Senn HD595 a zvuková karta

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kocmeister 5. 6. 2008 10:35

Tento týden jsem si udělal takové menší vánoce. Objednal jsem si sluchátka Sennheiser HD595 a vzhledem k tomu, že poslouchám hudbu především z notebooku, tak jsem k tomu objednal po přečtení mnoha webových stránek i USB zvukovku Edirol UA-1EX pro věrnější zvuk než z integrovaného výstupu na ntb.

Ale teď k věci. Jako první mi došla poštou právě zmíněná zvukovka, takže jsem se jí jal testovat s tím co jsem měl zrovna doma k dispozici. Tedy s Koss Porta Pro a peckama od iPoda. Rozdíl oproti integrované zvukovce byl naprosto zřetený. Směrem k lepšímu samozřejmě, měl jsem radost. Nejvíce na první poslech byl zřetelný rozdíl v podání bassů, které byly skrze integrovanou zvukovku takové "uprskané" a když jsem dal větší hlasitost tak ztrácely jakousi ostrost. Naproti tomu u nové externí zvukovky byly bassy pevné, ostré a jasně čitelné. Nejvíce byl zřetelný na peckách od iPoda, méně na Portách. Nevěnoval jsem tomu pozornost.

O den později než zvukovka mi došly Senny. Hned jsem je zapojil do externí zvukovky a vychutnával si dosud nepoznané kvality poslechu. Byl jsem nadšený. Ovšem jen do chvíle než jsem jen tak ze zvědavosti "píchnul" Senny do integrované zvukovky abych pocítil rozdíl. A ono nic, sluchátky hrají skoro stejně. Rozdíly jsou, ale natolik málo výrazné, že kdybych nevěděl které zvukovka je která, tak bych nedokázal říct do které jsou Senny zrovna "zapíchnutý". Jediný podstatný rozdíl je v tom, že externí zvukovka je podstatně hlasitější, pravděpodobně díky integrovanému předzesilovači. Jinak jsou opravdu rozdíly příliš malé. Štve mě to.
A ptám se jak je to možné. Naprosto logicky bych tipoval že čím lepší sluchátky tím více bude poznat rozdíl ve zvukovém výstupu. Místo toho je to přesně naopak. Nejméně je poznat rozdíl mezi zvukovkami při zapojení Sennheisera HD595, potom na Portách a nejvíce na peckách od iPoda. Je tohle běžné? Myslím jako ve smyslu, že lepší sluchátka stírají rozdíly mezi výstupy.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Katastrofi 5. 6. 2008 10:58

mno z mého laického pohledu porovnáváš odlišné typy sluchátek (pecky/uzavřené/otevřené/různé impedance). V každých bude slyšet něco malinko jiného
Velké prázdno bylo najednou nezvykle tiché. Pak shora spadl ještě jeden netopýr a zazvonilo sklo.
„To je… celý váš rozsah, slečno?“
Katastrofi
Junior

Odeslat příspěvekod To-Chu 5. 6. 2008 11:12

Netuším, jak kvalitní tato zvuková karta je, ale rozdíl mezi integrovanou zvukovkou a externím zařízením by měl být jednoznačný ať máš sebelepší čipset na MB. Ono taky záleží na tom, co a v jaké kvalitě posloucháš... Myslím, že lepší a univerzálnější koupí by byl SoundBlaster X-Fi pro notebooky. Já na stejných sluchátkách rozeznal kvalitativní posun u zastaralé M-AUDIO k lepšímu i v kontrastu se SB X-Fi XtremeGamer a to už je co říct oproti tomu tvému původnímu chrastítku. Myslím si ale, že ta nová „karta“ žádný zázrak nebude.
To-Chu
Junior

Odeslat příspěvekod Kocmeister 5. 6. 2008 11:49

Zajímavé, původně jsem plánoval něco jako zmíněné Xfi nebo Audigy pro notebooky, ale ze všech stran (včetně tohoto fóra) se valí informace, že na hudbu to není to pravé. Spíše tak na hry, možná filmy. To jsou přesně ty 2 věci co mě absolutně co se týče zvuku nezajímají. Jinak na Edirolu mám nastaveno vše tak, aby byla "kvalita" výstupu co nejlepší, všetně ASIO outputu. Hudbu poslouchám v různých žánrech, vše se snažím úpěnlivě schraňovat v bezeztrátových formátech jako FLAC a APE. MP3 postupně mažu, stím jak je nahrazuju právě bezeztrátou. Otázka ale zněla jestli je běžné, že čim lepší sluchátka, tím méně je poznat kvalitativní rozdíl mezi integrovanou a externí (a tedy lepší než integrovanou) zvukovkou? Respektive máte někdo obdobné zkušenosti?
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod To-Chu 5. 6. 2008 12:16

Jo, Creative je multimediální záležitost, což ale nesnižuje její zvukové kvality. ASIO ti k lepšímu zvuku nepomůže. Je to jen ovladač pro systémově nižší latenci, záležitost pro muzikanty.
Otázka by spíše měla znít jak kvalitní ve skutečnosti ta tvoje zvuková karta je, pač podle tvých referencích je srovnatelná s integrovanou kartou na NB. Já na stejných sluchátkách KPP i SHD595 uslyšel zvukový posun u karet, které je už zbytečné porovnávat s integrovanými, je to jiná třída.
S nadsázkou řečeno „čím lepší sluchátka, tím analytičtější přednes“. Tím rozuměj jakýmsi způsobem nezáživný přednes pro někoho, kdo neumí poslouchat muziku a jsou mu sympatičtější zvukové projevy sluchátek typu Koss PortaPro, které zahrají dobře i nekvalitní mp3 nahrávky.
To-Chu
Junior

Odeslat příspěvekod eraser_svk 5. 6. 2008 12:21

2 Kocmeister -

ano, ja

po tom, co mi odisla externa live! 24bit, som svoje HD 555 s malou dusickou zapojil do notebooku a bol som prekvapeny.

Zdalo sa mi, ze to hra uplne rovnako. avsak po niekolkych songoch som prichadzal na to, ze to tak uplne rovnako nehra. Na prvy dojem bolo vsetko tam - basy, stredy, vysky. Po case vsak integrovana znela nudne, basy len tlkli a hucali, stredy chladne, zafarbene a vysky len aby boli. Dost ma to prekvapilo, kedze s PX 100 som rozdiel poznal uz po par sekundach. Na druhej strane, moja EMU 0202 je oproti integrovanej uz niekde inde a pocut to aj po prvych chvilach.

Nechaj este sluchadla zahoriet (100-200 hodin) a daj vediet.
HP Pavilion dv7-6110 > foobar2000 > EMU 0202USB > BVaudio Headamp >
---Sennheiser HD 600 (na doma, main monitoring)
---Audio-Technica ATH-50M (na cesty, check-monitoring)
-- Sennheiser HD 555 + reflector mod (pomaly hľadajú kupcu :)
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kocmeister 5. 6. 2008 12:38

To: To-Chu

Jo, Vaše odpověď se mi líbí, to s tím anylytickým projevem. Popravdě je to dost pravděpodobné. Protože zatímco u "méně kvalitních sluchátek" jako KPP a pecky iPOD došlo k výraznýmu zlepšení oproti integrovaný zvukovce, hlavně to bylo ale poznat v oblasti bassů. U HD595 je zlepšení také, ale subjektivně málo důrazné. Takže ano možná je teď opravdu projev více analytický, takže bych se ve srovnávání rozdílů měl zaměřit na jiné kvality než na bassy.

To: Eraser_svk

Sluchátka jsou zahořená luxusně, koupil jsem je totiž rok stará od prvního majitele, který s nimi zacházel moc pěkně. Mimochodem za 2800,- hezký co ;-) Každopádně ať tak nebo tak hrajou přímo pekelně dobře :twisted:

Trochu OT - Jo a ten držák dodávanej k nim, z něj mám radost skoro jako ze samotnejch sluchátek. :-)
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod F1l1p 5. 6. 2008 12:56

Taky mám podobnou zkušenost. Rozdíly jsem mezi integr. zvukovkou a externí slyšel, ale nijak velké - ještě nedávno jsem používal 3 externí zvukovky - Behringer UCA202, M-Audio Fast Track USB a DJ konzoli Herkules MK2, kde jsem taky neslyšel skoro žádné rozdíly. Z nich jsem si nechal tu konzoli, kvůli nejhlasitějšímu výstupu na sluchátka.
K tvému OT - držák závidím :-) -> taky bych takový chtěl, ale ty prachy za to.
F1l1p
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 5. 6. 2008 20:48

Kocmeister píše:...Hudbu poslouchám v různých žánrech, vše se snažím úpěnlivě schraňovat v bezeztrátových formátech jako FLAC a APE. MP3 postupně mažu, stím jak je nahrazuju právě bezeztrátou...

A odkud ty "méněztrátové" nebo dokonce "bezeztrátové" formáty získáváš? Stahuješ je odkudsi, nebo si je sám děláš třeba z CD-Audio? Nebo je "remastruješ" z mp-3? Uvědom si - pokud při konverzi jednou nějaká data zredukuješ, sebedokonalejší revitalizační algoritmus už je NIKDY nezrekonstruuje úplně přesně a věrně, takže se mohlo úplně klidně stát, že sice máš záznam v "máloztrátovém" formátu - ale jeho zdroj už byl "osekán" jak Otesánek, takže původnosti v něm už mnoho nezbylo. A o původu takových streamů odkudsi z netu bych si dovolil opravdu silně pochybovat...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod nimha 5. 6. 2008 21:49

Když se o tom bavíte, jako kartu byste tedy doporučili?

- ideálně USB (mám sice stolní comp, ale nechce se mi ho rozebírat:-); navíc bych nechtěl měnit kartu s dalším kompem)
- cena asi jak ten Edirol
- šlo by ta pak jak do zesíku (denon 2x140W) a beden NEBO do sluchátek
- zdroj by byly různé mp3, videa a hry; žádný hi-fi
- ideálně jen stereo; prostor zvuk nevyužiju a budu radši když o to bude karta kvaltnější ve stereu

závěr - chci si jen trochu polepšit vůči zvukovce co je na zákl. desce
nimha
Junior

Odeslat příspěvekod eraser_svk 5. 6. 2008 22:17

Za seba mozem odporucit EMU 0202 USB. Mozem cestne prehlasit, ze to uz hi-fi je. Za tu cenu IMO tazko zozenies nieco s lepsim zvukom, o com svedvci aj fakt, ze tuto zvukovku porovnavaju s Juliou a casto 0202jku dokonca hodnotia lepsie. K HD 555/595 velmi cestny partner, na head-fi nou dokonca krmia (v spolupraci s ampom samozrejme) aj HD 650ky.
HP Pavilion dv7-6110 > foobar2000 > EMU 0202USB > BVaudio Headamp >
---Sennheiser HD 600 (na doma, main monitoring)
---Audio-Technica ATH-50M (na cesty, check-monitoring)
-- Sennheiser HD 555 + reflector mod (pomaly hľadajú kupcu :)
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod XMike1 6. 6. 2008 00:15

Mám pocit, že sa to uberá divným smerom. Kocmeister počul výrazný rozdiel medzi integrovanou zvukovkou a edirolom na horších sluchátkach. Pri HD595 bol ten rozdiel menší. Nemohlo to byť napríklad tým, že tie HD595 už dosiahli jeho strop? Nemyslím ako že sú dokonalé, ale že sú už maximum pre neho.
Zdá sa mi teda, že sa neprávom hádže edirol do kúta. Totiž aj príspevok od nimhu bol tým smerom, že teda edirol vynecháme a poďme hľadať niečo v tej cene.
XMike1
Junior

Odeslat příspěvekod Kocmeister 6. 6. 2008 08:45

Koukám, že se to tady rozjelo a to je dobře :-)

To Ekkar: Ano často mám problém získat to co hledám "normální" cestou takže využívám možnosti "stáhnout odkudsi", jsem si plně vědom toho, že zdroj takové hudby může být dosti problematický. V takových případech mi nezbývá než věřit že přiložený "výpis" z programu Exact Audio Copy je pravdivý. Naštěstí vždycky existuje alespoň subjektivní možnost porovnání s mp3 a pokud zní Flac opravdu lépe, jako že to poznám, tak pak jsou to taky body navíc. Ale jistota neni nikdy to se nedá svítit.

To Xmike1: Asi jo, asi jsem dosáhl svýho stropu. Nikdy předtím jsem totiž nic podobného jako HD595 neslyšel, ani jiný zkušenosti s Hi-Fi nemám. Možná na mojí obranu bych mohl říct, že mám sluchátka teprve 3 dny, takže jsem je zdaleka ještě nenaposlouchal tak jak bych si představoval.

Jo a Edirol určitě špatnej neni, co jsem pročítal internet tak víceméně pozitivní ohlasy, jinak bych si ho nekoupil ;-) Ale ta EMU202 bude asi dál
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod nimha 6. 6. 2008 13:01

XMike1 píše:Mám pocit, že sa to uberá divným smerom. Kocmeister počul výrazný rozdiel medzi integrovanou zvukovkou a edirolom na horších sluchátkach. Pri HD595 bol ten rozdiel menší. Nemohlo to byť napríklad tým, že tie HD595 už dosiahli jeho strop? Nemyslím ako že sú dokonalé, ale že sú už maximum pre neho.
Zdá sa mi teda, že sa neprávom hádže edirol do kúta. Totiž aj príspevok od nimhu bol tým smerom, že teda edirol vynecháme a poďme hľadať niečo v tej cene.

Jakože je hluchej? :-)

Ta EMU 0202 vypadá zajímavě, jen se musím mrknout jestli mám doma USB 2.0 a ne jen 1.1...

Ještě se zeptám možná naivně - není její ovládání nějak složitější než "píchnu to tam a hraje to"? Myslím abych na každý typ hudby nemusel na ní něco nastavovat atd.
nimha
Junior

Odeslat příspěvekod XMike1 6. 6. 2008 13:35

nimha: Každý má určitý strop, kde už proste rozdiel veľmi počuť nemusí. Poznám ľudí, čo nepočujú rozdiel medzi PX100, prípadne portami a nejakými šmejd štuplami.
XMike1
Junior

Další stránka