Jays q-jays po dvou měsících - minirecenze

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod VojtaJJ 7. 8. 2009 11:40

Zdravím a pozdravuji.
Mám doma cca 2 měsíce špuntíky Jays q-jays, tak že jsem se rozhodl trochu se podělit o dojmy.
Jak začít? No, jednoduše.

Sluchátka používám téměř výhradně s COWON iAudio 7 16GB, přičemž hudbu mám převážně ve FLAC, i když MP3 mám taky dost a v různých kvalitách od 128 do 320. Myslím si tedy, že zdroj (na přenosné audio) špatný není. Občas je doma připojím i ke staršímu discmanu iRiver IMP 1100. Jinak žádný kvalitnější (nepřenosný) zdroj v dosahu nemám a asi mít hned tak nebudu.
Je pravdou, že 38 Ohmů impedance Jaysů trochu rychleji cucá baterku přehrávače, než 16 Ohmové přiložené špunty, ale i tak je výdrž velmi slušná a kolem měsíce při skoro každodenním poslechu COWON 7 vydrží. Poslouchám na hlasitosti cca od 15 do 28 podle nahrávky a hlučnosti prostředí. Nejčastěji 18 - 20. Equalizér mám na normal, což znamená rovnou křivku. Maximálně občas použiju funkci MP3 Enhance, která zvuk MP3 dokáže malinko vylepšit. Jinak mám basy a ostatní efekty vypnuté nebo na nule.

Sluchátka dorazily v pevné, černé, kartonové krabici s dvěma kulatými okýnky, kterými jsou vidět oba špunty. Po rozbalení na vás jukne trochu jedovatě zelený tvarovaný plast, ve kterém jsou uložena sluchátka i příslušenství. Celkově si myslím, že konstrukce obalu prakticky vylučuje možnost poškození během přepravy, pokud by si na to někdo vyloženě nesedl nebo nestoupl. Příslušenství v balení je hodně rozsáhlé a už se o něm psalo dost i jinde: Celkem 7 párů silikonových nástavců v pěti velikostech (1 pár nasazený, 6 v balení), jeden pár pěnových nástavců z paměťové pěny, rozdvojka na dvoje sluchátka, redukce do letadla, pouzdýrko na zip (už jsem stihl ztratit), 8 párů náhradních filtrů a dva prodlužovací kabely, jednou s rovným a jednou se zahnutým jackem. Všechny konektory jsou pozlacené a vyhlížejí dost bitelně. Ke sluchátkům je dodán i malý sešítek s tech, údaji a návodem na údržbu, výměnu filtrů a dalším.
Sluchátka mě dostaly na první pohled tím, že jsou fakt neskutečně mrňavá. Vůbec se nechce věřit, že do něčeho takového dokázaly dostat dva měniče. Konstrukce je dost pevná a odolná, o nějakém povrzávání nebo kroucení nemůže být řeč. Povrch je černě lesklý, zezadu a kolem výstupu kabelu je černá guma. Na sluchátkách jsou výrazné bíle natištěné nápisy RIGHT, a LEFT a znáček firmy. S nasazenými většími velikostmi nástavců vypadají sluchátka jako hříbečky. (Své fotky bohužel nemám, ale na netu se jich dá sehnat dost) Sluchátka nosím za ucho, protože mikrofonní efekt je pak minimální. Jdou ale samozřejmě ale nosit i normálně. Kabel rovněž vypadá docela důvěryhodně a měl by něco vydržet. Je symetrický a zakončený pro mě trochu méně praktickým rovným jackem. Já standardně používám na cestách prodlužovací kablík se zahnutým konektorem, který mi přijde na nošení přehrávače např. v kapse praktičtější. Také proto, že bez prodlužovačky jsou sluchátka docela krátká a mě dosáhnou sotva k opasku, tak že přídavný kablík doporučuji.

V uších sedí, řekl bych, slušně, i když jsem měl pocit, že Senny PX 400II mi sedly nepatrně lépe. Zvláště pravé ucho občas trochu vyklouzává, ale není to tak moc, aby to otravovalo a navíc je to spíše má vada, než sluchátek. Jinak myslím, že při množství dodávaných nástavců si tu svojí velikost najde po chvíli každý. Holt to chce chvíli zkoušet. Mě to trvalo asi 14 dní, než jsem přišel na to, jakou velikost a jak je správně vsazovat do uší. Izolace je slušná, ale jako perfektní bych jí asi neoznačil. Když nezní hudba, je okolí slyšet celkem dobře a normální řeči rozumíte bez problémů. Pokud ale něco hraje, je to mnohem lepší. I s tichou nahrávkou q-jays najednou působí, jako by měly aktivní potlačení okolí. Ne, že by ztichlo úplně, ale znatelné to je fakt dobře. Pokud nestojíte vedle náklaďáku, nebo nesedíte ve starém busu vzadu rovnou na motoru, dá se poslouchat prakticky bez problémů. Jen např v autobuse se občas basy ztrácejí v tom hučení, které člověk vnímá celým tělem bez ohledu na sluchátka, ale tak to bylo u všech, co jsem měl.

Po zvukové stránce nemůžu sám za sebe Jaysíkům nic vytknout. Jak už jsem napsal dříve, nikdy dřív jsem si nemyslel, že o Sennech PX100 řeknu, že to jsou přebasovaná chrastítka. Kromě podání prostoru, za což může otevřená konstrukce PX100, je Jaysy převálcují ve všem. Hlavně výšky, detaily, rozlišení nástrojů atd...atd... Zkrátka, lepší zvuk jsem ze sluchátek ještě neslyšel. Pravda, taky jsem jich moc nevyzkoušel, ale z toho, co jsem měl, jsou q-jays jasně na špičce. Při dobrém nasazení a v přiměřeně hlučném prostředí zprostředkují velmi příjemný zvuk se spoustou detailů. Celkově mi projev přijde trochu ostřejší, ale poslouchá se dobře i díky perfektně podaným basům, které jsou věrné a tam, kde mají být, aniž by jakkoli přebíjely zbytek spektra. Rozhodně mi také nepřipadá, že by Jaysy basovaly málo. Při správném nasazení dokáží zadunět velmi slušně. PX100 jsou oproti nim skutečně zahuhlané a dunivé. Podobný rozdíl byl právě mezi PX100 a Koss Porta Pro, když jsem je kdysi zkoušel. Srovnávat Porty s Jaysy asi vůbec nejde. Je to jednoduše nesrovnatelné.
Výšky mají Jaysy krásně zvonivé, někdy až ostré a žestě (činely a pod.) znějí skutečně jako plech a ne jako písek – tady hodně záleží na kvalitě nahrávky. Musím však podotknout, že se na nich dá poslouchat i MP3 128, pokud je slušně nahraná.

Středy mi připadají malinko potlačené, ale jsou čisté a srozumitelné. Co mě však na q-jays oproti dosud používaným sluchátkům dostalo nejvíce, je rozlišení a srozumitelnost. Tam, kde se v orchestrálkách ze Sennů PX100 i CX 400 linula směsice jakýchsi zvuků, je najednou krásně slyšet jednotlivé nástroje a zvuk je mnohem prokreslenější a srozumitelnější. Inu, dva měniče se nezapřou. Na takhle malinkaté věcičky je to neuvěřitelný výkon a rozhodně koupě za tu cenu nelituji. Občas vydržím i dvě hodiny sedět a jenom si užívat.

Jediné, co musím trochu vytknout, jsou filtry a jejich konstrukce. Mě osobně se tedy špiní velmi rychle. Stačí mít trochu zpocené uši a už se zanáší. Navíc, pokud je sundám a zkusím očistit, často se pak stane, že přestanou lepit a na sluchátkách příliš nedrží. Asi dva filtry jsem takto už ztratil. Navíc stačí, aby byl jeden filtr nepatrně víc zanesený, než druhý a poslech jde do háje, protože zvuk je nevyvážený a jedna strana zní hlasitěji, než druhá. Stává se mi to dost často a je to asi to jediné, co mi na Jaysech skutečně vadí. Kdyby byly filtry třeba šroubovací, jako mají Etymotic, nebo – ještě lépe – kdyby byly k tomu i čistitelné, byly by Jays q-jays téměř dokonalými sluchátky. Takhle si velmi brzo budu muset kupovat další balení filtrů. Je ale pravdou, že i tahle nepříjemnost za ten zvuk stojí. Kam se hrabe naše Hi-Fi PHILIPS FW850, která nám stojí v pokoji…

No, to je asi vše. Vím, že jsem hlavně chválil, ale nemohl jsem si pomoci. Jays q-jays jsou nejlepší (pravda, taky nejdražší) sluchátka, jaká jsem kdy měl.

Údaje:
Měnič: Dva tlakové měniče: středo-basový a výškový
Izolace: JAYS Sound Isolating System
Citlivost: 95 dB SPL při 1 kHz
Impedance: 39 Ohm při 1 kHz
Frekvenční rozsah: 20Hz - 20 000 Hz
Typ kabelu: PVC s Kevlarovým vystužením, vodiče z OFC mědi.
Délka kabelu: 60 cm (24 in)
Tloušťka kabelu: 2/1.5 mm (0,079/0,059 in)
Hmotnost: 8 gramů (0.46 oz)
Konektor: Rovný, Pozlacený, Stereo Mini-Plug 3.5 mm (1/8 in)
Cena: 3850,-Kč
Naposledy upravil VojtaJJ dne 7. 8. 2009 18:06, celkově upraveno 1
VojtaJJ
Junior

Odeslat příspěvekod The Wolverine 7. 8. 2009 12:34

Velmi zdařilá recenze.

Ještě by mě zajímalo, jestli není nošení způsobem "kabel za ucho" u těchto špuntů trochu méně pohodlé. Přece jen mají takový zahnutý, banánkovitý tvar, takže když se otočí kabelem nahoru, mírně vyčnívají.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod VojtaJJ 7. 8. 2009 12:37

Jo, možná čouhají trošilinku víc, ale na pohodlí to vliv nemá, protože to prohnutí je jen mírný a nemá vliv na to, jak nástavec sedí v uchu. Jen jsou trochu víc vidět, ale není to nic strašnýho.
VojtaJJ
Junior

Odeslat příspěvekod gondek 7. 8. 2009 13:57

Tak ja je mam uz pres rok a muzu o nich rict to samy. Filtry jsou dost opruz, predevsim za mokra/deste se mi zanasej jak svina. Zvuk je opravdu detailni a absolutne mi vyhovuje. Vsechno OK az na kvalitu kabelu. Zrovna ted je mam podruhy na reklamaci. Poprve byl problem u jacku, ted se mi zacalo jedno ze sluchatek utrhavat a to se k nim nechovam nejak macessky, vetsinou mam MP3 v kapse kosile nebo bundy a nosim je za usima. S tim asi souvisi i to, ze kabel tvrdne a hur se mi nosi s brylemi. Kdyby k nim udelali poradnej kabel bez mikrofonniho efektu, tak bych si tuhle verzi 100% koupil. Nebo, nevite, jak slozita by byla vymena kabelu za neco vic kvalitnejsiho? Ja nevim, jestli kabel musi mit nejakou impedancni charakteristiku nebo neco takovyho.
gondek
Junior

Odeslat příspěvekod The Wolverine 7. 8. 2009 14:09

1) Kabel bez mikrofonního efektu - u špuntů? Tam dicky nějaký bude, dobře se dá eliminovat právě našením za ušima.

2) Kvalitější kabel ve smyslu zvuku? U špuntů střední třídy podle mě zbytečné.
Kvalitější kabel ve smyslu bytelnosti? To by bylo asi dost nepraktické, dát tam nějaký objemnější a těžší kabel.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod thePrayer 7. 8. 2009 16:02

No tak mikrofonní efekt neni nic špatnýho, u mejch sennů CX300 tak když vysloveně neťukam do kabele, tak to ani neslyšim (při poslechu hudby to pak neni slyšet vůbec)
thePrayer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod shulooo 7. 8. 2009 16:09

zase take Etymotic ER6i ho maju velmi vyrazny, ale nechcem ich nosit za uchom lebo uz sa mi raz zlomili stvrdnute kable na Shure e2c, ktore som tak nosil...
ale da sa to prezit
Vonku: Ultimate Ears Triple.fi 10 Pro + Sansa Fuze * Doma: Sennheiser HD485
shulooo
Junior

Odeslat příspěvekod thePrayer 7. 8. 2009 16:13

Jo to nošení za uchem je šílený, taky jsem to zkoušel ale špunty mi stále vypadávaly a bylo to nepříjemný, asi jako nosit brejle. Možná mam divný uši, někomu to může vyhovovat.
thePrayer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jersey II. 7. 8. 2009 16:15

Zdaleka ne všechna sluchátka jsou k tomu vhodně uzpůsobena.
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod bubaak 7. 8. 2009 16:44

taky jsem kdysi zažil holku, co se snažila narvat pecky za ucho :mrgreen:
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo

Odeslat příspěvekod Bína 7. 8. 2009 16:46

Já viděl chlápka který měl pecky zaražený do ucha v pravým úhlu, je měl prostě nějak nacapný do zvukovodu.

Jinak třeba všechny špunty co jsou dělaný ve stylu cx 300 jdou za uchem, ale třeba u etymoticů to jde fakt špatně.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod hmpf 7. 8. 2009 17:20

Mě se tvoje recenze moc líbila. V části o zvuku jsem uplně zavzpomínal do dob kdy jsem je ještě měl a nemůžu jinak než s tebou vesměs souhlasit. Možná trochu s těmi výškami, dokáží je velmi slušně zahrát což není u většiny špuntů obvyklé nic méně uplně ty nejvýší mě přišli trochu schované, ale člověk když se do něčeho zaposlouchá tak si na to velmi rychle zvykne a nepříjde mu to. Basů nemají ani hodně ani málo tady myslím, že jejich množství je hodně individuální mě osobně přišla kvalita basů jako jedna z nejsilnějších stránek rychlý, přesný a samosebou hlasy ty jsou pěkně medový.

Co se týče usazení q-jaysů za ucho, v uších to sedělo, ale měniče byli naopak hrálo mi to bezdebat jinak než klasicky :D
Naposledy upravil hmpf dne 8. 8. 2009 10:00, celkově upraveno 2
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod palinoch 7. 8. 2009 17:42

Jasne, recenzicka pekna a vystizna. Naozaj aj pri nizsiom kbps sluchatka poskytuju celkom dobru zvukovu sluzbu. S vyskami snad pri vyrovnanej krivke moc nesuhlasim, ze su vysky rezave, podla mna treba zvyk, ale inac OK. Moc GOOD
palinoch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod VojtaJJ 7. 8. 2009 17:51

Jo, já jsem nenapsal, že má řazavé výšky, jen že mi připadají občas trochu ostřejší. Ve srovnání třeba právě s PX100, na které jsem byl zvyklý. Rozhodně jsou ale čisté, jasné a zvonivé a nejsou nijak nepříjemné na poslech. A basů, přesně jak napsal hmpf, je tak akorát a jsou perfektně podané. Prostě, až na ty filtry spokojenost.
VojtaJJ
Junior

Odeslat příspěvekod pHp 7. 8. 2009 18:04

q-JAYS jsou pro mě zdaleka nejlepší špunty, pokud bych měl hodnotit kvalitu výšek (popis je max. výstižný). Ten ostřejší sound se mi podařilo vyloudit až s dost ohnutým EQ, ale tohle nesnese většina sluchátek. Může to být i kvalitou zdroje/nahrávky.

Filtry jsou holt daní za miniaturnost. Pokud nechtěl JAYS, aby se lidi vrtali i v akustickém filtru (to je to zelený uvnitř) asi mu nic jiného nezbývalo. Naštěstí filtry jsou v porovnání s jinými poměrně levné.

Velmi pěkně napsané. Nebýt reklamy, mohl mít autor odkaz i na jays.cz :) nebo, že by jo? ;)
Naposledy upravil pHp dne 7. 8. 2009 18:08, celkově upraveno 1
pHp
Mírně pokročilý

Další stránka