Sluchátka s co nejlepším tlumením hluku

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod BorekB 4. 2. 2013 15:54

Potřebuju odfiltrovat hluk domácnosti - asi "nejhorší" jsou zvuky našeho batolete, které, ač poměrně vysokofrekvenční (ty zvuky :), v pohodě překonají jedno patro a zavřené dveře a dost mě ruší při práci. Nějaká obyčejná sluchátka tu mám a zvuky neodfiltrují. Nemám čas ani chuť kupovat, zkoušet a vracet mnoho sluchátek, proto chci koupit to, co má na odfiltrování hluků nejvyšší šanci, a to laicky předpokládám, že budou sluchátka jak s pasivním, tak aktivním potlačováním hluku.

BTW pokud byste věděli, kde v Pcích nebo v HK lze co nejvíce sluchátek reálně vyzkoušet, rád se tam stavím. Díky za případné tipy.

-- 4. 2. 2013 14:55 --

Bína píše:Aktivní potlačení je dobré proti konstantnímu hluku, právě zmiňovaný hluk motorů, proti domácímu hluku to nepomůže.

Aha, já zase od několika známých slyšel, že aktivní potlačování opravdu pomáhá, jeden specificky zmiňoval i hluk v domácnosti / od dětí (má Bose QuietComfort).
BorekB
Junior

Odeslat příspěvekod BorekB 18. 2. 2013 13:18

Po čase se vracím k tomuto tématu a vypadá to, že pokud bych kupoval nějaká sluchátka s ANC, byly by to Sennheiser PXC 360 BT (přidal se požadavek na bezdrát). Problém je, že jim docela často vytýkají tvar a z toho plynoucí nepohodlnost, tak si říkám, jestli by nebylo lepší pořídit nějaká dobrá a pohodlná sluchátka bez ANC. Nemáte někdo zkušenost, jak si vedou dobrá non-ANC sluchátka ve srovnání s nějakými ANC? Je ten rozdíl markantní? Dokáže to třeba v autobuse odfiltrovat mluvení někoho o dvě řady vedle?
BorekB
Junior

Odeslat příspěvekod Mathey 16. 11. 2014 14:40

Sluchátka s ANC jsem neměl tu čest otestovat, ale podle teorie i ze zkušenosti vím, že nepomůže jenom tlumení. Když pracuješ v hlučném prostředí, tak ano, sice se úroveň hluku sníží např o 90%, 99%, ale pořád to slyšíš, sice slabě, ale po čase se na to ucho přizpůsobí, a začne rozlišovat i v tomto ztlumeném hluku hlasy apd.

K úplné izolaci je potřeba (utlumený) hluk přehlušit. Buď nějakou hudbou, čistým bílým šumem, nebo nahrávkou ruchu z kanceláře, knihovny, města, přírody.. na Youtube je toho plno.

Edit:
Je to ale nepřirozený mindfuck. V akusticky izolovaném prostoru má člověk takový divný pocit odříznutí od reality. Pracovat v kanceláři dlouhodobě se sluchátky na hlavě taky není ono.. (ikdyž možná záleží na jedinci a síle zvyku :hm ). No, každopádně bych nedoporučoval pracovat doma, kde pořád někdo něco potřebuje, ale v prostředí k tomu určeném. A mimo "konzultační hodiny" vypnout email, facebook a mobil.
Mathey
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 17. 11. 2014 03:08

Proč oživuješ rok starou mrtvolu? :hm
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Junior

Odeslat příspěvekod Mathey 17. 11. 2014 11:47

milsimr: Ani nevím nějak :hm . Nebylo to účelem.

Ne, popravdě, tyto weby mf mají docela dobré umístění ve vyhledávači, tak by to mohlo být budoucím návštevníkům užitečné.
Mathey
Junior

Odeslat příspěvekod coach300 7. 8. 2015 20:31

Pracuji v open space a uvažuji o koupi sluchátek proti hluku. Nemám zájem o žádná elektronická sluchátka s poslechem hudby, jelikož i samotná hudba by mě vyrušovala. Sledoval jsem nabídku pracovních sluchátek proti hluku a zjistil jsem, že některá poskytují útlum až 37 dB, nicméně se nezaměřují na vysoké tóny týkající se mluvení. Také jsem uvažoval o špuntech do uší (resp. o kombinaci obojího), ale tam je totožný problém, tj. nedochází k útlumu vysokých tónů. Chápu, že pro zaměstnance v dolech či u obsluhy hlučných strojů je důležité, aby se domluvili, přesto se táži, zda existuje řešení.
coach300
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MHOE 7. 8. 2015 22:44

Pasivní sluchátka právě dobře izolují především směrem do vyšších frekvencí (velmi zhruba řečeno od 1 kHz směrem nahoru), pokud jsem si dobře vědom. Úkolem sluchátek, které krom pasivních metod ( = založených na vlastní fyzické konstrukci) využívají i aktivní způsob potlačení hluku ( = vestavěná elektronika), je naopak vyrušit i šum nízkofrekvenční.

Jednoduše řečeno, situace se má v praxi spíš naopak, než jak jsi napsal... Viz jednoduchý příklad níže:

Pasivní způsob izolace u Bose Quiet Comfort 25:

Obrázek

Pasivní + aktivní způsob izolace u Bose Quiet Comfort 25:

Obrázek

Není tedy zřejmé, o co přesně se ti v praxi jedná. Pokud o maximální odizolování napříč všemi frekvencemi, pak lze doporučit modely od Bose (Bose Quiet Comfort 20 či 25) v aktivním noise-cancelling režimu.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod coach300 8. 8. 2015 11:46

Přiznám se, že tohle jsem nemyslel. Chápu, že někomu se dobře pracuje s hudbou, nicméně mě i samotný poslech hudby vyrušuje a upřednostil bych absolutní klid. Měl jsem na mysli mušlové chrániče sluchu typu PELTOR X5A OPTIME apod. Tady sice dochází k útlumu 37 dB, což je sice nezanedbatelně, nicméně je tu zachována srozumitelnost řeči. Tento problém shledávám rovněž u šputnů do uší. Nebo lze u Vámi uváděných sluchátek nastavit potlačení hluku bez poslechu hudby? Přečetl jsem si technický popis těchto sluchátek, nicméně tuto možnost jsem nenašel.
coach300
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MHOE 8. 8. 2015 12:07

V tom případě leda tento článek o špuntech do uší: http://www.innerfidelity.com/content/ea ... UZd9Hzl.97

Žádný další zdroj mě bohužel nenapadá.

MHOE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod coach300 8. 8. 2015 14:19

Nevadí, i tak děkuji. Se špunty do uší také nemám příliš dobré zkušenosti, mnoho jsem již už vystřídal a dochází sice k útlumu nepříjemného hluku, nicméně na útlum hovorů příliš nezabírají. Byť mluvená řeč již není srozumitelná, stále zůstává značně slyšitelná. Zkusil bych sice mušlové chrániče sluchu, ale ty dle prodejců bohužel vůbec netlumí mluvenou řeč. Třeba někdy na internetu objevím nějaký zázrak. ;-]
coach300
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MHOE 8. 8. 2015 14:31

Abych se přiznal, tak tvoji zkušenost příliš nesdílím... Kdyby sis dal trochu práce, prošel si mnou navrhované zdroje a prohlédl grafy Izolace, našel bys minimálně jeden dva modely, které by stály za vyzkoušení.

Bose modely jsou jak v pasivním, tak aktivním módu vynikající podle všech, kteří je měli tu možnost vyzkoušet - doma i na cestách. Vzhledem k tomu, že jsou bateriově napájené, by mohly fungovat i bez příchozího signálu... A i kdyby snad nefungovaly, nemusel by být až takový problém si vytvořit nějakou zvukovou smyčku "ticha" (či skoroticha), kterou do nich během výkonu práce pouštět.

Co se týče špuntů do uší, tak nejsou špunty jako špunty. Ty 3M Tekk například izolují brutálně dobře už jen z grafů...

MHOE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod boriscz 8. 8. 2015 15:46

Co takle ... "Cistím si uši klincom, a zrazu ticho!"
Poslech se sluchátky při vysoké hlasitosti může trvale poškodit sluch ... tak bacha !
boriscz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MHOE 8. 8. 2015 16:47

A nebo...

...wait for it...

...změna zaměstnání!

MHOE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Isabela Star 3. 3. 2016 10:43

Dobrý den,
prosím poraďte,
V práci kolegyně, s kterou sedím hrozně buší do klávesnice, když píše. Nedá se to poslouchat. Jaká sluchátka jsou dobrá na tento typ hluku?
Moc děkuji za jakýkoliv tip.
Isabela Star
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod feathoron 3. 3. 2016 14:17

Není jednodušší pořídit kolegyni tišší klávesnici.
feathoron
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka