[recenze] Ultimate Ears Triple.FI 10 Pro

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tve.jezirko 19. 3. 2012 14:24

Poslouchal jsem to na mobilu samsung Wave 8500. Ten má velmi dobrý sluchátkový výstup a taky jsem to poslouchal na starším cd prehrávači denon + zesilovač denon. Tehdy velmi dobře hodnocené mašinky při své ceně. Nahrávky v mobilu mám 320kb až na vyjímky. Poslouchám z 95% akustickou hudbu veškerých žánrů. Možná je to i mým uchem,že bylo naučeno na vyšší nálož cinkání. Když to popíšu, tak jako by byli vyšší středy a ty výšky méně vyrázné. Ale spíš to vypadá,že třeba v té nahrávce nejsou a ostatní sluchátka co mám doma nevalné kvality si tak trochu vymýšlí a přidávají růžné syčící pazvuky což by mohlo navozovat že hrají objemově výšek více. Bohužel nemám to jak porovnat s jinými kvalitními sluchátky. Jinak používám silikony. Sluchátka mi sedí dobře v uších. Dokonce jsem to projížděl i testovacím cd jestli opravdu hrají celé kmitočtové pásmo. A vše se jeví v pořádku. Možná opravdu je to o návyku,že takhle to má znít. U některých skladeb se mi to její velmi dobré, u druhých zase cítím že by to chtělo trochu víc těch výšek.
Naposledy upravil tve.jezirko dne 19. 3. 2012 14:36, celkově upraveno 2
tve.jezirko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bubaak 19. 3. 2012 14:32

jestli si pražák dnes od 17:20 budu sedět s křovákem na zahradním městě v hospudce "u švehly" (Plzeňská část), tak se můžeš stavit a testnout.

Ale obávám se jak řikáš, na Bada stroji by si měl slyšet ještě potlačený středy (dunivý hlasy), na fi10 už je poznat rozdíl kvalitní mptroska vs. telefon. Krom toho že fi10 maj prokreslené výšky, takže nejsou tak agresivní, jsou spíš analiticky. Neslyšíš blbé cinknutí, slyšiš jak se to rozezní, takže i proto se někdy zda že je to slabší.
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo

Odeslat příspěvekod tve.jezirko 19. 3. 2012 14:44

Bohužel jsem z opačné strany republiky. Jsem ze Zlína. Ale je to jak píšeš. Na Bada stroji jsou spíše víc slyšet nižší středy. Opravdu sluchátka nejsou o nějakém velkém cinkání. Jak jsi napsal, pěkně se rozezní. U některých skladeb je jich dostatek a když to má cinknout ,ta to cinkne, ale u některých bych si toho vyššího pásma dokázal představit víc.. Mp3 si většinou dělám sám z wavu nebo flac.
tve.jezirko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bubaak 19. 3. 2012 14:55

to je jen 300 km :) se stav na jedno
Ale ne, ze zlína tu někdo byl, ale teď nevím kdo :( Ale chyba je spíš na straně telefonu.
Co se týče zesilovačů (Denon, onkyo, yamaha, Oxford Audio...), tak maj všechny stejnou chybu, sluchátkovy vývod je maximálně odflaknutý, to ten telefon bude hrát líp. Takže volba padne buď na EQ :-!
Případně doporučuji Sansa Clip+ / Sansa Clip zip - ten jim vyleští pásma, ale dynamicky mi nesedl.
Cowon/iaudio - cokoliv (sice né tak výrazný výšky jak clip, ale daleko vic dynamiky, přirozenější středy/hlasy)
nedoporučuju iriver - obecně se jim do výšek moc nechce, ale zas ty středy :love:
Sony - potlačený i středy
creative a podobný šílenosti nic moc
Nebo jeste Sansa Clip/fuze (první generace) - ale na moje uši až moc agresivní
Celkově se ale na tak znázorněný výšky asi netěš, protože to prokreslení jim bere lehce na tom důrazu, ačkoliv můžou na fi10 jít výš a jsou světlejší, nebudou tak řezat
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo

Odeslat příspěvekod tve.jezirko 19. 3. 2012 15:05

Budu to muset zkusit ještě u kamaráda v poslechovce. Má highend stroje, myslím že nějakého vincenta jsem tam viděl a uvidíme. :-) ale jinak hrají sluchátka velmi pěkně a i ta dynamika je i někde jinde než u sluchátek nižší cenové kadegorie.
tve.jezirko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tve.jezirko 21. 3. 2012 11:08

Tak mě to nedalo a udělal jsem malý test mého mobilu samsung wave coby mp3 přehrávač neboť se mě zdálo že si moc ze sluchátkama triple fi 10 nerozumí a má pro mě znatelný útlum od vyšších středních kmitočtů až po ty nejvyšší. Místo sluchátek triple fi 10 jsem ho zapojil do domácí aparatury (zesivovače + bedny - podotýkám vyšší kvality) a porovnával zvuk mobil versus cd denon. Zajímalo mě na první poslech jestli budou stejně frekvenčně vyrovnány. Detaily jako proklesné výšky a dynamiku jsem zatím nechal bokem. Zjištění bylo takové že zvuk byl praktycky nerozeznatelný od cd. Možná při usilovném poslechu a soustředění by rozdíl byl slyšitelný. Udělal jsem další věc. Vzpoměl jsem si že někde ve zpod šuplíku mám starý mp3 creative zen. Vytáhl jsem pororozpadlé koss porta pro a napojil je nacreative a poslouchal. po chvíli jsem je napojil do mobilu samsung Wave a poslouchal. Zjištění bylo takové, že frekvenčně si byli pododné. Dál jsem to nesledoval. Tak jsem napojil na creative triply fi10 a co se nestalo. Fi10 začali hrát v celém spektru. Možná těch vyšších středů bylo až moc. Chyběli zase nižší středy a zvuk byl takový tenký bez dynamiky. Tak jsem to šupnul zase do mobilu a tam úplný opak nižších středů a basú dostatek vyšších středů a výšek podstatně ubylo a jakoby byli někde daleko. Co z toho vyplívá? Hned jsem se podíval do katalogových údajů a sluchátka koss mají impedanci 60ohm a fi10 mají 32ohm. Navíc mají něco jako pasivní crosover(chápu to jako něco podobného co je u reprobeden klasicá vyhýbka). Z toho vyplívá že fi10 budou enormě náročné na koncový stupeň zesilovače. Mobil sice hraje přes bedny dobře,páš vstupní odpor zesilovače na který je napojen je dostatečně veliký aby moc neovlivnoval výstupní část mobilu. Triple fi10 mají "jen" 32ohm,navíc nějakou pasivní vyhýbku což dokáže pěkně zakouřit ne moc dobře navrženému koncovému stupni sluchátkového výstupu. Proto mám na vás otázku.Mám tři možnosti. Buď si stáhnu do mobilu aplikaci jiného přehrávače který má lepší korekcebo co jsou tam ted jsou nepužitelné korekce.Ta druhá aplikace je má opravdu prvotřídní a člověk si může pohrát s pásmovýma propustma,ladit od kterého kmitočtu bude přidávat pár decibelů navr atd). Cena 120 kč vyskoušeno na trial verzi a je to použitelné. ale zase je celkem nepřehledný ten player. Nicméně se mi zdá celkem barbarství prznit zvuk do sluchátek za takové peníze. Druhá možnost je koupit sluchátkový zesilovač který bude lépe přispůsobený sluchátkům a budou si impedačně sedět a třetí možnost jsem uvažoval o koupi cowon iaudio 9 nebo cowon iaudio c2. Poslední možnost se mi jeví jako nejlepší,ale... jsou to zse peníze a zrovna nemám na to abych útrácel tímto směrem bo čekáme rodinu a každá koruna dráhá...Ale je možné že se tak rozhodu. Proto vás zasvědcené prosím který z nich bude hrát lépe s fi10?
tve.jezirko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bubaak 21. 3. 2012 11:26

poslední volba = drahá volba = rozumná volba, možná bych koukl po bazaru/aukru/ebay po iaudio i7, Cowon d2
Přenosný zesilovač trošku na úrovni stojí cca 1500,- což je sice úspora 1000kč, ale bude to další krabička, obě zařízení budou muset být u sebe (dvojnásobná hmotnost a velikost), mptrosku můžeš hodit úplně jinam a není závislá na mobilu.
Se zesíky je ale výsledek občas nejistý.
EQ nesnáším a sekal bych za něj ruce, zas ale chápu že někdo po něm šáhnu, ale já ne! Raději vyměním komponenty.

Fi10 maj skutečně pasivní výhybku, jsou to prakticky "třípásmové bedny" a potřebujou rozdělit signál do jednotlivých měničů.
Na vybuzení mi náročný nepřišli, ale nesnášej dost přehrávačů
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo

Odeslat příspěvekod Bína 21. 3. 2012 12:05

Jen poopravím, Triply jsou jako dvojpásmové bedny, jestli si správně pamatuju, tak zdvojený měnič pro basy a středy a samostatný pro výšky.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod bubaak 21. 3. 2012 12:40

jojo přesně tak, je to spíš 2,5 pásmová bedna, jeden měnič má dvě "membrány"
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo

Odeslat příspěvekod flatliners 21. 3. 2012 21:44

mam dost rád vejšky a rád si užívam cinkání činelů apod. a rozhodně mi nikdy nepřišlo že by jich triply měli málo.spíš naopak,jak píše bubaak maj vejšky trochu vytažený...
Metal/HC/Punk
Galaxy S23 Ultra
Nostalgia Audio Camelot, Penon Impact, Noble FoKus Pro, Westone 4R, iBasso DX340, iFi Go Blu, FiiO Btr3k
flatliners
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Misoo9005 21. 3. 2012 23:00

Musim povedat, ze som mal rovnaku skusenost s Triplami...jednoducho potlacene vysky :-) Prisudzoval som to vystupu Xonaru, ale skusal som ich aj na iPode a minimalna zmena. Az upraveny zes pre IEM pomohol, ale ziadna slava. Celkovo moje usi vnimaju vysky z akychkolvek IEM dost mizerne a s HD600/K701 sa nedaju porovnat (podotykam, moj subjektivny nazor). Prve fakt skutocne slusne vyskove spektrum mi ponukol custom model Merlin od UM :-D
JRiver (Wasapi)-->JDS Labs ODAC-->DIY AMP-->AKG K712 Pro + Oyaide HPC-X62
HTC One (Poweramp)-->Sony MH1C
-------------------------------------------------------------------------------------------
Lancia Kappa 20V Turbo
Lancia Thesis 2.4 JTD
Misoo9005
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bubaak 21. 3. 2012 23:16

zrovna než hd600 jsou na tom fi10 líp, hd600 jdou jen výš :-l
ze stejně dobrého zdroje, žadny šrot založený na nejlevnějších operácích a tragických přehravačích
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo

Odeslat příspěvekod tve.jezirko 12. 4. 2012 14:07

Tak nakonec jsem si k triplům Fi10 koupil mp3 přehrávač cowon iaudio9 a musím říci, že je to posun o několik tříd výš o proti samsung Wave. Ted je už dostatek všeho. :-) Kdo nevyzkoušel jak hraje samsung wave s triplama špatně, tak ať vyzkouší. Bude se divit :-) je to rozdíl jako mezi trabantem a mercedesem :-) Nechci říkat že samsung Wave hraje špatne. To ne. S jinýma sluchátkama hraje na slušné úrovni. ale s triplama se absolutně,ale tím myslím opravdu absolutně nesedí. :-)
tve.jezirko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 12. 4. 2012 14:24

A mal si u Wave nastaveny vyssi vykon v servisnom menu? Takto .a viac stavy a vybudi aj narocnejsie sluchadla.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod tve.jezirko 12. 4. 2012 14:44

To jsem nemel. Ale tam nešlo o výkon. Sluchátka hráli dostatečně nahlas. Už ve čtvrtině zesílení to bylo dost hlasité. Pri vyšší hlasitosti by mě to urvalo uši. Spíš tam chyběli vyšší středy a výšky. Je to dáno asi ne moc dobře udělaným koncovým stupněm zesilovače. Tím že triply mají pasivní vyhybku (to znamená, že tam bude asi kondenzátor a možná i nějaká cívečka), tak to má značný vliv na koncový stupen zesilovače, který není dobře odladěný. Nemyslím si že vyšší výkon by něco změnil. Ale možna se pletu. Nezkoušel jsem. Ale se základů elektrotechniky si myslím, že to mít vliv nebude.
tve.jezirko
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka