Do nedávna jsme byl šťastným majitelem d-Jays (se kterými budu v recenzi houfně srovnávat), které se bohužel odebraly do věčných lovišť kvůli špatným kontaktům. Tož naběhl jsem hned do obchodu, že bych rád nějaké in-eary do 3k, jelikož bez hudby jsem jako ryba na suchu. Ochotný majitel mi dal poslechnout q-Jays, které mi přišly velmi dobré a podobné tomu, co jsem znal. Dalším kandidátem byly právě Phonak.
První dojem byl, že znějí jak tátův třicet let starý gramec (kompliment!). Suchý, analytický zvuk, oproti q-Jays snad až moc bezbarvý, ale mě zaujal. Následovalo asi pětiminutové prohazování q-Jays a Phonak na různých žánrech (akustické věci, rock, metal, soundtracky, vokál). Obě sluchátka mají výšky o úroveň lepší než d-Jays, ale Phonak možná o něco lepší. Tečkou bylo sólo na akustickou basu, které na Phonak znělo velmi živě, čistě a čitelně, zatímco na q-Jays byla basa dle mého předimenzovaná a bez detailů. Na závěr jsem ještě dostal na vyzkoušení Senny IE6, které zněly oproti oběma zmíněným, zvlášť proti Phonak, velmi temně a prosté jakýchkoli záživných detailů.
Teď mám Phonak druhý den doma a můžu přidat pár dalších postřehů. Předně výšky jsou skutečně úchvatné. Na d-Jays mi vždycky chyběly a i 2-pásmové Genius reproduktory za 1k je jsou schopné podat ne snad přesněji, ale jistě živěji. Phonak jsou úplně jinde, 1) zahrají vyšší frekvence a 2) je zahrají přesněji.
D-Jays jsem od 3.5kHz výše silně upravoval parametrickým ekvalizérem, mají dost rozházenou charakteristiku. Phonak jsou oproti tomu velmi ploché, jediný znatelnější široký peak (+3dB) jsem našel kolem 5.5kHz, což je ale pravděpodobně rezonance v ušním kanálu. Co se basů týče, jsou méně výrazné než u d-Jays a pravděpodobně než u většiny sluchátek, ale jsou tam, jsou přesné a kopou. Záleží nahrávku od nahrávky, pokud v ní baskytara není namixovaná výrazně, tak si ji Phonak nedomyslí. Ale například na albech Korn: Issues nebo Tool: Undertow je přímo k sežrání.
Basy mě přivádí k další věci, což jsou výměnné filtry. Výrobce udává, že šedé zvýrazňují středy, černé basy a výšky. Mně přišlo, že šedé jsou dobré a černé špatné. S šedými jsem sluchátka vybral v obchodě a poslouchal je dva dny. Dnes jsem asi na pět minut nasadil černé a hned jsem měl pocit, že mám v uších zahuhlané Senny IE6 zpřed dvou dnů. K sluchátkům jsou dodávané silikonové i pěnové nástavce, které mezi sebou podle mě zvukovou charakteristiku prakticky nemění.
Celkově je zvuk velmi přesvědčivý, detailní, pravděpodobně ne příliš prostorný, což může někomu vadit, ale já jsem to u sluchátek nikdy příliš nevyžadoval. S d-Jays jsem rozdíl mezi integrovanou zvukovkou a Cakewalkem slyšel jen nevýrazně, s Phonak už integrovaný obvod nemůžu poslouchat, což jasně vypovídá o jejich analytičnosti. Závěr je jednoduchý, Phonak bych doporučil komukoli, kdo má zájem o kvalitní a soustředěný poslech hudby.
A ještě několik drobností. Oproti d-Jays díky svojí impedanci Phonak téměř nešumí, na iAudio F2 neslyšitelně. Kabel je skutečně skvělý, vůbec se nemotá a je velmi poddajný. Vodiče kabelu kolem uší jsou skvělé. Jack je rovný a dlouhý, ale tváří se být solidní. Pěnové nástavce tlumí skutečně silně.