[recenze] AKG K701 vs Beyerdynamic DT880 [32ohm]

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Rarach 7. 2. 2009 12:54

V prvom rade chcem podakovat Erikovi ( hertz-sk ) za zrealizovanie zapozicky a usetrenie mnozstva penazi ale predovsetkym nadobudnutie skusenosti s dalsim high-end modelom sluchatiek. Moja audio zostava (ak sa o nej da vobec hovorit ako audio zostave) je daleko od idealnej no verim ze sluchatka si zachovaju svoj zvukovy charakter a rozdiel medzi nimi by pocul aj laik. Urcite tu uvitam aj jeho postrehy na o nieco lepsej zostave, sam som zvedavy ako rozdiely vnima on.

Zdroj zvuku: Soundblaster x-Fi xTreme Audio + Foobar 2000 + mp3 (128kbps – 320kbps) & FLAC

Komfort: Obe sluchatka su nadmieru pohodlne. Mierne navrch maju podla mna Beyeri ktore clovek na hlave takmer ani neciti. Hlavovy most na AKGckach totizto po par hodinach zacne trochu tlacit. V ziadnom pripade by som ale ani jedny z nich neoznacil za nepohodlne.

Vitaz: DT880

Zvuk: Celkovy character zvuku je podobny v tom zmysle ze ani z jednych sluchatiek neocakavajte brutalne ohlusujuce basy. V porovnani s mojimi Sennheiser EH350 su oboje neutralne a skor “svetle” (vysky prevazuju nad basmi) no obe inym sposobom.

Basy: Ako som uz spomenul ani DT880 ani K701 nepatria medzi basove monstra. Viac ako na udernost (t.j. fyzicky dopad zvuku na ucho) je kladeny doraz na texturu zvuku. Myslim ze DT880 su na tom s detailnostou basu o malicko lepsie, rovnako aj s udernostou a celkovou intenzitou. Celkovy dojem mam vsak taky ze basy K701 lepsie zapadaju do zvuku ako celku kdezto u DT880 ako by zili svoj zivot a su od zbytku zvuku trochu izolovane co na mna neposobi dobre.

Stredy: Stredov maju K701 citelne viac. Su krasne kremove a tvoria dominantnu cast zvuku. Vokaly su na oboch sluchatkach nadherne a realisticke. DT880 sa mi zdaju “medovejsie” pri zenskych hlasoch. V tichych pasazach iba s vokalmi je to na remizu. Pokial sa vsak zacne nieco diat v basovej alebo vyskovej linke na DT880 zacnu byt prehlusovane (hlavne vyskami) kdezto na K701 vacsinou stale zostanu dominantou zvuku.

Vitaz: K701

Vysky: Najvacsi rozdiel. K701 maju oproti DT880 viac uhladene vysky (co ale neubera na ich kvalitach) a netlacia sa tak do popredia. V niektorych nahravkach su DT880 kvalitnejsie, cistejsie a cinkavejsie a tam kde som vedel ako hraju na DT880 mi na K701 mierne chybali ale vo vseobecnosti mi o mnoho viac vyhovuju vysky K701. Tam kde nahravka nie je uplne genialna, vysky na DT880 zacinaju dost liezt na nervy. K701 oproti nim nie su take doterne a nahravok ktore som musel stopnut pre neznesitelne vysky je na K701 urcite menej. Tato pre mna dost podstatna vec (ktora mi na DT800 lezie najviac na nervy) sa vsak ukazuje aj ako vyhoda pri mp3 s nizsim bitrate (128kbps) kde vdaka zvyraznenym vyskam DT880 spravia nahravku “kvalitnejsou” kdezto na K701 zostane sucha.

Detailnost: Velmi tazko sa mi hodnoti, ktore zo sluchatiek su detailnejsie. Povedal by som ze to velmi zavisi prave od toho, ktore oblast je na nich dominantna. Preto myslim ze viac detailov v basovej linke a vyskach pocujem na DT880, kdezte v stredoch na K701. Na DT880 lahsie pocut aj sum v nahravke.

Priestor: Soundstage alebo priestor podavaju obe sluchatka nadmieru dobre no K701 su jednoznacnym vitazom. Nielen ze je priestor nahravky vacsi, ale je aj viac 3D ako na DT880 a genialne vyplneny. Pri DT880 mam niekedy pocit ze priestor je velky ale prazdny. Pri K701 vsetko ako celok je genialne usporiadane a hudba vas doslova pohlti.

Celkove hodnotenie: Uhladenejsi zvuk, stredy, priestorovost, vacsia vyrovnanost a neutralita zvuku robia pre mna vitazom K701. DT880 svojim agresivnym prejavom casto nutia cloveka sledovat vyskovu liniu kdezto pri K701 si uzivam rovnako intenzivne cele zvukove spectrum. Pri nahravkach s vyssim bit rate, vokalmi a realnymi nastrojmi su jednoducho K701 lepsie. Prekvapili ma dokonca ze aj napriek svojmu nie prilis vyraznemu basu su vynikajuce aj pre trance. Tazsia a viac basovo orientovana elektronika (progressive house, tribal house) a mp3 s nizsim bit rate ktore maju utopene vysky zas viac sadnu DT880. Keby sa mam ale rozhodnut medzi tymito dvoma siahnem jednoznacne po K701 ktore zneju ako celok vyrovnanejsie, muzikalnejsie a prijemnejsie.

Celkovy vitaz: K701

Na zaver by som chcel vyvratit tvrdenie ze dane sluchatka su nepouzitelne bez sluchatkoveho zosilnovaca. Mal som moznost pocut K701 s dvd audio a sacd + sluchatkac a hrali samozrejme lepsie ale ich kvality su uplne v poriadku aj pri zvukovej karte aku mam (hlasitost na 30% pri DT880, 35% pri K701).
Xonar Essence STX => Beyerdynamic DT880 (32 ohm),
Realtek ALC861 => Sennheiser EH350
SE C510i => AKG K 324P, AKG K 314P
Rarach
Junior

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 7. 2. 2009 13:22

Výborné srovnání. AKG K701 obdivuji. Pokud bych bych si měl vybrat otevřená sluchátka, byly by to právě K701.
oneill_sx1
Recenzent fóra

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 7. 2. 2009 13:52

Moc pěkný srovnání, fakt dobrý. Přidal jsem do recenzí.
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod hertz-sk 7. 2. 2009 14:28

V prvom rade :tleskani , veľmi pekne rozpísané. Ja som mal možnosť posúdiť Beyery DT 880 na svojej zostave, poviem teda pár slov.
Tak teda -
ZDROJ : HK HD 970 - Audioquest panther - Project Headbox SEII (vlastne si môžete prečítať v podpise)
Takmer so všetkým, čo počul Rarach (Rasťo) súhlasím
Hlavne by som chcel vyzdvihnúť pohodlie u DT 880, tie mäkkučké náušníky vás doslova pohltia.

CHARAKTER : AKG mi znejú viac analyticky, asi to bude menším podielom basov, kdežto DT 880 majú sklon žehliť zvuk, zakryť prípadné chyby a tak pôsobia prívetivejšie.

ZVUK : Zhrniem to:

Beyerdynamic DT 880 : Hneď som si všimol hutnosť prejavu, pri rockových - metalových skladbách bas krásne doplňuje zbytok pásiem. Basy sú uhladené, no v niektorých veľmi náročných pasážach majú sklon hučať. (naozaj náročných, bežne sa to neprejaví) Stredy sú trošku skryté, prejavuje sa menší soundstage, výšky mi na mojej zostave nepripadali rezavé, neboleli z nich uši. Kvantitatívne to bolo asi 110% mojho ideálu.

AKG K 701 - Jednoznačne výborná dynamika, priestor je široký a prehľadný, ešte 30% basov na vrch a sú pre mňa dokonalé. A samozrejme keby boli trošku pohodlnejšie:-)
DAC YBA WD202 => XLR MOGAMI => Mackie HR824
hertz-sk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bubaak 7. 2. 2009 15:03

:-) hezky napsane, děkuji panove :tleskani
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo

Odeslat příspěvekod aurelius9 7. 2. 2009 19:29

Velmi pekne! :tleskani Porovnanie hraciek z ligy snov ;-)
Cowon D2 4GB + DIY cmoy + Sennheiser HD555 (bye...) Beyerdynamic DT990 Pro, Koss PortaPro, Creative EP630

Fujitsu Siemens AMILO Pa1538 - Creative X-Fi Surround 5.1 - Genius sw-hf 5.1 5005

Nokia 5800 XM
aurelius9
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rarach 7. 2. 2009 20:18

hertz-sk píše:V prvom rade :tleskani , veľmi pekne rozpísané. Ja som mal možnosť posúdiť Beyery DT 880 na svojej zostave, poviem teda pár slov.
Tak teda -
ZDROJ : HK HD 970 - Audioquest panther - Project Headbox SEII (vlastne si môžete prečítať v podpise)
Takmer so všetkým, čo počul Rarach (Rasťo) súhlasím
Hlavne by som chcel vyzdvihnúť pohodlie u DT 880, tie mäkkučké náušníky vás doslova pohltia.

CHARAKTER : AKG mi znejú viac analyticky, asi to bude menším podielom basov, kdežto DT 880 majú sklon žehliť zvuk, zakryť prípadné chyby a tak pôsobia prívetivejšie.

ZVUK : Zhrniem to:

Beyerdynamic DT 880 : Hneď som si všimol hutnosť prejavu, pri rockových - metalových skladbách bas krásne doplňuje zbytok pásiem. Basy sú uhladené, no v niektorých veľmi náročných pasážach majú sklon hučať. (naozaj náročných, bežne sa to neprejaví) Stredy sú trošku skryté, prejavuje sa menší soundstage, výšky mi na mojej zostave nepripadali rezavé, neboleli z nich uši. Kvantitatívne to bolo asi 110% mojho ideálu.

AKG K 701 - Jednoznačne výborná dynamika, priestor je široký a prehľadný, ešte 30% basov na vrch a sú pre mňa dokonalé. A samozrejme keby boli trošku pohodlnejšie:-)

Zrejme ma zosilnovac velky vplyv na zvuk ale mne sa praveze DT880 zdaju menej privetive (uz len kvoli ostrejsim vyskam) a viac analyticke kdezto K701 viac muzikalne. Tiez som nikdy nemal pocit ze je basov na Beyeroch moc. Napriek tomu ze su takmer high-endom by som ale ani jedny z nich neodporucal na pocuvanie hudby stylu hip-hop, techno... na to budu vhodnejsie sluchatka s poriadnymi udernymi basmi typu DT770pro/DT990/D2000 pripadne HD650. Dufam ze sa raz dostanem aj k nim.
Rarach
Junior

Odeslat příspěvekod hertz-sk 7. 2. 2009 21:32

Skúšal som beyery na Cowone D2 - a výsledok bol ako si povedal, bolo to rezavé, niekedy som musel stíšiť volume. Basy na D2 naozaj hučali, bolo to chaotické, žiadna separácia. Takže pre Beyery je zosik asi naozaj dosť potrebný a to aj v 32 ohm verzii :shock: , tak som to naozaj nečakal.
DAC YBA WD202 => XLR MOGAMI => Mackie HR824
hertz-sk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod The Wolverine 7. 2. 2009 22:49

Já už jsem to psal několikrát, výkonný (výkonnový) zesilovač není jen o hlasitosti, ale o schopnosti rozhýbat membránu.
Něco jiného je když jede padesát wargburg, který se celý třepa a vypadá, že mu upadne výfuk, než Audi R8, které v pohodě furt na jedničku.

//Výborná srovnání, pánové.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rarach 8. 2. 2009 05:54

Ja nechapem len jednu vec. Keby to bolo tak ze napr. zvukovka nedokaze vybudit sluchatka k dostatocnym basom nestali by basy za prd aj po pouziti EQ? Toto sa vsak nedeje. Hlavne pri Beyeroch sluchatka reaguju na EQ skvelo a ked ich pridam cez EQ tak su o dost intenzivnejsie. Samozrejme pri urcitej urovni zacinaju byt uz skreslene ale ak by to bolo tak ze zvukovka nedokaze dodat sluchatkam dostatocnu stavu, tak by zrejme nepomohol ani ziadny EQ a stale by boli chabe kedze teoreticky by to ta zvukovka nemala za ziadnych okolnosti zvladat... Preto si myslim ze tu ide z vacsej casti o zvukovy prednes sluchatiek sam o sebe ako o nedostatocne vybudenie a sluchatkac casto funguje AJ ako EQ.
Rarach
Junior

Odeslat příspěvekod The Wolverine 8. 2. 2009 12:30

O přednes samozřejmě jde v první řadě. EQ sluchátkům říka: preferuj toto a preferuj toto, tohle už míň, tady to nepřeháněj atd., ale už neovlivní jak sluchátka dané frekvence zahrají.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod AmPere 12. 2. 2009 14:13

testovat K701 vs DT880 na soundblasteru a snažit se z toho vyvozovat nějaký závěr je tedy hodně velká odvaha...
tohle jsou sluchátka určená pro trochu jiný zdroj zvuku!
Specializovaný prodejce sluchátek.
Finalista ceny kvality ShopRoku 2012 - www.shoproku.cz
AmPere
Junior

Odeslat příspěvekod sauhirt 12. 2. 2009 14:40

Nechápu proč by se v uživatelským srovnání dvou highendových sluchátek musely používat další komponenty v řádech tisícu euro, dolarů, ... Pokud by to byla nějaká odborná recenze tak neřeknu, ale tohle je uživatelský postřeh o tom, jaký je rozdíl mezi nimi. Nic víc, nic míň. Netvrdím, že není rozdíl mezi Creative zvukovkou a pořádným SACD přehrávačem. Ale sorvnání na něčem, co má spousta lidí doma je mnohem přínosnější pro většinu uživatelů než srovnání na něčem, o čem můžeme jenom snít. Tohle porovnání jim totiž aspoň trochu napoví, co by mohli očekávat, pokud by si taková sluchátka ke svému PC, ntb s X-Fi kartou koupili. Nic jim samozřejmě potom nebrání vyměnit zvukovku za pořádný zdroj, ale to by se nestalo nebýt takových recenzí jako je tahle. Nebýt jich, tak si koupí sluchátka ze 2-3t jen proto, že v časopise XYZ psali, že na sluchátka typu AKG K701 je potřeba i dostatečně kvalitní přehrávač.
sauhirt
Junior

Odeslat příspěvekod eraser_svk 12. 2. 2009 15:09

Úplný súhlas so sauhirt. Keď má človek trochu prehľad na fórach, zistí, že je tu veľké množstvo ľudí, čo kŕmia hi-fi až high-end slúchadlá zdrojmi lacnejšími ako 100 eur či dokonca MP3 prehrávačmi, takže podobné porovnania majú pre nich veľkú výpovednú hodnotu.

Preto si prosím AmPere, svoje snobské poznámky o tom, že si niekto vôbec dovolil zapojiť niečo ako K701 na SoundBlaster nechaj pre seba. Alebo ešte lepšie - prispej nejakým porovnaním na skutočne "audiofilskom" zdroji, budeme len radi ;-)
HP Pavilion dv7-6110 > foobar2000 > EMU 0202USB > BVaudio Headamp >
---Sennheiser HD 600 (na doma, main monitoring)
---Audio-Technica ATH-50M (na cesty, check-monitoring)
-- Sennheiser HD 555 + reflector mod (pomaly hľadajú kupcu :)
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kocmeister 12. 2. 2009 15:12

Zrovna tenhle soundblástr je ještě docela slušnej. A souhlasim, že pro spoustu lidí to může být přínosný, protože je to rozšířený zdroj zvuku. Taky se mi to srovnání líbí. Horší byla původní recenze na DT880, kde se testovalo i na mobilu. To jsem měl co dělat abych nic nepěkného nenapsal.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Další stránka