Už bylo načase o budoucnosti nejen mluvit, nýbrž se jí i reálně přiblížit.
Sennheiser Momentum 3 Wireless:
Čím Momentum 3 Wireless zaujaly na papíře? - Kompaktní uzavřená over-ear konstrukce se snadnou přenositelností.
- Audio playback přes analogový kabel, USB-C (včetně nabíjení) i Bluetooth (včetně AptX a AptX LL).
- Vestavěné hardwarové DSP, umožňující mimo jiné trvalé uložení vlastního EQ profilu.
- Podpora snadno deaktivovatelného aktivního noise cancellingu.
- Talk-through mód umožňující simultánní audio playback.
- Vestavěný mikrofon.
- Pravá kůže a nerezová ocel v době, kdy se zbytek trhu vrhá směrem k plastům.
Čím zatím přesvědčily v praxi? - Koženku jakožto materiál náušníků nemám rád odjakživa a tady se to jen potvrzuje. Témbr Momentum 3 Wireless je díky pravé kůži přirozenější, uvěřitelnější, bez umělých kolorací typických pro koženku.
- Nejnovější verze Sennheiser appky konečně umožnila plnohodnotý 3-pásmový ekvalizér, který dokáže tonalitu sluchátek transformovat v něco, co už mě jakožto audiofila neuráží. (Viz screenshot s "nahrubo" dělaným měřením níže.)
- Oproti konkurenci typu Bose QC35II nebo Jabra Elite 85h bodují rovněž absencí pozaďového šumu vycházejícího z vestavěné elektroniky. Výraznou degradaci reprodukce nezpůsobuje naštěstí ani ANC.
- Naopak možnost slyšet okolí a přitom mít puštěnou hudbu jako kulisu (talkthrough mód) je prostě super.
- Rychlé a zcela automatické bluetooth párování. Zapnu-li bluetooth v mobilu, sluchátka se k němu během chvilky samy připojí. Zapnu-li naopak sluchátka, samy od sebe se hned spárují s mobilem.
- Držet v ruce kůži a ocel dá úplně jiný pocit ergonomie a kvality než koženka a plast. Tato sluchátka se nebudu bát volně pokládat nebo přenášet, ať už v ochranné brašně nebo mimo ni.
A proč jsem je vůbec kupoval?Jsem přesvědčený o tom, že vývoj čistě pasivních sluchátek poslední roky začíná postupně stagnovat a skutečný progres bude vidět u modelů doplňujících dobrou akustickou reprodukci vhodným DSP. Delší dobu zároveň hledám sluchátka, která mi umožní mobilitu a komfort, kterých se s velkými "desktopovými" produkty nikdy nedočkám.
Momentum 3 Wireless nabízí něco, co žádné z mnou zkoušených "moderních" modelů nenabídly: Kvalitu, dospělost, funkčnost. Zatímco i takové QC35II se spíše pokouší o to fungovat, Momentum 3 Wireless prostě fungují. Dokonce i různá "udělátka" typu automatického zapnutí/vypnutí sluchátek či přehrávání neobtěžuje, neboť zkrátka funguje. A když už by čistě náhodou obtěžovalo, lze snadno vypnout v dedikované appce.
Zvukově si Momentum 3 Wireless můžete představit jako sluchátka s typickými "Sennheiser" středy (přirozeně neutrální), ke kterým se připojuje velmi úderný/kopavý bas a neobtěžující, mírně gradující důraz směrem do výšek. Ekvalizace sice nevyřeší průměrné technické finesy, z pohledu kterých se Momentum 3 Wireless nemůže rovnat prvotřídním pasivním modelům, po jejím aplikování se však jedná o první aktivní sluchátka, se kterými si nějak umím představit soustředěný audiofilní poslech. A to není málo. Témbr už jsem zmiňoval a znovu zopakuju, že materiál náušníků dělá hodně, byť to v případě Momentum nebude jen o nich. Povídání o nich zakončím konstatováním, že na poměry kompaktních uzavřených sluchátek nemají Momentum vůbec špatnou prostorovost, neboť nevnímám stísněnost nebo zadušenost. Jednotlivé nástroje a zvuky mají slušný prostor na to se neslévat dohromady a adekvátně do celkové reprodukce promluvit.