Proč nosíte sluchátka?

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod vyzkumnici 29. 3. 2011 14:56

Jsme studentky Sociální pedagogiky MU a pracujeme na výzkumu, který rozebírá filosofii nošení sluchátek. Napište nám jaké jsou vaše důvody proč si nasazujete sluchátka a v jakých situacích. Předem děkujeme za všechny podněty k tématu.
vyzkumnici
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod šeďour 29. 3. 2011 15:10

Ano, to je opravdu složitý problém hodný vyzkoumání.
Já si kupříkladu nasazuji sluchátka, když jdu z práce a chci cestou domů poslouchat hudbu.Bez sluchátek by to šlo dost těžko.
Doma si nasazuju sluchátka, když chci poslouchat hudbu a nechci rušit ostatní členy domácnosti.Dalo by se to napsat i obráceně, když nechci být rušen ostatními členy domácnosti.
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bína 29. 3. 2011 15:34

Předpokládám že vaše studie se týká pouze nošení sluchátek venku, že ano?

Sluchátka nosím venku vždycky(teda, když jdu někam s účelem se hodně opít, tak si vezmu nějaký levnější model).

Miluju hudbu, poslouchám jí většinu času co jsem doma, sluchátka mi dovolují si jí užívat i na cestách ve špičkové kvalitě.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod Jersey II. 29. 3. 2011 16:40

šeďour: Nač být v úvodu tak arogantní? To téma je hlubší, než se na první pohled může zdát! :)
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod Odar 29. 3. 2011 16:56

- v praci pouzivam sluchadla na "odfiltrovanie" sa od okolia, ked je v kancelarii rusno a ja sa potrebujem sustredit na pracu (zivim sa programovanim)
- doma mam sluchatkovu zostavu, ktora mi poskytuje ovela vyssiu kvalitu zvuku, ako velke stereo (aspon zatial). Preto aj doma pouzivam na pocuvanie hudby sluchadla. Samozrejme ze do toho spadaju dalsie vseobecne zname dovody - vecer o 23:00 je v cinzaku problematicke zhavit 170 W pri 4 ohmoch . . . vsak ze ano . . . :potichu
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Broslowski 29. 3. 2011 17:20

Preco sluchadla? Je to intímnejsie :-) viem si cez ne vychutnat muziku naplno. Hladam v nich urcitu samotu, sukromie ktore mi nik nezobere.
Vonku je muzika skvelym urychlovacom casu. Taka cesta vlakom bez nich by trvala omnoho dlhsie.
Kvalitne sluchadla nestoja taky majland ako kvalitna reprozostava.Mozem ich pocuvat kedykolvek a kdekolvek.
Beyerdynamic dt990 PRO
Broslowski
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod marty226 29. 3. 2011 19:10

1)z finančních důvodů, kvalitní sluchadla s dacem vyjdou vždy levněji než odpovídající boudy se zbytkem řetězce
2) abych nerušil okolí, při bydlení v bytě nelze jít na optimální poslechovou hlasitost
3)akustické úpravy interiéru, na ty se můžu směle vykašlat
marty226
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bechermeister 29. 3. 2011 20:23

Najprv mi dovolte poznamenat ze zasnem nad tym co vsetko sa hradi z dani bratov cechov. A drzim vam palce nech skoncite v dakej vtipnej rubrike zahranicnej talkshow, ktora bude zacinat frazickou: "Cesky vedci zistili".

1. Vonku nenosim ak by som mal take co slusne zneju by som sa o ne strachoval zbytocne :).
1,5, pri sporte nenosim rad sa koncentrujem na beh, jazdu na svahu atd. ... . Navyse bezte v inom rytme ako hraju bicie :).
2. V praci - urcite si dake kupim, programujem v open space a izolacia od okolia plus jemny rozptyl pride vhod.
3. Doma financne dovody a nechcem rusit susedov.

pre vsetky body plati, ze hudbu milujem. Od janura sa vrtam v kvalitnejsom zvuku a je uzasne kolko zanrov sa mi zrazu otvara a dalej je to na mensi sloh :). A by bola skor odpoved na otazku preco je clovek ochotny investovat stovky eur do sluchadiel, prevodnikov, zosilovacov ... .

A mimochodom britsky vedci zistili, ze hudba prinasa podobny stimul ako sex ;).
nuforce udac-v2 -> tube amp missing -> hifiman re262.
s:flo2 -> amp needed -> hifiman re262.
bechermeister
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dawe2 29. 3. 2011 20:35

Tak já se také přidám s trochou do mlýna. I když se budu většinou opakovat. Rozdělím to na ven a na doma.

Na doma :

1) slyším hudbu tak kvalitně jak bych v bytě nikdy neslyšel
2) sluchátkový High End je finančně mnohem dostupnější
3) lze poslouchat v nočních hodinách v ideální hlasitosti, která mi vyhovuje bez toho abych budil děti atd.

Na ven :

1) hudbu miluju a na cestách trávím většinou hodinu denně, proč si jí nezpříjemnit

2) tento bod je možná velmi důležitý. Nerad vnímám okolí. Trapné diskuze lidí v okolí, řvaní hlásiče v tramvaji, auta hučící mi do hlavy to všechno si rád nechám ujít. Když si náhodou zapomenu sluchátka s přehrávačem doma, jsem z toho dost nesvůj a hned zjistím že určité věci mi opravdu nechybí když ty sluchátka mám.
dawe2
Junior

Odeslat příspěvekod boldricus 29. 3. 2011 21:35

Tak na tohle musím zareagovat..:)
Sláva, konečně se tímto někdo zabývá a doufám výzkumnice, že nás poté seznámíte s výsledkem.
Možná se budeme, pánové, ještě divit co se o nás dozvíme..:)

A teď k tématu:
Stejně jako mnozí tady se považuju za člověka zcela závislého na hudbě. Hudba utváří mou každodenní náladu a zároveň je to možnost zpříjemnit si jinak obyčejné a rutinní úkony - cesta do práce, atd.
Sluchátka beru jako nejblyžší možný způsob, jak se dostat k hudbě aniž bych tím vyvolával nepokoje v okolí. Panelák je už takhle akusticky sdílený prostor a na intenzivní poslech hudby z klasických reprobeden naprosto nevyhovující. Samozřejmě že takový poslech není zrovna tichá záležitost a jsou skladby u kterých by bylo třeba mít bedny opravdu NAHLAS!... :D Sluchátka mi toto řeší brilantně. Pokud se chci opravdu ponořit do toho co poslouchám, beru sluchátka. Když je to jen pozadí k nějaké činnosti, sluchátek netřeba. Navíc se sluchátky je kontakt s okolím minimální, takže nemusím ani hlasitost štelovat příliž vysoko abych si zvuk vychutnal a mohl se, obrazně řečeno, probírat jednotlivými zvuky nástrojů. Patřím mezi jedince u kterých se při reakci na dobrou hudbu objevují symptomy běhání mrazu po zádech, předení, záchvaty euforie a zježení chlupů po celém těle - tzv. husí kůže..:D
Venku jsou pak sluchátka asi jediným možným spůsobem jak si svoji oblíbenou hudbu vzít takříkajíc s sebou..:)
V práci (IT) jsou sluchátka nedílnou součástí hlavně proto, že se různorodý kolektiv většinou neshodne na žánru. Sluchátka tak tento problém řeší. Nehledě na to že jsou jedinci, které hudba při práci vyloženě ruší a naopak.
Co se vzhledu týče u sluchátek zásadně neřeším design ani zda se hodí k tomu či onomu. Prioritou je pro mne zvuk a také ergonomie, poslouchám obvykle několik hodin denně, takže sluchátka by neměla způsobovat nepohodlí či dokonce poškozovat tělesnou schránku.

Tyvoe, tak to sem se sakra rozepsal...:D
Rád zodpovím případné další dotazy..:)
Jsem BASShead a zvuk prasím ekvalizérem :D

Venku: Cowon Plenue D + Sennheiser IE80, FatFreq Maestro Mini
Doma: Sony Walkman ZX300 + Audiosense T800
PC -> FiiO E10 + Beyerdynamic DT 990 Pro, Sennheiser HD 598, Superlux HD681 EVO, Fostex TH-X00
boldricus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vyzkumnici 29. 3. 2011 21:35

Díky za ohlasy a díky za to, že v tématu někteří vidíte hloubku.
Jak třeba vnímáte fakt, že prostřednictvím sluchátek se v podstatě oddělujete od společnosti?
vyzkumnici
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Morlith 29. 3. 2011 21:36

no tak ideme
myslim si ze toto forum nepoda objektivne vysledky o normalnych ludoch, jednoducho preto ze my sme tak trosku extremisti (audiofily, hifisti atd..) na vrchole vsetkeho, milujeme hudbu a milujeme kvalitu a nieje nas tak vela (je to z reakcii pravdepodobne jasne, ale nepredpokladam ze by ste boli rovnako orientovany)
"klasicky clovek" (nazvyme tak cloveka, ktory ma nejaku kvalitu viacmenej u *****) ma povedal by som trosku odlisne dovody a motivaciu, napr vlastnim koss porta pro (KPP) , ale vonku hudbu nepocuvam pretoze si to s nimi neuzijem (nedostatocne kvalitny zvuk, izolacia, atd.), ale pri prechadzke stretnem aspon 20 ludi s KPP na usiach, pre ktorych je to vrchol blaha :) takze naozaj niesme uplne idealna vzorka, na porovnanie ale zaujimava

k mojim dovodom
1. som zavysli na hudbe, a nieje nic krajsie ako si pustit nieco na co mam naladu
2. je to lacnejsie ako kvalitativne podobne repraky + zvysok retazca
3. ako student byvajuci na private to setri miesto, nezhody so spolubyvajucim atd
4. davam si ich ked chcem !pocuvat! hudbu (je rozdiel medzi konzumovanim a pocuvanim hudby, inak povedane nepustam si hudbu preto aby nebolo ticho, ale koli hudbe samotnej, na ktoru sa snazim plne sustredit), samozrejme aj mne sa stane ze hudbu konzumujem - pri citani knihy, prezerani internetu, pisani tohto postu ;) ... ale ten konkretny dovod preco ich mam, a preco si ich dam na hlavu je prave tento

ps.: bechermeister o tie peniaze sa neboj, u nas sa robia stejne vyskumy, s tym rozdielom ze taky sociologicky (ak sa mylim pardon, kludne ma opravte) vyzkum, este k tomu studentsky, nebude tak financne narocny, a co ty vies kazda kvapka do mora nam mozno vytvori nejaku tu psychohistoriu, rozhodne to vyjde lacnejsie ako niektore "nenahraditelne" statne vyzkumy, ktore sa sem tam objavia :hm
Morlith
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Odar 29. 3. 2011 21:41

vyzkumnici --> Myslite si, ze bezny clovek pochopi, ze niekto pocuva na SLUCHATKOVEJ (este raz SLUCHATKOVEJ) zostave za 3000 EUR alebo aj viac? :hm Myslim, ze niektorych clenov fora by hnali, alebo zavreli do makkej miestnosti :D
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Bína 29. 3. 2011 21:43

vyzkumnici píše:Jak třeba vnímáte fakt, že prostřednictvím sluchátek se v podstatě oddělujete od společnosti?

Stejně jako se od společnosti v MHD(předpokládám že se vám jedná hlavně o používání sluchátek venku) odděluju čtením knížky nebo časopisu. To že 50 lidí spolu stojí v autobuse a nikdo s nikým neprohodí skoro ani slovo neberu za nějakou extra důležitou společnost, které bych chtěl věnovat plnou pozornost.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod Sattero 29. 3. 2011 21:51

Sluchátka nenosím proto, že bych je měl snad radši než klasické repro, tedy pořádné sloupy, monitory a příslušné zesíky. Ne, jenže sluchátka mají výhodu přenosnosti. Jelikož tedy chodím často po venku a doma si leda sednu s noťasem a pracuji, dávám jim přednost z praktických důvodů. A protože je používám často, tak v mezích svých studentských financí na nich nešetřím (Sennheisery IE 8, Senny HD 555, ...).

A proč vůbec takováto dražší sluchátka a pečlivé vybírání? To má taky prostý důvod - miluji hudbu a bez ní bych prostě nebyl.

Ale abych to celé doplnil, samozřejmě se mi jedná částečně o útěk od ruchů civilizace a o klid. Rád si třeba sednu v kavárně, pustím si nějakou relaxační hudbu a pozoruji okolí, vlastně pospávám. To mám rád a můžu při tom i skvěle přemýšlet :)
Sattero
Mírně pokročilý

Další stránka