ETYMOTIC RESEARCH

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod krovak_cze 20. 5. 2009 14:11

bina, vem je nekdy na pivko na poslech :) mozna bych presel z tech mejch slepenin od UE
krovak_cze
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 20. 5. 2009 14:15

AmPere píše:čili abych to srhnul - na webu se dočetete ledacos, ale já osobně považuju už základní model etymotic ER-6 za zvukově kvalitnější než dvou a třípásmovou konkurenci. nutno dodat, že tento "názor" je potvrzen měřením, které právě v laboratořích etymoticu dělají - leccos z toho se dá najít na jejich webu.

Proč v popisu Shure SE530 na VAŠEM e-shopu se dočtu něco jiného? Asi proto, že na dražších Shure je větší zisk.
oneill_sx1
Recenzent fóra

Odeslat příspěvekod Figut 20. 5. 2009 22:36

To by mě taky zajímalo. Nějak to nesedí.
Cowon Plenue D (1.02) + ER4S | xDuoo X3 + ER4SR
black | death | thrash | grind | doom | sludge | heavy | metal
Figut
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bína 20. 5. 2009 23:22

Shure jsou dražší, ty chceš vždycky prodat to nejdražší co můžeš, ikdyž je to šmejd, to je princip obchodu.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod nocomichi 20. 5. 2009 23:37

A co číst pořádně? Poměr cena/výkon je o něčem jiném než prestižní modely za HE ceny... Otázkou taky je, kdy které model, byly začleněn do katalogu...?
nocomichi
Junior

Odeslat příspěvekod Bína 20. 5. 2009 23:48

Tady nejde o poměr cena výkon, tady jde o to, že čím víc se prodá Shure SE530, tím víc bude peněz. Proto obchod bude dělat reklamu na top model za hrozný peníze, ikdyž bude hrát líp model za 1/3 ceny.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod papundekl 21. 5. 2009 10:04

AmPere:To je odvěky rozdíl mezi hifi (snahou je příjemný zvuk) a highendem (vše podřízeno naprosté pravdivosti).

Že vám do toho kecám.
Etymologicky mi tento výrok velmi pokulhává - hifi (zkratka z High fidelity - vysoká věrnost, přesnost ergo pravdivost) , zatímco highend je poslední-nejvyšší třída.
Nehledě na to, že tady z hlediská pojmů porovnáváme jabka s hruškama. Zatímco highend je obecně rozšířený termín označující určitý (nejvyšší) stupeň většinou technologického vývoje, tak hifi je úzce specializovaný termín užívaný pouze v oblasti zvukové reprodukce. Nebo snad někdo slyšel o hifi autě, nebo hifi monitoru (i když zrovna tam by to mělo logické opodstatnění).
Bezvýjimky všichni hifisté, co znám, jsou lidé, kteří jdou po co nejpřesnějším a nejpravdivějším zvuku. A někteří poslouchají na kvalitních sestavách starých 30 let. Zatímco highend je dnes samozřejmě někde jinde.

A pokud už musíme nutně rozlišovat kvůli tomu, abychom poukázali na rozdíl mezi Etymotic a Shure nebo UE, tak bych v obou případech s klidem zůstal u hifi (pro laika, který se za hifistu ani nepovažuje budou rozdíly nevnímatelné), ale pro ten první (Etymotic) bych použil termín hi-fi purismus (to je jako např. v architektuře: Pawson vs. Kaplický - oba jsou modernisté, oba dělají highend, ale Pawson je purista).

Pořád jsme jenom lidi a pro někoho jsou alfou a omegou grafy s dokonalými charakteristikami a pro někoho zase jeho uši a příjemný pocit v duši. Tak to respektujme. Výrobci to taky dělají. Na trhu je taková škála produktů, že uspokojí prakticky každého. Ale to už odbíhám od tématu.
Přeji pěkný den.
Naposledy upravil papundekl dne 21. 5. 2009 14:04, celkově upraveno 2
papundekl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Figut 21. 5. 2009 10:09

Hezký příspěvek :tleskani
Figut
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod papundekl 21. 5. 2009 14:39

Figut píše:Klasická hudba je v pořádku, ale rock/metalové koncerty mi jsou hodně přebuzené, přebasované, zbytečně hlasité.

To je správný postřeh. U klasiky a vůbec veškeré akustiky hrají roli nástroje a prostor (sál). Nic víc. Na co nástroje mají, to z nich dostaneš.
Zatímco u koncertu rocku, popu, metalu apod. už primární výstup proženeš přes nějakou tu elektroniku- dnes už naprosto všechny nástroje. Už minimálně proto, aby tě slyšelo těch několik (desítek)tisíc lidí. I ti sólisti např. na akustickou kytaru s kapelou v pozadí musí jet přes mikrofon - prostě by je jinak nebylo slyšet. To už je ve své podstatě reprodukovaná hudba.

A samostatná kapitola jsou pak sálové i studiové nahrávky pro domácí poslech (Live koncerty dopadají zvukově nejhůře. Ale tam je zase důležitá spíše atmosféra.)

A jednu perličku na závěr: Vzal jsem jednou svého přítele - hifistu a milovníka klasiky - na jeho vůbec první živý koncert. Dávali Griega a Holsta. Po skončení jsem se ho nadšeně ptal, jak se mu to líbilo. Zrozpačitěl a prohlásil památnou větu: "Mají to tady nějaký šizený. Doma mám ten zvuk mnohem lepší. Takový jako hutnější." Když odhlédneme od faktu, že poslouchá na sestavě asi za půl mega ve speciální místnosti, co jsem na to mohl říct? Ani popel...
Pěkný den
papundekl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Figut 21. 5. 2009 14:49

Je to zkrátka o (dle mně) nesmyslném přizpůsobování a zkrášlování zvuku svým uším a mozku dle našich vlastních iluzí o zvuku. To je pak těžko s takovým rádoby hifistou, když neslyšel skutečný zvuk :D . Pak je to na stejné úrovni jako poslouchat mrtvou hudbu (kde nehrají lidé na skutečné nástroje, techno atp.)
Figut
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eraser_svk 21. 5. 2009 16:41

Nesúhlasím. Momentálne nemám čas sa rozpisovať, takže teraz len v krátkosti.

To je pak těžko s takovým rádoby hifistou, když neslyšel skutečný zvuk

Myslím, že neexistuje človek, ktorý počul slúchadlá a pri tomu v živote nepočul skutočný zvuk :D To by sa musel narodiť so zaplombovanými ušami ;-)

Takisto myslím, že to tu niektorí v honbe za "reálnym" zvukom a nadraďovaní Ety nad všetko ostatné preháňate. Či sa Vám to páči alebo nie, drvivá väčšina diel je mastrovaná na istú krivku slúchadiel a monitorov uznávanú ako štandard (zo slúchadiel spomeňme UE 10, resp. Fi.10). Ety majú oproti týmto výrobkom krivku rozdielnu, najmä v basovej oblasti - preto to väčšina ľudí vníma tak, že basov je proste málo. Môžte to dávať za vinu nahrávkam, svojim spôsobom budete mať aj pravdu. Každopádne keď sú Ety vyrovnané pri laboratórnych testoch, ani zďaleka to neznamená, že budú vyrovnané a hlavne prirodzené aj pri reálnej hudbe. Takže prosím, ohľadom vašich absolútnych výrokov o realite trošku zvoľnite.
HP Pavilion dv7-6110 > foobar2000 > EMU 0202USB > BVaudio Headamp >
---Sennheiser HD 600 (na doma, main monitoring)
---Audio-Technica ATH-50M (na cesty, check-monitoring)
-- Sennheiser HD 555 + reflector mod (pomaly hľadajú kupcu :)
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Figut 21. 5. 2009 17:19

eraser_svk píše:Nesúhlasím. Momentálne nemám čas sa rozpisovať, takže teraz len v krátkosti.

To je pak těžko s takovým rádoby hifistou, když neslyšel skutečný zvuk

Myslím, že neexistuje človek, ktorý počul slúchadlá a pri tomu v živote nepočul skutočný zvuk :D To by sa musel narodiť so zaplombovanými ušami ;-)

Ale nepleť to! Šlo mi o to, že on si myslel, jak hraje hoboj na aparatuře a pak se dostavilo zklamání ze skutečného zvuku nástroje.
Figut
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eraser_svk 21. 5. 2009 17:42

Aha... tak to už je iná vec :-) Každopádne by som reálnosť nahrávok bral s rovnakou rezervou ako rozdielny charakter high-end reprodukčných zariadení, keďže je tam veľa faktorov ovplyvňujúcich výsledný zvuk - mikrofóny, ekvalizácia na processing na mixe či finálny master ;-)
HP Pavilion dv7-6110 > foobar2000 > EMU 0202USB > BVaudio Headamp >
---Sennheiser HD 600 (na doma, main monitoring)
---Audio-Technica ATH-50M (na cesty, check-monitoring)
-- Sennheiser HD 555 + reflector mod (pomaly hľadajú kupcu :)
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod AmPere 21. 5. 2009 20:40

oneill_sx1 píše:Proč v popisu Shure SE530 na VAŠEM e-shopu se dočtu něco jiného? Asi proto, že na dražších Shure je větší zisk.

zde píši jako soukromá osoba a prezentuji osobní názor, zatímco eshop není záležitostí jednoho člověka. Naprostá většina lidí jednoznačně upřednostní SE530 já osobně si do uší raději dám Ety (přestože vlastním obojí). Tvrdit oficiálně že ety za 3tis je "lepší" než shure za 11, to skutečně není "společensky akceptovatelné" :-), (přestože já osobně bych se pod to i podepsal). Na popisy kouknu, přiznám se, že ani nevím, co tam u těchto modelů máme napsáno.
zákazníci, kteří se se mnou radí, se velmi často diví, že doporučím levnější produkt, než měli původně předvybraný. někdy je musím dokonce přemlouvat, (např. včera že senn. HD650 se k MP3 opravdu nehodí..) - určitě to spousta lidí zde z fóra potvrdí.
Konkrétně cokoli značky etymotic doporučují velmi rád, právě díky skvělému poměru výkon/cena.

papundekl píše:hifi (zkratka z High fidelity - vysoká věrnost, přesnost ergo pravdivost) , zatímco highend je poslední-nejvyšší třída.

ale notak, ve skupeně lidí, kteří se tím opravdu zajímají to je už víceméně terminus technicus, takže debata na toto téma je dosti zbytečná...
Za to, že lidé, které zajímá highend (a mají tyto dva termíny ustáleny) na superforum nechodí, za to já nemohu..

eraser_svk píše:Ety vyrovnané pri laboratórnych testoch, ani zďaleka to neznamená, že budú vyrovnané a hlavne prirodzené aj pri reálnej hudbe.

Dle webu své výrobky Ety úzpůsobuje právě typicky eqalizované nahrávce na studiových reprobednách. jediný výrobek, který takto eqalizovaný není (a je logicky v měření surového signálu nejpřesnější) je verze ER-4B (binaural). konkrétně er6i je model dělaný pro běžný poslech, běžného posluchače, běžný přehrávač a běžnou hudbu - čili malý odklon od přesnosti.

Figut píše:Ale nepleť to! Šlo mi o to, že on si myslel, jak hraje hoboj na aparatuře a pak se dostavilo zklamání ze skutečného zvuku nástroje.

Ano, zklamání ze zvuku reálného přístroje je běžná záležtost, protože 99% poslechu činí různa "nadopovaná" hudba. Také jsem si takové mírné rozčarování v rudolfinu kdysi zažil :-)
Specializovaný prodejce sluchátek.
Finalista ceny kvality ShopRoku 2012 - www.shoproku.cz
AmPere
Junior

Odeslat příspěvekod Figut 21. 5. 2009 20:49

Škoda, že jsem neslyšel se530 a FI10 abych porovnal. To by bylo něco :D Zase na druhou stranu, když čtu ohlasy k se530 jako "hodně sykavek" nebo "triply mají více basů než Phonak", tak zas taková nutnost to, myslím, nebude 8-P
Figut
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka