[recenzia] AKG K430

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod creat 1. 12. 2009 16:59

Kúpil som si slúchadlá v NAYku - AKG K430. Mali výpredaj, tak som neodolal a obetoval 50 eur. A oplatilo sa :D.
Parametre slúchadiel:

mušle:............................uzavreté
náušníky:........................supraaural, koženka
kmitočtový rozsah:.............12 - 28.000 Hz
citlivosť:........................125 dB SPL/V
impedancia:.....................32 ohmov
max. zaťažitelnosť:............30 mW
hmotnosť:.......................110 g (bez kábla)
kábel:............................1,1 m jen do jedné mušle
konektor:........................3,5 Jack
skreslenie........................(Nenašiel som zatiaľ. Neskôr doplním.)

Obrázek

V recenzii občas porovnám AKG K430 s AKG K512 pre lepšiu orientáciu. Cenovo sú podobné, ale zvukovo až tak nie. Viac v recenzii.

1, Balenie

Len v krátkosti. Najlepšie, ak si to pozriete na mojom videu. Slúchadlá sú balené v čiernej tenkej krabici, ktorá vyzerá z diaľky ako kniha. Dokonca sa aj tak otvára. K obsahu krabice sa dostanete až po odtrhnutí pásky z jej vrchnej a spodnej strany. Balenie obsahuje slúchadlá krásnej striebornej farby, pevné púzdro na slúchadlá, v ktorom je schovaný záručný list, redukcia z 3,5 mm na 6,3 mm a kábel slúchadiel.

2, Konštrukcia

Konštrukcia príjemne prekvapí. Je skladacia a prenosná. Obsahuje otáčací systém 3D-AXIS2. Pomocou neho náušníky dobre sedia na ušiach. Tlak je rovnomerne rozložený. Treba si však nájsť vhodnú polohu na hlave, aby konštrukcia držala pevne napr. pri naklonení sa dopredu.

Obrázek

Pevnosť konštrukcie je podporená kovovým pásom, ktorý je v tomto prípade vložený v plastovom kanáli hlavového mostu. Preto, ak na slúchadlá nebudete sadať, tak sa určite nezlomia :D. Toto považujem za veľké plus.

Obrázek

Kábel slúchadiel je tenký a dlhý 1,1 m. Pôsobí dojmom skôr nejakého káblika než kábla. Konektor je pozlátený a nie je lomený.

Obrázek

Na kábli, či skôr kábliku je umiestnený regulátor hlasitosti. Je to praktická vec hlavne vtedy, ak potrebujete rýchlo a na krátku dobu znížiť hlasitosť. Posunutím smerom k slúchadlám zväčšíte hlasitosť a naopak. Redukcia na 6,3 mm jack je tiež pozlátená.

Obrázek

3, Zvuk

Zdroj zvuku:
Emgeton M6 CULT, vypnutý ekvalizér

Testovacie skladby:

A, Eagles - Hotel California
Priestor a detail. Jasný a presný zvuk aj vokál. Priemerná separácia. V niektorých častiach trocha temnejšia atmosféra. Uvítal by som výšky väčšie. Celkovo príjemný dojem. Pri K512 o štipku lepšia hĺbka.

B, Queen - Bohemian Rhapsody
Dobré vokály. Rázny zvuk. Priestor. Chcelo by to však väčšiu hĺbku. Ale vo všeobecnosti skôr slabší zvuk. To ale môže byť aj slabšia dynamika nahrávky. Som si všimol, že staré albumy nie sú také kvalitné po zvukovej stránke ako tie novšie(nechcem flame). Konkrétne táto skladba mi príde ako rip z audiokazety.

C, Dream Theater - 6:00
V tejto skladbe mi trochu chýba viac priestoru a hĺbky. Vokál je na lepšom priemere a basy maju prirodzený charakter. Zvuk je separovaný a zrozumiteľný. Je tu vyváženosť. Pri AKG K512 bola mierne lepšia priestorovosť, ale nič viac.

D, Hammerfall - Any Means Necessary
Dobrý priestor, ale separácia priemerná. Vokál je dobre zrozumiteľný, ale bicie by mohli byť viac prekreslené a ostrejšie. Výšky by tiež mohli poskočiť viac. Už tu nie je relatívna vyváženosť. Ale prekvapujúco je zvuk lepší ako na AKG K512!!! Taký vernejší.

A, B a C sú odporúčané skladby. D je moja obľúbená. Všetko v kvalite 320 kbps, stereo, 44 kHz

4, Záverečné hodnotenie

Zvuk na AKG K430 je relatívne vyrovnaný, presný, tvrdý, nezafarbený a "dôveryhodnejší". Najviac sa mi páči neutrálnosť a analytickosť. Vokály by mohli byť lepšie dotiahnuté a vernejšie. Aj tak je úroveň podľa mňa dobrá. Basy sú primerané. Nerobia si "čo chcú". Mínus by som videl v tom, že zvuk znie občas "po plechu". Dávam týmto slúchadlám 85 %.
Možno sa to nezdá, ale K 512 u mňa počuteľne skresľujú a farbia zvuk. Je u nich teplejší. Akoby mali svoj vlastný ekvalizér.

Slúchadlá K430 sú veľmi zaujímavé aj dizajnovo. Myslím si, že sú aj súčasťou imidžu. Ich strieborná farba pôsobí dobre a aj napriek cene 50 eur nepôsobia lacno. Odporúčam ich tomu, kto chce "neprebasované" zariadenie a uprednostňuje viac presnosť a analýzu.
Kto chce viac zainvestovať, tak si kúpi AKG K450. Myslím si, že zvuk na SENNHEISER HD 238, JAYS c-JAYS alebo dokonca Audio-Technica ATH-OR7 by bol jednoznačne lepší, ale tam sa jedná o otvorené konštrukcie. Konkurenta vidím v SENNHEISER HD 228. Teda v uzavretom modeli. To by bolo určite zaujímavé porovnanie.

Postrehy a názory v tejto recenzii sú moje subjektívne.

P.S: Moja prvá recenzia, tak ma prosím nekameňujte. Nie som zvukový technik :D
Naposledy upravil creat dne 1. 12. 2009 18:22, celkově upraveno 1
Tričko AVmánie :lol:

"Ovocné víno každý den, tvůj život se změní ve zlý sen."
creat
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ScRyX 1. 12. 2009 17:34

Pekná práca. Dobre sa to číta a veľmi ma potešila foto/video dokumentácia :). Thumbs up :).
ScRyX
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 1. 12. 2009 18:13

S tim videem jsi nasadil docela laťku vysoko. Dobrý :-)
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hertz-sk 1. 12. 2009 18:19

Pekné, výstižné :-). Ako sa zdá, recenzentov tu pribúda ako po daždi... to sa mi páči :)
//mal si aj KPP? Porovnanie by bodlo - pozná ich asi každý, tak je potom jednoduché predstaviť si...
Naposledy upravil hertz-sk dne 1. 12. 2009 18:50, celkově upraveno 1
DAC YBA WD202 => XLR MOGAMI => Mackie HR824
hertz-sk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bína 1. 12. 2009 18:26

Takže video chcete jo? Tak jestli se mi do rukou odstanou nějaký ty westony, tak i video bude.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod Figut 1. 12. 2009 19:01

Mně by se líbilo takové, jak s nima chodíš po ulici, v metru, jak se s nima leží, atd. :D
Cowon Plenue D (1.02) + ER4S | xDuoo X3 + ER4SR
black | death | thrash | grind | doom | sludge | heavy | metal
Figut
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ScRyX 1. 12. 2009 19:08

LMAO
@Bína: Dobra taktika, mozno niekto kto velmi tuzi po videu ti tie Westone posle/pozicia :D
edit: cim bolo tocene to videjko?
ScRyX
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod creat 1. 12. 2009 19:09

V mestkej, autobuse je to dobré. Počujem len málo. neruším a nie som rušený. Izolácia je dobrá. A leží sa s nimi ešte lepšie, lebo mušle sú menšie ako pri klasických sluchátkach na doma.

ScRyX píše:LMAO
@Bína: Dobra taktika, mozno niekto kto velmi tuzi po videu ti tie Westone posle/pozicia :D
edit: cim bolo tocene to videjko?

Ultrazoomom Panasonic FZ 28. Foťák dobrý, len by to chcelo lepšie svetlo. No nebolo :roll:

creat
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kerikus 1. 12. 2009 19:26

Výborné video, super se na něho dívá. 8-D
Kerikus
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 1. 12. 2009 19:39

To ti trvalo, kym si tu krabicu otvoril. :D
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod creat 2. 12. 2009 18:05

No s tou krabicou to bolo tak tak :-/ . Myslel som, že budem musieť skočiť pre nožík :D . Dík za zastavenie a prajem všetkým veľa kvalitnej hudby a zvuku o<:) .

creat
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Odar 2. 12. 2009 18:29

Pekne, jednoduche, vystizne. Akurat nesuhlasim s tym, ze starsie nahravky a ich kvalita :P (no flame).
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rascal 7. 12. 2009 20:52

Tak mám ich aj ja, ale neviem no tá izolácia podľa mňa nie je až taká super. Napr. v buse som dnes počul len vrčanie motora starej karosy a vlak tiež bolo dosť počuť. Mal som to asi na 3/4 hlasitosti - viac už podľa mňa je pre uši dosť bolestné...

Inak ale majú fajn zvuk. Počúvam elektronickú muziku a hrajú celkom pekne - basy sú akurát aj keď som bol zvyknutý z Creative Ep630 predsa na hutnejšie basy a vzhľadom na to, že to boli in-eary som nepočul ani zbíjačku :D
Rascal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod creat 7. 12. 2009 21:30

Skúšal som niekoľkokrát v autobuse a izolácia je u mňa v pohode. Hluk budeš vždy nejaký počuť. To je úplne normálne. Predstav si, aké by to bolo s KPP(otvorená konštrukcia)a ďakuj tomu na hore, že si si ich kúpil. :D

P.S: Keď sa rozohrajú, budú hrať ešte lepšie.

creat
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jan1k 12. 12. 2009 20:50

Dnes som si ich kupil v nay elektrodome. Prve pocuvanie podla mna hraju vyborne jediny problem vidim pri pocuvani rychlych metalovych songov ale to je problem aj pre sluchatka s cenovkou ovela vyssou. Tiez je velmi dolezite z coho clovek pocuva musim si kupit sansu lebo omnia nestiha...
Denon DA-10 DSD / Apple iPhone 6+ / Apple iPad Air
► ♫♪♩♬♫
► Ultimate Ears UE4Pro ♫♪♩♬♫
► Sony MH1 / AIAIAI Pipe Petroleum ♫♪♩♬♫
Jan1k
Mírně pokročilý

Další stránka