V prvom rade chcem podakovat Erikovi ( hertz-sk ) za zrealizovanie zapozicky a usetrenie mnozstva penazi ale predovsetkym nadobudnutie skusenosti s dalsim high-end modelom sluchatiek. Moja audio zostava (ak sa o nej da vobec hovorit ako audio zostave) je daleko od idealnej no verim ze sluchatka si zachovaju svoj zvukovy charakter a rozdiel medzi nimi by pocul aj laik. Urcite tu uvitam aj jeho postrehy na o nieco lepsej zostave, sam som zvedavy ako rozdiely vnima on.
Zdroj zvuku: Soundblaster x-Fi xTreme Audio + Foobar 2000 + mp3 (128kbps – 320kbps) & FLAC
Komfort: Obe sluchatka su nadmieru pohodlne. Mierne navrch maju podla mna Beyeri ktore clovek na hlave takmer ani neciti. Hlavovy most na AKGckach totizto po par hodinach zacne trochu tlacit. V ziadnom pripade by som ale ani jedny z nich neoznacil za nepohodlne.
Vitaz: DT880
Zvuk: Celkovy character zvuku je podobny v tom zmysle ze ani z jednych sluchatiek neocakavajte brutalne ohlusujuce basy. V porovnani s mojimi Sennheiser EH350 su oboje neutralne a skor “svetle” (vysky prevazuju nad basmi) no obe inym sposobom.
Basy: Ako som uz spomenul ani DT880 ani K701 nepatria medzi basove monstra. Viac ako na udernost (t.j. fyzicky dopad zvuku na ucho) je kladeny doraz na texturu zvuku. Myslim ze DT880 su na tom s detailnostou basu o malicko lepsie, rovnako aj s udernostou a celkovou intenzitou. Celkovy dojem mam vsak taky ze basy K701 lepsie zapadaju do zvuku ako celku kdezto u DT880 ako by zili svoj zivot a su od zbytku zvuku trochu izolovane co na mna neposobi dobre.
Stredy: Stredov maju K701 citelne viac. Su krasne kremove a tvoria dominantnu cast zvuku. Vokaly su na oboch sluchatkach nadherne a realisticke. DT880 sa mi zdaju “medovejsie” pri zenskych hlasoch. V tichych pasazach iba s vokalmi je to na remizu. Pokial sa vsak zacne nieco diat v basovej alebo vyskovej linke na DT880 zacnu byt prehlusovane (hlavne vyskami) kdezto na K701 vacsinou stale zostanu dominantou zvuku.
Vitaz: K701
Vysky: Najvacsi rozdiel. K701 maju oproti DT880 viac uhladene vysky (co ale neubera na ich kvalitach) a netlacia sa tak do popredia. V niektorych nahravkach su DT880 kvalitnejsie, cistejsie a cinkavejsie a tam kde som vedel ako hraju na DT880 mi na K701 mierne chybali ale vo vseobecnosti mi o mnoho viac vyhovuju vysky K701. Tam kde nahravka nie je uplne genialna, vysky na DT880 zacinaju dost liezt na nervy. K701 oproti nim nie su take doterne a nahravok ktore som musel stopnut pre neznesitelne vysky je na K701 urcite menej. Tato pre mna dost podstatna vec (ktora mi na DT800 lezie najviac na nervy) sa vsak ukazuje aj ako vyhoda pri mp3 s nizsim bitrate (128kbps) kde vdaka zvyraznenym vyskam DT880 spravia nahravku “kvalitnejsou” kdezto na K701 zostane sucha.
Detailnost: Velmi tazko sa mi hodnoti, ktore zo sluchatiek su detailnejsie. Povedal by som ze to velmi zavisi prave od toho, ktore oblast je na nich dominantna. Preto myslim ze viac detailov v basovej linke a vyskach pocujem na DT880, kdezte v stredoch na K701. Na DT880 lahsie pocut aj sum v nahravke.
Priestor: Soundstage alebo priestor podavaju obe sluchatka nadmieru dobre no K701 su jednoznacnym vitazom. Nielen ze je priestor nahravky vacsi, ale je aj viac 3D ako na DT880 a genialne vyplneny. Pri DT880 mam niekedy pocit ze priestor je velky ale prazdny. Pri K701 vsetko ako celok je genialne usporiadane a hudba vas doslova pohlti.
Celkove hodnotenie: Uhladenejsi zvuk, stredy, priestorovost, vacsia vyrovnanost a neutralita zvuku robia pre mna vitazom K701. DT880 svojim agresivnym prejavom casto nutia cloveka sledovat vyskovu liniu kdezto pri K701 si uzivam rovnako intenzivne cele zvukove spectrum. Pri nahravkach s vyssim bit rate, vokalmi a realnymi nastrojmi su jednoducho K701 lepsie. Prekvapili ma dokonca ze aj napriek svojmu nie prilis vyraznemu basu su vynikajuce aj pre trance. Tazsia a viac basovo orientovana elektronika (progressive house, tribal house) a mp3 s nizsim bit rate ktore maju utopene vysky zas viac sadnu DT880. Keby sa mam ale rozhodnut medzi tymito dvoma siahnem jednoznacne po K701 ktore zneju ako celok vyrovnanejsie, muzikalnejsie a prijemnejsie.
Celkovy vitaz: K701
Na zaver by som chcel vyvratit tvrdenie ze dane sluchatka su nepouzitelne bez sluchatkoveho zosilnovaca. Mal som moznost pocut K701 s dvd audio a sacd + sluchatkac a hrali samozrejme lepsie ale ich kvality su uplne v poriadku aj pri zvukovej karte aku mam (hlasitost na 30% pri DT880, 35% pri K701).