemnosti. spomina sa tu sum....Na Nanu 3G a Sony A818 dost šumí . sumia sluchatka alebo MP3? ako je to na D2? je to velmi podstatna informacia.
palinoch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jersey II. 9. 5. 2008 08:37

Hezky napsané. Kolik, že stála?
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod Slawall 9. 5. 2008 08:39

No tak vypada to na dobre sluchatka za tu cenu...zajimalo by me srovnani s CX 300...
Slawall
PortaMan

Odeslat příspěvekod Dzordano_Bruno 9. 5. 2008 09:06

Cena je 993,- Kč i s poštovným. Docela mě to štve, že se mi podělal ten samsung, takhle si připlatím tisícku za nový player místo sluchadel, ale tak to se nedá nic dělat. SLuchadla budou déle, než jsem plánoval.
Mám jednu otázku ke sluchátkům. Pohodlnost? Jak to vypadá?:)
Dzordano_Bruno
GRADOmaster

Odeslat příspěvekod Topes 9. 5. 2008 09:41

zdar, mohl bys vyfotit, jak drzi v tom uchu ? Ja jsem se rozhodoval jaky spunty si koupim a nakonec jsem koupil altec 306 protoze ty maji normalni konstrukci. Ty 336 vypadaji jak naslouchatko :-D

Btw. az se k tomu dostanu, tak zkusim splacat nejakou recenzi na ty moje 306
Huawei ascend G620s
Topes
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jersey II. 9. 5. 2008 09:58

Tato sluchátka se nejlépe nasadí tak, že vedete kabílek za uchem. To vytvoří nad uchem oblouk (díky paměťovému efektu části kabelu), a sluchátka tak získají v uchu na větší stabilitě. Bude to záležet na preferencích a tvaru ucha, ale mně by rozhodně "klasické špuntové" nasazení nevyhovovalo.

Obrázek
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 9. 5. 2008 10:58

Dzordano: stala 992... Jen si je kup. zminoval jsem tam, ze poklud na spunty nejsi zvykly, tak to potrebuje cas. Po dvou dnech uz mi nevadi v uchu. I kdyz chvilku to zabralo nez jsem se naucil je tam vsadit. Nejdrive se musi jakoby zatocit dopredu, pak vsunout a zatocit dozadu. Uz na to mam grif, ale chvilku to trvalo.

Az budu mit nekoho, kdo me vyfoti, tak sem hodim fotku [myslis asi jak vypadaji zepredu - je to taky na strankach UE]. Pokud je to zivotne dulezite.

Srovnani s CX300 se mi ani nepovede, nemam nikoho v okoli, kdo je ma. Ale s Sony EX71 [ty k telefonum SE] to pujde.
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod remaxik 9. 5. 2008 11:37

Zdravim, taky je mam chvili...zatim pouzivam tu dvoujtou nasadu..a uz si pomalu zvykam. Libi se mi jak sluchatka dobre odzvuci okoli, a svoje kroky ani susteni obleceni rozhodne neslysim :) Jinak nosim je presne jak psal jersey, a to za uchem, jen to nasazovani je obcas dost psycho :)
Duncall->Aklcatel OT DB->Phillips Savy->5110->3310->M35i-> GD35->S M55->SE k500i->Rokr E1->V360->T230->2610->5610 XM->6234->K750i->KP500->5800->Sam. Jet->6300->S Wave->HTC Desire S
remaxik
Junior

Odeslat příspěvekod Carabei 9. 5. 2008 11:39

Slawall: a co proste zjistit porovnani SF3 a CX300, vysledek bude stejny, co se tyka presnosti tlakovych menicu tak je na tom lepe nez u dynamickych menicu v cx. rekl bych ze prekticky dvojnasobna cena sf3 oproti cx300 bude asi znacit urcite postup v kvalite
source: Cowon D2, Macbook Pro Retina, iPhone 5, Fiio X3
phones: q-JAYS, c-JAYS, Apple IEM, Sennheiser IE8, Sennheiser HD-25, Etymotic HF5
Carabei
Aristokrat klubu D2

Odeslat příspěvekod Jersey II. 9. 5. 2008 11:45

Tak, objednáno. Zkusím vypůjčit UE a porovnám i s CX300.
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod janyH 9. 5. 2008 12:15

Topes: ako si spokojny z hlbkou basov na 306, rozmyslam ktore zobrat, mam radsej hlboke basy, myslis ze 306 mi budu vyhovovat? dik
janyH
Junior

Odeslat příspěvekod Dzordano_Bruno 9. 5. 2008 14:30

xxxdvorixxx píše:Dzordano: stala 992... Jen si je kup. zminoval jsem tam, ze poklud na spunty nejsi zvykly, tak to potrebuje cas. Po dvou dnech uz mi nevadi v uchu. I kdyz chvilku to zabralo nez jsem se naucil je tam vsadit. Nejdrive se musi jakoby zatocit dopredu, pak vsunout a zatocit dozadu. Uz na to mam grif, ale chvilku to trvalo.

Az budu mit nekoho, kdo me vyfoti, tak sem hodim fotku [myslis asi jak vypadaji zepredu - je to taky na strankach UE]. Pokud je to zivotne dulezite.

Srovnani s CX300 se mi ani nepovede, nemam nikoho v okoli, kdo je ma. Ale s Sony EX71 [ty k telefonum SE] to pujde.

Peníze nakonec mám a asi do nich půjdu, ale jde mi hlavně o kvalitu a pohodlí. Jak bys je hodnotil do 10? Nechci nějaké přemrštěné hodnocení atd. ale jen nazujatý názor:)
Dzordano_Bruno
GRADOmaster

Další stránka