1) Neviděl bych to tak striktně. Pořád vycházejí špičkové nahrávky. Problém vidím spíš v obrovském množství braku, který dnes vychází a který celkový poměr kvalitních a nekvalitních nahrávek posouvá do nelichotivého poměru. Hudbu dnes může děla kdokoliv s vybavením za pár tisícovek.
2) Schválně jsem neuváděl cenu, protože si myslím, že těch ultrahighendových komponent, které jsou ale zároveň technická špička (např. Soulution), je míň než předraženýho šrotu (typu darTZeel).
S tím, že jakákoliv sestava, tedy třeba i v ceně 6 tis. Kč za komponent, zahraje referenčně ve volném prostoru, souhlasit nelze, protože je to pitomost na n-tou.
Já píšu o neamplifikované hudbě, ta píšeš "
Živý koncerty (amplifikovaný) jsou jako etalon k ničemu", uniká mi logika.
Tvá rada řídit se sluchem zavání diletantismem ve smyslu nic neřeš a jen poslouchej. Ne každému tohle stačí. Nedovedu si představit, jak třeba děláš cílené akustické úpravy poslechovky (rezonátory, difuzory, absorbery) jen na základě sluchu, bez obvyklých (a podle mě pro dobrý výsledek zásadních a nevyhnutelných) měření a výpočtů.
-- 16. 2. 2020 20:58 --lo-fi píše:palpat
co to je referenční sestava? nic takového neexistuje. Bez urážky, ty jsi jen posluchač a přístroje možná znáš zvenku, já je znám zevnitř a dobře vím, jak se nás ti výrobci hiendu snaží ojebat o prachy...zkušeností s konstrukcí elektroniky kolem muziky mám tolik, že je zbytečné abys se mnou ztrácel čas diskuzí o vlivu stříbrného kabelu na zvuk vycházející z reproduktorů...
Vliv kabeláže na zvuk opravdu není třeba probírat, to bylo (alespoň pro mne) uzavřeno desítkami slepých testů, jasně potvrzujících, že vliv stínění, použitých materiálů, kvality kontaktů atd. je stejně důležitý, jako jakýkoliv jiný prvek řetězce. Můžeš to probrat třeba s panem Strankou, výrobcem několika tvých komponent... Zrovna jeho kablíky mají skvělý poměr cena/kvalita.
Možná jsi mnohem větší "jenom posluchač" než já, když ti k plné spokojenosti stačí mp3 a nechápeš její drastická technická omezení a neslyšíš její zřetelný dopad na zvukovou kvalitu - u dobře masterovaných nahrávek zvlášť....
Že se
někteří výrobci highendu jen snaží třískat peníze, je jasné. Platí to v jakémkoliv jiném oboru. Znamená to ale, že neexistuje žádný výrobce, který dělá špičkové komponenty, byť za cenu nového auta střední třídy? Neznamená.
Ale je pravda, že těch opravdu referenčních sestav (komponenty + akustika) je v ČR pramálo, tak do 20. Třeba v Německu je na tom špičkové hifi mnohem lépe, ale to je o ekonomické síle. Za 10 tis. Eur se referenční poslechovka postavit nedá....
Vidíme to holt každý jinak
.