Daemonius: Souhlasím s tím, že cenu určuje trh, se zbytkem už příliš ne. Porovnání s Leicou mi moc nesedí, HD800 mají ve sluchátkovém světě opravdu slušné postavení (a konečně se vyklubala konkurence). Osobně si také myslím, že nižší cena by HD800 slušela víc, ale to se stane až tehdy, až to u Sennheiserů uznají za vhodné a podle mě to mohou mít opravdu dobře spočítané

Ono je totiž potřeba brát v úvahu také další faktory. Věřím tomu, že za určitou nižší cenu by prodali třeba X-krát víc sluchátek, ale vyšší poptávka by mohla vést k dlouhým čekacím dobám/nedostupnosti, nebo k potřebě navýšení výrobních kapacit (a do toho třeba nechtějí z nějakého důvodu investovat - třeba protože to mají spočítané - moje spekulace)... Nevím, jak to je teď, ale dostupnost HD800 byla ještě v min. roce hodně problematická, loni na jaře/počátkem léta jsem psal několika českým i polským obchodům, které je nabízely za nižší cenu (mj. i k24), a nikdo mi tehdy nebyl schopen říct, kdy je budou mít - všichni psali, že možná za pár týdnů, abych napsal třeba za měsíc a tak, že se uvidí... Takže punc exkluzivity ještě v minulém roce rozhodně ano, a nejen cenou, ale určitě i ve vztahu ke kvalitě reprodukce a nedostupnosti konkurence. Teď už konkurence je, takže snížení ceny je asi jen otázkou času... Co se týče Číny, to je velmi specifický trh, moc bych se nedivil, kdyby tam HD800 byla stejně drahá jako u nás - oni tam nežijou jen chudáci a Sennheiser není dobročinný spolek (u MS je ta kalkulace jasná, u Sennů nevím)...
...sluchátka přes uši a v ruce myš...