[recenze] Sennheiser IE 8

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Bína 13. 7. 2009 15:13

Nejlepší dynamické špunty? Nejspíš ano. Konkurence pro tříměniče? Podle mě určitě.
ObrázekObrázek

Sluchátka mi byla zapůjčena z nově vznikajícího obchodu se sluchátky (AV STAGE). Moc děkuji za půjčení.

Sennheiser IE 8 jsou nejvyšší model špuntových sluchátek značky Sennheiser, v USA je jejich doporučená malo obchodní cena 450 dolarů(stejně drahé jako Shure se530 a dražší než Westone a UE), ovšem mi v Evropě se můžeme Američanům smát, protože je máme za super cenu. [pasáž s konkrétnymi obchodmi odstránená, pozn. eraser_svk]

ObrázekObrázek

Balení
Tak se sluchátky dostanete docela slušnou krabičku na jejich přenášení, rozměrově je optimální, navíc v ní máte nástroj na čištění a na úpravu basů a poté i místo na dva páry nástavců. Plus je tam i nějaká přihrádka na spodní straně, tam by se možná daly vecpat další nástvace.
Když už jsme u nástavců, s těmi Sennheiser opravdu nešetřil, dostanete jich celkem 10 druhů. 3 velikosti klasických jednoduchých silikonů, 2 velikosti pěn(ovšem tyhle pěny nejsou měkké jako comply tips nebo podobné, jsou z dost tvrdé pěny a před zasunutím se ani nezmačkávají), 3 velikosti dvojitých a 2 velikosti nástavců, nazývaných ,,poloviční dvojtý nástavec“. Nejlépe dle mě izolují ty pěnové, nejlepší zvuk a pohodlí jsem měl s klasickými středními silikony. Zkoušel jsem i různé mody nástavců co jsou na head-fi(prostě spojit 4 nástavce dohromady) ale všechny zvuk jen zhoršily.
Dál v balení najdete ještě háky(nevím jak jinak to nazvat) za uši, ovšem ty jsem neměl možnost vyzkoušet, tak neřeknu jaké jsou. Ovšem už na pohled oproti příjemným hákům od Phonaku tyhle vypadají hůře.

ObrázekObrázek

Konstrukce
Celé tělo je z plastu, na každém sluchátku je označení strany, to se nalézá i na kabelu. Kabel je výměnný, příjemný, dobře ohebný a podle mě i dostatečně kvalitní. Malé plus jsou navíc průhledné části kabelu(jack, rozdvojka, vstup do sluchátka) takže se můžete kouknout jak to tam vypadá. Mikrofonní efekt je dobře potlačen, při nošení přes ucho vlastně neexistuje. Jack je zahnutý a pořádně bytelný.

Ie8 jsou dělané aby se nosily kabelem za ucho, ovšem není problém prohodit kabely a nosit je normálně s kabelem dolů.

ObrázekObrázek

ObrázekObrázek

Ie8 mají v uchu dost mělké usazení a i celkově trochu podivný tvar, takže s nimi nemám takovou jistotu, že mi budou v uších dokonale držet. Izolace kvůli mělkému usazení trochu trpí, ale s pěnovými nástavci je izolace v autobuse a tramvaji dostatečná, v metru a v letadle už to je trochu horší. Osobně bych řekl, že izolují na úrovni Phonaků.

ObrázekObrázek

Zvuk(zkoušeno hlavně na dimod sestavě, viz můj podpis)
Tak IE8 mají dynamický měnič, který většinou potřebuje nějakou dobu na rozehrání, u IE8 se tvrdí, že je to dokonce 350 hodin.
Celkově lze zvuk označit za temný, hutný osobně bych řekl že je dost příjemný, muzikální, poslouchat je je zábava. Basu je dost, řekl bych že více než u Triple fi. Ovšem je taky extrémně detailní a má dobrý dopad, je prostě skoro cítit. Ovšem nikdy nepřekrývá ostatní pásma. Středy a výšky jsou stejně detailní jako Etymotic HF5, ovšem musím říct, že IE8 mají výšky trochu míň výrazné, jak proti Etám tak i proti Triplům. Na IE8 ale hlavně zaujme obrovský prostor a též dobrá separace nástrojů.
Proti etymoticům je IE8 jasný vítěz, ve dvou pásmech mají stejně detailu, ovšem IE8 mají mnohem lepší bas, prostor a o trochu i separaci nástrojů. A hlavně IE8 je zábava poslouchat.
Proti Triplů je to už bližší, jsou stejně detailní, Triply mají o trochu lepší výšky, IE8 zase lepší basy a prostor.

Ie8 jsou dost citlivé na zdroj, rozdíl diyMod proti Cowonu a Clipu je na nich slyšet okamžitě a je obrovský. Taky si dejte pozor na to, aby vám přehrávač moc nešuměl, u Cowonu je to v tichých pasážích docela postřehnutelné.

A když je připojíte ke sluchátkovému zesilovači, tak jim to dost pomůže(Tím myslím Headsix, ne Fiio).

Závěr
Osobně si myslím, že za tuhle cenu jsou IE8 opravdu dobrá koupě, kdybych si kupoval nějaké vrcholové špunty tak by to nejspíš byli právě Senny.

Zde vám ukážu svojí představu o nejvýhodnějších špuntech ve svých cenových kategoriích.
Za tisíc Head-Direct RE2, za dva tisíce Apple dual driver IEM, za tři tisíce jsou to Phonaky, zde následuje pauza a pak už tu máme Sennheisery IE8, a na šesti tisících tříměniče (Shure,Triple, westone 3 a um3x, Audio Technica ck100). Osobně si myslím, že tříměniče a Sennheisery jsou na stejné úrovni co se týká kvality, o tom které koupit pak už spíš jen rozhoduje jaký zvuk máte rádi.

Upozornění, vše zde sepsané názory jsou pouze mé vlastní a mohou se lišit od ostatních.
Naposledy upravil Bína dne 13. 7. 2009 17:59, celkově upraveno 3
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod peo.c 13. 7. 2009 15:32

Veľmi pekný príspevok , mne osobne sa zdá že s penovými nástavcami izolujú o kúsok menej ako Phonaky .A k tomu pozor na šum - musím jedine súhlasiť , aj na Cowon O2 docela šumeli , na iRiver imp550 bol šum viac ako jasný , na Sanse je veľmi ťažko počuteľný.
FLAC>Sansa Clip v2(8GB black)>SPC(stevenkelby recable)>LiveWires T1 (UM remold)
---------------------------------------------------------------------------------
Gone:EP830>PFE112>IE8>HD650>TF10
O2>X-Fi>A829>Zero>H120
peo.c
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eraser_svk 13. 7. 2009 15:51

No pekne, dík za recenziu ;-) Už vidím, čo bude môj ďalší slúchatkový krok :D
HP Pavilion dv7-6110 > foobar2000 > EMU 0202USB > BVaudio Headamp >
---Sennheiser HD 600 (na doma, main monitoring)
---Audio-Technica ATH-50M (na cesty, check-monitoring)
-- Sennheiser HD 555 + reflector mod (pomaly hľadajú kupcu :)
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod bubaak 13. 7. 2009 16:44

pěkně stařiku :) dost o nich uvažuji jako záložní
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 13. 7. 2009 17:27

Jsou u nás za fakt skvělou cenu, jako SE530 a Triple.fi 10 v zahraničí, které narozdíl od IE8 budou prakticky bez záruky.
oneill_sx1
Recenzent fóra

Odeslat příspěvekod eraser_svk 13. 7. 2009 21:16

Recenzia prešla úpravami, keďže niektoré jej časti porušovali pravidlá fóra (reklama.) Rovnako boli odstránené aj príspevky na túto recenziu nadväzujúce, (chtiac či nechtiac) nesúce reklamný obsah.

Pravdupovediac, nerád sa uchyľujem k takýmto krokom, hlavne pokiaľ sa pohybujem v kruhu príspevkov vysoko hodnotných - ale musím sa držať pravidiel, ktoré platia pre každého rovnako - bez výnimky :!:

To isté platí aj pre firmy - či už novozačínajúce, alebo zabehnuté. Bez ohľadu na sympatie, vzťahy (a čokoľvek okolo) toho musíme zachovať objektivitu pri dbaní na dodržiavanie pravidiel, ktoré (ako som už povedal) bez výnimky platia pre všetkých rovnako.

Pokiaľ má niekto záujem využívať AVfórum na komerčné účely, nech kontaktuje vedenie Superfóra, ktoré je jeho vlastníkom. Tam je možné dôjsť k dohode oveľa inteligentnejším spôsobom ako viesť žabomyšie vojny s pravidlami a ich ochrancami :-)

Za pochopenie v mene celého moderátorského teamu AVfóra ďakujem.

// PS : Odteraz prosím o diskusiu len k téme :!: (pre istotu pripomeniem - Sennheiser IE 8 :) Akýkoľvek offtopic bude nemilosrdne zmazaný. Opäť ďakujem za pochopenie :D
HP Pavilion dv7-6110 > foobar2000 > EMU 0202USB > BVaudio Headamp >
---Sennheiser HD 600 (na doma, main monitoring)
---Audio-Technica ATH-50M (na cesty, check-monitoring)
-- Sennheiser HD 555 + reflector mod (pomaly hľadajú kupcu :)
eraser_svk
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod bubaak 13. 7. 2009 21:31

-
Naposledy upravil bubaak dne 13. 7. 2009 21:41, celkově upraveno 1
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo

Odeslat příspěvekod couman 13. 7. 2009 21:37

pekna recenzia :tleskani ;-)
iriver lplayer/sony vaio - ue10pro/sony mdr90pl/koss pro3aa
"remember when you were young, you shone like a sun"
couman
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod i758242852.cz 14. 7. 2009 07:34

přispívám sem už pod novým nickem (původní avstage.cz) - kdyby někdo chtěl testovaná sluchátka také zapůjčit, má možnost, stačí poslat sz. buď si je může poslechnout v (zatím) improvizovaném poslechovém studiu, které bude ofiko otevřeno někdy do měsíce a bude možnost v něm vyzkoušet na vlastní uši celou řadu in-ear sluchátek (doufám, že toto nebude bráno jako reklama a důvod k dalšímu banu :), nebo mohu půjčit i domů. ondřej
Poslechové studio - Vincent CD S4 a KHV1, příp. Carat Topaz a Dynavox CSM-112. Přijďte si poslechnout Senny 448/485/555/595/600/650/800, AKG 272/601/701/702 nebo mnoho pecek či špuntů z nabídky - Phonaky, Jayse, Senny IE6/7/8, Shury..
i758242852.cz
Junior

Odeslat příspěvekod i758242852.cz 14. 7. 2009 10:49

v brzké době by měla být díky redaktoru jersey ofiko recenze na avmanii
Poslechové studio - Vincent CD S4 a KHV1, příp. Carat Topaz a Dynavox CSM-112. Přijďte si poslechnout Senny 448/485/555/595/600/650/800, AKG 272/601/701/702 nebo mnoho pecek či špuntů z nabídky - Phonaky, Jayse, Senny IE6/7/8, Shury..
i758242852.cz
Junior

Odeslat příspěvekod nocomichi 14. 7. 2009 20:16

Koukám na ty sluchadla... co to tam je za "poťák" :-) Vypadá to, že je u toho i nějaká stupnice? Ještě by mě zajímalo, jak funguje ten nástroj na regulaci basů. Slyším o tom prvně...

Aha, už to vidím na jiných fotkách... ten nástroj je asi k tomu poťáku, co? :-)
nocomichi
Junior

Odeslat příspěvekod Kocmeister 14. 7. 2009 20:21

Přesně tak, ten poťák je na regulaci objemu basů. To si mimochodem Bíno mohl zmínit jestli jsi to vyzkoušel a pokud jo tak jak to reagovalo.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod peo.c 14. 7. 2009 22:23

Ono ta regulacia basov funguje , ale skoro kazdy to ma nastavene na minimum , skusal som rozdiel minimum , maximum , stred a skoncil som na minime rozdiel medzi max a min je viac ako rapidny :pozor
FLAC>Sansa Clip v2(8GB black)>SPC(stevenkelby recable)>LiveWires T1 (UM remold)
---------------------------------------------------------------------------------
Gone:EP830>PFE112>IE8>HD650>TF10
O2>X-Fi>A829>Zero>H120
peo.c
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod i758242852.cz 15. 7. 2009 06:05

peo.c píše:Ono ta regulacia basov funguje , ale skoro kazdy to ma nastavene na minimum , skusal som rozdiel minimum , maximum , stred a skoncil som na minime rozdiel medzi max a min je viac ako rapidny :pozor

já bych zase neřekl, že je až tak rapidní a asi budu výjimka, ale za cca měsíc používání sluchátek jsem po vybalení nastavil maximum basů a pak až na pár výjimek kvůli porovnání toto nastavení nechal :) ale je to dáno tím, že poslouchám spíše new wave a elektronickou muziku, tudíž mi vyhovuje více basů (dáno i odchovem portami pro :) rozhodně si ale nemyslím, že by zvuk při nastavení na maximum byl výrazně přebasovaný
i758242852.cz
Junior

Odeslat příspěvekod krovak_cze 15. 7. 2009 11:29

pekna recenze :)
(priste ty obchody dej do fora "kde vyzkouset sluchatka?" , dej na nej odkaz a bude to v poradku :D )
krovak_cze
Pokročilý

Další stránka