Dovolím si popsat problém v textu, a přestože sluchátková problematika mně není zcela vlastní, zkusím drobnou reakci.
Takže... pokud správně chápu, pak stav popisuješ takto...Na integrovaných zvukovkách v PC (aktuálně Realtek AC1220) se s úspěchem provozovala sluchátka Sony MDR V150. Bohužel po delším čase už jsou polorozpadlá a tak byla nahrazena Sony ZX310. Přes impedanci 24 ohmů hrají výrazně méně hlasitě, než výše uvedená V150 od stejného výrobce.
Zkoušeny byly i zapůjčené Marschall Monitor Black Android s impedancí 42 ohmů. Ty hrají poměrně hlasitě, hlasitěji než ZX310, ale nevyhovují na dlouhodobější poslech.
Máš i Superlux 661V, pokud správně chápu, pro nerušení okolí.
Zvažoval jsi zakoupení klasicky Koss Porta Pro, avšak znejistěli Tě uživatelé, popisující zase jejich poměrně nízkou hlasitost.
Jsou zde dva základní dotazy, které pokládáš.1. Co vše ovlivňuje reálnou hlasitost sluchátek, když dle pokusů to není jen o impedanci?
2. Jaká doporučíte sluchátka do 1000,- Kč max. pro rozhovory s přáteli a občasný nenáročný poslech hudby? Požadavek je... lehká, pohodlná, celé ucho nezakrývající drátová sluchátka (ne špunty, ne pecky), hrající hlasitěji i na nižším vybuzení. Sluchátka budou provozována na integrované zvukovce v PC.
Tazatel ví, že může objednat šestery, vyzkoušet a vrátit, nicméně mu tento způsob řešení nevyhovuje. Proto se ptá zde, byť si je vědom, že zdejší cenová úroveň běžně doporučovaných sluchátek se dotýká jiných výšin
Moje reakceVím, že je to hloupost, ale nedávno jsem řešil podobný problém. Sluchátka hrála potichu. Nakonec jsem zjistil naprostou hloupost. Prostě neseděl dobře jack a nebyl zasunut zcela. U jiného PC/v jiném stroji šlapaly sluchátka s přehledem.
a) Není to Tvůj případ?
Také jsi říkal, že sluchátka připojuješ klasicky na přední vývod PC.
b) Co když Ti to někdo zkusí dát rovnou do hlavního výstupu ze ZD v zadní části case? Není tam rozdíl?
c) Zkoušel jsi sluchátka Sony ZX 310 i jinde?
d) Proč Ti vadí trochu víc otočit kolečkem hlasitosti?
Sluchátka a reproduktory nelze v hlasitosti z mého pohledu srovnávat. Hodně laicky a jednoduše napsáno... Sluchátka máš pasivní, ale předpokládám, že repro mají svůj zesík, takže jsou aktivní. Zatímco u sluchátek Ti PC „dodává“ i hlasitost, u repráků posílá pouze signál a repráky si ho pak zesilují samostatně.
Širší doplnění a info pro Tebe (možná trochu mimo téma)Osobně už vybuzení hlasitosti neřeším, jedině, pokud bych neměl žádnou rezervu. Když to vezmu jinak, tak při aktuálním provozu, kdy si užívám kvality externí zvukovky Focusrite, schválně mám v PC/NTB hlasitost výstupu skoro naplno, externí repro mám na půl až 3/4 a hlasitost řídím kolečkem na zvukovce. Zjistil jsem, že když pošlu z NTB tišší zvuk a pak ho dozesílím jinde, je pro mě tento horší, než když to udělám, jak popisuji.
Pro sluchátka AKG K371 a Beyerdynamic DT 770 Pro (80 ohm) je to podobné. Z NTB/PC pustím signál silněji a skutečnou hlasitost dořeším na kolečku externí zvukovky. Nevím, co na to zdejší odborníci, ale mé uši jsou spokojené.
Stejně se po nějaké době přestaneš šidit a zjistíš, že si chceš zase trochu užívat
A tak přejdeš na externí zvukovku s lepším zvukem nějakých kvalitnějších sluchátek. Najednou se Ti otevře prostor, zjistíš, že lidi, který posloucháš mají úplně jiný hlas. Rozumíš jim víc, tj. budeš si moct ztlumit hlasitost. No a když pustíš hudbu, zažiješ úplně jinou dimenzi zvuku. A to i přesto, že si nevybavíš pokoj externí zvukovkou za desítky tisíc a sluchátka taky budeš moc mít výrazně levnější, než se objevují ve zdejších diskuzích. Chápu, člověk nechce utrácet, taky to tak mám.
Pro úplnost jen dodám, čistě pro Tebe, že mám k NTB aktivní monitory PreSonus, zapojené do externí zvukovky Focusrite a za ty peníze řetězec hraje naprosto rozdílně oproti dříve využívaným dražším „PC reprákům“. Bez přehánění je to o vesmír jinde. Samozřejmě ta zvukovka umí pohltit i mikrofon, což pravda ty nepotřebuješ, bo máš kvalitní do USB. Ale, nikdy neříkej nikdy.
Reakce jsem schválně označil písmenem, abys mohl jednodušeji reagovat i v psané podobě.BTW: jestli jsem něco pochopil špatně, omlouvám se