Tento týden jsem si udělal takové menší vánoce. Objednal jsem si sluchátka Sennheiser HD595 a vzhledem k tomu, že poslouchám hudbu především z notebooku, tak jsem k tomu objednal po přečtení mnoha webových stránek i USB zvukovku Edirol UA-1EX pro věrnější zvuk než z integrovaného výstupu na ntb.
Ale teď k věci. Jako první mi došla poštou právě zmíněná zvukovka, takže jsem se jí jal testovat s tím co jsem měl zrovna doma k dispozici. Tedy s Koss Porta Pro a peckama od iPoda. Rozdíl oproti integrované zvukovce byl naprosto zřetený. Směrem k lepšímu samozřejmě, měl jsem radost. Nejvíce na první poslech byl zřetelný rozdíl v podání bassů, které byly skrze integrovanou zvukovku takové "uprskané" a když jsem dal větší hlasitost tak ztrácely jakousi ostrost. Naproti tomu u nové externí zvukovky byly bassy pevné, ostré a jasně čitelné. Nejvíce byl zřetelný na peckách od iPoda, méně na Portách. Nevěnoval jsem tomu pozornost.
O den později než zvukovka mi došly Senny. Hned jsem je zapojil do externí zvukovky a vychutnával si dosud nepoznané kvality poslechu. Byl jsem nadšený. Ovšem jen do chvíle než jsem jen tak ze zvědavosti "píchnul" Senny do integrované zvukovky abych pocítil rozdíl. A ono nic, sluchátky hrají skoro stejně. Rozdíly jsou, ale natolik málo výrazné, že kdybych nevěděl které zvukovka je která, tak bych nedokázal říct do které jsou Senny zrovna "zapíchnutý". Jediný podstatný rozdíl je v tom, že externí zvukovka je podstatně hlasitější, pravděpodobně díky integrovanému předzesilovači. Jinak jsou opravdu rozdíly příliš malé. Štve mě to.
A ptám se jak je to možné. Naprosto logicky bych tipoval že čím lepší sluchátky tím více bude poznat rozdíl ve zvukovém výstupu. Místo toho je to přesně naopak. Nejméně je poznat rozdíl mezi zvukovkami při zapojení Sennheisera HD595, potom na Portách a nejvíce na peckách od iPoda. Je tohle běžné? Myslím jako ve smyslu, že lepší sluchátka stírají rozdíly mezi výstupy.