Slúchadlá a hlasitosti

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MartinN935 21. 1. 2009 14:42

eraser_svk píše:
Morlith píše:
a nechcem tlachat ale repro aj setri sluch trosicku viac nie ?

tomu sa mi nechce veriť ;-) keď počúvaš nahlas, je jedno, či máš slúchadlá, reproduktory, alebo niečo iné...

tak nalejme si cisteho vina myslim ze ked dame vedla seba sluchadla a reproduktory a budeme ich pocuvat po urcitu rovnaku dobu(cca2-3 hod/den) a na urcitej rovnakej hlasitosti(povedzme90db) tak si myslim ze je jednoznacne co bude mat vecsi vplyv na sluch..... a timto by som sa vlastne chcel aj opitat na vase nazory co si mislite pri pocuvani hudy cez sluchadla pri akej hlasitosti a pri akom dlhom pocuvani je vplyv na vas sluch zanedbatelny respektive neskodlivy....pretoze po precitani par vlakien na fore to ruzovo nevipada a hluchy by som nechcel zostat... :-)

//eraser_svk : Príspevky premiestnené z tejto témy viewtopic.php?f=1712&t=1063750
MartinN935
Junior

Odeslat příspěvekod Bína 21. 1. 2009 16:07

Tak to se nedá říct při kolika Db a za jaký čas. Prostě každý má ten sluch jiný, tady jde spíš o to na jakých sluchátkách posloucháš, např s KPP v metru kde je budeš mít puštěný tak aby jsi je šlyšel, ti to ten sluch bude kazit víc než In-eary.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod Morlith 21. 1. 2009 17:30

noja som kedysi pocuval hodne nahlas, teraz som uz radsej stisil, takze sluchatka mi zacnu vadit az po dlhsej dobe (pri uceni tak 4-5 hodin v tichom prostredi na velmi malej hlasitosti) po vonku ich nidky nemam nejak extra dlho... ale prave koli tomu ze porty v buse moc nepocut rozmyslam nad niecim inym... a moje uska budu stastne, snad )
edit: tak nerozmyslam dnes osm zistil ze sa mi odpiekla grafika :(
Morlith
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eraser_svk 21. 1. 2009 18:09

Vyzerá to na sľubnú diskusiu, tak som to rozdelil :-)

Kedysi som tiež počúval nahlas, ale už som to o dosť zmiernil. Všeobecne sa za prijateľné dlhodobejšie maximum považuje okolo 80dB. To už je hladina, ktorú väčšina ľudí považuje za slušný "kravál". Moje posluchové hlasitosti sú väčšinou zhruba na úrovni bežného rozhovoru (asi 60dB) niekedy možno viac(65-70dB). Základné pravidlo je nesnažiť sa s otvorenými slúchadlami prehlušiť okolie... do hlučného prostredia patria uzavreté slúchadlá alebo in-ear(špunty).
HP Pavilion dv7-6110 > foobar2000 > EMU 0202USB > BVaudio Headamp >
---Sennheiser HD 600 (na doma, main monitoring)
---Audio-Technica ATH-50M (na cesty, check-monitoring)
-- Sennheiser HD 555 + reflector mod (pomaly hľadajú kupcu :)
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Morlith 21. 1. 2009 18:31

tjn to uz mi doslo to pravidlo, akruat podla coho odhadujete decibely? totizto sice bezny hovor 60db, ale bezny hovor je roztdielny (aspon u mna) tak to nevem odhadnut, ale snazimsa drzat v tych strednych rozmedziach volume (prenosny prehravac) tak snad to az tak hrozne nieje...
Morlith
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MartinN935 21. 1. 2009 18:39

mohol by som sa ta spitat ako si urcil na akej hlasitosti to pocuvas pretoze ak by som vedel kolko tam mam dB tak by mi to pomohlo pri dalsej regulacii ....a k tim spuntom.....som odporca tohto tipu sluchadie aj ked jeden cas som pouzival koss spark plug vzdy ked som ich pouzival hlavne v MHD tak po tej pol hodine ma vzdy boleli usi a to som ich mal na 30-40% vykonu....spunty nikdy viac racej vydrzat a nekazit si sluch....

ale chcel by som vydiet aka je priblizna zavislost urovne hlasitosti od casu "bezpecneho"pocuvania existuje take nieco? lebo v par clankoch som nasiel nejake veci ale len malo...
MartinN935
Junior

Odeslat příspěvekod mareq0 21. 1. 2009 18:40

Já skoro nikdy neposlouchám víc jak 1h v kuse a víc jak 2 hodiny by mě to asi ani nebavilo. Nemám na to čas. Hlasitost s rozumem. Kdo to nepozná, ať neposlouchá hudbu, protože je nejspíš stejně hluchý :D
Obešel já polí pět!
mareq0
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 21. 1. 2009 18:48

Poslouchám někdy i 8 hodin denně přes sluchátka a po jejich sundání ani nevím, že jsem na hlavě nějaká měl. Samozřejmě s hlasitostí to nijak nepřeháním. Je prostě "tak akorát", ani málo ani hodně.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MartinN935 21. 1. 2009 18:58

Kocmeister píše:Poslouchám někdy i 8 hodin denně přes sluchátka a po jejich sundání ani nevím, že jsem na hlavě nějaká měl.

:shock: no tak to je podla mna uz extrem myslis ze to bude bez nasledkov :?:
MartinN935
Junior

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 21. 1. 2009 19:20

Poslouchám rád nahlas, ale zase ne dlouhodobě (hodina denně).
oneill_sx1
Recenzent fóra

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 21. 1. 2009 19:24

Neposlouchám zas tak dlouho, taky ta hodinku, dvě denně. Vyšší hlasitosti jsou mi nepříjemné, někdy mám hodně málo nahlas, někdy si užiju více nahlas.
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kocmeister 21. 1. 2009 19:35

MartinN935 píše:
Kocmeister píše:Poslouchám někdy i 8 hodin denně přes sluchátka a po jejich sundání ani nevím, že jsem na hlavě nějaká měl.

:shock: no tak to je podla mna uz extrem myslis ze to bude bez nasledkov :?:

Pochybuju, že se mi zhorší sluch byť jenom o píď. Jak říkám nepřehánim to s hlasitostí. To máš to stejný jako když jsi 8 hodin třeba na běžný rušný pražský ulici, taky asi nemyslíš na to jaký to bude mít následky. Nevidím žádný rozdíl v plácnu, třeba 90-ti decibelech který mi proudí do ucha ze vzdálenost 2 cm versus 10 metrů ode mě.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eraser_svk 21. 1. 2009 20:54

Morlith píše:tjn to uz mi doslo to pravidlo, akruat podla coho odhadujete decibely?

Ideálne je to namerať SPL meračom, ale pri otvorených slúchadlách je to do istej miery možné aj bez neho. Ak počas posluchu rozumieš kľudnému rozhovoru taký meter-dva od ďaleko, nie je sa čoho báť, hlasitosť je v norme. Pokiaľ však nepočuješ, že na Teba vôbec niekto rozpráva, zrejme počúvaš príliš nahlas (a bolo by dobré namerať koľko).

MartinN935 - niekde som čítal o niečom ako 80dB na 8 hodín, ale už si nepamätám presne... je veľa zdrojov a každý udáva inak. :-)
HP Pavilion dv7-6110 > foobar2000 > EMU 0202USB > BVaudio Headamp >
---Sennheiser HD 600 (na doma, main monitoring)
---Audio-Technica ATH-50M (na cesty, check-monitoring)
-- Sennheiser HD 555 + reflector mod (pomaly hľadajú kupcu :)
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod The Wolverine 23. 1. 2009 17:50

Na tohle už je toho napsáno taky dost. Tak nějak rozumně. Hlavně pokud se dostaví i malý náznak bolesti, okamžitě ztlumit.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ScRyX 23. 1. 2009 20:26

QFT, uši povedia kedy majú dosť....počúvam "anytime, anywhere", vychádza to 3 a viac hodín denne a hlasitosť myslím v pohode, oproti napr. môjmu spolužiakovi ktorý na mojom iphone počúva takmer na dvojnásobnej hlasitosti @_@. Pred pol rokom mi testovali sluch a bol ok:) tak som rád. Môj rekord bolo asi 7 hodín, keď sme šli na dovolenku, potom som si šiel zaplávať do mora, a neskutočne ma tie uši boleli T_T.
P.S.: Už asi rok mám taký problém,(nvm ako je to česky) mám zaľahnuté v ušiach, má niekto podobný problém? Nie je to také silné ako pri ceste lietadlom, ani rozdiel v hlasitosti okolitých zvukov nie je taká veľká pred a po odľahnutí(pohybom sánky), ale radšej by som bol bez toho >.<.
Kvôli tomuto som šiel k ušnej lekárke, a vtedy mi robili aj spomínané testy, nič nenašli...
ScRyX
Mírně pokročilý

Další stránka