Sluchatkovy zosilnovac a jeho funkcia v MP3 systeme.

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod palinoch 11. 8. 2008 20:29

Uz nejaku dobu vazne uvazujem nad sluchatkovym zosilnovacom. Vcera som mal kradku debatu s kamaratom ze si prikupim sluchatkovy zosilnovac. Ked ze kamarát mal moznost vypocut si SONY NWZ-A829 s jeho silnym vystupom povedal ze sluchatkovy zosilnovac mi je na nic lebo vystupny signal z MP3 prehravaca je maximalne dostacujuci. V skratke. Mam za to ze sluchatkovy zosilnovac sluzi aj na zmenu charkteru zvuku zo sluchadiel. Mam otazku. Na co sluchatkovy zosilnovac a aku funkciu bude plnit pri MP3 s naozaj dostacujucim vystupom.
palinoch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hmpf 11. 8. 2008 21:44

Podle mě je to dobrá blbůstka, ale záleží na několika věcech, s některými přehravači zesilovač pracuje lepe a naopak tak to bohužel je důležité pečlivě vybírat není divu že se k nejlepší variantě každý dobelhá až po nějakém čase zkoušení několika přístrojů, sluchátka myslím že analitičtější q-jays jsou pro zesilovač jako stvořené, jak jsem už psal q-jays rozdíl na mp3 a pc bylo naprosto rozdílné podání a právě na sony mi přišlel zvuk dobrý ale zdaleka ne tak jak by mohl, na stormblue dokonce syčely, q-jays si hodně chválí s Cowonem nevím co je na tom pravdy, pokud si výrazně reguluješ zvuk eqalizerem nevim jestli je pro tebe vhodný. Pak taky dobré připomenout rozehrátí zesilovače které hraje opravdu velkou roli nejméně 600hodin to není zrovna příjemné a ještě jsem nepříšel na to jestli ho nechat rozehrát zvlášt jako amp a zvlášt DAC. Ale použití USB-DAC nemám zatím výtku možná trochu vokály se přiblíží více hlavě ale jinak skvělý zvuk, velké zlepšení v podstatě to funguje jako externí zvukovka na pc to je velmi užitečná věc. Neměl jsem ho zatím možnost zkusit na mp3 kvůli kabelu který se zlomil a ještě k tomu byl mizerný takže ještě to bude nějaký čas trvat až ho pořádně otestuju. Ale je jasný že kdyby jsi měl vysoko impendencní sluchátka tak zesilovač k nim potřebuješ a ten skok by byl výrazný viz třeba ty RE1 (150ohm), jak je to s nizko impendencnimi sluchátky+mp3 se zesilovačem zatím netuším, ale podle mě to ovlivní i tak zatím se mi zdálo že své pojetí přizpůsoboval i mp3 zatím se přikláním že to s ním tak velký rozdíl není za ty peníze ale jak řikám kabel naprd rozehrátí dám ti vědět až bude ta pravá chvíle... php a ekkar by mohl vědět více jak je to s impendencí a použítí zesilovačů...

V každém případě D2 Boa se přestal vyrábět, asi dělaj D3 mrzáci :-)
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod palinoch 12. 8. 2008 16:45

hmpf mam zaujem o MiniBox-E+. Zvuk na PM3 NWZ-A829 je synteticky cisty a stiesneny. po uprave EQ ktory reaguje citelne sa to ciastocne zlepsilo, no a ja by som si predstavoval od zosilnovaca vecssi priestor. ked si spomeniem ako som pisal ze ZEN je chladny a analiticky ta sa z toho vyroku mozem len zasmiat. vo zvuku mi chyba trocha takej realnosti, ktoru mal ZEN a vytvaral ju asi svojou malou zastrenostou vo zvukovom podani. snad by objasnil charakter zvuku MiniBox-E+ pHp ktory mal moznost tento zosik pocut.
palinoch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hmpf 12. 8. 2008 17:21

Ještě s tím chvíli počkaj, Carebei řikal že 9.srpna se ozve a dáme sraz zatim se neozval, q-jays má cowon taky, já vemu mé sluchátka a Sansu Clip s tím zesilovačem, takže na to budeš mít dva názory dva jiný přehravače a několik sluchátek. Se sonym jsem to cejtil podbně jako ty takový uhlazený.
Minibox bude určitě taky fajn.
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod palinoch 12. 8. 2008 17:58

hmpf fajn fajn fajn. pockam. ten Sansa Clip vyskusat s q-jays by bolo super. niekde som cital ze je zvukovo dobry a niekde ze nic moc, ale za ten test budem vdacny :!: zvukovo je SONY dobry ale je tam ALE :-/
palinoch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 12. 8. 2008 19:26

Tak shodou okolností budu taky během následujících pár měsíců sluchátkovej zesilovač kupovat (zdá se mi to nebo opravdu zesilovač právě řeší půlka tohohle fóra? :-) ), takže se snažim pročítat o týhle problematice všechny možný i nemožný zdroje. Z toho co jsem pochytil: Ano zesilovač změní charakter zvuku, dodává určitý zabarvení. Ano skutečně rozšiřuje dojem prostorovosti ve sluchátkách. Z toho vyplývá, že i když má Sony dostatečnej výkon tak to vůbec nevadí, zesílení hlasitosti není hlavní funkce zesilovače jak by možná jeho pojmenování mohlo napovídat. Spíše vybuzení sluchátek, něco jako probuzení spícího medvěda třeba ve zmíněnejch q-jays. A to platí samozřejmě i pro nízkoimpendanční sluchátka.

Hmpf: Jo je potřeba nechat zahořet jak zesilovač tak i dac. To s tim dac se moc asi neví nebo nezmiňuje, ale v každý recenzi podobnýho zařízení na head-fi se řeší jak se zlepšil nebo změnil charakter zvuku po xx hodinách zahoření (teď mluvím o dac).
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod palinoch 12. 8. 2008 19:34

Kocmeister nik za dalsi prinosny clanok. ano v poslednej dobe sa to zacalo coraz castejsie riesit.
palinoch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jersey II. 12. 8. 2008 21:51

Kocmeister píše:Ano zesilovač změní charakter zvuku, dodává určitý zabarvení.

Pravověrní hifisté puristé by Ti za tohle utrhli hlavu. :D
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod Kocmeister 13. 8. 2008 10:33

Jersey II. píše:
Kocmeister píše:Ano zesilovač změní charakter zvuku, dodává určitý zabarvení.

Pravověrní hifisté puristé by Ti za tohle utrhli hlavu. :D

Jasně, máš pravdu. Ale na druhou stranu když si vezmu takovej elektronkovej zesilovač, tak ten "zabarvuje" i podle hifistů způsobem, kterej je brán pozitivně. Např. při použití se zdrojem digitálního zvuku, teda dneska už skoro všechno - dodá přirozenější podání, teplejší zvuk. Vyhladí jakoby hrany.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jersey II. 13. 8. 2008 11:02

Jistě, já to trochu zveličil. Jen, že zesilovač by rozhodně neměl nic měnit. Od toho je to zesilovač, ne měnič, či zvýrazňovač, či dobarvovač, obarvovač, odbarvovač. Že je každý charakterově trochu jiný, je věc druhá. A že elektronky zkreslují věc třetí. Nicméně, vše dle chuti. Také mám v signálové cestě narvané lampičky. :shock: :twisted:
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod Betaron 13. 8. 2008 11:28

Jersey ty jsi ještě mladý, neníliž pravda? Toto věčné dilema zarputilých hifistů o věrnosti poslechu znám a vnímám ze svého pohledu, mohu-li to říci, několik desetiletí. Staršímu člověku postupem času ubývá citlivosti od vyšších kmitočtů slyšitelného spektra a myslím si, že v takovém případě malá korekce signálové složky je jen k dobru. Nebo se má za toto dotyčný jedinec stydět?
Určitě nemá nikdo zcela vyrovnanou charakteristiku ucha v celém slyšitelném pásmu, co se týká citlivosti ucha ke kmitočtům. Nikdy jsem neviděl certifikát na uši ortodoxního hifisty, ale řečí za ty roky na stohy.
Jistěže firmy zabývající se výrobou takových zařízení se hravě přizpůsobí trendu a poptávce. Anebo na druhou stranu je to taky dobrý marketingový tah, stejně jako s často diskutovanými reprokabely…
Betaron
Junior

Odeslat příspěvekod Jersey II. 13. 8. 2008 11:54

Rozhodně souhlasím a nemyslím si, že by se měl dotyčný za toto stydět. Sám nepoužívám čistě tranzistorový zesilovač, jelikož ty, co jsem zkoušel mé ucho prostě nezaujaly. Jen jsem chtěl reagovat na výrok: zesilovač změní charakter zvuku. Čistě z kritického pohledu by tomu tak být nemělo. Měl by jen zesílit dodaný signál, v tom se shodneme, ne? Že je praxe jiná, víme oba také. Sluchátkový zesilovač v MP3 systému může být teoreticky také trochu negativním prvkem. Uvážíme-li, že do něj bude vpuštěn nekvalitní signál (možno říci zprasený), zesilovač takovýto jen zesilí a nedostatky budou ještě více slyšitelné.
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod Betaron 13. 8. 2008 12:48

Když už takto filozofujeme o našich uších a jejich vnímání zvuků, podobně je to i z opačné strany – nepřeberné množství typů sluchátek několika druhů.
V podstatě kdybychom měli všichni stejně citlivé uši s podobně charakteristickou křivkou, stačilo by čtvero druhů sluchátek a byl by klid ke všeobecné spokojenosti.

...a poslech mp3 formátu je další kapitola sama pro sebe...
Betaron
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 13. 8. 2008 12:52

A já ještě doplním Jerseyho - nekreslí jen vakuum - zkresluje i další povinná součást lampových zesilovačů, totiž výstupní trafo (a mnohdy použitá vazební/fázovací trafa u push/pull zapojení jakbysmet) - důvodem je nelinearita magnetizační křivky materiálu jádra, takže aby to bylo "v lajně", musel by převodní transformátor v takovém zesu být vinutý formou vzduchových cívek bez jádra, u kterých jen velmi těžko dojde ke stavu nasycení jádra magnetickým tokem až k jeho přesycení - výstupní průběh z trafa, jehož jádro se blíží k nasycení, dělá psí kusy... Na tohle snad jen Pass Zen nebo obecně zesilovače v čisté třídě A - všechno ostatní má větší nebo menší zkreslení, porůznu (ne)dokompenzované zpětnými vazbami nebo opačně zkreslujícími prvky. Prostě pokud se lampy někomu líbí, má je mít - já radši poctivý lineár s polovodiči, napájený (relativně) nízkým napětím, abych nemusel používat zhusta kmitočtově závislé převodníky impedance a podobná monstra.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Betaron 13. 8. 2008 13:08

Ekkare výstup na sluchátka z katody, bez výstupního trafa, …tak jsem bastlil triodové i petodové sluchátkáče.
Betaron
Junior

Další stránka