[recenze] Test – subjektivní porovnání domácích sluchátek.

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Betaron 16. 11. 2012 12:28

Zvukové porovnání špuntů VSonic GR04 Flagship versus „utajovaný zázrak“ Sony MH1C.

Sluchátka GR04Pro jsem pořídil na doporučení zdejších odborníků, a jelikož jsem nikdy dříve před tím žádné jiné špunty v uších neměl, nemohu posoudit zda-li je volba – dobrá, slušná, výborná, nejlepší.
V každém případě pro účel ke kterému jsem sluchátka-špunty pořídil, tj. poslouchání převážně mp3 hudby z internetových rádií, jsem se sluchátky po zvukové stránce i jejich designu, zpracování spokojen.

Nyní poslední dobou se strhlo davové šílenství okolo špuntů Sony MH1C, které způsobil kolega Bína svou recenzí na tato „utajovaná“ sluchátka. Nadšeni z této recenze jsou ovšem i různí internetoví obchodníci, kteří neváhali ihned povýšit jejich původní cenu.
Jaké jsou tedy mé poznatky; oboje sluchátka byly poslouchány přes Technics SL-PS770A + Super Linear Headphone Amplifier Ciuffoli a zdrojem signalu bylo jazzové CD Laura Fygi – Bewitched.
Nejříve jsem byl zvědavý na špunty MH1C. Velmi se mi líbí jejich poddajné silikonové nástavce. Zrovna ta střední velikost, která po rozdělání pytlíku se sluchátky nasazana dodavatelem, mi vyhovuje. Výborně tlumí okolní zvuky.
Soustředěně poslouchám – výborný, líbivý zvuk s nižší úrovní hlasitosti i s hlasitostí na hranici možností těchto sluchátek. Poměrně silné, ale mělčí basy, výborné podání výšek. Přesně tak, jak to vyhovuje mým uším. Střední pasmo vnímám jako dobré, nezdá se že by něco chybělo.
Totéž CD poslouchám se špunty Vsonic GR04 Flagship. Zvukový rozdíl určitě lze rozeznat ihned. Při stejně nastavené hlasitosti jsou tato sluchátka nepatrně silnější, ale to může být způsobeno tím že tato sluchátka jsou bezesporu detailnějšími, zejména ve střeních pásmech. Basy se mi jeví téměř identické, možná o nějaké to procento oproti MHC slabší, ale o tu hodnotu přesnější. Co se týká výšek, jak už jsem popisoval dříve, s vyšší hlasitostí mi jejich řezavost vadí. S průměrnou hlasitostí a nižší je to s poslechem v pořádku. Nicméně výšky u MH1C jsou mi sympatičtější.

Tak to bylo posouzení „špuntů“ přes můj oblíbený poslechový řetězec, který je výhradně využívám s kvalitními náhlavními sluchátky a tyto oboje sluchátkové špunty už více méně nebudou k takovému poslechu využívána. Sluchátka typu „špunty“ - ať jsou sebevychválenější různými nadšenci - budou v mém případě vždy sluchátkami druhé kategorie, svým určením pro poslech komprimovaných formátů mp3, a co by náhradník za dobré náhlavní sluchátka, ze kterých mám i lepší placebo efekt působící na celkovou pohodu z poslechu dobré muziky.

Dceři jsem špunty Sony MH1C sliboval na vánoce, jenže pozapoměl, že ona ten link o utajovaných sluchátkach sleduje na netu taktéž, protože už když jsem ji 3. listopadu koupil mobil Sony Xperia-Tipo jsme se začínali spolu zajímat o stylové a slušně hrající špunty. A Bínova recenze nám padla ihned do oka.
Takže sluchátka jsme pak zapojili na zmínění mobil a myslím, že nic ideánějšího si dcera nemohla přát – výborný zvuk a hodně silné a dalším velkým plusem tím že jsou sluchátka kompatibilní s mobilem, je funkční tlačítkové ovládání na přívodním kabelu.

Poslední zvuková prověrka se týkala ve spojení s tablatem Eaget Navi N1 pro poslech internetových rádií;
Pokud bych tehdy měl možnost testu a výběru před zakoupením jedněch či druhých špuntů – s ledovým klidem bych na to noční usínání internetových rádií v mp3 volil špunty Sony MH1C a ušetřil bych téměř dva tisíce 8-)
Betaron
Junior

Odeslat příspěvekod bogino 16. 11. 2012 18:16

Vdaka za recenziu! :) Vsonic GR04 Flagship su na ceste ku mne a kedze MH1C uz vlastnim, dal si mi predstavu, co priblizne mozem ocakavat.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Betaron 17. 11. 2012 11:43

Včera večer mi to ještě nedalo a opět jsem zkoušel oboje sluchátka – špunty VSonic GR04 Flagship a Sony MH1C. Znovu jsem si pročetl některé linky – názory uživatelů, zkušenosti, především co se týká skutečnosti použití různých nástavců ze série dodávané s těmi či oněmi špunty různých značek.

Napadlo mě použít střední nástavce od Sony MH1C ke sluchátkům VSonic GR04Pro :hm

Jsem docela překvapen jistou obměnou zvuku, tím míním rozhodně k lepšímu. Ty poněkud řezavější výšky jsou náhle pryč i s vyšší hlasitostí a vše ostatní, co jsem v předcházejícím příspěvku kladně hodnotil, zůstalo :-)
Pravděpodobně na tuto skutečnost bude mít bezesporu vliv rozdílný druh použitých materiálů. Viz detailní fotky.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Betaron
Junior

Odeslat příspěvekod bogino 17. 11. 2012 14:21

Este by to chcelo vyskusat trojzavojove nastavce od Audiozones. S GR07 sa potom deju divy. :)
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zdenoeddie 5. 1. 2013 19:36

Zdravim kolegu Betarona :)
Konecne som sa dostal aj k tomuto testu. Z uzavretych sluchadiel, by som doporucil odskusat este Sennheiser HD280 pro, osobne vlastnim 64R verziu (je aj 300R), ktore som si zakupil pri svojich obcasnych potulkach svetom za rovnych 100$, s udivom pozeram, ze v nasich krajoch je ich cena o dost vyssia (v prepocte aj nejakych 30-40Eur). Mal som od nasho kolegu takisto pozicane spominane AKG, a na testovanie som pouzil domorobo triodovy sluchatkac E88CC-6AS7 a Project HeadBox II. Osobne mi prisli AKG krasne vyrovnane, ale obcas s absenciou spodneho pasma. To sa uz neda povedat o HD280, tam bolo vsetko ako ma byt. To len tak na okraj, mozno to bude navnada na dalsieho kandidata do Tvojho testu :)
K spuntom sa nevyjadrujem, osobne ich neznasam, strasne mi vadia v usiach :-[ asi nezvyk...
Betarone a uz sa pust do toho triodoveho sluchatkaca, velmi ma zaujima Tvoj nazor ;-)
Z.
zdenoeddie
Junior

Předchozí stránka