Koss portaPro a vymena jacku

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Ondrew 3. 9. 2010 07:57

Zdravim vsetkych uzivatelov...
Verim, ze sa tu najde dostatocne mnozstvo elektrotechnicky zdatnych ludi, a tak prejdem rovno k veci.
Na sluchadlach Koss portaPro sa mi "zalomil" klasicky 3.5mm jack, preto som sa optimisticky rozhodol pre jeho vymenu. Kupil som klasicky kovovy jack a nazdaval sa, ze nebudem mat problem priletovat jednotlive kabliky. Lenze ejha! Chyba, chyba... Uz sa s tym babrem pomerne dlho, jeden jack som pri danej prilezitosti tak donicil, ze celu proceduru budem musiet ked tak opakovat na dalsom kuse. Viem, ze tu uz podobne otazky padli, no mam dojem, ze ani jeden jack sa nepodobal na ten moj. Dva "koliky" na pravy a lavy kanal su sice pomerne jasne, ale horsie je to (aspon pre mna) s uzemnenim. Aby nedoslo k omylu, prikladam aj obrazok kabla + jacku.
Postupoval som nasledovne: k jednemu "koliku" som priletoval cerveny kabel, k druhemu zeleny. Potom som oba "zlate" kable (ak sa nemylim, je to tienenie), priletoval na tu cast jacku, ktora je v podstate pod "kolikmi" -- prestrcil som ich cez dieru, ktora sa tam nachadza. Problem je, ze nasledne sa zvuk ozyval iba z jedneho sluchadla a aj to stacilo jackom pohnut a zacal sa prerusovat. Takze tipujem, ze niekde robim elementarnu chybu, avsak netusim, kde konkretne...
Uvitam akekolvek rady, som uz z toho zufaly :oboze a nerad by som prisiel o tak skvele sluchadla kvoli obycajnemu jacku.
Vdaka!
kabel_a_jack.jpg
Kabel a inkriminovany jack.
Ondrew
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rostan007 3. 9. 2010 13:21

Nó, a použití záruky odmítáš, či co?
HD555/595mod a co dál?....
rostan007
Junior

Odeslat příspěvekod Ondrew 3. 9. 2010 15:14

Chcel som ich povodne reklamovat u predajcu (bez ohladu na tzv. dozivotnu zaruku, ktoru poskytuje Koss), lenze mechanicke poskodenia sa na zaruku vraj nevztahuju. Tym padom by celu vec predlozili technikom a musel by som si hradit plnu cenu opravy. Ked som to nasledne zvazil s faktom, ze -- aspon pokial viem -- aj pri zaslani sluchadiel do oddelenia poruch Kossu tu na SK, sa plati poplatok. Aj ked mozno nizsi, nez kolko by to stalo u technikov samotneho predajcu, to fakt netusim.
V kazdom pripade, prave to ma akosi odradilo a povedal som si, ze tuto opravu snad zvladnem aj sam. Pravidelne sa babrem s gitarovymi jackmi, tak sa mi to zdalo ako pohodicka, ehm. Lenze gitarovy jack je v prvom rade mono... a v druhom rade je X krat vacsi, co znacne ulahcuje celu operaciu. Mno, tak ci onak, evidentne som netusil do coho sa to pustam a precenil som sily...
Ondrew
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ThomasKo 3. 9. 2010 15:26

Išiel si na to dobre, ale predpokladám že si zlým spôsobom letoval. Tie signálové káble (správne je to ten červený a zelený) sú polakované alebo nejakým iným spôsobom upravené aby nemali vodivý povrch (aby mohli byť v tom istom kábli vodič uzemnenia a signálu). Preto sa horšie letujú, ak sa nemýlim tak by malo stačiť ich dobre nahriať.
Doma: BantamDAC - Dispre II V3 - DT880 250ohm 2005 edition
Vonku: Sansa Clip - Mini 3 -recabled Sennheiser IE8 s custom nástavcami
ThomasKo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Broslowski 3. 9. 2010 15:50

kolofoniu ked to potres a vypalis letovackou zleze to dole.Malo by to ist aj obycajnym riedidlom dole:-)
Beyerdynamic dt990 PRO
Broslowski
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 3. 9. 2010 15:51

Dobré nahřátí bude na Pikaču, protože to roztaví plasty všude okolo. Už podle popisu prvotní operace si myslím, že buď je kabel přerušený ještě někde jinde, nebo se zdlouhavým pájením při snaze dobře procínovat spoj poškodil teplem ten nový Jack. Ondrew, čím jsi to pájel? Myslím jakou páječkou, jakým cínem, používáš nějakou pájecí chemii? Neboj, všecko je jednou poprvé a i tohle se dá zvládnout - jen potřebuju vědět, jak jsi na tom s technikou a zručností.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod tech778 3. 9. 2010 17:21

Už je to hodně let co sem pájel na jack, ale nezapomenu na to, protože sem minimálně jeden znehodnotil. Oni totiž nesnesou dluhé pájení, chce to opravdu opatrně a velmi krátce, pravděpodobně se nesmí moc nahřát. Od té doby se pájení jacků vyhejbám :-D
Co se týče té izolace, tak já jsem nedávno spravoval kablík k myši, kde byly také lakované vodiče. Ten lak sem odstranil jemným šmirgl papírem, docela piplačka, možná je i lepší způsob. Dávám přednost klasické izolaci.
Intel Core i3-530, GA-H55-UD3H, Kingston 2x2GB DDR3 1600 MHz HyperX CL9, Seagate 7200.12 1TB, Sapphire ATI Radeon HD 5670 512MB GDDR5, Seasonic SS-400ET-F3 (80Plus Bronze), CoolerMaster Sileo 500, Windows 7 Home Premium CZ 64bit
tech778
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod crysis81 3. 9. 2010 18:31

Ondrew píše:Chcel som ich povodne reklamovat u predajcu (bez ohladu na tzv. dozivotnu zaruku, ktoru poskytuje Koss), lenze mechanicke poskodenia sa na zaruku vraj nevztahuju. Tym padom by celu vec predlozili technikom a musel by som si hradit plnu cenu opravy. Ked som to nasledne zvazil s faktom, ze -- aspon pokial viem -- aj pri zaslani sluchadiel do oddelenia poruch Kossu tu na SK, sa plati poplatok. Aj ked mozno nizsi, nez kolko by to stalo u technikov samotneho predajcu, to fakt netusim.
V kazdom pripade, prave to ma akosi odradilo a povedal som si, ze tuto opravu snad zvladnem aj sam. Pravidelne sa babrem s gitarovymi jackmi, tak sa mi to zdalo ako pohodicka, ehm. Lenze gitarovy jack je v prvom rade mono... a v druhom rade je X krat vacsi, co znacne ulahcuje celu operaciu. Mno, tak ci onak, evidentne som netusil do coho sa to pustam a precenil som sily...

jaaaj to bola chyba.ja som svoje Kossy The plug omotaval okolo mp3 playera,az sa mi zalomil kablik na jacku a nehralo sluchadlo.poslal som ich na reklamaciu a oni mi poslali nove sluchadla.bez poplatkov,bez zbytocnych otazok.
Sharp LC-60LE830E,PS3 SLIM 250GB,Yamaha RX-V667,Wharfedale Diamond 10.5 5.0 set,sub PROSON RUMBLE R-10,Cowon iAUDIO D2+,Sennheiser IE6,Sennheiser HD215,Sennheiser Adidas HD 25-1-II,
crysis81
Junior

Odeslat příspěvekod stepi15 3. 9. 2010 22:08

Dříve jsem měl také tyto sluchátka za levno bez záruky a opravíš tam vše občas vyčistím membránu a krajou jak noveé pak trošku lepší kabel a vyměníš přímo od reproduktoru i s jackem pokud umíš letovat pro mě jako elektrikáře je to jednodušší
stepi15
Junior

Odeslat příspěvekod šeďour 3. 9. 2010 22:21

Pánové, jak to tady čtu, tak vidím, že ty vaše rady jsou fakt na prd :hm .Ondrew se ptá kde udělal chybu při pájení nebo výběru kabelů a vy všichni mu tady chytračíte chytrejma radama na který by sám nepřišel.Jediná slušná je ta s tím šmirglpapírem, ta je tak nejblíž.
Takže k věci.Kabel od Port je hodně vohebnej a špatně se sním pracuje.Spolehlivej, pracnej, ale vyzkoušenej postup je následující.
Připrav si zapalovač, páječku, cín, kalafunu v kelímku a pájecí kapalinu, nejlépe neutrální od Elchemco, protože ta je dostatečně agresivní.Ten koneček pořádně zakruť a opal opatrně nad hodně malým plamínkem zapalovače.Pak koneček lehce oškrábej ostrým nožíkem (lámacím).Tak 3 mm.Pokud se objeví čistá měď, namoč koneček malinko do pájecí kapaliny a opálení ještě opakuj a znovu to lehce oškrábej.Zakruť, znovu namoč a zkus oletovat na hladině kalafuny.Pokud se nezdaří pocínovat koneček, nebo se začne tavit izolace, kabel o kousek zkrať a začni znovu.
Takhle je potřeba očistit a oletovat všechny čtyři konečky, ale taky je potřeba si připravit oletováním konektor (nejlépe za pomocí minimálního množství, již zmiňované pájecí kapaliny).
Jinak výběr barev izolace je správný, ale nejlépe se to zjišťuje pomocí nějakého měřáčku. :idea:
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 3. 9. 2010 22:40

Já chtěl čekat, s čím se ozve původní tazatel Ondrew. Šeďour to tady rozbalil na plno hned. Jinak pokud se nepovede ocínovat drátky ani kapalinou od Elchemca, jde to v nouzi na tabletě acylpyrinu - značkový Aspirin BAYER vyzkoušený nemám, ale na tom českým to šlo. Nevdechovat čmoud, co z toho jde - je to agresivní a "chutná" to jako fosgen = kdo si čuchne, bude mít pocit, že si asi vyblije plíce... Každopádně - nejdřív se musejí ocínovat konce drátů, samotný konektor ani cínovat netřeba, pokud je nový a nezoxidovaný. A pak pájet na kontakty s co nejkratším nutným ohřevem to jde - ten plast, co izoluje jednotlivé díly konektoru od sebe, je velmi měkký a snadno tavitelný a pokud se na pájecím jazýčku drží páječka a člověk se snaží až na něm ocínovat kábel, zákonitě to protaví a je to na prd.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod šeďour 3. 9. 2010 23:01

Šeďour se zrovna nacpal bramborákama, takže má dobrou náladu a je chytrej jak rádio.Ten jacek si rozhodně pocínuj předem, protože jeho povrch je sice pěkně lesklý, nicméně je to poniklované a jak známo na nikl se nedá letovat a taky špatně vede...Mnohem líp se letuje pozlacenej konektor (teda abych byl přesnější-požlucenej).No a taky se dá použít docela dobře ten původní od sluchátek, jen se musí vypreparovat z toho plastu, naletovat a pak se celkem jednoduše vyrobí nová jakoby plastová fajfka.Ale o tom zas příště...
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 3. 9. 2010 23:09

Ten původní asi nepoužije, nahoře píše, že si ho ulomil... Ale je fakt, že záleží na tom, kde ho ulomil. Jestli jen od káblu, použít ho může - sám to tak dělám naprosto běžně. Zálivka je pak tavným blivajzem do lepicí pistole.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod šeďour 3. 9. 2010 23:18

Já tu novou fajfku vyrábím ze samovulkanizační izolační pásky, taky se jí říká žužupáska.Je černá, gumová, trochu tlustší než běžná izolační páska.Ustřihnu si asi pěticentimetrovej kus a ten podélně nastříhám asi tak na třímilimetrový proužky.A po stažení plastové ochrany (proti předčasnému slepeníse pásky), ty proužky postupně namotávám na konektor s naletovanými přívody a při tom namotávání mu rovnou dávám tvar tý původní fajfky.Ta žužupáska se okamžitě začne spojovat (samovulkanizuje-jinak řečeno-sroste dohromady) a nakonec to vypadá docela dobře a je to hodně pevný.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tech778 3. 9. 2010 23:45

Pánové, já žasnu. Tady píšete o věcech, o krerých sem ani neslyšel :-)
Já si zatim vždycky vystačil s cínem, kalafunou, lihem, roztokem kalafuna-líh a kyselinou na leptání plošných spojů. Izolačku používám takovou tu PVC, z které se časem stane něco neuvěřitelně blemcavého. Asi sem hodně velkej amatér :hm
Intel Core i3-530, GA-H55-UD3H, Kingston 2x2GB DDR3 1600 MHz HyperX CL9, Seagate 7200.12 1TB, Sapphire ATI Radeon HD 5670 512MB GDDR5, Seasonic SS-400ET-F3 (80Plus Bronze), CoolerMaster Sileo 500, Windows 7 Home Premium CZ 64bit
tech778
Kolemjdoucí

Další stránka