Parametre slúchadiel:
mušle:............................uzavreté
náušníky:........................supraaural, koženka
kmitočtový rozsah:.............12 - 28.000 Hz
citlivosť:........................125 dB SPL/V
impedancia:.....................32 ohmov
max. zaťažitelnosť:............30 mW
hmotnosť:.......................110 g (bez kábla)
kábel:............................1,1 m jen do jedné mušle
konektor:........................3,5 Jack
skreslenie........................(Nenašiel som zatiaľ. Neskôr doplním.)
V recenzii občas porovnám AKG K430 s AKG K512 pre lepšiu orientáciu. Cenovo sú podobné, ale zvukovo až tak nie. Viac v recenzii.
1, Balenie
Len v krátkosti. Najlepšie, ak si to pozriete na mojom videu. Slúchadlá sú balené v čiernej tenkej krabici, ktorá vyzerá z diaľky ako kniha. Dokonca sa aj tak otvára. K obsahu krabice sa dostanete až po odtrhnutí pásky z jej vrchnej a spodnej strany. Balenie obsahuje slúchadlá krásnej striebornej farby, pevné púzdro na slúchadlá, v ktorom je schovaný záručný list, redukcia z 3,5 mm na 6,3 mm a kábel slúchadiel.
2, Konštrukcia
Konštrukcia príjemne prekvapí. Je skladacia a prenosná. Obsahuje otáčací systém 3D-AXIS2. Pomocou neho náušníky dobre sedia na ušiach. Tlak je rovnomerne rozložený. Treba si však nájsť vhodnú polohu na hlave, aby konštrukcia držala pevne napr. pri naklonení sa dopredu.
Pevnosť konštrukcie je podporená kovovým pásom, ktorý je v tomto prípade vložený v plastovom kanáli hlavového mostu. Preto, ak na slúchadlá nebudete sadať, tak sa určite nezlomia

Kábel slúchadiel je tenký a dlhý 1,1 m. Pôsobí dojmom skôr nejakého káblika než kábla. Konektor je pozlátený a nie je lomený.
Na kábli, či skôr kábliku je umiestnený regulátor hlasitosti. Je to praktická vec hlavne vtedy, ak potrebujete rýchlo a na krátku dobu znížiť hlasitosť. Posunutím smerom k slúchadlám zväčšíte hlasitosť a naopak. Redukcia na 6,3 mm jack je tiež pozlátená.
3, Zvuk
Zdroj zvuku:
Emgeton M6 CULT, vypnutý ekvalizér
Testovacie skladby:
A, Eagles - Hotel California
Priestor a detail. Jasný a presný zvuk aj vokál. Priemerná separácia. V niektorých častiach trocha temnejšia atmosféra. Uvítal by som výšky väčšie. Celkovo príjemný dojem. Pri K512 o štipku lepšia hĺbka.
B, Queen - Bohemian Rhapsody
Dobré vokály. Rázny zvuk. Priestor. Chcelo by to však väčšiu hĺbku. Ale vo všeobecnosti skôr slabší zvuk. To ale môže byť aj slabšia dynamika nahrávky. Som si všimol, že staré albumy nie sú také kvalitné po zvukovej stránke ako tie novšie(nechcem flame). Konkrétne táto skladba mi príde ako rip z audiokazety.
C, Dream Theater - 6:00
V tejto skladbe mi trochu chýba viac priestoru a hĺbky. Vokál je na lepšom priemere a basy maju prirodzený charakter. Zvuk je separovaný a zrozumiteľný. Je tu vyváženosť. Pri AKG K512 bola mierne lepšia priestorovosť, ale nič viac.
D, Hammerfall - Any Means Necessary
Dobrý priestor, ale separácia priemerná. Vokál je dobre zrozumiteľný, ale bicie by mohli byť viac prekreslené a ostrejšie. Výšky by tiež mohli poskočiť viac. Už tu nie je relatívna vyváženosť. Ale prekvapujúco je zvuk lepší ako na AKG K512!!! Taký vernejší.
A, B a C sú odporúčané skladby. D je moja obľúbená. Všetko v kvalite 320 kbps, stereo, 44 kHz
4, Záverečné hodnotenie
Zvuk na AKG K430 je relatívne vyrovnaný, presný, tvrdý, nezafarbený a "dôveryhodnejší". Najviac sa mi páči neutrálnosť a analytickosť. Vokály by mohli byť lepšie dotiahnuté a vernejšie. Aj tak je úroveň podľa mňa dobrá. Basy sú primerané. Nerobia si "čo chcú". Mínus by som videl v tom, že zvuk znie občas "po plechu". Dávam týmto slúchadlám 85 %.
Možno sa to nezdá, ale K 512 u mňa počuteľne skresľujú a farbia zvuk. Je u nich teplejší. Akoby mali svoj vlastný ekvalizér.
Slúchadlá K430 sú veľmi zaujímavé aj dizajnovo. Myslím si, že sú aj súčasťou imidžu. Ich strieborná farba pôsobí dobre a aj napriek cene 50 eur nepôsobia lacno. Odporúčam ich tomu, kto chce "neprebasované" zariadenie a uprednostňuje viac presnosť a analýzu.
Kto chce viac zainvestovať, tak si kúpi AKG K450. Myslím si, že zvuk na SENNHEISER HD 238, JAYS c-JAYS alebo dokonca Audio-Technica ATH-OR7 by bol jednoznačne lepší, ale tam sa jedná o otvorené konštrukcie. Konkurenta vidím v SENNHEISER HD 228. Teda v uzavretom modeli. To by bolo určite zaujímavé porovnanie.
Postrehy a názory v tejto recenzii sú moje subjektívne.
P.S: Moja prvá recenzia, tak ma prosím nekameňujte. Nie som zvukový technik