Sluchátka k iPodu + možnost odzkoušení

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 20. 11. 2008 13:09

majitel sluchatka.net je bezproblémový človek, domluva by měla být allready
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod AmPere 20. 11. 2008 21:58

to lighthouse: v předvánočním čase se opravdu těžko v podvečer dá něco vymyslet (je nutné jezdit na poštu, PPLku atp..). avšak zaslat několik modelů k půjčení poštou je zdarma, pohodlné a bezproblémové. platí se 100kč za poštovné (a samozřejmě záloha za sluchátka).

co se týče výběru, myslím, že zbytečně zavrhuješ rovnou špunty. jednak je u nás (sluchatka.net) vyzkoušet není nejmenší problém, druhak ke tvým důvodům:
hygiena - když nemění majitele a ukládají se do pouzdra není problém
zdraví - in-eary šetří sluch - klučina v autobusu s portama asi za pár let moc dobře slyšet nebude, s in-eary jsi na tom výrazně lépe
ergonomie - pohodlí je čistě o zvyku, každopádně objektivně ergonomičtější mi příjde věc, která váží desetinu hmotnosti, nemá nic přes hlavu, nemůže vypadnout atd..
Specializovaný prodejce sluchátek.
Finalista ceny kvality ShopRoku 2012 - www.shoproku.cz
AmPere
Junior

Odeslat příspěvekod Lighthouse 21. 11. 2008 10:02

2 AmPere: Jestli jsi Adam, tak jsem si už včera psali mailík :) S vytížeností to chápu, ale třeba se nám podaří něco domluvit. Klidně vám pak na oplátku pomohu s expedicí :)
Chápu i zasílání na vyzkoušení, ale proč procházet tak složitým procesem, když se všechno dá vyřešit za pět až dvacet minut jednou návštěvou, když jsem místní... proto to zkouším primárně touhle cestou.

Špunty - rozumím napsanému, ale své výhrady trochu rozvinu:
hygiena a zdraví - nečistím si uši denně, to se tedy přiznám, a taky si nechci úplně ucpávat ucho. Cosi jsem četl o enormním nárůstu počtu bakterií v uchu se sluchátkem... jak to asi bude s tímhle druhem sluchadel... a taky mě úplně neláká posílat si zvuk přímo do hlavy
ergonomie - a to bude asi hlavní, pecky mi pořád padají, někde se zachytává kabel atp.,
Možná mé názory nejsou úplně podložené a jde spíš o subjektivní strach, ale prostě to takhle vnímám. Chápu, že se nejspíš mýlím a že špunty jsou skvělou volbou, já bych ale osobně raději šel cestou normálních sluchadel.
Lighthouse
Junior

Odeslat příspěvekod AmPere 21. 11. 2008 11:01

čištění uší není potřeba (naopk ony ty špunty je jaksi vyčistí sami..). jen je potřeba udržovat špuntíky jakž takž v čistotě (neválet je po zemi a pak strčit do ucha).

nejsou mi známy případy, ani zmínky o nich na internetu, že by používání in-ear vedlo k větší míře zánětů či jiným zdravotním komplikacím. naopak in-ear jsou k uchu mnohem šetrnější díky tomu, že tě odizolují od okolního hluku.

--
neláká tě posílat si zvuk přímo do hlavy? mluví z tebe neznalost - kam jinam se zvuk posílá než do zvukovodu? obyčejná sluchátka "zvuk posílají" ještě někam jinam než do hlavy? a jaký to má praktický význam?

--
ergonomie - správně usazené špunty z ucha prostě vypadnout nemůžou - naopak někdy může být problém je vyndat. mluvím o těch lepších značkách, které se vyznačují malou velikostí. je to individuální, ale odhaduju, že 90% lidí by hodnotilo z ergonomického hlediska na aktivní poslech lépe in-earová sluchátka.

a poslední věc: špunty za 2 hrají o hodně (opravdu o hodně) lépe, než třeba zmiňované HD215...
AmPere
Junior

Odeslat příspěvekod Jersey II. 21. 11. 2008 12:09

AmPere píše:čištění uší není potřeba (naopk ony ty špunty je jaksi vyčistí sami..). jen je potřeba udržovat špuntíky jakž takž v čistotě (neválet je po zemi a pak strčit do ucha).

nejsou mi známy případy, ani zmínky o nich na internetu, že by používání in-ear vedlo k větší míře zánětů či jiným zdravotním komplikacím. naopak in-ear jsou k uchu mnohem šetrnější díky tomu, že tě odizolují od okolního hluku.

Já bych jen zareagoval na několik málo výroků. Zprvu bych asi nesouhlasil s tím, že špunty uši vyčistí samy. Stačí jen trochu rozumně pouvažovat, špunt se cpe do ucha a tím pohybem chtě nechtě stírá ze stran ušní maz. Část zůstane na samotném nástavci, část se bohužel zanáší hlouběji a hlouběji. Práve to může mít pak za následek zdravotní komplikace v podobě ztráty původní citlivosti sluchu (dočasné do vyčištění), jelikož se ucho ucpe a bude se tak dít častěji než kdyby se do ucha prostě nic nedávalo, popř. zanícení v místě větší námahy, sluchátko se tře sem a tam a někomu by to opravdu mohlo vadit. To jen pro doplnění o zase trochu jiný pohled.

AmPere píše:neláká tě posílat si zvuk přímo do hlavy? mluví z tebe neznalost - kam jinam se zvuk posílá než do zvukovodu? obyčejná sluchátka "zvuk posílají" ještě někam jinam než do hlavy? a jaký to má praktický význam?

Pravděpodobně měl asi na mysli, že zvuk míří přímo do zvukovodu a rovnou tedy na sluchové ústrojí. Větší sluchátka mouhou zvukem pokrýt i část kolem boltce, což např. v případě basů rozhodně celkovému vjemu prospívá. To ale vysvětluji spíše pro okolí, nikoli pro Tebe, jelikož to zcela jistě víš dobře sám. ;-)

Jinak s Tebou mohu souhlasit.
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod Lighthouse 21. 11. 2008 12:42

Díky Jerseymu, který elegantně vysvětlil to, s čím bych se já slovně pral. Přesně jsi vystihl, co jsem já neobratně naznačoval pár postů výš.
Co se "zvuku do hlavy" týče - šlo mi právě o to, že klasická sluchátka pracují s uchem samotným a s delší částí zvukovodu, in-eary sypou zvuk skoro přímo do bubínku.
Ergonomie je vskutku subjektivní. Já vycházím se špatné zkušenosti s peckami a pocitem, že mít něco strčené přímo v uchu není moc příjemné.

Ale jinak ano, částečně ze mě mluví neznalost, se špunty opravdu nemám osobní zkušenost. Možná, když si je zkusím, budu mluvit jinak, do té doby ale mám vybraný jiný směr.
Lighthouse
Junior

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 21. 11. 2008 14:06

Lighthouse: když jsem začal chodit na tohle fórum, měl jsem za to, že jsem in-eary snad zabijáci. Ale pak byli jedny tak levný, že jsem koupil a hodně i je pochvaluju - příjemné detaily, izolace. ALE mám problém často je dlouho šteluju (z domova na zastávku), aby byli v uchu akorát (ale to je ještě nešvar natvrdlého kabelu, pořád mi vy sluchátka z ucha vyhazuje). Upgrade znovu na fullsize bude hlavněz důvodu, že velká sluchátka mi podávají hudbu pro mne osobněji, mohu se s ní více vžít, nemusím pořád dávat pozor, jak se otočím, aby mi kabel moc nešustil a sluchátko nevypadlo z ucha.
Je možný, že mám holt zvláštní ucho, stává se mi to jen u jednoho.

Ale celkově mohu inear doporučit, ale člověk si musí zvyknout...
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod AmPere 21. 11. 2008 16:38

Jersey II. píše:špunt se cpe do ucha a tím pohybem chtě nechtě stírá ze stran ušní maz. Část zůstane na samotném nástavci, část se bohužel zanáší hlouběji a hlouběji. Práve to může mít pak za následek zdravotní komplikace v podobě ztráty původní citlivosti sluchu (dočasné do vyčištění), jelikož se ucho ucpe a bude se tak dít častěji než kdyby se do ucha prostě nic nedávalo,

ajajaj - ucpané ucho ušním mazem? tak o tom jsem teda ještě opravdu neslyšel. ty jo?

Jersey II. píše: popř. zanícení v místě větší námahy, sluchátko se tře sem a tam a někomu by to opravdu mohlo vadit.

ano, časté vyndávání nadávání může mírně vadit (mě ano) - proto je dobré používat hračku PTH od shure. a vybrat si sluchátka, které dobře sedí - já osobně např. moc nemám rád Ultimate E, kvůli jejich velkému objemu, který trčí ven (a velkou pákou si mikro-pohybuje)

Jersey II. píše:Větší sluchátka mouhou zvukem pokrýt i část kolem boltce, což např. v případě basů rozhodně celkovému vjemu prospívá. To ale vysvětluji spíše pro okolí, nikoli pro Tebe, jelikož to zcela jistě víš dobře sám. ;-)

e-e tak to neznám. domnívám se, že (ne)zapojení boltce naprosto žádný zvuk na basy ani jinou část zvukového spektra nemá. jediný rozdíl, který akustické nezapojení boltce má, že stereo nahrávky (made for repro) znějí PROSTOROVĚ jinak (=hůře), ale naopak třeba binaurální nahrávky zase prostorově znějí přirozeněji.

čili jediný vilv to má na prostorovost nahrávky - a může to být vliv negativní stejně tak i pozitivní - záleží, s čím je při nahrávání zvuku počítáno (samozřejmě většina nahrávek se zapojením boltce počítá (=jsou masterovány na repro, takže zvukař je slyší přes svůj boltec), takže prostorový se u těchto nahrávek více vzdaluje realitě.
trochu víc jsem o tom napsal tady: http://in-ear.cz/2008/vernost-prostorov ... sluchatek/
AmPere
Junior

Odeslat příspěvekod Jersey II. 21. 11. 2008 17:36

AmPere píše:ajajaj - ucpané ucho ušním mazem? tak o tom jsem teda ještě opravdu neslyšel. ty jo?

Nejen, že jsem o tom slyšel, ale sám jsem toho příkladem. ;-)

AmPere píše:e-e tak to neznám. domnívám se, že (ne)zapojení boltce naprosto žádný zvuk na basy ani jinou část zvukového spektra nemá. jediný rozdíl, který akustické nezapojení boltce má, že stereo nahrávky (made for repro) znějí PROSTOROVĚ jinak (=hůře), ale naopak třeba binaurální nahrávky zase prostorově znějí přirozeněji.

O to mi nešlo, ani ne tak o ten boltec, jako o jeho okolí. Zvuk totiž částečně vnímáš i přes kost kolem ucha.
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod AmPere 21. 11. 2008 18:27

ucpané ucho? opravdu? nějaké vážné zdravotní problémy? jen při použití špuntů, nebo jsi to měl i dříve?

opravdu jsem o ničem takovém neslyšel - mě osobně tedy in-eary ušní maz spolehlivě nabalí na sebe a vytáhnout ven. fuj... :-)
AmPere
Junior

Odeslat příspěvekod Lighthouse 21. 11. 2008 21:35

AmPere píše:opravdu jsem o ničem takovém neslyšel - mě osobně tedy in-eary ušní maz spolehlivě nabalí na sebe a vytáhnout ven. fuj... :-)

To je tedy téma... a já jsem zrovna po jídle :-! :-D
Lighthouse
Junior

Odeslat příspěvekod The Wolverine 22. 11. 2008 20:44

AmPere píše:opravdu jsem o ničem takovém neslyšel - mě osobně tedy in-eary ušní maz spolehlivě nabalí na sebe a vytáhnout ven. fuj... :-)

1) To ho tam musí být víc než dost.
2) Že se zvukovod neucpává ušním mazem :D Neprodyšný nástavec in-ear zvušuje jeho sekreci, v uchu je ho pak přebytek. Pomohou i vatové tyčinky - nic extra ale lepší než drátem do oka, akorát se musí zvolit správná manipulace, aby se maz nezatlačil hloub.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bubaak 23. 11. 2008 03:13

jen bych pripmel ze usi maj samocistici vlastnost (mozna proto jeste slysim) takze spuntu bych se skutecne nebal... jinak usni maž skutecne neucpava usi je to spise okolni bordel co se do usi dostava
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo

Odeslat příspěvekod Lighthouse 23. 11. 2008 14:35

Čím víc se to tu diskutuje, tím víc mě to utvrzuje v tom, že špunty nebudou mou volbou ;)
Lighthouse
Junior

Odeslat příspěvekod Lieslieslies 30. 11. 2008 19:58

Já špunty doporučuji... Je pravda, že si na ně člověk musí zvyknout, ale já si zvykal déle na všechny sluchátka co jsem kdy měl. Špunty krásně izolujou, hlasitost se nemusí hnát tak vysoko, a jsou skladný. :-)
--iPhone 4--
--Phonak Audéo PFE112--
--AKG K702--
Lieslieslies
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka